ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σήμερα όλοι στην πλατεία Ομόνοιας

Στις 11 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα. Συγκεντρώσεις επίσης στη Θεσσαλονίκη (11 π.μ. στην πλατεία Αχειροποίητου) και σε άλλες πόλεις

Την αδήριτη ανάγκη του ενωτικού ταξικού αγώνα με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που θα φρενάρουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και θα δημιουργούν προϋποθέσεις για την κατάκτηση των αιτημάτων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ), καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στις 11 το πρωί στην Ομόνοια. Στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Αχειροποίητου. Επίσης, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο προτάσσουν αιτήματα όπως: Γνήσιες ΣΣΕ, 1.300 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό, μόνιμη και σταθερή με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για ΑΕΙ - ΤΕΙ και κατάργησή του στην πράξη, όχι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και άλλα.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Παρασκευαστών Πανεπιστημίου Αθηνών, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ και σύνταξη 1.050 ευρώ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, το ΕΚΑΒ θα εξυπηρετεί σήμερα μόνο έκτακτα περιστατικά.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλιά

Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Απασχόλησης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

Στο δρόμο προς το υπουργείο Απασχόλησης
Στο δρόμο προς το υπουργείο Απασχόλησης
Φωνή καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Απασχόλησης, που σπρώχνουν μαζικά τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους στην ανεργία και την εξαθλίωση, ύψωσαν χτες ανάπηροι, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), με αγωνιστική κινητοποίηση στο υπουργείο Απασχόλησης.

«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, να πληρώσει τώρα η ολιγαρχία», φώναξαν οι άνθρωποι με αναπηρία έξω από το υπουργείο. Απαίτησαν άμεση πρόσληψη όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων και των νέων αναπήρων που αποφοιτούν από τα ειδικά σχολεία και τις επαγγελματικές σχολές με ευθύνη του κράτους, ίδρυση δημόσιου δικτύου προστατευόμενων εργαστηρίων, καμία απόλυση των συμβασιούχων αναπήρων και ΑμεΑ που δουλεύουν σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης, μετατροπή των επιδομάτων ντροπής σε κοινωνική σύνταξη, εξυγίανση του αναπηρικού συνδικαλιστικού κινήματος κ.ά.

Προκλητικά η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε αρχικά να συναντηθεί με τους αγωνιστές ανάπηρους, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου, απαιτώντας άμεσες απαντήσεις στα αιτήματά τους. Μετά την αποφασιστική στάση τους ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ, όπου επιχείρησε να παραπέμψει τα περισσότερα θέματα στην τροποποίηση του Νόμου 2643 για τις προσλήψεις ατόμων ειδικών κατηγοριών, που όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για τη διόγκωση της ανεργίας που φτάνει το 90% στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους. Στο πλευρό των αγωνιστών αναπήρων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Αποκλειστική ευθύνη του κράτους

Οι έξι θάνατοι παιδιών σε ιδρύματα Πρόνοιας και ιδιωτικές δομές της λεγόμενης αποασυλοποίησης (Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Κομοτηνής, Λεχαινά, ξενώνας αποασυλοποίησης στο Μαρούσι, ξενώνας αποασυλοποίησης Λιβαδειάς), επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τα όσα έχει καταγγείλει κατά καιρούς το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για το πού οδηγούν οι προσαρμογές της Πρόνοιας και της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» στις ανάγκες του ανταγωνισμού και της κάλυψης των δεικτών της Λισαβόνας για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Το κρίσιμο αυτό ζήτημα έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Κοινός παρονομαστής και των έξι θανάτων είναι η υποχρηματοδότηση, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού - ανειδίκευτο σε πολλές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση βαριών περιστατικών. Ιδρύματα και ξενώνες αποασυλοποίησης κυριολεκτικά αποθήκες ψυχών, με συνεχώς αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια τη ζωή, την πορεία της υγείας και της αποκατάστασης των περιθαλπομένων, αλλά και της υπερεντατικοποίησης, μέχρι εξάντλησης, της δουλιάς των εργαζομένων», επισημαίνει η Β. Νικολαΐδου.

«Η μεταφορά των παιδιών στους διάφορους ξενώνες - συνεχίζει - γίνεται χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, αποσκοπώντας και στην επιβολή του κλεισίματος του μοναδικού παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου της χώρας (ΠΝΑ Πεντέλης) και στην ανάγκη να συμπληρωθεί όπως - όπως ο αριθμός φιλοξενούμενων για να πάρουν οι διάφοροι ιδιώτες τις χρηματοδοτήσεις. Ενώ το πρόβλημα της επιχορήγησης των ιδιωτών, το οποίο ήταν γνωστό εξαρχής ότι θα υπήρχε, χρησιμοποιήθηκε για να γίνει αναδιανομή της πίτας από τη μια μεριά αλλά και να φορτωθεί το κόστος τής από δω και πέρα πορείας αυτών των δομών στα ασφαλιστικά ταμεία».

Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει υπόψη τις αιτίες αυτών των δραματικών περιστατικών και να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη όλων των ιδιωτικών δομών που πληρούν τις προϋποθέσεις στο Δημόσιο, την πρόσληψη άμεσα του απαραίτητου επιστημονικού και άλλου υποστηρικτικού και βοηθητικού προσωπικού για την αναβάθμιση της λειτουργίας των διάφορων ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων και των δημόσιων ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Νέο εργοδοτικό έγκλημα

Ενα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα καταγράφηκε χτες το πρωί, όταν ο 31χρονος Ρουμάνος Αντριάν Πίκου «χτυπήθηκε» από το ρεύμα, ενώ δούλευε σε έργα με κομπρεσέρ, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την Αγίου Κωνσταντίνου. Οι προσπάθειες των ανδρών του ΕΚΑΒ να τον σώσουν απέβησαν άκαρπες. Οπως σημειώνουν συνδικαλιστές του κλάδου, μετά το «ατύχημα» όλο το εργοτάξιο άδειασε, προφανώς κατ' εντολή της εργοδοσίας. Η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας απείλησε χτες και τη ζωή του 38χρονου οικοδόμου από την Αλβανία Μεξίν Κάλο. Ο εργάτης έπεσε από ύψος 3 μέτρων, ενώ δούλευε σε εργοτάξιο στην οδό Λουκάρεως, πίσω από τον Αρειο Πάγο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org