ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ
Προάγγελος νέων ανατιμήσεων!

Μείωση κερδών για την επιχείρηση που αξιώνει «δίκαιη» αντιμετώπιση, με τη μετακύληση του κόστους της «απελευθέρωσης» άμεσα στα λαϊκά νοικοκυριά

Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις για μεγάλες ανατιμήσεις στο νυχτερινό ρεύμα που αφορά αποκλειστικά τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και το βιομηχανικό, που επίσης θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε χτες ότι το 2006 είχε μείωση των κερδών κατά 83%, στρώνοντας έτσι το χαλί για νέες αυξήσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Οι αξιώσεις των μετόχων της επιχείρησης για ανάκαμψη της κερδοφορίας, σε συνδυασμό με την απαίτηση των ιδιωτών παραγωγών για εξασφαλισμένα υψηλά κέρδη, και τη φιλική προς αυτούς πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, εντείνουν τις πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των οικιακών, κυρίως, τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πρώτη πικρή «γεύση» δόθηκε με την προχτεσινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία αυξάνεται από την 1η Απρίλη κατά 5% το τιμολόγιο του νυχτερινού ρεύματος, κατά 15% στο κόστος νέων συνδέσεων και 4% στο ηλεκτρικό ρεύμα προς τις βιομηχανίες. Τις δύο πρώτες αυξήσεις, θα τις πληρώσουν άμεσα τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ την αύξηση στο βιομηχανικό ρεύμα, θα την πληρώσουν με τις αυξήσεις που θα επιβάλλουν οι βιομήχανοι στα εμπορεύματά τους, μετακυλίοντας το κόστος αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ στην κατανάλωση.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες, εμφανίζουν:

  • Καθαρά κέρδη 22,1 εκατ. ευρώ το 2006, από 129,8 εκατ. ευρώ το 2005, ποσοστό μείωσης 83%.
  • Κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων 739,7 εκατ. ευρώ από 900,7 εκατ. ευρώ το 2005.
  • Οι επενδύσεις 713, 3 εκατ. ευρώ από 739,2 εκατ. ευρώ το 2005.
  • Σημαντική αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 11,6% στα 4,79 δισ. ευρώ από 4,29 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση κατά 12% των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, στα 4.442,6 εκατ. ευρώ από 3.965,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για συνδυασμό της μέσης αύξησης των τιμολογίων κατά 3,2% το 2005 και κατά 4,8% το 2006, και της αύξησης του όγκου των πωλήσεων κατά 5,8%. Είναι ακριβώς εκείνα τα στοιχεία που αντανακλούν το μεγάλο χαράτσι σε βάρος των νοικοκυριών.

Η ΔΕΗ αύξησε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 19,4% στα 4.047 εκατ. ευρώ από 3.390,2 εκατ. ευρώ. Σ' αυτές περιλαμβάνονται:

  • Δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο 1.257,4 εκατ. ευρώ, αύξηση 26,5% ή 263,6 εκατ. ευρώ.
  • Δαπάνες για αγορά ενέργειας 523,8 εκατ. ευρώ, αύξηση 118,3% ή 283,8 εκατ. ευρώ.

Η ίδια η ΔΕΗ επισημαίνει ότι αυτή η αύξηση «οφείλεται κυρίως στο γεγονός της έγχυσης μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους στο Σύστημα και στην αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος». Με αυτό τον τρόπο, πριμοδοτούνται οι ιδιώτες παραγωγοί και οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να στηρίζει οικονομικά την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η ΔΕΗ αξιώνει - ως ιδιωτική επιχείρηση και η ίδια - να αντισταθμιστεί η οικονομική της αφαίμαξη με την αφαίμαξη των καταναλωτών. Δηλώνει ότι οι προηγούμενες αυξήσεις τιμολογίων δεν ήταν αρκετές και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Π. Αθανασόπουλος ζητά «δίκαιη μεταχείριση της ΔΕΗ στα πλαίσια της διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου», προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των προσπαθειών για «έλεγχο του κόστους» που παραπέμπει ευθέως και στους εργαζόμενους.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ταυτίζεται, παρά τις γενικόλογες «καταγγελίες» των «διοικούντων» με τις αιτιάσεις της διοίκησης και αποδέχεται αυξήσεις τιμολογίων εφόσον... χρειαστεί! ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, με την τελευταία να επιχαίρει για τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν!

  • Ενάντια στην αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων κατά 4% τάσσεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.
«VIVARTIA» (ΔΕΛΤΑ)
Αύξηση μονοπωλιακών υπερκερδών 54,7%

Ο ρυθμός αύξησης των κερδών του ομίλου το 2006 ήταν ...7πλάσιος της αύξησης του τζίρου

Προκλητική αύξηση κερδών, εμφανίζει για μια ακόμη χρονιά ο όμιλος επιχειρήσεων «Vivartia» (ΔΕΛΤΑ), επιβεβαιώνοντας πως οι διάφοροι μηχανισμοί της «ελεύθερης αγοράς» - τους οποίους υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία - εφευρέθηκαν για να θησαυρίζουν τα «καρτέλ» και τα μονοπώλια σε βάρος των καταναλωτών. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης - μεταξύ αυτών και στα γαλακτοκομικά - που επιβλήθηκαν και πέρσι, συνέβαλαν καθοριστικά στο να εκτιναχτούν τα κέρδη του ομίλου της «Vivartia» (ΔΕΛΤΑ) στα 49,5 εκατ. ευρώ από 32 εκατ. ευρώ το 2006. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 54,7% τη στιγμή που οι πωλήσεις του ομίλου στην ίδια περίοδο αυξήθηκαν μόνο κατά 7,8% που σημαίνει πως ο ρυθμός αύξησης των κερδών ήταν 7 φορές μεγαλύτερος από την αύξηση των πωλήσεων. Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το μέγεθος των προκλητικών κερδών του, ο όμιλος υποστηρίζει ότι είναι αποτέλεσμα των επιχειρηματικών κινήσεων της «ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών» και συγκεκριμένα της εξαγοράς της «Chipita International ΑΕ». Ετσι αναφέρει πως τα καθαρά κέρδη τελικά με τους λογιστικούς υπολογισμούς βάσει αυτού του δεδομένου αυξήθηκαν κατά 35%.

Ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, δήλωσε ότι «ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε και θα υπάρξει καρτέλ. Υπάρχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα για το θέμα και είμαστε βέβαιοι πως θα δικαιωθούμε». Ερωτηθείς εάν η αναδίπλωση του Δ. Δασκαλόπουλου, σε σχέση με τις αρχικές δηλώσεις του γύρω από τη δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σηματοδοτεί κάποια πρόθεση του προέδρου του ομίλου να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Επιτροπή προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι επρόκειτο για «προσωπικές δηλώσεις και όχι μόνο για το θέμα του γάλακτος» και παρέπεμψε στους χειρισμούς που θα κάνουν οι νομικοί της εταιρείας. «Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι δεν παρανομήσαμε» κατέληξε.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Νέο «δωράκι» από την κυβέρνηση

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης μεγαλώνει το «κουτσούρεμα» στις αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι εταιρείες στους ασφαλισμένους γιωταχήδες

Μέτρα υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αυτοκινήτου περιέχει σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως κατήγγειλε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, που ισχυρίζονται ότι ζημιώνονται από τον κλάδο του αυτοκινήτου λόγω των πολλών τροχαίων που γίνονται στη χώρα μας. Αποτέλεσμα της υποχώρησης είναι να υπάρχουν στο νομοσχέδιο αρκετές εξαιρέσεις από τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών έναντι των πελατών τους. Ο υποτιθέμενος, είπε, υγιής ανταγωνισμός των εταιρειών οδηγεί στη συγκέντρωση του κλάδου σε λίγες εταιρείες και στην επιβάρυνση των κατόχων αυτοκινήτων, αφού προωθείται μέχρι το 2010 ο διπλασιασμός των ασφαλίστρων.

Η βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις εύνοιας υπέρ των εταιρειών, όπως ο καθορισμός επιπλέον ασφαλίστρου με «αντικειμενικά κριτήρια», τα οποία όμως θα ορίζουν οι ίδιες οι εταιρείες. Επίσης οι ίδιες οι ασφαλιστικές θα καθορίζουν προφανώς κατά το δοκούν την τρέχουσα τιμή ενός αυτοκινήτου προκειμένου να αποζημιώσουν τον ιδιοκτήτη του, ενώ η ίδια εύνοια υπάρχει και στη διαδικασία αποζημίωσης από ατύχημα λόγω μέθης. Ετσι ενώ στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας υπάρχει διαβάθμιση στις ποινές ανάλογα με το ποσοστό αλκοόλ στον οδηγό, οι εταιρείες δε θα πληρώνουν τον οδηγό άσχετα από το ποσοστό αλκοόλ που θα υπάρχει στο αίμα του.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις για τις λαϊκές αγορές και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου είπε ότι στις αγορές βιολογικών προϊόντων θα δραστηριοποιούνται μόνο οι παραγωγοί των προϊόντων. Η Ε. Παντελάκη εξέφρασε τον κίνδυνο να ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών κατά όσων δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες λαϊκές αγορές. Επισήμανε δε ότι για την κρίση που αντιμετωπίζουν τα διάφορα μαγαζιά δεν ευθύνονται οι υπαίθριοι πωλητές, αλλά η έλλειψη διαθέσιμου εισοδήματος από τους καταναλωτές.

Με το νομοσχέδιο ο χρόνος παραγραφής των απαιτήσεων των παθόντων από αυτοκινητικά ατυχήματα αυξάνεται από δύο σε πέντε χρόνια και όπως είπε ο υφυπουργός η ασφάλιση των αυτοκινήτων θα γίνεται με βάση την τρέχουσα πραγματική αξία του αυτοκινήτου. Επίσης επεκτείνεται από τρεις σε οκτώ ημέρες το διάστημα στο οποίο πρέπει να δηλωθεί ένα ατύχημα στην ασφαλιστική εταιρεία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διεργασίες συγκέντρωσης

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διεργασία συγκέντρωσης κεφαλαίων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τους εμπλεκόμενους τραπεζίτες να διεκδικούν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς μέσα στη χώρα και σε γειτονικές αγορές. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Εμπορική Τράπεζα (αφεντικό της οποίας είναι η γαλλική «Κρεντί Αγκρικόλ») αύξησε τη συμμετοχή στη θυγατρική τράπεζα στην Κύπρο αγοράζοντας επιπλέον 10% των μετοχών. Μετά από αυτό η συνολική συμμετοχή τους διαμορφώνεται στο 91,2%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ