ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ
Ενα ακόμα επεισόδιο στο σύνθετο παζάρι που διεξάγεται στην περιοχή

Φραστικές καταδίκες της Τουρκίας τροφοδότησαν την κυβερνητική προσπάθεια εφησυχασμού του λαού, παρά τις επικίνδυνες εξελίξεις

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο

Copyright 2018 The Associated

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο
Μηνύματα αναθέρμανσης του παζαριού ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, στο πλαίσιο της «στρατηγικής τους σχέσης», όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, εξέπεμψε η ευρωτουρκική Σύνοδος στη Βάρνα της Βουλγαρίας, το βράδυ της Δευτέρας, με επίκεντρο την Ενέργεια, ζητήματα ασφάλειας, τη διαχείριση του Μεταναστευτικού κ.ά.

Η Σύνοδος αποτέλεσε μέρος ενός ευρύτερου παζαριού που διεξάγεται στην περιοχή και έχει στο επίκεντρο την Τουρκία, είτε μιλάμε για τους σχεδιασμούς της στη Συρία και το Ιράκ, είτε για τις σχέσεις της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία, είτε για τις διεκδικήσεις της στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το παζάρι αυτό, στο πλαίσιο του οποίου διατυπώθηκαν ορισμένες φραστικές καταδίκες της Τουρκίας από την πλευρά της ΕΕ, προσπάθησε να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά η κυβέρνηση, αναπαράγοντας τη γραμμή εφησυχασμού του λαού και καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών, με το να αναγορεύει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε εγγυητές της ειρήνης στην περιοχή και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Το περιεχόμενο της Συνόδου σκιαγράφησαν με τις δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Ερντογάν «σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών», αλλά εξέφρασε την ελπίδα αυτό να αλλάξει στο μέλλον, καθώς «μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης».

Απ' την πλευρά του, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε «η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο και να επανεξετάσει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πριν το ορθόδοξο Πάσχα.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ. Είπε ακόμα ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης της ΕΕ και δείχνοντας το πολύπλευρο παζάρι για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού

Και ενώ καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν αναλήφθηκε, ούτε καν για το θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε σε νέους - μετά απ' αυτούς για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - πανηγυρισμούς.

Ενδεικτικά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, υποστήριξε (ρ/σ «24/7») ότι «τα μηνύματα της ΕΕ προς την Αγκυρα ήταν σαφή και αποφασιστικά, χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα για οποιαδήποτε παρερμηνεία από την τουρκική πλευρά (...) Ενώ επίσης ως σημαντικές πρέπει να αξιολογηθούν και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, που δίνει και ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το Πάσχα για την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών, ένα, θα λέγαμε, χρονοδιάγραμμα "συμμόρφωσης" στην τουρκική πλευρά».

Ωστόσο, παρά το κλίμα εφησυχασμού που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε χτες και τη δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Σήμερα οι συνήγοροί τους αναμένεται να καταθέσουν ένσταση. Το αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό βάσει της ίδιας αιτιολογίας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, όπου θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου. Ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός ήταν να γίνει συνάντηση την Παρασκευή των δικηγόρων των στρατιωτικών με τον εισαγγελέα στην Αδριανούπολη, προκειμένου να τους ενημερώσει για το αν έχει στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ δήλωνε μετά τη Σύνοδο ότι η Τουρκία συμπεριφέρθηκε «ανοιχτά και ειλικρινώς», αλλά δεν είδαν κανένα σημάδι για προσέγγιση «σε δίκαιο επίπεδο της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία». Ενώ ο Ντ. Μπαχτσελί, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος MHP, σε εθνικιστικό παραλήρημα, δήλωσε ότι «ο πάτος της θάλασσας είναι γεμάτος με τους παππούδες όσων εκστόμισαν κενά λόγια. Υπέστησαν τις συνέπειες όταν προσπάθησαν να κυκλώσουν την Τουρκία. Δεν είναι αστείο».

Αποζημιώσεις εξετάζει να ζητήσει η Ελλάδα

Την «πιθανότητα διεκδίκησης οικονομικής αποζημίωσης» από την Τουρκία για τον εμβολισμό του πλοίου του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, στις 12 Φλεβάρη στην περιοχή των Ιμίων, εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Ν. Κοτζιάς (πρόκειται για γραπτή απάντηση σε σχετική Ερώτηση της ΝΔ).

Ο υπουργός ακόμα προσθέτει ότι το υπουργείο μεριμνά για τον «άμεσο εντοπισμό από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία των παράτυπων ενεργειών και παράνομων διεκδικήσεων της γείτονος, ενώ προβαίνει συστηματικά στα κατάλληλα κατά περίπτωση διαβήματα διαμαρτυρίας, καθώς και σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια για την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι φραστικές καταδίκες της Τουρκίας δεν εγγυώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα:

«Το κλίμα εφησυχασμού, που καλλιεργείται μετά την ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας, ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε πολύ περισσότερο πρέπει να κρύψει ότι επί της ουσίας πρόκειται για αναθέρμανση των συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας, σε μια σειρά ζητήματα, στη βάση της παραδοχής ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, που προωθείται μέσα από παζάρια και ανταγωνισμούς κρατών και επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να αξιολογηθούν και οι όποιες φραστικές καταδίκες της Τουρκίας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εγγύηση ούτε για την ειρήνη στην περιοχή ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου».

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύμορφη δραστηριότητα των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις - συζητήσεις γύρω από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Σήμερα Τετάρτη:

  • Από την Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης - Υμηττού, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση στην αίθουσα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού (ΦΟΥ) (Αμισού & Λεωφ. Σμύρνης). Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
  • Από την Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ, Αργοστολίου 55-59, εκδήλωση με θέμα «Η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους». Θα μιλήσει ο Ανδριανός Μπούκουρης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.
  • Από την Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα - Ν. Κόσμος - Παγκράτι), στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Βαλκάνια, Αν. Μεσόγειο και η εμπλοκή της Ελλάδας». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο καφενείο «Λεύκα», Μεναίχμου 9, Ν. Κόσμος.

Το Σάββατο 31 Μάρτη, στις 7 μ.μ., από την Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, (Παπάγου 7 & Αριστοφάνους), εκδήλωση με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς». Θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε νησιά του Αιγαίου

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις της ΚΟ Αιγαίου του ΚΚΕ στα νησιά, με σύνθημα: «Καμία αμφισβήτηση - καμία αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο. Οχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Τώρα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Αύριο, Πέμπτη

  • Στη Μυτιλήνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Στη Χίο, στις 6 μ.μ., στο Ομήρειο, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Στη Σάμο, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας στο Βαθύ, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Το Σάββατο 31 Μάρτη

  • Στη Λήμνο, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Γκαλιούρη (σινεμά «Μαρούλα»), θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση, όπου θα συμμετάσχει ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης ε.α.
Δραστηριότητα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας

Συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με εκδηλώσεις και συσκέψεις με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μ. Ανατολή, την Ανατ. Μεσόγειο, της ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό».

Η ΚΟ Δικηγόρων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 4 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Εγνατίας 89), με ομιλητή τον Βασίλη Τομπουλίδη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οι ΚΟ της ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προγραμματίζουν εκδηλώσεις και συσκέψεις.

Το Σάββατο 31/3: Η ΚΟ Χημικής Βιομηχανίας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Ανω Πόλης, με ομιλητή τον Νίκο Νατζμέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 2/4: Οι ΚΟ Κατασκευών, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ΚΟ Φαρμάκου, στις 7 μ.μ., στον 3ο όροφο του ΕΚΘ, με ομιλητή τον Νίκο Νατζμέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ