ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ανάγκη ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Στην Αθήνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό», ώρα 11 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη στο «Ιπποκράτειο», ώρα 11:30 π.μ.

Σε ένταση της πάλης και του συντονισμού όλων των λαϊκών στρωμάτων για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Υγεία και Πρόνοια, με αφορμή την αυριανή στάση εργασίας στην οποία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε Αττική και Θεσσαλονίκη με αιχμή τα αδιέξοδα στα δημόσια νοσοκομεία. Αδιέξοδα που εντείνονται δραματικά μετά και το «κούρεμα» των αποθεματικών και διαθέσιμων χρημάτων των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και βασικές λειτουργικές δαπάνες.

Η στάση εργασίας θα γίνει απ' τις 10 πμ - 3 μμ. Στο πλαίσιο της αυριανής στάσης εργασίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν στην Αθήνα σε συγκέντρωση στην είσοδο του «Ευαγγελισμού» στις 11 πμ. Θα ακολουθήσει πορεία προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μέσω της πλατείας Μαβίλη. Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προγραμματίζουν για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ., έξω από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ, αφού καταγγέλλει το «κούρεμα» των αποθεματικών των δημόσιων ταμείων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδρυμάτων πρόνοιας τονίζει: «Εχουμε ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή των νέων νόμων, να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Να καλέσουμε σε κοινό αγώνα τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τις Λαϊκές Επιτροπές, τα σωματεία και τις επιτροπές ανέργων των άλλων κλάδων, τους συλλόγους φοιτητών, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους, τα σωματεία των συνταξιούχων. Να γίνει το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ

Παρέμβαση για τα ασφυκτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους τα νοσοκομεία Κοζάνης - Πτολεμαΐδας έκανε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ που σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων: «Εκλεψαν τα ταμειακά διαθέσιμα χρήματα των νοσοκομείων για να σώσουν τους τραπεζίτες. Κλέβουν την υγεία του λαού για να σώσουν τους καπιταλιστές.

Η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και του αρχιτραπεζίτη πρωθυπουργού Παπαδήμου, μετέτρεψαν τα διαθέσιμα χρήματα των νοσοκομείων, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με αποτέλεσμα μετά το κούρεμα του χρέους κάθε νοσοκομείο να χάνει το 70% των χρημάτων του. Πάνω από 1.700.000 ευρώ έκαναν φτερά από τους λογαριασμούς που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα νοσοκομεία Κοζάνης - Πτολεμαΐδας.

Πρόκειται για χρήματα που αφορούν εισπράξεις από τα νοσήλια, το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, τις πληρωμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις που κάθε φτωχός εργαζόμενος και συνταξιούχος πληρώνει και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με αυτά τα χρήματα τα νοσοκομεία καλύπτουν όλα τα λειτουργικά τους έξοδα, φάρμακα, υγειονομικό και επιδεσμικό υλικό, τρόφιμα, επισκευές και συντηρήσεις, τις εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης κλπ., μιας και το αστικό κράτος έχει περικόψει στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης τη χρηματοδότηση τους. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και στόχο έχει τα Νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις.

Στην ουσία και στην πραγματικότητα, οι αρχάγγελοι της κάθαρσης και της πάταξης της διαφθοράς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό, ενώ ταυτόχρονα με την πολιτική τους ληστεύουν το φάρμακο και το φαγητό του αρρώστου για να σώσουν και να αυξήσουν τα κέρδη των τραπεζών. Αυτό ούτε σπατάλη, ούτε διαφθορά, ούτε κακοδιαχείριση είναι. Αυτή η αθλιότητα είναι η νομιμότητα του Καπιταλισμού».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο «αντιμνημονιακός» μπαχτσές του Καζάκη

Ολα τα έχει ο μπαχτσές του επονομαζόμενου «Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου» (ΕΠΑΜ) του οικονομολόγου Καζάκη, ο οποίος, την περασμένη Κυριακή, εξέδωσε «αντιμνημονιακή» - όπως ο ίδιος λέει - εφημερίδα. Κάθε αράδα επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας την ορθότητα της κριτικής που ασκεί το ΚΚΕ στη συστηματική προσπάθεια πολιτικών και άλλων κύκλων να αθροίσουν ετερόκλητες μεταξύ τους δυνάμεις κάτω από τον τίτλο «αντιμνημονιακοί». Στόχος τους είναι να διαμορφώσουν πλαστά κριτήρια στο λαό για τη στρατηγική που υπηρετεί η κάθε δύναμη, να συγκαλύψουν τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής πολιτικής και διαχείρισης και να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι με επιδερμικές αλλαγές στην πολιτική διαχείριση, χωρίς ριζικές ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και της (καπιταλιστικής) οικονομίας, ο λαός μπορεί να βγει κερδισμένος από την κρίση και να ευημερήσει. Ολοι τους, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές και επιδιώξεις, συγκλίνουν σε αναλύσεις περί «κατοχής» της Ελλάδας από τη Γερμανία και «υποτελών πολιτικών», διαγράφοντας με μια μονοκοντυλιά την αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών σε συνθήκες έντασης της διεθνοποίησης, σε συνδυασμό με την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που προϋπήρχε και οξύνεται με την κρίση, αλλά και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας συναποφασίζουν στο πλαίσιο της ΕΕ τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

***

Η εφημερίδα του Καζάκη είναι αποκαλυπτική για τα παραπάνω. Σταχυολογούμε ορισμένα από τα όσα γράφονται: Σε δημοσκόπηση για τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, οι πολιτικές δυνάμεις ομαδοποιούνται σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές». Στις δεύτερες, δίπλα στο ΚΚΕ, ο Καζάκης βάζει μεταξύ άλλων το ΛΑ.Ο.Σ. και τη Χρυσή Αυγή (!) δείχνοντας πως το μέτωπο που οραματίζονται χωράει όλα τα «λουλούδια», ακόμα και αυτά που έχουν δώσει εξετάσεις στο τσάκισμα, στην κοροϊδία, στη δηλητηρίαση και τη χειραγώγηση του λαού. Βάζει ακόμα το κόμμα του Καμμένου, ο οποίος μέχρι πριν από λίγους μήνες υπηρετούσε με συνέπεια την πολιτική της ΝΔ, έχοντας μάλιστα διατελέσει και υπουργός της, σε κυβερνήσεις που πέρασαν τα μύρια όσα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού (Ασφαλιστικό, εργασιακές ανατροπές, φόροι κ.ά.). Ανάγοντας σε μοναδικό κριτήριο την εφήμερη στάση του καθενός στην ψήφιση των μνημονίων, ο Καζάκης και οι άλλοι «αντιμνημονιακοί» δίνουν συγχωροχάρτι στις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τους εκπροσώπους τους για τα εγκλήματα που διέπραξαν ή στήριξαν διαχρονικά σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

***

Σε άλλο σημείο διαβάζουμε: «Ολοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε το αποικιοκρατικό καθεστώς που επέβαλαν οι δανειστές (...) να πετύχουμε την κάθαρση της πολιτικής ζωής (...) να οργανώσουμε την αντίσταση». Και σε άλλη σελίδα: «Επιδίωξη του ΕΠΑΜ είναι (...) να συμβάλει στη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού δυνάμεων και κινημάτων, για να κατέβουν στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο υποψηφίων, κάτω από μια ελάχιστη συμφωνία που θα επικεντρώνεται: Στο ξήλωμα του καθεστώτος κατοχής που ξεπούλησε τη χώρα, στην ανατροπή των πάσης φύσεως δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση, σε μια σειρά άλλων δημοκρατικών θεμάτων, που θα είναι συμφωνημένα εκ των προτέρων». «Εξυπακούεται - συμπληρώνει η εφημερίδα - ότι το ΕΠΑΜ (...) δε θα θέσει θέμα ΕΕ και ευρώ». Μέχρι και ένας εφημέριος από εκκλησία της Αθήνας επιστρατεύεται να αρθρογραφήσει για την 25η Μάρτη και τη σημερινή «σκλαβωμένη Ελλάδα», για την οποία, όμως, «ο Χριστός (...) θα ελκύσει την παντοδυναμία του, για να μη χαθεί το έθνος μας (...) αλλά να ξαναγίνει ολοφώτεινος φάρος θεανθρώπινου πολιτισμού, όπως ήταν πάντα»!

***

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς! Διακηρυγμένος στόχος του ΕΠΑΜ είναι η εκλογική συμμαχία, η οποία, αν κυβερνήσει, θα ακυρώσει τα μνημόνια, χωρίς όμως να συγκρουστεί με την ντόπια αστική τάξη, την ΕΕ και τη στρατηγική της, που είναι των μονοπωλίων. Τα ίδια πάνω - κάτω φύκια πουλάει και ο (επίσης «αντιμνημονιακός») ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για μεταξωτές κορδέλες. Προβάλλουν σαν αιτία όλων των δεινών του λαού τη διαπλοκή και τη ρεμούλα, που είναι σύμφυτη στις σχέσεις των μονοπωλίων με τα κόμματά τους, γι' αυτό και απαντάται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (πιο πρόσφατο παράδειγμα η Μ. Βρετανία). Κοροϊδεύουν το λαό ότι αν αναλάβουν να κυβερνήσουν «έντιμοι» πολιτικοί, το σύστημα θα βρει την υγειά του, σαν να πρόκειται τότε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να γεμίσει η Ελλάδα νοσοκομεία και σχολεία, με καθολικές και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Σαν να μπορούν να γίνουν φιλεργατικοί, φιλολαϊκοί οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Σαν να μπορούν και τα κέρδη να αυξάνονται και οι μισθοί! Μιλάνε για «ξήλωμα του καθεστώτος της κατοχής», δε λένε όμως κουβέντα για το πώς θα αποκαταστήσουν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κρατώντας τη χώρα μέσα στην ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Είναι επικίνδυνοι και λειτουργούν σαν αναχώματα, για να μην ξεστρατίσει η λαϊκή πάλη και ψήφος έξω από τα όρια της αστικής διαχείρισης και της καπιταλιστικής ΕΕ, που όλοι την έχουν για «ιερή αγελάδα». Να τους προσπεράσει ο λαός. Στην κάλπη να μη σκορπίσει την ψήφο του σε δυνάμεις που σπέρνουν αυταπάτες και με μαθηματική ακρίβεια τον οδηγούν στην ήττα και την απογοήτευση.


Π.

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org