ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
Σελ. /32
Κερδίζουν κι απ' την ανάσα σου

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Πίνεις νερό, 19% φόρο. Τρως ένα παξιμάδι, 19% φόρο. Ανάβεις μια λάμπα, 19% φόρο και 5% αύξηση κάθε χρόνο. Αγοράζεις ένα τετράδιο για το παιδί, 19% φόρο. Βάλτα κάτω κι υπολόγισε τις δεκάδες μικρές συναλλαγές που κάνεις με σκοπό ένα και μόνο: Να κρατήσεις όρθιο το κορμί για να ξαναβγεί την επομένη στην αγορά που πουλιέται και αγοράζεται το μόνο εμπόρευμα που κατέχεις, η εργατική σου δύναμη. Βάλε προς το παρόν στην άκρη την έτσι κι αλλιώς εκμετάλλευση της εργατικής σου δύναμης. Επικεντρώσου για λίγο σ' αυτό που λέγεται κρατικό ταμείο.

Ολο αυτό το 19%, οι περίφημοι έμμεσοι φόροι, μαζί με τα άλλα από τους άμεσους φόρους συγκροτούν το μεγάλο ταμείο του κράτους. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργάτης που να ξεφεύγει από αυτό. Μέρος αυτών των φόρων είναι και η περίφημη κρατική εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία. Που σημαίνει πως οι εργάτες πληρώνουν τα 2 από τα τρία μέρη της εισφοράς. Ερχεται τώρα το καλό αφεντικό, αυτό που κάτω από την πίεση των εργατικών αγώνων έχει υποχρεωθεί να επιστρέφει ως εισφορά 1/3 στο ασφαλιστικό ταμείο, ένα μέρος της αξίας της εργατικής σου δύναμης που το εμφανίζει ως δικό του (εργοδοτική εισφορά το λένε, είναι δικό σου και συνήθως δεν πληρώνει ούτε αυτό), και μέσα από το χρηματιστήριο βάζει χέρι και στο 23% των εισφορών για τις οποίες δεν έχει πληρώσει δεκάρα. Αυτό ονομάζεται αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων. Απ' αυτήν την αξιοποίηση πάντα κερδισμένος είναι το κεφάλαιο.

ΝεοΔημοκράτες και ΠΑΣΟΚοι ισχυρίζονται ότι κερδίζουν και τα Ταμεία. Δεν είναι απατεώνες. Είναι απλά πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Αυτή είναι η δουλιά τους. Να πείθουν εργάτες ότι συμφέρον του εργάτη είναι το συμφέρον του αφεντικού. Ολες οι προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πώς θα διαλευκανθεί το σκάνδαλο των αποθεματικών, είναι μέρος μιας και ενιαίας πρότασης: Το τζογάρισμα των αποθεματικών είναι μια ευγενής πράξη, αρκεί να μην ανακατεύονται σ' αυτήν απατεώνες.

Κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι συνιστά ήδη κλοπή και μόνο η απομάκρυνση μιας δραχμής από το ταμείο.

Για τους ΠΑΣΟΚους και τους ΝεοΔημοκράτες όλο αυτό είναι μία νόμιμη πράξη αφού καλύπτεται από νόμο. Είναι η στιγμή που πρέπει να πεις πως αυτός ο νόμος είναι παράνομος από τη σκοπιά των εργατών. Και να αντιμετωπίσεις την οργή του κάθε Πρετεντερομανδραβέλη για απείθεια προς το νόμο.

Για να αρχίσουν, όμως, οι εργάτες να παρανομούν, δηλαδή να δηλώνουν με πράξεις την ανυπακοή τους στους νόμους της αστικής τάξης, που είναι ενάντιά τους, έχουν ανάγκη τον δικό τους πολιτικό φορέα που θα δηλώνει ανοιχτά και καθαρά πως νόμος είναι μόνο το δίκιο του εργάτη. Και συνδικαλιστικό κίνημα που να λέει και να κάνει το ίδιο.

Και αυτός ο νόμος δε θα βρει χώρο εφαρμογής όσο την εξουσία την έχει η αστική τάξη και τα κόμματά της.

Ε, αυτόν τον πολιτικό φορέα προσπαθούν χρόνια τώρα να εξαφανίσουν διάφοροι. Στην καλύτερη των περιπτώσεων επιθυμούν να βάλουν στη θέση του ένα κόμμα που θα σέβεται την αστική νομιμότητα και θα μετέχει σ' αυτήν κάνοντας εποικοδομητικές προτάσεις για ...το φύλο των αγγέλων. Δεν τους έχει προκύψει ακόμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ

ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ! «Εξώδικη δήλωση προς το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, στην οποία αναφέρεται ότι το Ταμείο με την αγορά των ομολόγων αυτών έχει καταγράψει ήδη λογιστικά κέρδη ποσού 2.800.000 ευρώ περίπου, κέρδη που θα καταστούν πραγματικά εφόσον πωληθούν τα εν λόγω ομόλογα, απέστειλε χθες η "Ακρόπολις". "Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διαλυθούν οι εσφαλμένες εντυπώσεις που έχουν καλλιεργηθεί, ζητάμε με την εξώδική μας δήλωση από το Ταμείο να προβεί σε άμεση πώληση των ομολόγων αυτών προκειμένου να καταγράψει και πραγματικά τα παραπάνω κέρδη" υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση» (η είδηση στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΡΕΜΕΤΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ: «Να διατάξει η Τράπεζα της Ελλάδος ενδελεχή έρευνα στις τράπεζες, να ελέγξουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο τις χρηματιστηριακές εταιρείες, να υποχρεωθεί ο υφυπουργός Οικονομικών να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όλα τα στοιχεία για τα σύνθετα δομημένα ομόλογα που εξέδωσε ή ετοίμαζε να εκδώσει, να ελεγχθούν όλα τα Ταμεία» (η πρόταση στο κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ για την απεργία της Πέμπτης 29 Μάρτη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ στην υπόθεση των ομολόγων

ΤΑ ΝΕΑ: Οι 5 Ελληνες του κρυφού ομολόγου

ΕΘΝΟΣ: ΣΚΟΥΠΙΣΑΝ 4 ύποπτους λογαριασμούς

Η ΑΥΓΗ: Δύο υπουργεία πίσω από τα ομόλογα

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΦΥΛΛΟ και ΦΤΕΡΟ» όλες οι χρηματιστηριακές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα Ταμεία ταΐζουν και τα πιράνχας της Υγείας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟ ΤΑΜΕΙΟΝ πάει τη ΝΔ στο μείον

Η ΧΩΡΑ: Οικογενειακό επίδομα από ΟΑΕΔ σε 360.000 οικογένειες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ «πόιντ σύστεμ»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκπίπτουν άλλες 25 δαπάνες, ευνοούνται επιχειρήσεις - επαγγελματίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ξαναγράφεται τώρα η Ιστορία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρήγμα στο καρτέλ γάλακτος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Νομιμότατα!

«Τα 5 εκατομμύρια ευρώ που έχασε το ΤΕΑΔΥ λόγω αμαρτωλών επενδύσεων είναι ένα σκάνδαλο σαν αυτά που συμβαίνουν συχνά διεθνώς (...) την προηγούμενη Κυριακή οι Ιρλανδοί πληροφορήθηκαν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας τους έχασαν μέσα σε τρεις εβδομάδες 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από 94 δισ. ευρώ που ήταν η περιουσία τους στα τέλη του 2006, έχει πέσει κάτω από τα 90 δισ. στα μέσα Μαρτίου. Δεν έγινε καμία συγκεκριμένη απάτη, καμία ύποπτη συναλλαγή. Απλώς φτερνίστηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια» (...)

Από την ασφάλιση στην επένδυση...

«Ο παραδοσιακός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και τον τελευταίο μισθό σταδιακά εγκαταλείπεται. Αντικαθίσταται από προσωπικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς που στην Αμερική λέγονται "401(k)". Οι εταιρείες καταβάλλουν ένα ποσό κάθε μήνα στον επενδυτικό λογαριασμό του κάθε εργαζόμενου. Αν εκείνοι είναι αρκετά σώφρονες, ώστε να μην το ξοδέψουν στα νιάτα τους, το παίρνουν όλο εφάπαξ κατά τη σύνταξη. Το ύψος του ποσού εξαρτάται από τις προσωπικές τους επενδυτικές επιλογές, από τις αποδόσεις των αγορών και την καλή τύχη του καθενός. Αν βέβαια τα χρόνια περάσουν, το ποσό εξαντληθεί και οι συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμη πεθάνει, κακό του κεφαλιού τους» (...)

Το μαχαίρι και το πεπόνι

«Ανακοινώνοντας το πάγωμα όλων των συντάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα τέτοιο σύστημα από 1ης Ιανουαρίου 2008, η εταιρία IBM ήταν σαφής. Επιζητεί "εξοικονόμηση 3 δισ. δολαρίων εντός πέντε ετών" και "προβλέψιμη δομή εξόδων". Η ανάγκη για "προβλέψιμο" και ασφαλές μέλλον αναγνωρίζεται στις εταιρείες - γιατί όχι και στους "ασφαλισμένους";».

(Τα αποσπάσματα είναι από άρθρο της Ευρυδίκης Μπέρση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ