ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Μαχητική απάντηση στο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»

Συγκέντρωση χτες στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια του περιφερειακού «αναπτυξιακού» συνεδρίου της κυβέρνησης

«Θέλουνε συναίνεση σε στόχους εθνικούς, θα πάρουνε απάντηση με αγώνες ταξικούς».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν με την κινητοποίηση που οργάνωσαν στην Τρίπολη χτες το απόγευμα σωματεία και φορείς της Πελοποννήσου, με αφορμή το περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης.

Εργατικά σωματεία, αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών από την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία, την Κορινθία και τη Λακωνία διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην «ανάπτυξη» κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, να δυναμώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι διαδηλωτές ξεκινώντας από την πλατεία Αγίου Βασιλείου έφτασαν με πορεία και συνθήματα έξω από το χώρο του συνεδρίου. Εκεί κατήγγειλαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν κλείσει το δρόμο.

Ανάμεσα στα δεκάδες πανό που υπήρχαν στην κινητοποίηση ξεχώρισαν αυτά των σωματείων Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας, Ενέργειας Πελοποννήσου και Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, αλλά και το πανό της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου.

Τι σημαίνει η «ανάπτυξή» τους για το λαό της περιοχής

Στο διπλό στόχο της κυβερνητικής φιέστας, να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να εξαπατήσει το λαό της περιοχής, αναφέρθηκε από το βήμα της κινητοποίησης ο Θανάσης Κολιζέρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.


Υπογράμμισε πως ο δρόμος της «ανάπτυξης» περιλαμβάνει απλήρωτη εργασία, όπως αυτή που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Αστρους, στο ΚΔΑΥ Αστρους και στον Μαραθόλακκα Μεσσηνίας. Περιλαμβάνει κενά και ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, όπως το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, που «καλύπτει με τους τρεις γιατρούς 50 χωριά της Γορτυνίας», και τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία του δήμου Γορτυνίας, που «θα συνεχίσουν να ανοίγουν μόλις δύο φορές το μήνα».

Επισήμανε ότι ενώ η Μεγαλόπολη γίνεται ενεργειακός κόμβος, «χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καταστρέφεται το περιβάλλον». Την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, «27 μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν εγκαταστήσει αιολικά βιομηχανικά πάρκα στην Πελοπόννησο και πήραν την περίοδο της κρίσης 232 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στα συσκευαστήρια φρούτων σε Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία, που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. «Καταστρέφεται η υγεία τους, όμως στη "δίκαιη ανάπτυξή" τους δεν αναγνωρίζονται επαγγελματικές ασθένειες», σχολίασε. Κάλεσε το λαό να δυναμώσει τα ταξικά συνδικάτα και τη συμμαχία εργατών - μικρομεσαίων αγροτών, να ενισχύσει την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, κόντρα στο κεφάλαιο και την εξουσία του.


Νωρίτερα, χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Θανάσης Μαράκας, πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας Νομών Πελοποννήσου, ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, ο Ali Mubasshir, πρόεδρος της Σωματειακής Επιτροπής ΚΔΑΥ Τρίπολης, ο Μιχάλης Κρόκος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, και ο Ακης Αναστασόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγαλόπολης.


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εταξε πάλι «ζεστό» χρήμα και κέρδη στο κεφάλαιο

Την... ευθιξία επιστράτευσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες βράδυ στο 10ο περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, προκειμένου να υπερασπιστεί τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του και το «αναπτυξιακό σχέδιο» που καταρτίζουν από κοινού με κεφάλαιο και «εταίρους» για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αξιοποιώντας και τις πρόσφατες παραιτήσεις των υπουργών του, επιχείρησε να παρουσιάσει έναν «τίμιο» καπιταλισμό, να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική αλλά και την ταύτιση της κυβέρνησης με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, με αναφορές περί «κάποιων που παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλων που κάνουν τον Κινέζο για 23 δισ.», περί «κακομαθημένης ελίτ» που «απομυζούσε τα δημόσια έσοδα», χωμένη στη «διαφθορά» και «διαπλοκή» κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα, βέβαια, και παρά τις κορόνες, «προειδοποίησε» το λαό ότι η λεγόμενη επόμενη μέρα «δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση», καλώντας τον να πορευτεί αγόγγυστα το δρόμο της «αρετής και δουλειάς», να βάλει δηλαδή πλάτη για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη του κεφαλαίου, η διεύρυνση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ειδικά για την Πελοπόννησο - πάνω στις γνωστές «προτεραιότητες» του κεφαλαίου - απαρίθμησε μέτρα για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων, τη διεύρυνση των πεδίων κερδοφορίας τους, ενώ επεφύλαξε «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» για τους ανθρώπους του μόχθου, παρουσιάζοντας τους εχθρικούς για το λαό στόχους του κεφαλαίου ως τάχα διέξοδο για εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νεολαία.

Π.χ. απευθυνόμενος υποτίθεται στους αγρότες και αλιείς, τους οποίους έχει ταράξει στη φορολογία και τις εισφορές και συνολικά ξεκληρίζει η ΚΑΠ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση της «εξωστρέφειας» των προϊόντων τους, στόχος που αφορά βέβαια μεγαλοεξαγωγείς και μεγαλοαγρότες.

Την ίδια ώρα, έταξε στους βιομήχανους της Πελοποννήσου 15 εκατ. ευρώ μόνο από το νέο αναπτυξιακό νόμο, συν άλλα κονδύλια από άλλα προγράμματα, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα πάνω από 120 εκατομμύρια «ζεστό» χρήμα από το ΕΣΠΑ, συν άλλα κονδύλια, π.χ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που κατευθύνονται στις τσέπες του τουριστικού κεφαλαίου, με αντίστοιχες προτροπές στο τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής να εκμεταλλευτεί ακόμα καλύτερα μνημεία και αξιοθέατα.

Ετοιμος να δώσει «λύσεις» για τα μονοπώλια εμφανίστηκε και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων, πεδίο - «χρυσωρυχείο» για τους ομίλους, «με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ιδεών», την ώρα βέβαια που τα σχέδια «δείχνουν» προς μια απέραντη «χωματερή» στη Μεγαλόπολη και μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον.

Στην Ενέργεια, υπερασπίστηκε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τα γνωστά επιχειρήματα περί «διεθνών υποχρεώσεων» της χώρας και «συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», τη συμμετοχή δηλαδή στην ενιαία ενεργειακή αγορά της ΕΕ, που θα εκτοξεύσει τα κέρδη για τους ομίλους και την ενεργειακή φτώχεια για το λαό, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και επιταγές χωρίς αντίκρισμα στους εργαζόμενους περί «διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας» κ.τ.λ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των υποδομών, με τη χαρακτηριστική αποστροφή ότι μέσα σε 2,5 χρόνια η κυβέρνησή του έκανε ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα 10, με ολοκλήρωση των δύο μεγάλων αξόνων παραχώρησης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πολιτική που συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, να παραχωρούν στους κατασκευαστικούς ομίλους τα πανάκριβα διόδια για να θησαυρίζουν, αλλά και το σχεδιασμό των υποδομών με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Παραπέρα, έδωσε υποσχέσεις και για άλλες τέτοιες «παρεμβάσεις» που έρχονται, με ζεστό παραδάκι από το λαό, για τις κατασκευαστικές και τις εκμεταλλεύτριες των έργων εταιρείες.

Παραπέρα, εκτός από τη χρησιμοποίηση της υπόθεσης «Novartis» για το δικομματικό καβγά με τη ΝΔ, ήταν έκδηλη η προσπάθειά του να τη χρησιμοποιήσει για να αθωώσει την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, με παραδείγματα και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ξέχασε βέβαια να πει πως η σπατάλη που τάχα «τερμάτισε» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν ήταν τίποτα άλλο από τις κρατικές δαπάνες για την υγεία του λαού, που συνέχισαν να σφαγιάζονται βάναυσα και με τη σημερινή κυβέρνηση.

Αλλά, εξίσου μάταια θα έψαχνε κανείς και κάποια αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού σε έργα που θα καλύπτουν και τις υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες, αντισεισμικής ή αντιπλημμυρικής θωράκισης, πυροπροστασίας και δασικής προστασίας, σε μια περιοχή που έχει πληγεί από τα σχετικά φαινόμενα πολλάκις, αφού πρόκειται για έργα που ελάχιστα ενδιαφέρουν το κεφαλαίο, εφόσον δεν εντοπίζει εκεί μεγάλα περιθώρια κέρδους.


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προτείνει Ασφάλιση από τα όνειρα του κεφαλαίου

Την πρόταση της ΝΔ, βγαλμένη από τα συρτάρια των επιχειρηματικών ομίλων, για «ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων», ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Πατώντας στα «χνάρια» του νόμου - λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε το παραπέρα σμπαράλιασμα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, και συγκεκριμένα ο πρώτος πυλώνας να είναι κρατικός - υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, ώστε να διασφαλίζονται κάποια ψίχουλα, εν είδει «κοινωνικής προστασίας» για τη μεγάλα μάζα των ασφαλισμένων, ο δεύτερος να είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να «επιλέξει» είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα (διευρύνοντας και έτσι το πελατολόγιο των ασφαλιστικών εταιρειών), περιμένοντας κάποια επιπλέον σύνταξη με βάση το τι μπόρεσε να καταβάλει ο ίδιος σαν εισφορές του, και ο τρίτος πυλώνας να είναι ιδιωτικός - προαιρετικός, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, έταξε στους επιχειρηματίες ότι στο πρόγραμμά του θα υπάρξει συνολικά περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ως «απάντηση» στο μόνιμο αίτημα της εργοδοσίας για μείωση των εργοδοτικών εισφορών και συνολικά του εργατικού «κόστους», μείωση που βέβαια οδηγεί σε παραπέρα απογύμνωση από πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία και περαιτέρω τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Συνέχισε αμφισβητώντας ξανά το «αφήγημα» της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και δεσμευόμενος εκ νέου ότι θα αλλάξει το «μείγμα» της οικονομικής πολιτικής και ότι θα το «πετύχουμε με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα είναι δικό μας και δεν θα μας το έχει επιβάλει κανείς», με επιπλέον μέτρα για το κεφάλαιο, όπως «μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών εισφορών», φορολογικά κίνητρα για «επενδύσεις» κ.ο.κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ