ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες προκλήσεις των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Από μεγάλη συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης στην πόλη Ακαρίγουα στην επαρχία Πορτουγκέσα
Από μεγάλη συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης στην πόλη Ακαρίγουα στην επαρχία Πορτουγκέσα
Η αντιπαράθεση για τη Βενεζουέλα μεταφέρθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρόβαλαν την υπόθεση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» που δήθεν νοιάζονται να φτάσει στους φτωχούς πολίτες της χώρας. Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που καλεί στη διοργάνωση «ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων» προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, όπως επίσης και στην «ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτήν τη χώρα», σύμφωνα με διπλωμάτες. Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και η μαριονέτα τους, ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, προωθούν και κλιμακώνουν μέτρα και κυρώσεις που συμβάλλουν στον στραγγαλισμό του λαού. Το προσχηματικό και η υποκρισία της όλης υπόθεσης δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο στόχος είναι να ανατρέψουν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της χώρας (πετρέλαιο και άλλα ορυκτά) και να χτυπήσουν τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων που κατάκτησαν σημαντικές θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, που παρενέβη στη συνεδρίαση στον ΟΗΕ, κατήγγειλε την επιθετική πολιτική κατά της χώρας του, τις κυρώσεις των ΗΠΑ, τον οικονομικό αποκλεισμό της και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας. Σημείωσε ότι «αυτά τα χρήματα ανήκουν στον λαό της Βενεζουέλας (...) Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οφείλει να υψώσει τη φωνή του εναντίον αυτού του αποκλεισμού», δήλωσε.

«Η ανθρωπιστική κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση», τόνισε και ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου. Μάλιστα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο είναι «έτοιμη για διάλογο (...) ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επίσης, σε συνάντηση του Βενεζουελάνου ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην Ελβετία, εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στην επιχείρηση «ανθρωπιστική βοήθεια» και κατήγγειλαν πως η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε χωρίς εξουσιοδότηση τα εμβλήματα του οργανισμού.

Επίσης, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας, όπως και την προετοιμασία στρατιωτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ. Ο Κινέζος πρέσβης επίσης ζήτησε να αφεθεί η Βενεζουέλα να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος - μαριονέτα παραμένει στο εξωτερικό, στην Κολομβία (έχει δηλώσει ότι σύντομα θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα), και σήμερα θα επισκεφτεί τη Βραζιλία και τον εκεί αντιδραστικό Πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, νοσταλγό της χούντας, που πρόσφατα εκθείασε και άλλο έναν δικτάτορα, τον Α. Στρόσνερ της Παραγουάης, που εξουσίαζε 35 χρόνια. Η σημερινή αστική κυβέρνηση της Παραγουάης είναι επίσης κατά της βενεζουελάνικης κυβέρνησης.

ΒΡΕΧΙΤ
Συζητήσεων και συγχύσεων συνέχεια

Οι δυσκολίες σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), που έχει προθεσμία έως τις 29 Μάρτη, δημιουργούν και δεύτερες σκέψεις για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, η οποία, ρίχνοντας το μπαλάκι στη Βουλή, προσπαθεί να πάρει μια αναβολή με την ελπίδα ότι θα πετύχει ένα καλύτερο παζάρι. Στόχος είναι να αποφευχθεί το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, που γίνεται όλο και πιο πιθανό μετά τις συνεχείς απορρίψεις του σχεδίου στη Βουλή. Χτες υπήρξε νέο επεισόδιο με την κατάθεση τροπολογιών, όπου η Μέι ζήτησε την παράταση, κάτι που πριν η ίδια απέρριπτε.

Τις τροπολογίες επέλεξε ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου. Ανάμεσα σε αυτές που είχαν κατατεθεί ήταν μία από τα μέλη της «Ανεξάρτητης Ομάδας» (7 βουλευτές των Εργατικών) για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, που στηρίζεται και από το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τροπολογία που εγκρίθηκε με 502 ψήφους έναντι 20 κατά, ήταν αυτή της βουλευτή των Εργατικών Υβέτ Κούπερ, που προβλέπει ότι αν οι βουλευτές ψηφίσουν για να καθυστερήσουν το Brexit, η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει παράταση από την ΕΕ και να υποβάλει νομοθεσία για να αλλάξει νομικά η ημερομηνία της αποχώρησης.

Κατά τ' άλλα απορρίφθηκε πρόταση των Σκοτσέζων Εθνικιστών (324 κατά, 288 υπέρ) ότι η Βρετανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες χωρίς μια συμφωνία, ανεξαρτήτως ημερομηνίας εξόδου. Οπως και αυτή των Εργατικών ότι μπορεί να υπάρξει αποχώρηση αλλά συμμετοχή στην Τελωνειακή Ενωση. Επίσης οι Εργατικοί είπαν ότι στην προοπτική μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, θα έπρεπε να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Δεν αποκλείουν παράταση της αποχώρησης αλλά όχι νέα διαπραγμάτευση

Νωρίτερα ο κεντρικός διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη καθυστέρηση της βρετανικής εξόδου αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι «εάν υπάρξει αίτημα παράτασης, θα πρέπει να αξιολογηθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και το ερώτημα που θα θέσουν αμέσως (προς τους Βρετανούς) είναι: "Να την κάνουν τι;". Αυτό θα καθορίσει τη διάρκεια της παράτασης».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, χτες στο Παρίσι, σημείωσε ότι «προτεραιότητα είναι μια συντεταγμένη έξοδος» και ότι «αν η Βρετανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο, τότε φυσικά δεν θα αρνηθούμε». Ο Μακρόν είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ώρα οι Βρετανοί να πάρουν μια απόφαση». Ξεκαθάρισε δε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν πως «η συμφωνία δεν θα επαναδιαπραγματευτεί εάν οι Βρετανοί χρειαστούν περισσότερο χρόνο».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επίσης τάχθηκε υπέρ μιας αναβολής εφόσον κρίνεται αναγκαία.

ΗΠΑ
Το Κογκρέσο «μπλόκαρε» την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για το τείχος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Βουλή των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μέτρο που ακυρώνει την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» από τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για το τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. Μάλιστα, δεκατρείς Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν την πρόταση των Δημοκρατικών.

Με 245 ψήφους υπέρ έναντι 182 κατά, η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ περί «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στην περιοχή των συνόρων, που δικαιολογεί την αξιοποίηση κονδυλίων που το Κογκρέσο είχε κατανείμει για άλλους σκοπούς προκειμένου να ανεγερθεί το τείχος.

Το κείμενο θα τεθεί τώρα σε συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν μεν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά ενδέχεται επίσης να εγκριθεί, με δεδομένες τις επιφυλάξεις κάποιων στελεχών των Ρεπουμπλικανών. Ο Ντ. Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ασκήσει βέτο στην περίπτωση που το μέτρο φτάσει εντέλει σε αυτόν. Για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο, χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Επίσης, το αμερικανικό Κογκρέσο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του νομοσχέδιο για επιβολή νέων, ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ συντάκτες του είναι οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές. Μεταξύ άλλων, προβλέπει κυρώσεις σε όλα τα ξένα ενεργειακά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν ρωσικές κρατικές εταιρείες, όπως και σε έργα που σχετίζονται με την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτός της ρωσικής επικράτειας, στα οποία συμμετέχουν ρωσικές εταιρείες, αλλά και κυρώσεις σε 24 πράκτορες της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), οι οποίοι έχουν εμπλακεί - θεωρούν οι ΗΠΑ - στο επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς.

Στο μεταξύ, χτες ο επί σειρά ετών δικηγόρος του Ντ. Τραμπ, Μάικλ Κοέν, κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με το υποτιθέμενο κατασκευαστικό επιχειρηματικό σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου στη Ρωσία, για το οποίο ο δικηγόρος είχε δώσει ψευδείς καταθέσεις παλιότερα στο Κογκρέσο. «Μου είπε (σ.σ. ο Τραμπ) με τον τρόπο του ότι θα έπρεπε να πω ψέματα», είπε χτες ο Κοέν.

Καταδικάστηκε καρδινάλιος για υπόθεση παιδεραστίας

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.--

Ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικους στην πατρίδα του, την Αυστραλία, και προφυλακίστηκε την Τετάρτη μέχρι να ανακοινωθεί η ποινή που θα του επιβληθεί για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, καθώς και για άλλες τέσσερις κατηγορίες για ασέλγεια με θύματα δύο ανήλικους, μέλη μιας παιδικής χορωδίας, όταν ήταν ακόμη ηλικίας 12 και 13 ετών. Τα κακουργήματα αυτά είχαν διαπραχθεί μέσα στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης τη δεκαετία του 1990.

Η πενταετής θητεία του Πελ ως «υπουργού» Οικονομικών του Βατικανού έληξε πριν από μερικές μέρες. Ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Βατικανού είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που καταδικάζεται για υπόθεση παιδεραστίας. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και πρόκειται να ασκήσει έφεση επί της απόφασης. Το τελευταίο διάστημα σωρεία σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν βγει στην επιφάνεια, από τις ΗΠΑ και τη Χιλή έως τη Γερμανία και την Αυστραλία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ