ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ισχυρό ΚΚΕ δίνουμε ώθηση στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και στην κυβέρνηση της ΝΔ

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΤΕ Πέλλας με ομιλητή τον Κ. Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του Κόμματος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στα Γιαννιτσά η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να κινήσουμε» και ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του Κόμματος.

Στην ομιλία του ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών: «Ποιος έλεγε λοιπόν ψέματα και ποιος αλήθεια; Οι βιοπαλαιστές αγρότες που πάλευαν έγκαιρα στα μπλόκα και το ΚΚΕ που πρωτοστατούσε και σε αυτόν τον αγώνα; 'Η μήπως όλοι οι απολογητές της ΕΕ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα θρύψαλα του Νο 1 και 2, το ΠΑΣΟΚ και ο Βελόπουλος, που όλοι τους έταζαν μεγαλεία για το "πράσινο όραμα" της ΕΕ, με την ΚΑΠ κορόνα στο κεφάλι τους; Αυτοί είναι που μιλούσαν για τις "καλύτερες μέρες", τα "περισσότερα χρήματα", τις "μεγαλύτερες αγορές" μέσα από μια "ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική" στην ενιαία αγορά, και ότι θα πουλούν με ικανοποιητικές τιμές τα προϊόντα τους. Γιατί οι ευρωβουλευτές όλων αυτών ψήφισαν και με τα δύο χέρια την ΚΑΠ - λαιμητόμο, και μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ την καταψήφισαν και αποκάλυψαν το πραγματικό περιεχόμενό της.

Τώρα μάλιστα η ΝΔ, που ως κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα άλλα αστικά κόμματα ως ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο συνδιαμόρφωσαν και υπερψήφισαν την ΚΑΠ, έχουν το θράσος να μας λένε, για να ξεπλυθούν, ότι οι αγρότες διαδηλώνουν για να τα ακούσει η ΕΕ.


Μάλιστα κάνουν ακόμα και μαθήματα ...καλής διαπραγμάτευσης, λέγοντας "κοιτάξτε να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές ευρωβουλευτές σαν τους δικούς μας, που θα την επαναδιαπραγματευτούν καλά". Αλλά τι επαναδιαπραγμάτευση εννοούν; Λένε κιόλας "θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα, να πάρει η Ελλάδα περισσότερα κονδύλια σε σύγκριση με τις άλλες χώρες". Ας μας απαντήσουν όμως: Αν είναι αυτή τελικά η λύση στα προβλήματα των αγροτών του μόχθου, τότε γιατί παρότι η Ελλάδα πήρε περίπου τα ίδια χρήματα με την περασμένη ΚΑΠ, έγινε κι εδώ όπως και στις άλλες χώρες η "σφαγή του Δράμαλη"; Μα γιατί έγινε ό,τι προέβλεπε το ΚΚΕ στην ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας, ενημερώνοντας τον λαό γιατί καταψήφισε την ΚΑΠ. Οτι δηλαδή το ζήτημα με τις χρηματοδοτήσεις είναι το ποιος μες στη χώρα παίρνει τη μερίδα του λέοντος, που δεν είναι άλλοι από τους αγροτοβιομηχάνους, τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις που έχουν κεφάλαια για "πράσινες" και "ψηφιακές" μπίζνες. Και, βέβαια, είναι πασίγνωστο ποιος τελικά παίρνει τα φλούδια των ενισχύσεων. Ποιοι άλλοι; Οι μικροπαραγωγοί, που αυτό που κάνουν είναι με τις ενισχύσεις ίσα που να συντηρούν με τα χίλια ζόρια το χωράφι τους, για να βρίσκουν φτηνή πρώτη ύλη οι εμποροβιομήχανοι, αγοράζοντάς την "μπιρ παρά". Γιατί η άλλη όψη των ενισχύσεων είναι το πανάκριβο κόστος παραγωγής».

Κλείνοντας ο Κ. Παπαδάκης τόνισε: «Στην οργάνωση της πάλης του λαού κρίνονται τα πολιτικά κόμματα. Και εκεί κρίνεται το ΚΚΕ, που βρίσκεται μαχητικά και με συνέπεια κάθε μέρα μέσα στους αγώνες και μπορεί να ισχυροποιηθεί ακόμα πιο πολύ με την αλλαγή των συσχετισμών, ψηφίζοντας συνεπείς αγωνιστές στα σωματεία, στους συλλόγους, παντού όπου γίνονται αρχαιρεσίες. Αλλά κρίσιμο ζήτημα είναι να μεταφέρονται η φωνή του λαού και τα προβλήματά του παντού, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, πιέζοντας για όλα αυτά. Αυτή η παρουσία μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο στις 9 του Ιούνη, στις ευρωεκλογές, εκλέγοντας περισσότερους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Μπορούμε να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης με την ενίσχυση του ΚΚΕ, να δοθεί ώθηση στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα άλλα κόμματα που συμφωνούν με όλα αυτά τα αντιλαϊκά και άδικα μέτρα, για να αποσπαστούν μέτρα ανακούφισης του λαού. Ετσι για παράδειγμα εμποδίστηκαν πλειστηριασμοί και εξώσεις λαϊκών οικογενειών, χαμηλοσυνταξιούχων, ΑμεΑ. Εργαζόμενοι διεκδίκησαν και σε αρκετές περιπτώσεις πέτυχαν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με μισθούς που δεν θα τελειώνουν στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με ανθρώπινα ωράρια και σύγχρονα δικαιώματα, μέτρα ασφαλείας για να μην έχουμε έναν νεκρό εργάτη μέρα παρά μέρα».


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Τη Δευτέρα 4 Μάρτη στο Περιστέρι | Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα 4 Μάρτη στις 7 μ.μ. η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση στο Περιστέρι, στο Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας «Γιώργος Στεφανόπουλος» (Β. Ηπείρου 23). Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ερμηνεύουν οι Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μπάσης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ασπασία Στρατηγού, Σταυρούλα Εσαμπαλίδη. Συμμετέχει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Χορωδία - ρυθμός του Νίκου Χιώτογλου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Νταλάρας.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού για τη δημόσια Υγεία που εκπέμπει SOS

Κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ στη Ν. Ιωνία με τίτλο «Η κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στην περιοχή μας εκπέμπει SOS! Επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού».

Βασικός ομιλητής ήταν ο γιατρός Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι η πανδημία βρήκε το σύστημα Υγείας με ήδη μειωμένα νοσοκομεία, γιατρούς και κλίνες. Οπως είπε, «έτσι μας βρήκε η πανδημία και ο τραγικός απολογισμός της. Δίπλα στο σμπαραλιασμένο ΕΣΥ, όμως, έλαμψε ο μεγάλος κερδισμένος: Ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία». Αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Δηλαδή, «στην τάση επέκτασης των ιδιωτικών κλινικών, στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας κατά 25% την τελευταία δεκαετία, στην εγκληματική υποστελέχωση που υπάρχει και συνεχίζεται, στη διαρκή εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας με πολλούς τρόπους, στη μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 63% από το 2016 και μετά».

Μίλησε για την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ΠΦΥ παραμένει διαλυμένη σε δομές, προσωπικό και ιατροτεχνολογικό προσωπικό».

Κατέληξε αναλύοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι έννοιες "αγαθό" και "επιχειρηματικότητα" δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Είτε η Υγεία θα είναι εμπόρευμα που θα πουλιέται και θα αγοράζεται, είτε θα είναι αγαθό που θα προσφέρεται σε όλους ισότιμα, δωρεάν από το κράτος (...) Το ΚΚΕ παλεύει για να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική - λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η καθολική και απολύτως δωρεάν ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, στη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας. Γι' αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, πανελλαδικά ανεπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες Υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον χώρο του Φαρμάκου.

Με την όσο είναι δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσα απαιτούνται, σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό υλικό κ.λπ. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η Υγεία να αποτελέσει ένα, κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το λαϊκό κράτος, καθολικό λαϊκό δικαίωμα».

Στην εκδήλωση παρέμβαση έκανε και η Αννα Σεχίδου, εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας Ν. Ιωνίας, που ανέδειξε τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πιο ειδικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ