ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Διευθετήσεις για κοιτάσματα, αγωγούς και Ιράν

Το αμερικανικό «ενδιαφέρον» για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή στο επίκεντρο των συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης

Κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων από την πλευρά των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή και, ταυτόχρονα, βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με αιχμή την Ενέργεια, συνιστά η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Στ. Δήμα, με τον ειδικό απεσταλμένο της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας στην Ευρασία, πρέσβη Ρίτσαρντ Μόρνιγκσταρ.

Ο Μόρνιγκσταρ επισκέπτεται την Ελλάδα για να μιλήσει σήμερα σε συνέδριο του «Εκόνομιστ» με θέμα την Ενέργεια, στο περιθώριο του οποίου αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, βασικά θέματα της χτεσινής συνάντησης ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, τα ζητήματα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας και η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη, λόγω του εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την ατζέντα της συνάντησης δε θα μπορούσε να λείψει και η επικείμενη αδειοδότηση για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, διαδικασία για την οποία ενδιαφέρονται και αμερικανικές εταιρείες. Το θέμα αυτό φαίνεται πως απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε χτες ο Μόρνιγκσταρ με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη.

Μετά τη συνάντηση με τον Στ. Δήμα ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον γγ του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ι. Ζέπο, ο οποίος μετέχει στις «διερευνητικές συνομιλίες» Ελλάδας - Τουρκίας για διευθετήσεις στο Αιγαίο. Η συγκεκριμένη συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Μόρνιγκσταρ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» την 1η Αυγούστου 2010, είχε προτείνει τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές, τις οποίες τότε κυνικά χαρακτήρισε «συνοριακές».

Ενδεικτικό για το περιεχόμενο των επαφών που είχε με την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός αξιωματούχος (πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, σύμβουλος του πρώην Προέδρου Κλίντον και πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ) είναι και το γεγονός ότι από διπλωματικούς κύκλους χαρακτηρίζεται «βαθύς γνώστης των ζητημάτων της ενέργειας» και «σφοδρός πολέμιος του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου στην Ευρώπη».

Με δεδομένα τα παραπάνω, είχε εκφράσει (και δημόσια) στο παρελθόν τη δυσφορία των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και στο ρωσικών συμφερόντων δίκτυο αγωγών South Stream, υπερθεματίζοντας στον αντίποδα για την ελληνική συμμετοχή στον - αμερικανικών συμφερόντων - αγωγό TGI (Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας). Από αυτή τη σκοπιά ερμηνεύεται και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι Δήμας και Μόρνιγκσταρ συζήτησαν «τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Ρωσία προς την Ευρώπη και στα οποία η γεωγραφική θέση της χώρας μας έχει καθοριστική σημασία».

Από τις επίσημες ανακοινώσεις προκύπτει ότι συζητήθηκε και το ζήτημα του Ιράν, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να εκφράζει «την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την εξαίρεση της χώρας μας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου». Η Ελλάδα, μαζί με άλλες εννιά χώρες της ΕΕ και την Ιαπωνία, που μείωσαν τις εισαγωγές πετρελαίου από Ιράν, χωρίς να τις διακόψουν ακόμα τελείως, εξαιρέθηκαν από τις κυρώσεις που προβλέπει το εμπάργκο των ΗΠΑ.

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Πειραιά

Καταπλέει σήμερα, έχοντας συμμετάσχει στη Μεσόγειο σε ασκήσεις προσομοίωσης για επίθεση στο Ιράν

Το «Enterprise» σε παλιότερη άσκηση
Το «Enterprise» σε παλιότερη άσκηση
Ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα, για τις επόμενες τέσσερις μέρες, το αμερικάνικο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Enterprise», συνοδεία άλλων πολεμικών πλοίων. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται «εθιμοτυπική» και πραγματοποιείται σχεδόν δέκα μέρες μετά την αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά (15-19 Μάρτη) της ΝΑΤΟικής δύναμη κρούσης του Ατλαντικού Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), η οποία βρίσκεται σε αποστολή στη Μεσόγειο και πέρα από το Σουέζ.

Η πολεμική αρμάδα των ΗΠΑ, με επικεφαλής το πρώτο στην ιστορία αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, βρίσκεται σε πολεμική σύνθεση, καθώς απέπλευσε από τη βάση του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια με αποστολή να βρίσκεται σε επιφυλακή στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, ενόψει εξελίξεων με το Ιράν. Στη διάρκεια της πορείας του, πραγματοποιεί ασκήσεις. Η τελευταία έγινε στις 24-25 Μάρτη, στην κεντρική Μεσόγειο και δυτικά της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή ακόμα 9 μεγάλων πολεμικών πλοίων ΝΑΤΟικών χωρών και της Αυστραλίας.

Η άσκηση αυτή είχε χαρακτήρα προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα συστήματα αεράμυνας. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε προσομοίωση επίθεσης του Ιράν σε σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ στου Περσικού Κόλπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Enterprise θα παροπλισθεί το Δεκέμβρη του 2012, έχοντας στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε όλους τους πολέμους που έχουν κάνει οι ΗΠΑ τον μισό αιώνα που πέρασε, όπως του Βιετνάμ, του δύο πολέμους κατά του Ιράκ κ.λπ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Η ΕΕ ξέρει καλά από «μαγειρέματα»

Με επιστολές τους κατέθεσαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα του 2009 ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Χοακίμ Αλμούνια και ο πρόεδρος της Γιούροστατ, Βάλτερ Ραχενμάχερ. Κοινή εκτίμηση των δύο αποτελεί ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 ήταν γνωστό πως θα διαμορφωθεί γύρω στο 10% και όχι στο 5%, όπως προέβλεπε η επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών. Ο Χ. Αλμούνια επικαλείται για το θέμα αυτό επιστολή της Κομισιόν προς το Γιούρογκρουπ, στις 2 Ιούλη 2009, στην οποία αναφέρεται πως «το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ». Αντίστοιχα ο Β. Ραχενμάχερ αναφέρεται σε «προβλήματα που εντοπίστηκαν στα ελληνικά στατιστικά δημοσιονομικά δεδομένα από το 2004 έως το 2010», υποστηρίζοντας ότι οι προβλέψεις για το έλλειμμα είναι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Τις δύο επιστολές έσπευσε να αξιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, βουλευτές του οποίου έκαναν λόγο για «κάλυψη των χειρισμών του Γ. Παπακωνσταντίνου».

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της καμπάνιας των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στο εξωτερικό για το νέο κύμα μετανάστευσης.

    Η Κομματική Οργάνωση Ολλανδίας - Βελγίου του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι θέσεις του ΚΚΕ» το Σάββατο 31/3, στις Βρυξέλλες στις 4 μ.μ. στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (37, RuedeSuede, 1060 Bruxelles 36, 3511).
  • Εκδηλώσεις, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το νέο κύμα μετανάστευσης. Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Βρετανία» διοργανώνει και η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ στις 31/3 στις 12 μ. στο Cardiff (Αίθουσα 230, Bute Building, Cardiff University, King Edward VII Avenue, Cardiff, CF10 3NB), και την 1η Απρίλη στις 12 μ. στο Λονδίνο (94 Camden Road, NW1 9EA).
Ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ

-- Σε συγκέντρωση στο θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Τετάρτη, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις Κεχριές της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο χωριό Κουρκουλοί. Αύριο, Πέμπτη 29/3, θα επισκεφτεί και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, θα περιοδεύσει στο Ασμήνιο και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στα Βασιλικά.

-- Την Κυριακή 8/4 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην οικονομία και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο της Σχολής Νομικών Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org