ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αμεση απάντηση στην επίθεση των εργοδοτών
  • Οι εργοδότες στην ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια - ιδιωτικά σχολεία) καταγγέλλουν τις ΣΣΕ και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ
  • Πρόταση της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΑΣΚ), στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, για απεργία στις 5 Απρίλη

Επίθεση στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια ετοιμάζονται να κάνουν οι εργοδότες, καταγγέλλοντας τις σχετικές συμβάσεις και αποφάσεις του ΟΜΕΔ ζητώντας, πρακτικά, απ' τους εργαζόμενους να μειώσουν τους μισθούς και να χάσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Παράλληλα, παρόλο που η τροπολογία - «δώρο» στους εργοδότες για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αποσύρθηκε, λόγω της απόσυρσης του νομοσχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας παραμένουν. Το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να καταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο την τροπολογία για το «δικαίωμα» του εργοδότη σε μια «αναίτια» απόλυση ανά βαθμίδα στο τέλος του χρόνου, με παράλληλη κατάργηση του ρόλου των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, σε έγγραφο με ημερομηνία 23 Μάρτη, καταγγέλλει την τελευταία σύμβαση την υπ' αριθμ. 42/2010 διαιτητικής απόφασης και όλες τις προηγούμενες ΣΣΕ στο χώρο των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης. Επικαλείται τις «δραματικές αλλαγές», καλεί σε νέα ΣΣΕ που θα ανταποκρίνεται στη σημερινή οικονομική κατάσταση και όπως αναφέρεται οι συνθήκες «επιτάσσουν μείωση του μισθολογικού - λειτουργικού κόστους προκειμένου να επιβιώσουν τα φροντιστήρια και να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας». Καλεί το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ σε νέα ΣΣΕ για ένα χρόνο με επανακαθορισμό βασικών αποδοχών, επανακαθορισμό επιδομάτων, κριτήρια χορήγησης επιδομάτων κ.ά. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, σε έγγραφο με ημερομηνία 14 Μάρτη, καταγγέλλει την υπ' αριθμ 31/2010 Διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΑΣΚ) καταθέτει πρόταση στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, όπου προτείνει: «Σύγκληση Γενικού Συμβουλίου, άμεσα, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η δράση το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων. Μεταφορά του τόπου διαπραγμάτευσης με τον ΟΕΦΕ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. 24ωρη απεργία την 5η Απριλίου, ημέρα συζήτησης της καταγγελίας του ΟΕΦΕ». Στην πρόταση της ΑΣΚ σημειώνεται: «Δε πάει άλλο. Ούτε βήμα πίσω. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς. Ούτε ένα ευρώ μείωση, κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ. Αγώνας τώρα για υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να διασφαλίζουν τους μέχρι τώρα όρους εργασίας μας και να καλύπτουν ένα μέρος από τις απώλειές μας. Στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας πρέπει να απαντήσουμε με Πανελλαδική απεργία στον κλάδο της Ιδ. Εκπαίδευσης». Σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ» έχει προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας, για τις εξελίξεις στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Να σημειώσουμε ότι το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, μετά την απόσυρση της τροπολογίας ανέστειλε τη σημερινή απεργία που είχε κηρύξει. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «θα ανακοινώσει νέα ημερομηνία απεργίας μετά τη συνάντηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Παιδείας αναλόγως των εξελίξεων». Η συνάντηση με τον υπουργό έχει ανακοινωθεί για την Παρασκευή.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Δεκάδες εκατομμύρια η «νόμιμη» κλοπή του κράτους

Τα πανεπιστήμια αδυνατούν να λειτουργήσουν μετά τη «νόμιμη» κλοπή του κράτους, με το PSI

Αδυναμία κάλυψης βασικών λειτουργιών έχουν τα πανεπιστήμια, αφού από τη μετατροπή των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα Δημοσίου και το «κούρεμά» τους, χάνουν 87 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του προεδρείου της Συνόδου των πρυτάνεων, 17 ιδρύματα είχαν 120 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έγιναν 33! Υπενθυμίζουμε ότι τα ΤΕΙ διέθεταν 150 εκατ. ευρώ που έγιναν 50!.. Να τονίσουμε πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα χρήματα αυτά είναι η λειψή κρατική χρηματοδότηση, με την οποία τα ιδρύματα θα κάλυπταν τα τρέχοντα βασικά τους έξοδα. Αποθεματικά είχαν μόνο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πολυτεχνείο, το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Συγκεκριμένα τα ποσά των πανεπιστημίων, στην Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με το προεδρείο της Συνόδου, πριν και μετά το «κούρεμα», έχουν ως εξής: Το Γεωπονικό της Αθήνας από 1,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 372 χιλιάδες, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από 11,5 εκατ. ευρώ έμεινε με 3,5, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 1,5 εκατ. ευρώ έμεινε με 470 χιλιάδες ευρώ, το ΕΜ Πολυτεχνείο από 37,5 εκατ. ευρώ έμεινε με 7,8, η ΑΣΟΕΕ από 4,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,2, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από 3,9 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,2, το Πολυτεχνείο Κρήτης από 3,3 εκατ. ευρώ έμεινε με 1, το Πανεπιστήμιο Πειραιά από 16 εκατ. ευρώ έμεινε με 5, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από 2,9 εκατ. ευρώ έμεινε με 900 χιλιάδες, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο από 1,3 εκατ. ευρώ έμεινε με 200 χιλιάδες, το Χαροκόπειο από 463 χιλιάδες ευρώ έμεινε με 140 χιλιάδες ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης από 1,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 366 χιλιάδες, το Πανεπιστήμιο Πάτρας από 5,4 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,6, το Διεθνές Πανεπιστήμιο από 1,6 εκατ. ευρώ έμεινε με 500 χιλιάδες, το Πάντειο από 16 εκατ. ευρώ έμεινε με 5 και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από 6 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,8.

Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως τα χρήματα αυτά (τα ταμειακά υπόλοιπα) αφορούσαν και αφορούν π.χ. για το Πανεπιστήμιο Πάτρας λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις για συμβασιούχους πανεπιστημιακούς (με το ΠΔ 407), μεταπτυχιακά προγράμματα κ.ά. Μετά τη χτεσινή σύνοδο για το θέμα, εκπρόσωποι των πρυτάνεων συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, ενώ σήμερα ο Γ. Μπαμπινιώτης αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Στην απόφαση της έκτακτης Συνόδου των πρυτάνεων αναφέρεται πως τα «πανεπιστήμια με τις σημερινές συνθήκες οδηγούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και διοίκησής τους». Ζητούν από το υπουργείο Παιδείας την επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών, τα οποία καλύπτουν «λειτουργικές δαπάνες, υποχρεώσεις και επισφάλειες των ιδρυμάτων». Επίσης, ζητούν την απελευθέρωση των προϋπολογισμών του 2012 και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων. Τέλος, η Σύνοδος θα αναζητήσει «αστικές και ποινικές ευθυνών για όσες οικονομικές ζημίες έχουν προκύψει από παρεμβάσεις τρίτων».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Σήμερα στο Πολυτεχνείο θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Σήμερα Τετάρτη
  • Η Τομεακή Οργάνωση ΕΜ Πολυτεχνείου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Με ισχυρό ΚΚΕ και σένα στον αγώνα υπάρχει λύση», στη 1 μ.μ., αμφιθέατρο 3 Γενικές Εδρες. Ομιλητής ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Φυσικομαθηματικής Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στη 1 μ.μ., αμφιθέατρο Αρίσταρχος του Φυσικού. Ομιλητής ο Γιάννης Πάτσης, Γραμματέας της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Νομικής Σχολής Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στη 1 μ.μ., αίθουσα 4 Νομικού. Ομιλητήςο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 2 μ.μ., πορτοκαλί αμφιθέατρο. Ομιλητής ο Σταύρος Σκουλής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Οι ΟΒ Παιδαγωγικών Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 12 το μεσημέρι, αμφιθέατρο ΑΑ. Ομιλητής ο Ηλίας Πατίδης, συνεργάτης του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Ομιλητής ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες», στις 12 το μεσημέρι, αίθουσα ΑΠΜ 1 (κτίριο Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πάτρας). Ομιλήτρια η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τις κινητοποιήσεις στη Χαλυβουργία και στην Αριάδνη ΑΕΒΕ, στις 2 μ.μ., αμφιθέατρο Χ/Χ. Ομιλητής Γονιανάκης Γιάννης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της Κρήτης διοργανώνουν εκθέσεις βιβλίου μέσα στις σχολές, σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ