ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να μην κλείσει κανένα Κέντρο Ειδικής Αγωγής

Συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Βουλιαγμένης έκαναν χτες εργαζόμενοι στα Κέντρα «Ερμής» και «Αμυμώνη» και κάτοικοι της περιοχής

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι και φορείς, με συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Βουλιαγμένης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των Κέντρων Ειδικής Αγωγής («ΕΡΜΗΣ», «ΑΜΥΜΩΝΗ»), στην εξαθλίωση των εργαζομένων και στα σχέδια εμπορευματοποίησης του παλιού αεροδρομίου και της παλιάς αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό. Να σημειωθεί ότι στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας θυσιάζονται οι ανάγκες εκατοντάδων παιδιών με ειδικές ανάγκες και δεκάδων εργαζομένων. Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΕΡΜΗΣ», που καλύπτει 80 παιδιά με νοητική υστέρηση και εγκεφαλική παράλυση, και το Κέντρο «ΙΡΙΣ» με 40 τυφλά, πολυανάπηρα παιδιά, που βρίσκονται στο χώρο της παλιάς αμερικάνικης βάσης, ενημερώθηκαν στις αρχές του χρόνου ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χώρο μέχρι τον Ιούνη προκειμένου η συγκεκριμένη έκταση να δοθεί σε χέρια ιδιωτών για επιχειρηματική δράση, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί ο χώρος μετεγκατάστασής τους.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει το κλείσιμο των Κέντρων. Οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά σπίτι τους 24 ώρες το 24ωρο. Ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε είναι εύκολο να στηθούν δομές από την αρχή. Το κόστος είναι τεράστιο. Αν ο χώρος δεν είναι ιδιόκτητος θα πρέπει να πληρώνονται ενοίκια, ρεύμα. Ολα αυτά δεν πληρώνονταν μέχρι σήμερα», επισημαίνει η Καλλιόπη Τσολακίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων «ΕΡΜΗΣ».

Σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η διαρκής επιδείνωση και του χώρου της Ειδικής Αγωγής (ΕΑ), όπου η μια μονάδα κλείνει μετά την άλλη, εργαζόμενοι σε αυτή απολύονται ή μένουν για μήνες απλήρωτοι. «Στον "ΕΡΜΗ" συνεχίζουμε να είμαστε απλήρωτοι όλοι οι εργαζόμενοι - είπε η Κ. Τσολακίδου. Εντεκα εργαζόμενοι είμαστε απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες. Το Δεκέμβρη όταν χρηματοδοτήθηκε το Κέντρο με την τελευταία δόση του 2011, η διοίκηση πλήρωσε κατ' επιλογή τους 18 εργαζόμενους που δεν έκαναν επίσχεση δίνοντάς τους τα μισά δεδουλευμένα».

Η εικόνα είναι πάνω - κάτω κοινή σε όλες τις δομές ΕΑ, με αποτέλεσμα να εκπίπτουν σε ποσότητα και ποιότητα οι παρεχόμενες υπηρεσίες και χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και υλικό να μετατρέπονται σε παιδοφυλακτήρια. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υλοποιηθούν προγράμματα ΕΑ που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. «Θα υπάρξουν φορείς - προειδοποιεί η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής - που θα πουν ότι από δω και πέρα είναι δωρεάν η παροχή των υπηρεσιών. Δεν πρέπει να ξεγελαστούν οι γονείς, γιατί είναι πρόσκαιρο, θα γίνει για κάποιους μήνες. Μόλις τελειώσουν τα προγράμματα θα τους περιμένουν τα ίδια και χειρότερα. Θα πρέπει να βάλουν το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη».

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, οι Λαϊκές Επιτροπές Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, ενώ σε συμπαράσταση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΑ κήρυξε 24ωρη απεργία.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Προσπάθεια τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται

Η έλλειψη βιβλίων, καθηγητών και η απειλή κλεισίματος του μοναδικού δημόσιου Κέντρου για τυφλά παιδιά, οδήγησε το προηγούμενο διάστημα τη μαθητική κοινότητα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών να προχωρήσει στη συμβολική κατάληψή του. Τις τελευταίες μέρες κινείται μια απόπειρα τρομοκράτησης τόσο των μαθητών όσο και εκείνων που στήριξαν έμπρακτα την απόφασή τους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Συγκεκριμένα, το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας καλεί με έγγραφό του μαθητές και συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) που συμμετείχαν στην κατάληψη, να παραστούν υποχρεωτικά στο Α/Τ για «υπόθεσή τους».

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Αίσχος. Οι μαθητοφάγοι του ΚΕΑΤ και της πλειοψηφίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και πάλι σε δράση. Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει την προσπάθεια της διοίκησης του ΚΕΑΤ και την πλειοψηφία του ΠΣΤ που συμμετέχει στη διοίκηση του Κέντρου σε αγαστή συνεργασία με τη μαύρη συγκυβέρνηση, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν για μια ακόμα φορά τους μαθητές του ΚΕΑΤ στέλνοντάς τους ξανά στα αστυνομικά τμήματα μαζί με συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ που πρωτοστάτησαν πριν από μέρες στην κατάληψη του ΚΕΑΤ διεκδικώντας σχολείο, καθηγητές, βιβλία, ζωή με δικαιώματα(...) Ενα τους λέμε: Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας. Κάτω τα χέρια από τους συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ. Εχουμε τη δύναμη και θα τους σταματήσουμε. Ο,τι κι αν προσπαθήσουν να κάνουν θα πέσει στο κενό. Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια». Επίσης, ο Γιώργος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΚΕΑΤ,εξέφρασε την απόφαση του Συλλόγου να σταθεί δίπλα στα παιδιά του που καλούνται να περάσουν από το Α/Τ: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Θα μας βρουν μπροστά τους», τόνισε.

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Συνεχίζονται με την πρωτοβουλία πολλών φορέων οι εκδηλώσεις - συζητήσεις σ' όλη την Ελλάδα που έχουν στόχο την ενημέρωση για το πρόβλημα των ναρκωτικών που παίρνει πλέον στη χώρα μας επιδημικές διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο έγινε διήμερο εκδηλώσεων στην Ικαρία, με αφορμή και το νομοσχέδιο «Κώδικας ναρκωτικών». Την Παρασκευή, το Εργατικό Κέντρο διοργάνωσε σύσκεψη στον Εύδηλο, ενώ το Σάββατο η ΕΛΜΕ διοργάνωσε εκδήλωση στον Αγιο Κήρυκο μαζί με το Κέντρο Πρόληψης «Φάρος».

Οι εκδηλώσεις - συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι:

Σήμερα Τετάρτη
  • Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.
  • Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής και ο Δημοκρατικός Γυναικείος Σύλλογος της περιοχής οργανώνουν εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά στις 6.30 μ.μ., στο 3ο Γυμνάσιο (Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα). Ομιλητές Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, Μαρίνα Τσίγκα, εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ.
Αύριο Πέμπτη
  • Το Παράρτημα Πάτρας του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) και το ΜΑΣ διοργανώνουν σύσκεψη, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α/Α στο κτίριο της Πρυτανείας. Ομιλήτριες: με θέμα «Τοξικοεξάρτηση - Ιδεολογικές προσεγγίσεις» η Γ. Ροδοπούλου, Δρ. Ιατρικής γενική γραμματ. ΕΣΥΝ Πάτρας και με θέμα «Νομοσχέδιο "Κώδικας Ναρκωτικών"» η Μ. Λαγδά μέλος ΕΣΥΝ Πάτρας.
  • Το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης - Μετεώρων και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ από τη Γ' ΕΛΜΕ, διοργανώνουν εκδήλωση στις 7 μ.μ., στο δημοτικό αμφιθέατρο «Ελλη Παπαπαναγιώτου». Ομιλητές: Παναγιώτης Γεωργάκας μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΥΝ, Ηλίας Κονδύλης πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ.
Διάλεξη για την «ενδοοικογενειακή βία»

Το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, συνεχίζοντας τη σειρά διαλέξεων που διοργανώνει στο πλαίσιο της πρόληψης, θα πραγματοποιήσει την 7η στη σειρά διάλεξη, με θέμα «Ενδοοικoγενειακή βία», σήμερα, Τετάρτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΕΣΥΝ στη Λιβαδειά, με ομιλητές τον Αργύρη Σκόνδρα, κοινωνιολόγο - επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Νομού Βοιωτίας, και την Γιούλη Λιανού, ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και κοινωνικής εργασίας.

Πασχαλινό παζάρι από το Σύλλογο Οικογένειας «ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

Ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος του «ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», για πρώτη φορά φέτος, διοργανώνει Πασχαλινή Αγορά από τις 4 έως τις 8 Απριλίου του 2012, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στα γραφεία του (Σολωμού 27, Εξάρχεια). Σκοπός του Συλλόγου είναι η ηθική και οικονομική υποστήριξη του έργου του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», που δημιουργήθηκε το 1989 και για 23 συνεχή χρόνια, προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ