ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
Η αλήθεια για τους νεοναζί στην Ουκρανία...

Τα φασισταριά του «Τάγματος Αζόφ» με τις σημαίες - σύμβολά τους, του ΝΑΤΟ και των ναζί
Τα φασισταριά του «Τάγματος Αζόφ» με τις σημαίες - σύμβολά τους, του ΝΑΤΟ και των ναζί
Ενα από τα επιχειρήματα της ρωσικής πλευράς για την εισβολή στην Ουκρανία είναι η ύπαρξη και δράση «ναζιστικών ακροδεξιών» ομάδων που συνδέονται με το ουκρανικό κράτος και την κυβέρνηση της χώρας. Προφανώς η επίκληση του «αντιφασισμού» από τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία προκειμένου να προωθήσει τα γεωπολιτικά της σχέδια στην περιοχή ...είναι προσχηματική αφού στοχεύει στα έντονα αντιφασιστικά αισθήματα των Ρώσων και των λαών της πρώην ΕΣΣΔ που πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρών την πάλη με τον φασισμό - ναζισμό. Δεν είναι επίσης «συνεπής» αφού η ίδια πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και είναι γνωστό ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο η προσπάθεια που γίνεται από διάφορους στην Ελλάδα, εκπροσώπους αστικών κομμάτων, δημοσιογράφους στα ΜΜΕ να υποστηρίξουν ότι η δράση και η ύπαρξη ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων υπό την καθοδήγηση των Ευρωατλαντικών δεν υπάρχουν ή είναι ένας μύθος που δημιουργήθηκε από τη ρωσική προπαγάνδα... δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και θολώνει τη μνήμη των γεγονότων που ζήσαμε το 2014 με το περίφημο «Ευρωμεϊντάν».

Μια μικρή αναδρομή την ιστορία του φασισμού στην Ουκρανία, πολέμιου και αιχμή του δόρατος κατά της Σοβιετικής Ενωσης, στην οποία εντάχτηκε η επαναστατημένη Ουκρανία από το 1922, είναι χρήσιμη.

Από την πρώτη στιγμή αναπτύχθηκε αστικό εθνικιστικό κίνημα, όπου ο Στέπαν Μπαντέρα είναι από τις εμβληματικές μορφές του, από νεαρή ηλικία σε ουκρανικές εθνικιστικές ενώσεις, ιδίως την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και τον Ουκρανικό Στρατό Εξέγερσης (UPA). Την περίοδο της φασιστικής κατοχής ήταν από τους πρώτους στη Δυτική Ουκρανία που συνεργάστηκε με τους ναζί ενάντια στο σοβιετικό κράτος και με τη συμμορία του είναι υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους κομμουνιστών, Εβραίων και Πολωνών. Στη συνέχεια, μετά το τέλος του πολέμου, συνέχισε την αντισοσιαλιστική - φασιστική δράση του με τη στήριξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της CIA. Αυτός λοιπόν σήμερα στην Ουκρανία τιμάται ως «εθνικός ήρωας» από το επίσημο κράτος.

Ο ίδιος προβλήθηκε συστηματικά από τις νεοναζιστικές οργανώσεις «Δεξιός Τομέας» και το κόμμα «Ελευθερία», την περίοδο της ανατροπής του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φλεβάρη του 2014, στην πλατεία Μεϊντάν. Οι δυνάμεις αυτές αποτέλεσαν «δύναμη κρούσης» των «ειρηνικών διαδηλώσεων» (sic) στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, οργανώνοντας πογκρόμ βίας, τρομοκρατίας, δολοφονιών και χτυπημάτων σε βάρος πολιτικών τους αντιπάλων, όσων δεν συμφωνούσαν με την ευρω-ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας, ειδικά κομμουνιστών, συνδικαλιστών κ.ά. Δικό τους έργο ήταν η μαζική δολοφονία άνω των 100 ανθρώπων στη λεγόμενη «σφαγή της Οδησσού» τον Μάη του 2014, όταν άλλοι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι εκτελέστηκαν επιτόπου στο κτίριο των Εργατικών Συνδικάτων της Οδησσού.

Σε αυτούς τους τύπους μοίραζαν κουλουράκια και ζεστό τσάι ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία (σήμερα στην Ελλάδα) Τζ. Πάιατ και η υφυπουργός Εξωτερικών Β. Νούλαντ. Αυτοί ήταν οι «μαχητές της ελευθερίας» που ενσωματώθηκαν αμέσως στις κυβερνητικές δομές της νέας αστικής εξουσίας, στελεχώνοντας κυβερνήσεις μέχρι το 2020!

Για να μην ξεχνάνε οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νέοι: Στην πρώτη πραξικοπηματική κυβέρνηση του Αρσένι Γιατσενιούκ, από το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο, της «βασίλισσας του φυσικού αερίου» που είχε κατακλέψει τον τομέα αυτό, όπως και άλλοι «αετονύχηδες» μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, στελέχη του «Δεξιού Τομέα» επάνδρωσαν το υπουργείο Εσωτερικών. Από τις τάξεις του προέκυψε και το περιβόητο «Τάγμα του Αζόφ», που ...καμαρώνει με τα σύμβολα των SS και έτρεφαν αλληλοεκτίμηση με τους φασίστες στη χώρα μας, τη Χρυσή Αυγή. Η συμμορία αυτή σήμερα είναι πλήρως ενταγμένη στις μονάδες ασφαλείας της Ουκρανίας και πρωτοστατεί με τον ουκρανικό στρατό στις επιθέσεις που γίνονται τα τελευταία 8 χρόνια στις ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς.

Στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης ήταν επίσης ο Ο. Σιχ, από το κόμμα «Ελευθερία» και από το ίδιο κόμμα στη Γενική Εισαγγελία είχε τοποθετηθεί ο Α. Μαχνίτσκογκο.

Στη συνέχεια η επόμενη κυβέρνηση, του μεγαλοβιομήχανου της σοκολάτας και όχι μόνο, Π. Ποροσένκο, το 2018, επίσημα όρισε στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ως υποχρεωτικό χαιρετισμό τους το «Δόξα στην Ουκρανία - Δόξα στους Ηρωες» όπως συνηθιζόταν στη δοσιλογική Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών και τον αντισοβιετικό Ουκρανικό Στρατό Εξέγερσης του Μπαντέρα.

Μπορεί στη συνέχεια, στις εκλογές του 2019, που κέρδισε ο σημερινός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι φασιστικές δυνάμεις με την ομπρέλα του κόμματος «Ελευθερία» («Δεξιός Τομέας», κυβερνητική πρωτοβουλία Γιάρος, Εθνικά Τάγματα) να πήραν το 2,5% και να μην είναι στη Βουλή, ωστόσο είναι μέσα στον κρατικό μηχανισμό.

Το «Τάγμα Αζόφ», με ενισχύσεις από φασίστες από άλλες χώρες, όπως την Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες, τη Σουηδία, είναι και αυτή την περίοδο της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή του Χάρκοβο και συμμετέχει στις σφοδρές μάχες με τις ρωσόφωνες πολιτοφυλακές.

Είναι υποκρισία όσων κάνουν πως δεν ξέρουν, μόνο και μόνο για να υπηρετούν την «πολεμική προπαγάνδα» υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εξάλλου, με τις ευλογίες της ΕΕ έχουν νομιμοποιηθεί και δικαιωθεί ιστορικά όλοι αυτοί που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί σε όλες τις χώρες της Βαλτικής και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι διάφοροι απόγονοι των Ταγμάτων Θανάτου των SS που κυκλοφορούν ελεύθεροι ενώ οι κομμουνιστές διώκονται. Αυτήν την «ελευθερία» και «δημοκρατία» υπερασπίζονται...


Δ. Κ.

EΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ
Ενισχύει την «ειρηνευτική δύναμη» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (από 600 θα φτάσουν τους 1.100) ανακοίνωσε επίσημα η EUFOR (23 Φλεβάρη), η «ειρηνευτική αποστολή» που διατηρεί η ΕΕ στη χώρα.

Η EUFOR κάνει λόγο για «τέσσερις εταιρείες» που θα αναπτύξουν προσωπικό 500 ανδρών «ως προληπτικό μέτρο» ώστε «να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τους εταίρους μας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον». Αναφέρει δε ότι «η επιδείνωση στην κατάσταση της διεθνούς ασφάλειας πιθανώς εξαπλώσει αστάθεια στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» και χαρακτηρίζει την απόφαση «ένα συνετό και αναλογικό μέτρο, που αντανακλά την αφοσίωση της ΕΕ και της EUFOR στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

Να σημειωθεί ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κροατοβόσνιος επικεφαλής του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ζ. Κόμσιτς (η θέση του επικεφαλής εναλλάσσεται μεταξύ των μελών του προεδρείου), ανακοίνωσε ότι «το κράτος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συντάχθηκε με τη δήλωση των μελών της ΕΕ», με το επιχείρημα ότι «με τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει την ευθύνη να ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Αντίστοιχα ο Σ. Ντζαφέροβιτς, ο μουσουλμάνος Βόσνιος που συμμετέχει στο προεδρείο, κατήγγειλε την απόφαση της Ρωσίας «να αναγνωρίσει δύο περιοχές της Ουκρανίας ως κράτη».

Ωστόσο ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, επίσης μέλος του προεδρείου, υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις των άλλων δύο μελών για τις εξελίξεις «δεν αποτελούν θέση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» και ότι «το προεδρείο ενιαία είναι αρμόδιο για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Αυτοί οι δύο εξακολουθούν να διαιρούν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με αυτόν τον τρόπο». Και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει «μια ουδέτερη στάση για όλο αυτό και τίποτα περισσότερο», καθώς μια τέτοια στάση «θα κερδίσει συμπάθεια».

Και διαδικτυακός πόλεμος

Οι κυβερνοεπιθέσεις μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, ΕΕ, αμερικανικών και άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών είναι μία πλευρά της σύγκρουσης που άρχισε πριν καν ξεκινήσει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φλεβάρη.

Στις 23/2, οι κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο είχαν γίνει στόχος των επιθέσεων καθώς «παρέλυσαν» για ώρες οι ιστοσελίδες της Βουλής, της κυβέρνησης και του υπουργείου. Παράλληλα, Ρώσοι χάκερς κυκλοφόρησαν τους λεγόμενους «υαλοκαθαριστήρες», δηλαδή κακόβουλο λογισμικό που μορφοποιεί εξ αποστάσεως σκληρούς δίσκους και διαγράφει δεδομένα.

Στις 24/2 η ομάδα χάκερς «Anonymous» κήρυξε κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία με τον ισχυρισμό ότι «ως συλλογικότητα» θέλουν «μόνο ειρήνη στον κόσμο και ένα μέλλον για όλη την ανθρωπότητα». Μολονότι ξεκαθάρισαν ότι βασικός στόχος τους είναι κυβερνητικές υπηρεσίες της Ρωσίας δεν απέκλεισαν επιπτώσεις και σε ιδιωτικές εταιρείες. Ετσι, το Σάββατο τέθηκε εκτός λειτουργίας η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, kremlin.ru και διέρρευσαν βάσεις δεδομένων από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Επιπλέον, από την πρώτη μέρα του πολέμου η ΕΕ έστειλε στην Ουκρανία τη νεοσύστατη ειδική ομάδα κυβερνοπολέμου «Cyber Rapid-Response Team» (CRRT), για την προστασία υποδομών της χώρας.

Το ίδιο διάστημα, ρόλο στον πόλεμο που διαδραματίζεται μέσω Ιντερνετ έχει και ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος Ιλον Μασκ, με εργαλείο το νέο σύστημα παροχής δορυφορικών υπηρεσιών Starlink. Ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη η παροχή υπηρεσιών σύνδεσης με το Ιντερνετ μέσω του δορυφορικού συστήματος Starlink, διαβεβαιώνοντας πως ολοκληρώνονται οι τερματικοί σταθμοί για να διεκπεραιωθεί η υπηρεσία σύνδεσης στην Ουκρανία, που δηλώνει ότι θέλει να τη συνδράμει, ενάντια στη ρωσική επίθεση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ