ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
Αγωνιστική ανάταση από τις συγκεντρώσεις στη Δυτική Ελλάδα

Σημαντική παρακαταθήκη για την ενίσχυση της πάλης ο συντονισμός πέντε Εργατικών Κέντρων και δεκάδων σωματείων

Μαζικά και μαχητικά ήταν τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε Πάτρα, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, με τα Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Σωματεία από τους πέντε νομούς να συντονίζουν τον αγωνιστικό βηματισμό τους.

Με το κοινό πλαίσιο πάλης που έχει αγκαλιαστεί πλατιά έως σήμερα από πάνω από 140 εργατικά συνδικάτα, συλλόγους και άλλους φορείς, κάλεσαν σε συνέχιση της πάλης με όλες τις μορφές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά. Κάλεσαν, αυτός ο αγώνας να γίνει υπόθεση κάθε συνδικάτου, συλλόγου, λαϊκού φορέα, με δράσεις ανά χώρο δουλειάς, κλάδο, γειτονιά, πόλη ακόμη και χωριά, και από σήμερα να ενταχθούν σ' αυτόν ακόμη περισσότεροι.

Αυτή ήταν και η θέληση που εκφράστηκε από τους χιλιάδες εργαζόμενους διαφόρων κλάδων, αλλά και νεολαίους, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, συνταξιούχους και γυναίκες λαϊκών στρωμάτων που συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα το Σάββατο στις παραπάνω πόλεις, συμπορευόμενοι με τα Εργατικά Κέντρα. Εστειλαν αισιόδοξο μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης, έδειξαν ότι «τίποτα δεν χαρίζεται, όλα με αγώνες κατακτιούνται», κόντρα στις έως και σήμερα κυβερνήσεις και την εργοδοσία.

Μεγάλη η διαδήλωση στην Πάτρα
Μεγάλη η διαδήλωση στην Πάτρα
Απαίτησαν να καταργηθεί άμεσα όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού, απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ανανέωσαν, ταυτόχρονα, το αγωνιστικό «ραντεβού» τους για τις επόμενες μεγάλες μάχες που ετοιμάζουν, ακόμη και με κοινό συλλαλητήριο στην Πάτρα.

Πάτρα: Αισιόδοξο μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης!

Στην Πάτρα, μικρός αποδείχτηκε ο δρόμος μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, για να «υποδεχθεί» τους συμμετέχοντες στο μεγάλο αγωνιστικό συλλαλητήριο που έλαβαν μέρος δεκάδες συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και λαϊκοί φορείς. Πολλοί συναντήθηκαν ξανά, όπως και στην αγωνιστική πρωτοβουλία της πορείας Πάτρα - Αθήνα, έστειλαν δε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν ανέχονται τη χαμοζωή, διατρανώνοντας «δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»!

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Επίσης η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Από νωρίς οι δρόμοι γέμισαν κόσμο κάθε ηλικίας, με τον πρόεδρο του ΕΚ, Δημήτρη Μαρμούτα, να τονίζει: «Με τον αγώνα μας δίνουμε απάντηση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, γιατί δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το λαϊκό εισόδημα, να χτυπιούνται οι μισθοί και οι συντάξεις, να καταργείται με αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα».

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως «κανένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν έφερε φθηνό ρεύμα, ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κέρδη για τους λίγους έφερε, αύξηση τιμών, απώλειες σε ανθρώπινες ζωές». Και ξεκαθάρισε πως «ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την εμπλοκή στα εγκληματικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας!».

Απευθύνοντας κάλεσμα μάχης και αγώνα, είπε πως «είναι ελπιδοφόρος ο συντονισμός εκατοντάδων σωματείων και φορέων από όλη την περιοχή μας» και επεσήμανε: «Τις προηγούμενες μέρες δεκάδες συνδικάτα συνεδρίασαν και πήραν αγωνιστικές αποφάσεις στηρίζοντας την πρωτοβουλία μας, προχώρησαν σε μαχητικές παρεμβάσεις, πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Εκεί βρίσκεται σήμερα η ελπίδα. Στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία μας, στο συντονισμό της δράσης μας απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν. Αυτή είναι η δύναμή μας!».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πρέπει να πληρώσουν στην Αχαΐα αλλά και σε όλους τους νομούς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα νοσοκομεία και τα ΚΥ της περιοχής μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πληρώσει στην Αχαΐα ότι έκλεισε το Νοσοκομείο Θώρακος και η ΝΔ ότι επιμένει να μην το επαναλειτουργεί. Νοσοκομείο που θα μπορούσε να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς Covid περιστατικών και να αποσυμφορήσει με αυτόν τον τρόπο το ΠΓΝΠ του Ρίου και το ΓΝ "Αγιος Ανδρέας". Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης μας ουσιαστικά έχουν μετατραπεί εδώ και δύο χρόνια σε νοσοκομεία μιας νόσου. Με αποτέλεσμα την αναστολή πολλών χειρουργείων, τακτικών ιατρείων κ.τ.λ.», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελένη Λάτα, πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών της ΕΙΝΑ για τα Κέντρα Υγείας.

Χαρακτήρισε μονόδρομο τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις κλινικών και τμημάτων και για σύγχρονες, συνεχώς διευρυμένες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στο ύψος των αναγκών του λαού.

«Ο δρόμος της πάλης, με επίκεντρο τις ανάγκες μας, είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να βάλουμε εμπόδια σε μια πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και αφαιρεί από τη ζωή μας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα προνόμια και κέρδη για τους λίγους που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα της δουλειάς μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Αγγελόπουλος, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, μιλώντας και για την κλιμάκωση της πάλης των οικοδόμων, με την πανελλαδική πανοικοδομική 24ωρη απεργία στις 16 Μάρτη.

Η Δέσποινα Καραθανάση, μια από τις 90 καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Πατρών που απειλούνται με απόλυση, απαίτησε να φύγουν οι εργολάβοι από τα πανεπιστήμια, μόνιμη - σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους.

Αντίστοιχα η Αρτεμις Νικολάου, χαιρετώντας εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Η/Υ, στάθηκε στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι των λαϊκών νοικοκυριών για να σπουδάσουν, καλώντας σε κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και τον λαό, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Βανέσα Αλιχού, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μαγείρων Πάτρας.

«Η ακρίβεια τρώει τους μισθούς μας, πονάμε όταν βλέπουμε τους λογαριασμούς μας», «οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στον γύψο, στον δρόμο θα κριθεί το δίκιο», αλλά και «αυξήσεις ζητά η εργατιά, ζωή με αξιοπρέπεια και όχι ζητιανιά» ήταν μερικά από τα συνθήματα, μαζί και με αρκετά αντιπολεμικά που ακούστηκαν, στη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

«Μπροστά οι ανάγκες μας» ακούστηκε στο Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο, στη δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και κεντρικό σύνθημα «βγαίνουμε μπροστά για την προστασία της υγείας, της δουλειάς και του εισοδήματος του λαού μας», δυναμικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, γυναίκες, νεολαία, αγροτοκτηνοτρόφοι, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, διάφοροι λαϊκοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην κεντρική ομιλία του, ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, στάθηκε στο κάλεσμα αγώνα των συνδικαλιστικών φορέων (ΕΚ Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης), σημειώνοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ακόμη πιο έντονα το επόμενο διάστημα και τοπικά. Κάλεσε σε ξεσηκωμό για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού, υπογραμμίζοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και ο συνδικαλιστικός φορέας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, με τον πρόεδρό της Σπύρο Κοτοπούλη, ενώ το «παρών» έδωσαν και με χαιρετισμούς τους η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας, η Επιτροπή Αγώνα Υγείας Παναιτώλιου, ο Σύλλογος Εθελοντών Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας, που συμμετείχαν και στην πορεία που ακολούθησε.

Κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης στον Πύργο

Στον Πύργο, στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και αγρότες, που με τα τρακτέρ τους τέθηκαν επικεφαλής της μαχητικής πορείας στους δρόμους της πόλης, που ακολούθησε της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του ΕΚ Αμαλιάδας, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία κοινής δράσης των πέντε Εργατικών Κέντρων, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές ενάντια στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. «Μπροστά στο νέο έγκλημα, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Πως τα συμφέροντα του λαού μας όχι μόνο δεν βρίσκονται στη βαθύτερη εμπλοκή σ' αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, αλλά στην άμεση απεμπλοκή από αυτούς», είπε, σημειώνοντας πως ο αγώνας συνδικάτων και άλλων εργατικών και λαϊκών φορέων απαιτείται να κλιμακωθεί και για αυτό τον λόγο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρχαίας Ολυμπίας.

«Σεζόν» αγώνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους κόντρα στις απαράδεκτες εργοδοτικές αξιώσεις

Τις απαράδεκτες αξιώσεις των ξενοδόχων να απαιτούν εργαζόμενους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται κατατρεγμένοι στην Ελλάδα, από διάφορες χώρες του πλανήτη, προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, κατήγγειλε στην κεντρική ομιλία που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Τάκης Στρούζας.

Στη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην παλαιά Νομαρχία, συμμετείχαν συνδικάτα του νησιού, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και η Επιτροπή Ειρήνης, ενώ το «παρών» έδωσαν και υγειονομικοί.

Ο Τάκης Στρούζας αναφέρθηκε επίσης στην πάλη για την επιστροφή στη δουλειά των 8 απολυμένων εργαζομένων στα ΚΤΕΛ και την ικανοποίηση των αιτημάτων όλων των υπαλλήλων στο χώρο, ενώ στάθηκε και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν τα συνδικάτα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων Ζακύνθου, Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, το παράρτημα του Μουσικού Συλλόγου και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος.

Μαζικό «παρών» στην Κεφαλονιά

Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων διαφόρων κλάδων, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς να δίνουν μαζικό «παρών».

Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή με χειροκροτήματα και συνθήματα στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους που με τα τρακτέρ τους, με σειρήνες και κόρνες, κατέφθασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το μπλόκο της Κολόνας του Ληξουρίου.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σπύρος Καμπίτσης, κάλεσε εργατικά συνδικάτα και συλλόγους άμεσα να συνεδριάσουν, να αποφασίσουν κλιμάκωση της πάλης τους, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία των πέντε Εργατικών Κέντρων και για κατά τόπους δράσεις.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των συλλόγων, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, Δασκάλων και Νηπιαγωγών, της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, καθώς και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς - Ιθάκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ