ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ενέκριναν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ψήφισμα κατέθεσαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, ενώ δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για ονομαστική ψηφοφορία

Associated Press

Υπέρ της δημιουργίας τριών στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στο Λεκανοπέδιο τάχτηκε, κατά πλειοψηφία, χτες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με τις ψήφους των εκλεγμένων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οι εκλεγμένοι του ΛΑ.Ο.Σ. είχαν αποχωρήσει όταν γινόταν η ψηφοφορία. Την απόφαση έσπευσε να χαιρετίσει με δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Οι δήθεν προϋποθέσεις περί τήρησης των συνθηκών ασφαλείας και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τέθηκαν στο ψήφισμα επικύρωσης της προχτεσινής απόφασης της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη βασική κατεύθυνση, όπως αυτή συμπυκνώθηκε στη φράση του περιφερειάρχη, Γ. Σγουρού: «Οσοι μπήκατε, μπήκατε, δρόμο».

Συντάχθηκε έτσι πλήρως με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ., Θ. Πλεύρη, ο οποίος έκανε λόγο για τη δημιουργία αντικινήτρων ώστε να μην έρχονται οι μετανάστες στην Ελλάδα. Σε μία προσπάθεια να καμφθούν αντιδράσεις, κυρίως από συμβούλους της ΝΔ, που αφορούσαν στους δήμους που θα εγκατασταθούν τα στρατόπεδα, στο ψήφισμα περιλήφθηκε διάταξη που αναθέτει στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής να προτείνει τους κατάλληλους χώρους.

Στο μεταξύ, η περιφερειακή αρχή, διά του προέδρου του Σώματος, αρνήθηκε το αίτημα του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γ. Μανουσογιαννάκη, για ονομαστική ψηφοφορία και όχι διά της ανατάσεως της χειρός, με το σκεπτικό ότι πρέπει να υποβληθεί γραπτό αίτημα από 25 συμβούλους. Αρνήθηκε, δε, να δώσει τον απαραίτητο χρόνο για τη συγκέντρωση των υπογραφών, σε μία προσπάθεια, όπως είπε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, να «προστατέψετε ορισμένους συμβούλους σας που δε θα ήθελαν να φιγουράρει το όνομά τους σε αυτή την απόφαση, ώστε να δημαγωγούν μετά».

Το ψήφισμα των εκλεγμένων του ΚΚΕ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο πρότεινε:

-- Να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

-- Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς ανοιχτοί δημόσιοι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και ειδική μέριμνα για ανήλικους, έγκυες, μητέρες, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

-- Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι υπό ιμπεριαλιστική κατοχή ή βρίσκονται σε εμφύλιο.

-- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Δηλαδή, ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν και στο Δουβλίνο 2 της ΕΕ.

-- Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).

-- Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

-- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Εντονες αντιδράσεις

Την αντίδραση του λαού συναντά η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Στη Νεάπολη Κοζάνης οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του Στρατοπέδου «Πόρτη» που προορίζεται γι' αυτό το λόγο. Στο Δήμο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι τοπικοί φορείς δήλωσαν ξεκάθαρο «όχι» στην εγκατάσταση στρατοπέδου στα Λαγκαδίκια.

Οι κάτοικοι της Νεάπολης αρνούνται να μπουν στη συζήτηση για τα δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών στο χώρο του στρατοπέδου. Την ίδια ώρα, αποκρούουν και απομονώνουν τις παρεμβάσεις φασιστικών οργανώσεων και ομάδων, απόστρατων, κ.λπ., που επιχειρούν να διεισδύσουν στον αγώνα τους και να του προσδώσουν ρατσιστικά και ξενοφοβικά χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ομάδας εθελοντών δασοπυροσβεστών που πήγαν στην πύλη του στρατοπέδου και επιχείρησαν να ανοίξουν το πανό τους με το οποίο δήλωναν «Ουστ. Να ξεκουμπιστούν οι βρωμιάρηδες». Πήραν άμεσα απάντηση από μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, που τους ζήτησε να το μαζέψουν δηλώνοντας ότι «οι μετανάστες, οι πρόσφυγες είναι αδέλφια μας. Δεν έχουμε τίποτε μαζί τους. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι χώροι».

Χτες το βράδυ, σε σύσκεψη που έγινε, με πρωτοβουλία του Δήμου Βοΐου, ανακοινώθηκε ότι ο δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να μην προχωρήσει η δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τα μάτια του κόσμου

Η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες οι δήμαρχοι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) της Αττικής είχε σαν στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου για την ουσιαστική σύμπλευση και την αποφασιστική στήριξή τους στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής. Στη χτεσινή κινητοποίηση των δημάρχων έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, εκπρόσωποι των οποίων επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο για να συμμετάσχουν στη συνάντηση που είχε η ΠΕΔΑ με τον Τ. Γιαννίτση.

Σε συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση, επανέλαβε τη συμβολή των δήμων στην πολιτική περικοπής των δαπανών με την οποία οι δήμαρχοι συμφωνούν ως «αναγκαία» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, και έθεσε το περιορισμένο αίτημα της απόδοσης των 450 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο Τ. Γιαννίτσης παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι εξαρτάται από αυτόν αν θα δοθούν, όχι τα 450, αλλά 300 εκατομμύρια ευρώ. Αναφορικά δε με τη νέα μείωση, κατά 15%, στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), το 2012, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι αυτό θα το δουν μετά τις εκλογές. Και παρά το γεγονός ότι η ΠΕΔΑ έθετε ως κόκκινη γραμμή την απόδοση αυτών των χρημάτων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι δήμοι, η αντίδρασή της ήταν ότι θα «εξετάσουμε τα νέα δεδομένα» αύριο Πέμπτη, σε νέα γενική συνέλευση των δημάρχων.

Ρατσιστικό ντελίριο

Σε απάνθρωπο παραλήρημα επιδίδονται τελευταία στελέχη των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ. εναντίον όσων μεταναστών παραμένουν στη χώρα. Πλειοδοτούν στο ρατσιστικό παροξυσμό επιζητώντας: Να καλύψουν τις ευθύνες που στο ακέραιο φέρουν για τον εγκλωβισμό στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Να αποπροσανατολίσουν το λαό από τη μήτρα της δυστυχίας του - την πολιτική του ευρωμονόδρομου που συνδιαμόρφωσαν και πιστά υπηρετούν. Το κατιτίς να πουν για να εμφανιστούν τάχα διαφοροποιούμενοι ο ένας από τον άλλον. Πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη από συγκεκριμένα στρώματα του πληθυσμού.

Αρχές του Μάρτη, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στη Βουλή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πρότεινε «όποιος ληστής μπαίνει στο σπίτι ή την επιχείρησή σου, να μπορείς να τον πυροβολείς»! Ζητούσε από την κυβέρνηση «να καθαρίσετε την Αθήνα». Προέτρεπε: «Ο στρατός εγκαταλείπει στρατόπεδα. Βάλτε τους λαθρομετανάστες στα στρατόπεδα, και εκεί θα τρώνε ένα πιάτο φαΐ αν παράγουν». Προειδοποιούσε ότι «μόλις έρθουμε στα πράγματα θα τους διώξουμε όλους». Ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης πλειοδοτούσε: «Οποιος μπαίνει σε αυτή τη χώρα να μπορεί να επαναπροωθείται στη δική του χώρα (...) ο δημόσιος χώρος και η ασφάλεια θα αποκατασταθούν και γρήγορα». Λίγες μέρες μετά, συναντώμενος με τον πρόεδρο της ΝΔ υποστήριζε ότι «πρέπει να εξουδετερώσουμε τη βόμβα του μεταναστευτικού, αντιμετωπίζοντας άμεσα το πρόβλημα». Εστίαζε «στο κέντρο της Αθήνας, έτσι ώστε να σταματήσει να υποβαθμίζεται μια ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης». Διαβεβαίωνε ότι «ο Α. Σαμαράς είναι υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας» για «να ανασάνει η πόλη».

Προχτές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κώστας Αϊβαλιώτης εγκαλούσε στη ΝΕΤ στέλεχος της ΝΔ (ότι στη Συγγρού δεν είναι αρκετά ...σκληροί) με φράσεις τύπου «πείτε καθαρά, θα τους διώξετε;». Λίγες μέρες νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, η Φωτεινή Πιπιλή γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ περιέγραφε «επιγραμματικά με δύο τίτλους» την «πολιτική» της ΝΔ: «Αλλο μετανάστευση, άλλο εισβολή» και τρίπτυχο «Αστυνόμευση, Ασυλο, Απέλαση». Πάλι προχτές στο MEGA o Καρατζαφέρης ξαναθυμήθηκε τα ξερονήσια! Ανταγωνιζόμενος σε βαρβαρότητα ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, πρότεινε αντί για στρατόπεδα συγκέντρωσης, να μεταφερθούν οι μετανάστες «σε ένα ακατοίκητο νησί και να δουλεύουν για την Ελλάδα για να φάνε»... Από κοντά κι ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης να καλεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί «να λύσουμε το βασικό πρόβλημα της ασφάλειας στην πόλη», «να λύσουμε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης» κ.λπ.

Τα λεν δίχως ντροπή. Αυτοί που επέτρεψαν κι ανέχθηκαν το στοίβαγμα μεταναστών υπό άθλιες συνθήκες σε συγκεκριμένες περιοχές απαξιώνοντάς τες. Που ψήφισαν Σέγκεν και «Δουβλίνο 2» μετατρέποντας τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κι εγκλωβισμού μεταναστών, ενώ είχαν προορισμό αλλού στην ΕΕ. Που στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προκαλώντας κύματα προσφυγιάς. Ολοι αυτοί που, με την πολιτική τους, εξαθλιώνουν εργαζόμενους, φέρνουν χιλιάδες «λουκέτα» κι ανεργία. Αποσιωπούν εντέχνως ότι μαζική μετανάστευση και εγκληματικότητα είναι σύμφυτες με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό, εντείνονται από τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και την κρίση του συστήματος, δεν λύνονται με μέτρα καταστολής.


Θ. Μπ.

Συνεχίζονται οι απελάσεις

Αλλοι 36 αλλοδαποί «επιστράφηκαν» προχτές στις χώρες καταγωγής τους από το τμήμα απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν πολίτη από το Ιράν, έναν από την Ουγγαρία και 34 πολίτες από το Πακιστάν, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Η «επιστροφή» τους πραγματοποιήθηκε με εμπορικές πτήσεις από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προορισμούς την Τεχεράνη, τη Βουδαπέστη και το Ισλαμαμπάντ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org