ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
Σελ. /32
Μόνο το 10%..!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι εδώ και χρόνια «πιλότος» των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα Πανεπιστήμια: Ταξικοί φραγμοί με δίδακτρα πολλών χιλιάδων ευρώ, πληρωμή συγγραμμάτων και σημειώσεων από τους φοιτητές, αντιδραστικοί εσωτερικοί κανονισμοί, διαγραφές μεταπτυχιακών φοιτητών που δεν καταφέρνουν να τελειώσουν στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο σπουδών επειδή δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, επιχειρήσεις που αλωνίζουν μέσα στις σχολές, καθορίζοντας το αντικείμενο της έρευνας, αλλά και της διδασκαλίας...

Απέναντι σε όλα αυτά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές κινητοποιούνται, απαιτώντας μεταξύ άλλων κατάργηση των διδάκτρων από όλα τα μεταπτυχιακά, χρηματοδότηση αποκλειστικά από το υπουργείο Παιδείας, παροχή υποτροφιών σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ώστε να μπορούν να ασχοληθούν αποκλειστικά με την έρευνα και την επιστήμη τους και δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Ο υφυπουργός Παιδείας, Σπ. Ταλιαδούρος, ήταν αυτός που άκουσε την περασμένη Παρασκευή τα αιτήματα των φοιτητών και για το αυξημένο κόστος σπουδών τούς παρέπεμψε σε... δάνεια! Εφτασε μάλιστα στο σημείο να τους πει ότι «αυτά που λέτε τα ασπάζεται μόνο το 10% του ελληνικού λαού»!

Δηλαδή, μόνο το 10% του λαού θέλει να σπουδάζουν τα παιδιά του δωρεάν, όλοι οι υπόλοιποι προτιμούν να πληρώνουν τις σπουδές για χρυσάφι; Σε ποια χώρα νομίζει ότι ζει ο υφυπουργός;

Χουβαρνταλίκια...

Ούτε για ...καραμέλες δε φτάνουν τα «ψίχουλα» που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Απασχόλησης και αφορούν στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ, την ίδια στιγμή που πακτωλοί χρημάτων των εργαζομένων χαρίζονται στους εργοδότες με τη μορφή των επιδοτήσεων για να απασχολήσουν ανέργους! Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση η υποβολή αιτήσεων και η κατάθεση των δικαιολογητικών για την είσπραξη του οικογενειακού επιδόματος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Απρίλη για τους δικαιούχους με δύο ή περισσότερα παιδιά. Για όσους έχουν ένα παιδί η διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών θα ξεκινήσει στις 2 Ιούλη. Το ποσό του οικογενειακού επιδόματος για το 2007 ξεκινά από τα 98,64 ευρώ ετησίως για δικαιούχους με ένα παιδί και κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Ως εκεί φτάνουν τα ...χουβαρνταλίκια της κυβέρνησης, όταν πρόκειται για τους εργαζόμενους. Ενώ όταν είναι να δώσει στο κεφάλαιο, δε φείδεται ούτε χρημάτων, ούτε βέβαια προνομίων.

Ο αγιάτρευτος...

Ενοχλήθηκε ο Α. Καλύβης, στέλεχος του ΣΥΝ και επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», για την κριτική της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πολιτική του κόμματός του σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να καταλογίσει στην Αλέκα Παπαρήγα ότι δήθεν «προέβη σε ψευδείς αναφορές». Ομως, η ίδια η δήλωση του στελέχους του ΣΥΝ όχι μόνο δικαιώνει την κριτική που ασκείται στον ΣΥΝ για τη στάση του στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά είναι ανοιχτή ομολογία γι' αυτά που του χρεώνουν και το ΚΚΕ και, πολύ περισσότερο, οι εργαζόμενοι.

Ισχυρίζεται, λοιπόν, ο Α. Καλύβης ότι οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ «ουδέποτε νομιμοποίησαν κανέναν κοινωνικό διάλογο, ουδέποτε συμφώνησαν, ούτε παζάρεψαν...». Και στην αμέσως επόμενη γραμμή της δήλωσής του συμπληρώνει: «Οποτε υπήρξε συμμετοχή μας σε κοινωνικό διάλογο είχε το νόημα της αποκάλυψης του προσχηματικού χαρακτήρα του και της καταγγελίας του...».

... οπορτουνισμός του ΣΥΝ

Στην πρώτη γραμμή, ο Α.Κ. αρνείται ότι πήρε μέρος στον «κοινωνικό» διάλογο και άρα ότι τον νομιμοποίησε. Αμέσως, όμως, μετά παραδέχεται ότι «υπήρξε συμμετοχή σε κοινωνικό διάλογο». Και πολύ χειρότερα υποστηρίζει ότι πήρε μέρος σε «προσχηματικό» διάλογο, δηλαδή σε έναν διάλογο που γινόταν για να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους και να τους παγιδεύσουν, όπως για παράδειγμα έγινε στην περίπτωση του Ασφαλιστικού. Μετά απ' αυτό, ισχυρίζεται ότι η συμμετοχή σε τέτοιου είδους διάλογο, «είχε το νόημα της αποκάλυψης του προσχηματικού του χαρακτήρα...». Εδώ η «λογική» σηκώνει τα χέρια. Πώς γίνεται να συμμετέχει κάποιος σε ένα διάλογο, που εν γνώσει του έχει προσχηματικό χαρακτήρα, γίνεται, δηλαδή, για τα μάτια του κόσμου, και την ίδια στιγμή με τη συμμετοχή του, να θεωρεί ότι αποκαλύπτει την κοροϊδία που γίνεται σε βάρος των εργατών;

Αυτά, πράγματι, μόνο η «λογική» των συνδικαλιστών του ΣΥΝ μπορεί να τα αντέξει. Η λογική που λέει ότι μπορείς και σε «κοινωνικούς» διαλόγους, με τους οποίους υπονομεύονται τα εργατικά δικαιώματα να συμμετέχεις, και να το παίζεις «φίλος» των εργατών, και να «σκούζεις» μετά ότι δέχεσαι άδικη κριτική. Μόνο που αυτό δε λέγεται «λογική», αλλά απλά οπορτουνισμός!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με αποφασιστικότητα στην απεργία

Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης, η αυριανή απεργία, στην οποία καλούν 8 Ομοσπονδίες, 13 Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες σωματεία που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση και στις 50 συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα αποτελεί καθήκον για κάθε εργάτη και υπάλληλο, που αντιλαμβάνεται ότι όσο δεν αντιδρά και δε διεκδικεί, όσο στην προμετωπίδα του αγώνα δε βάζει τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του, τόσο το κεφάλαιο και τα κόμματά του θα βγαίνουν ακόμα πιο κερδισμένα, θα οξύνουν τα αντεργατικά μέτρα.

Η επιθετικότητα της εργοδοσίας αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις. Οι προτάσεις για μηδαμινές «αυξήσεις», στα όρια της κατάπτυστης σύμβασης της ΓΣΕΕ, συνοδεύονται από προκλητικές αξιώσεις για παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για περισσότερη ελαστικοποίηση της εργασίας, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αν τώρα δε σταλεί ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουν οποιοδήποτε πετσόκομμα στα δικαιώματά τους, τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Το κεφάλαιο δεν κρύβει λόγια για τις προθέσεις του, την ίδια ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα σχέδιά του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της προσπαθούν να χτυπήσουν με λύσσα την αυριανή απεργία. Οι απαγορεύσεις στις ταξικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν εξορμήσεις σε τόπους δουλιάς, οι απειλές των εργοδοτών προς τους νέους κυρίως εργαζόμενους για να μην απεργήσουν, η επιστράτευση ακόμα και των δυνάμεων καταστολής για να μη φτάσει παντού το απεργιακό μήνυμα, δείχνουν ξεκάθαρα το ποιος φοβάται αυτή την απεργία, ποιος αισθάνεται τα συμφέροντά του να απειλούνται. Γι' αυτό το κεφάλαιο και τα κόμματά του επιστρατεύουν και το σίγουρο σύμμαχό τους, τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, οι εκπρόσωποι του οποίου, ακόμα και με ανοιχτή απεργοσπασία, προσπαθούν να υπονομεύσουν την απεργία.

Δε θα τους περάσει και το ξέρουν. Ο,τι συμφέρει τους εργοδότες, τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι εχθρικό προς τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να τους δείξουν τη δύναμή τους ακόμα περισσότερο, να τους κλονίσουν και με την πάλη τους να τους ανατρέψουν. Η μάχη των κλαδικών συμβάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και η αυριανή απεργία αποτελούν σταθμό και συνέχεια στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, το αντιπάλεμα των δυσκολιών και της τρομοκρατίας, μπορεί και πρέπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Αύριο, όλοι στους δρόμους!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ