ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Καλεί σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών

Πλαίσιο αιτημάτων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων

Τους αυτοαπασχολούμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε δεκάδες πόλεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις που πήραν αποφάσεις και προετοίμασαν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις τη συμμετοχή τους, χαιρετίζει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Σε συνεδρίασή της την περασμένη Δευτέρα, εκτίμησε τις κινητοποιήσεις και συζήτησε για το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος.

«Οι κινητοποιήσεις της 21ης Φλεβάρη αποτελούν απάντηση ενάντια στη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει με αμείωτη ένταση να τσακίζει τις ζωές μας υλοποιώντας τις επιταγές της ΕΕ και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτές τις πρωτοβουλίες και καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία σε κλιμάκωση της πάλης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Πανελλαδική Γραμματεία απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. «Τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων γυναικών είναι προβλήματα όλης της λαϊκής οικογένειας», τονίζει, και καλεί τα συνδικαλιστικά όργανα «να συζητήσουν πλατιά με τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες σε όλους τους κλάδους, να πάρουν πάνω τους την ένταξή τους στην πάλη και με πρακτικά μέτρα στήριξης».

Πλατιά συζήτηση και οργάνωση της πάλης

Το επόμενο διάστημα, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων να συζητήσουν πλατιά με τα μέλη τους, να μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΕΒΕ διεκδικεί:

  • Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, στην επαγγελματική στέγη, στα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο». Κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες. «Κούρεμα» του κεφαλαίου κατά 30% για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και κατά 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης.
  • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Επίδομα τοκετού και επίδομα μητρότητας (6μηνο). Αντίστοιχη μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς σε κάθε δήμο.
  • Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις και κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές. Ορια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές, για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία, και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τμήμα ή το σύνολο των οφειλών τους. Οριστική διαγραφή όσων οφειλών απομείνουν.
  • Αμεση νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας.
  • Δυνατότητα ένταξης όλων των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη. Δυνατότητα ένταξης όλων των συναδέλφων που αναγκάστηκαν να κλείσουν με χρέη τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να χρειάζεται επανέναρξη.
ΡΟΔΟΣ
Συνεχίζονται οι απολύσεις στα ξενοδοχεία του ομίλου «Aldemar»

Το «κύμα» απολύσεων, που εντάσσεται στο «πλάνο αναδιάρθρωσης» και τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar» στη Ρόδο.

Οπως εξηγεί, η εργοδοσία τηρεί «σιγήν ιχθύος» γύρω από το περιεχόμενο της συμφωνίας για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ξενοδοχείων του ομίλου στο νησί. Παράλληλα, προχωρά σε απολύσεις, είτε ενημερώνοντας... προφορικά εργαζόμενους πως δεν θα επαναπροσληφθούν, είτε κοινοποιώντας με δικαστικό κλητήρα απολύσεις.

Το Σωματείο, μπροστά στις εξελίξεις και τους κινδύνους για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων που αυτές συνεπάγονται, ζήτησε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16/2. Εκεί η εργοδοσία δήλωσε προφορικά ότι εγγυάται τις θέσεις και τα δικαιώματα. «Την αμέσως επόμενη στιγμή όμως, η εγγύηση αυτή αποδείχθηκε "κούφια", αφού η επιχείρηση αποκάλυψε ότι υπάρχει σε εξέλιξη "οικονομικό πλάνο αναδιάρθρωσης", το οποίο περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει πόσες είναι αυτές συνολικά», υπογραμμίζει το Σωματείο.

«Την αγωνία και την αγανάκτηση των απολυμένων, των οικογενειών τους και όσων τους συμπαραστέκονται, θα τη μεταφέρουμε στην πύλη και στο λόμπι του ξενοδοχείου εάν δοκιμάσει να ανοίξει χωρίς να ανακαλέσει τις απολύσεις και τα σχέδια που ισοπεδώνουν τα δικαιώματά μας», υπογραμμίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας.

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του ομίλου «Aldemar» στη Ρόδο και στο επιχειρησιακό τους σωματείο εκφράζει η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Βαρύ χαράτσι από το «στραγγιστικό τέλος»

Για ληστρική επιδρομή στο εναπομείναν πενιχρό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, με πρόσχημα την είσπραξη «στραγγιστικών τελών», καταγγέλλουν τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Θεσσαλίας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου Πλατυκάμπου.

Οπως αναφέρουν σε σχετικό υπόμνημά τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αγρότες του δήμου Κιλελέρ υποχρεούνται στην καταβολή στραγγιστικού τέλους καθόσον τα αγροκτήματά τους παρέμειναν στη δικαιοδοσία του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, με βάση αναχρονιστικούς νόμους και εγκυκλίους του παρελθόντος.

Σημειώνοντας ότι «η πρακτική του ΓΟΕΒ έχει υπερβεί κάθε μέτρο και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με οφειλές στις ΔΟΥ και υφίστανται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως μπλοκάρισμα λογαριασμών και απειλή κατάσχεσης», ζητούν από το υπουργείο να προχωρήσει στην απένταξη αυτής της περιοχής από τον ΓΟΕΒ.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου της ΟΓΕ

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σήμερα Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας της για τα δικαιώματα των φοιτητριών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική ζωή.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία
  • Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρά σήμερα Τετάρτη στις 8 π.μ. στα Επείγοντα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενάντια στην απλήρωτη δουλειά (από το Δεκέμβρη δεν έχουν πληρωθεί οι εργολαβικοί εργάτες, οι εφημερίες των γιατρών, με προβλεπόμενη μείωση κατά 12% και οι υπερωρίες προσωπικού) και τις απολύσεις (ήδη έχουν απολυθεί επικουρικοί). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας υγειονομικών και ασθενών.
  • Στάση εργασίας έχει προκηρύξει για αύριο Πέμπτη (11.30 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47 - 49) στις 12.30 μ.μ., απαιτώντας την ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών και την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα πριν από όλες τις «μνημονιακές» περικοπές.
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο

Πρόσθετα στις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προσωπικό και αναλώσιμα υλικά, εδώ και δέκα μέρες το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας έχει μείνει χωρίς θέρμανση, στην καρδιά του χειμώνα.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην οποία με άλλο όνομα στοχεύουν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. (...) Η ανάπτυξή τους απαιτεί περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες Υγείας, για να περισσεύουν λεφτά για τις επιδοτήσεις των επιχειρηματιών. Ακόμη μεγαλύτερες πληρωμές από τους ασθενείς, χειροτέρευση των όρων εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και συνολικά στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας».

Η ΤΕ απαιτεί να δοθεί άμεσα λύση για τη μόνιμη κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, και για τη σταθερή και μόνιμη κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό, υλικά, εξοπλισμό κ.λπ., ώστε να μπορεί να λειτουργεί ουσιαστικά το Κέντρο Υγείας για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΤ ΟΤΕ
Κάλεσμα ενίσχυσης της ΕΣΚ

Σε ενίσχυσή της, με την ψήφο τους και τη στάση τους, καλεί η ΕΣΚ ΟΤΕ τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ (ΠΕΤ ΟΤΕ), στις αρχαιρεσίες που ξεκίνησαν προχτές και θα διαρκέσουν έως τις 2 Μάρτη.

Καλεί τους εργαζόμενους «να βάλουν ένα τέλος στον ενδοτισμό και την υποχωρητικότητα, στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και του μικρότερου κακού που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ και έχει οδηγήσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και θα οδηγήσει σε νέες θυσίες στο βωμό της κερδοφορίας του ομίλου ΟΤΕ και συνολικότερα των μονοπωλίων. Να συμβάλλουμε στην αλλαγή των συσχετισμών ώστε η ΠΕΤ ΟΤΕ να γίνει ένα σωματείο που θα διεκδικεί μαζί με τα άλλα σωματεία του κλάδου και με το σύνολο των ταξικών σωματείων με κριτήριο το σύνθημα: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Σε αυτές τις εκλογές, ξεκαθαρίζει, «από τη μια πλευρά είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, η DT, ο ΟΤΕ και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η ΕΕ και το ΔΝΤ που εξυπηρετούν απόλυτα τις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις τους». Από την άλλη πλευρά, όμως, «στεκόμαστε οι δυνάμεις της ΕΣΚ ΟΤΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, όπως αυτές εκφράζονται στον όμιλο ΟΤΕ, που λειτουργούμε με ένα και μοναδικό κριτήριο, τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, οι συνολικές εξελίξεις στην τεχνολογία και στην επιστήμη γεννούν τεράστιες δυνατότητες για να μπορέσουμε να ζήσουμε τη ζωή μας με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ