ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Αξιώσεις για πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα

Εντολές για γρηγορότερο βηματισμό «δημοσιονομικής προσαρμογής» με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΝΔ

Γρηγορότερο βηματισμό «δημοσιονομικής προσαρμογής» για τα κράτη-μέλη αξιώνει τώρα το κονκλάβιο της ΕΕ. Με τη θέση αυτή - που δήλωσε «κατ' αρχήν σύμφωνη» και η κυβέρνηση της ΝΔ - είναι ολοφάνερο ότι η μέχρι τώρα «ήπια προσαρμογή» θα σκληρύνει στα επόμενα χρόνια, με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, που θα ληφθούν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας (Εκοφίν) και τις επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη «συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και υπήρξαν προτάσεις να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των ελλειμμάτων». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η «Ελλάδα, η οποία έχει θέσει ως όριο το 2012 για την επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών, θα έπρεπε να φέρει την ημερομηνία αυτή πιο μπροστά». Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας αξίωσε για όλα τα κράτη-μέλη να επιβληθεί «απώτατο όριο» στο έτος 2010, με τον Γ. Αλογοσκούφη να δηλώνει πως «κατ' αρχήν δεν έχουμε αντίρρηση, αν επρόκειτο να υιοθετηθεί ως γενική νόρμα, αλλά απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί». Οι αξιώσεις για επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ γίνεται στο όνομα της «ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας» την οποία επιχειρούν να αξιοποιήσουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση ο υπουργός της ΝΔ έκανε λόγο για την «αναποτελεσματικότητα του συστήματος του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα» και επαναφέροντας τις εξαγγελίες περί δημιουργίας «ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας». Το επίσημο όριο της φτώχειας για την Ελλάδα είναι στα 11.864,5 ευρώ για τετραμελή οικογένεια (847 ευρώ το μήνα) και στα 5.649,78 ευρώ το χρόνο (403,5 ευρώ το μήνα) για ένα άτομο.

Στην πραγματικότητα το μόνο που υπόσχονται, στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι η απλή διαχείριση ακραίας μιζέριας με ψίχουλα που ακόμη και αυτά θα προέλθουν από περικοπές στον αποκαλούμενο, από τους ίδιους, «μη πτωχό πληθυσμό». Αντίστοιχη με την κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται και η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στους λαούς των κρατών της ΕΕ. Ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου, όπως είπε, «οι αυξήσεις των μισθών τα τελευταία χρόνια είναι αβέβαιο αν ξεπερνούσαν τον πληθωρισμό».

Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες στο Εκοφίν η συζήτηση για την «ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά». Η Ελλάδα είναι έτοιμη να την υιοθετήσει, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό, το «ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ώριμο και τα εποπτικά όργανα έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Χωρίς σφαγεία το νησί

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων της Ζακύνθου είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Τ. Τσιόγκας. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Ζακύνθου μετά το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων του νησιού. Από τη μια βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους, που είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κατά 20%, και από την άλλη, με το κλείσιμο των σφαγείων, που τους αναγκάζει να μεταφέρουν τα ζώα τους στην Ηλεία και να αυξάνεται έτσι κατά πολύ το κόστος. Η εγκατάλειψη των μοναδικών σφαγείων του δήμου ήταν σκόπιμη και είχε στόχο το κλείσιμό τους και την αντικατάστασή τους από ιδιώτη, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για μια πολιτική που οδηγεί ουσιαστικά στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που μείωσε παραπέρα το εισόδημά τους».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα θα πάρει, ώστε:

  • Να ανοίξουν προσωρινά τα δημοτικά σφαγεία του νησιού
  • Να κατασκευαστούν νέα, σύγχρονα, δημόσια σφαγεία που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.
Δύο τόνοι ακατάλληλων κρεάτων

Πάνω από δύο τόνους ακατάλληλων για κατανάλωση κρεάτων και παραπροϊόντων κρέατος κατασχέθηκαν χτες στην αγορά του Ρέντη και σε δύο κρεοπωλεία του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά κατέσχεσαν:

  • 2.200 κιλά κατεψυγμένων αρνίσιων παραπροϊόντων (συκωταριές, γλυκάδια, έντερα) προέλευσης Ισπανίας της εταιρείας ΑΣΩΝΙΤΗΣ ΑΕ, στην αγορά του Ρέντη, γιατί επί της ατομικής συσκευασίας τους δεν υπήρχε η ημερομηνία παραγωγής ή κατάψυξης. Στην εταιρεία θα επιβληθεί πρόστιμο
  • 75 κιλά κατεψυγμένων εντέρων προέλευσης Γαλλίας της εταιρείας ΜΑΡΓΕΤΗΣ Γ., στην αγορά του Ρέντη, σε ατομική συσκευασία, τα οποία είχαν καταψυχτεί και επανακαταψυχτεί
  • 10 κιλά λουκάνικων νωπών σε κατάψυξη χωρίς σήμανση και 7,5 κιλά μοσχαρίσιου κιμά χωρίς σήμανση παρασκευασμένου εκ των προτέρων στο κρεοπωλείο ΚΙΣΣΟΣ (Αγ. Δημητρίου 81, Πειραιάς)
  • 16 κιλά προϊόντων με βάση το κρέας (γαρδούμπες, σεφταλιές, μπιφτέκια) χωρίς σημάνσεις στο κρεοπωλείο του Β. ΜΠΟΝΗ (Αγ. Δημητρίου 129, Πειραιάς).
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Απαιτείται ρύθμιση οφειλών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης και Τ. Τσιόγκας. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται ότι «με τους νόμους 3320/05 και 3448/06 και την Απόφαση 1042701/2989 - 20/0016/1 του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απαλλάχτηκαν από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, με την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθούν στην ημερομηνία που ορίζεται στην παραπάνω απόφαση». Στην Ερώτηση τονίζεται ότι παρόμοια ρύθμιση ζητά και ο εν λόγω Αγροτικός Συνεταιρισμός, αφού έτσι θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του και, τέλος, καλείται να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός εάν θα κάνει την παραπάνω ρύθμιση για να αποτρέψει το κλείσιμο του συνεταιρισμού.

ΔΗΚΕΒΕ
Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό

Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό συγκαλεί η ΔΗΚΕΒΕ, σήμερα Τετάρτη 28 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα των συνταξιούχων ΤΕΒΕ (Σωκράτους 23, 4ος όροφος). Στο κάλεσμά της η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι είναι ανάγκη «το Αγωνιστικό κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση την εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική που αγκαλιάζει όλους τους τομείς της ζωής μας».

ΥΠΕΕ
Κύκλωμα λαθρεμπορίας πετρελαίου

Κύκλωμα λαθρεμπορίας πετρελαίου με «έδρα» στο νομό Πέλλας εντοπίστηκε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, από την επεξεργασία των φορολογικών στοιχείων διαπιστώθηκαν τελωνειακές παραβάσεις για ποσότητα πάνω από 25.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης που αποχρωματίστηκε και στη συνέχεια διοχετεύτηκε στην κατανάλωση ως πετρέλαιο κίνησης.

Σημειώνεται πως ο φόρος στο πετρέλαιο «κίνησης» φτάνει στα 276 ευρώ στο χιλιόλιτρο έναντι 21 ευρώ που είναι ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει, πως τη διαφορά των 255 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, την τσέπωνε το κύκλωμα των επιτηδείων.

Η ΥΠΕΕ εντόπισε στην περιοχή Θεσσαλονίκης και κύκλωμα διακίνησης και εικονικών φορολογικών στοιχείων που αφορά 36 εμπλεκόμενους (εκδότες, λήπτες, και συναυτουργούς). Το συνολικό πρόστιμο που καταλογίστηκε έφτασε σε 29,8 εκατ. ευρώ.

Ανακαλούνται ΙΧ της Renault

Ανακαλούνται για έλεγχο και πιθανή επιδιόρθωση στο σύστημα των πίσω λαμπτήρων στοπ αυτοκίνητα RENAULT μοντέλο Clio III και Modus. Η ανάκληση αφορά 477 οχήματα με ημερομηνία παραγωγής από 13 Δεκέμβρη 2005 μέχρι 8 Φλεβάρη 2006 για τα Clio III και με ημερομηνία παραγωγής από 14 Δεκέμβρη 2005 μέχρι 16 Φλεβάρη 2006 για τα Modus. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 2702.644, 210 2702.685 ή 210 2702.600.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ