ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την Υγεία

...και Θεσσαλονίκη

MotionTeam

...και Θεσσαλονίκη
Μαζική κινητοποίηση εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, γυναικών, νέων, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας οργάνωσαν, χτες, 26 σωματεία και φορείς του νομού, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, καθώς και ένα αναβαθμισμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις για την Υγεία θα συνεχιστούν στο νομό με αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο την Τετάρτη 6/3 και με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης την Τετάρτη 13/3, στις 6 μ.μ.

Στη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης εκπρόσωποι των φορέων συναντήθηκαν με τον διοικητή του νοσοκομείου, στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Με τις απαντήσεις που έδωσε η διοίκηση προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από την πραγματική ρίζα των οξυμένων προβλημάτων, προβάλλοντας τεχνικά και γραφειοκρατικά ζητήματα και συσκοτίζοντας τον πραγματικό υπεύθυνο, την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ στην Υγεία, την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης που υπηρετεί πολλαπλά τους στόχους του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικά προβλήματα του νοσοκομείου, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά του νομού, επιβεβαιώθηκε ότι:

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε Καρδίτσα...
Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε Καρδίτσα...
-- Για την Παιδιατρική κλινική δεν προβλέπεται συνολική και σταθερή λειτουργία με μόνιμο ιατρικό προσωπικό ούτε για τους επόμενους μήνες, παρά μόνο μετακινήσεις γιατρών για το μπάλωμα των ελλείψεων.

-- Για τη Γυναικολογική κλινική, πέρα από την ήδη προκηρυγμένη θέση μόνιμου που καθυστερεί ήδη 9 μήνες, δεν προβλέπονται ούτε άλλες προσλήψεις γιατρών ούτε άμεση επίλυση της έλλειψης θέρμανσης στην αίθουσα τοκετών.

-- Για τις υπόλοιπες θέσεις επικουρικών γιατρών, που αποτελούν σχεδόν το 25% της τρέχουσας δύναμης, δεν υπάρχει σχέδιο μονιμοποίησης με σκοπό και τη μόνιμη ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών για υπηρεσίες Υγείας και των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία.

-- Για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου έγινε προσπάθεια να καλυφθεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για ακόμη μία χρονιά, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στις περικοπές για τις ανάγκες των ασθενών...

Οι φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση είναι οι εξής: Οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Καρδίτσας, Ταμασίου, Σέκλιζας (μέλη ΟΓΕ). Η Ενωση Γιατρών ΓΝ - ΚΥ Καρδίτσας. Οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΓΝ Καρδίτσας και ΚΥ Καρδίτσας. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ. Το Εργατικό Κέντρο. Ο Εμπορικός Σύλλογος. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καλλίθηρου και Γραμματικού. Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πολιτικών Υπαλλήλων, ΟΑΕΕ. Οι Σύλλογοι Γονέων Δημ. Σχολείου Καλλίθηρου και Μουσικού Σχολείου. Η Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο Μορφωτικός Σύλλογος και το Τοπικό Συμβούλιο Καλλίθηρου. Η Ενωση Γυναικών Ελλάδας - Παράρτημα Καρδίτσας (ΕΓΕ) και η Πρωτοβουλία Γυναικών Καρδίτσας.

Κινητοποίηση συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση μπροστά στα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποίησαν επίσης χτες συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Απαίτησαν δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για εργαζόμενους και συνταξιούχους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, δωρεάν παροχή φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη, κατάργηση της κράτησης 6% για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της πόλης.

Σήμερα, Πέμπτη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 11 π.μ. στον 7ο όροφο του ΕΚΘ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καλεί σε κινητοποίηση στις 8 Μάρτη

Κινητοποίηση την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»), οργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Η ΟΓΕ στέλνει μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης, σε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, στις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, στις νέες μητέρες και τις φοιτήτριες, στις συνταξιούχους, στις μετανάστριες και πρόσφυγες.

«Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

«Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κι όχι τις λαϊκές ανάγκες», προσθέτει η ΟΓΕ και απευθύνει το εξής κάλεσμα: «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας».

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Εκδήλωση για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα

Εκδήλωση με θέμα τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τις επιπτώσεις της δουλειάς στον οργανισμό και την υγεία τους αλλά και τη μητρότητα, οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Πέμπτη 7/3, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β).

Το Συνδικάτο καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και τη συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα γύρω και από αυτά τα ζητήματα.

Αύριο η εκδήλωση - ημερίδα στην Πάτρα

Στις σημαντικές πρωτοβουλίες που οργανώνει για τα πολύ σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιεί εκδήλωση - ημερίδα, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ισόγειο του ΕΚΠ, ενώ την Τρίτη 5/3 καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την 6η ΥΠΕ, στις 10 π.μ.

Στην αυριανή ημερίδα θα γίνει εισήγηση από το ΕΚΠ, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν μέλη της διοίκησης της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) και εκπρόσωπος των συνταξιούχων. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και εκπρόσωπο του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

Η θεματολογία των παρεμβάσεων αφορά, μεταξύ άλλων, στις μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, στο πώς αντιμετωπίζεται η αναπηρία από το εθνικό σύστημα Υγείας, σε ζητήματα πρόληψης, στις συνθήκες εργασίας των γιατρών, στα ζητήματα που αφορούν το φάρμακο, στην έλλειψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Νέα κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Ζακύνθου

Τον αγώνα για να λειτουργήσουν άμεσα η ΜΕΘ και η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του νησιού, καθώς και για να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία του ΕΚΑΒ συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου μαζί με σωματεία και φορείς του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΖ, σε συντονισμό με συλλόγους εργαζομένων του Δημοσίου, συλλόγους επαγγελματιών και συλλόγους γονέων, διοργανώνει μηχανοκίνητο συλλαλητήριο το Σάββατο 2 Μάρτη στην πόλη και στα χωριά της Ζακύνθου, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο γήπεδο Ζακυνθίων Ολυμπιονικών.

Παράλληλα, συγκεντρώνονται υπογραφές με κείμενο αιτημάτων, το οποίο θα επιδοθεί στον υπουργό Υγείας και στα κόμματα της Βουλής, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Συλλαλητήριο αύριο στα δικαστήρια της Λάρισας

Συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων και εργαζομένων - με τη συμβολική συμμετοχή τρακτέρ - για να καταδικαστεί η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου οργανώνουν αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Συγκεκριμένα, για αύριο είναι προγραμματισμένες να γίνουν στη Λάρισα δύο δίκες, που καταδεικνύουν πως η εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό, την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και των αγώνων.

Η πρώτη δίκη αφορά οκτώ μέλη ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων - ανάμεσά τους οι Ρίζος Μαρούδας, Κ. Τζέλλας, Γ. Τσιούτρας, μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων - και άλλους δύο αγρότες. Δικάζονται με την κατηγορία ότι παρότρυναν τους αγροτοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν στο μπλόκο της Νίκαιας που στήθηκε στις 28/1.

Η δεύτερη δίκη αφορά δύο στελέχη του ΠΑΜΕ - τους Τάσο Τσιαπλέ και Βαγγελιώ Λίτσα, πρόεδρο και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αντίστοιχα - και οκτώ εργαζόμενους (οι πέντε πρώην) του κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή». Μετά από μήνυση της εργοδοσίας, θα καθίσουν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τις απεργιακές κινητοποιήσεις 29 ημερών που έγιναν στη συγκεκριμένη επιχείρηση το 2015, με κύριο αίτημα την πληρωμή απλήρωτων δεδουλευμένων πολλών μηνών.

Με ανακοινώσεις τους οι Ομοσπονδίες και το ΕΚΛ απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, για να ακουστεί δυνατά το μήνυμα καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και της ακόμα πιο αποφασιστικής συνέχισης των λαϊκών αγώνων.

  • Κάλεσμα στους συνταξιούχους του νομού να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στη Λάρισα απευθύνουν και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας. Για τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους, θα ξεκινήσουν λεωφορεία στις 8.30 π.μ. από το δημαρχείο Βόλου.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org