ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ρεπορτάζ από τη μεγάλη εκδήλωση της ΚΝΕ στη Λάρισα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.
  • Παρέμβαση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων. Διαβάστε το σχετικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ.
  • Aρθρο: Πρόληψη των εξαρτήσεων με ΕΣΠΑ; Επιστρέφεται ως απαράδεκτο!
  • Δραστηριότητες με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
  • Αλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ.

Μεγάλη εκδήλωση στη Λάρισα για τα 50χρονα της ΚΝΕ

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων νεολαίων που εκδήλωναν, έντονα και με ενθουσιασμό, τον αγωνιστικό παλμό που τους προσφέρει η ζωή και η δράση τους στην ΚΝΕ, αλλά και πολλών μεγαλύτερων σε ηλικία που θυμήθηκαν και ξαναβίωσαν, με συγκίνηση, στιγμές του δικού τους αγωνιστικού περάσματος απ' αυτήν, καθώς και παλιότερων αγωνιστών που δήλωναν, με περηφάνια, πως είναι σίγουροι ότι το σήμερα και το αύριο του Κόμματος και του κινήματος περνάει σε «καλά χέρια», πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην κατάμεστη αίθουσα στην Ιατρική σχολή (κτήριο Κατσίγρα) στη Λάρισα, η εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, την οποία οργάνωσε το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της Οργάνωσης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Νεολαίοι της ΚΝΕ από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας έφτασαν στο χώρο της εκδήλωσης με πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. (Να σημειώσουμε ότι, όπως κατήγγειλε, με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ, η δημοτική αρχή Λαρισαίων, που πρόσκειται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ, κατέβαζε τις αφίσες που καλούσαν στην εκδήλωση).

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τονίζοντας ότι η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να πάνε μαζί με τους νέους κομμουνιστές στην ομορφιά του αγώνα για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων.


Στη συνέχεια έγιναν βραβεύσεις Οργανώσεων και συντρόφων για τις επιδόσεις τους στην άμιλλα στρατολογίας νέων μελών της ΚΝΕ για το 2017.

Πρώτη Οργάνωση, με κάλυψη του 120% του πλάνου της, αναδείχτηκε η Τομεακή Οργάνωση Τρικάλων, η οποία βραβεύτηκε με την κάλυψη εκ μέρους του ΣΠ Θεσσαλίας των εξόδων για μια πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στα Τρίκαλα. Σε επίπεδο ΟΒ, πρώτη ήρθε η ΟΒ Γυμνασίων Τρικάλων, που βραβεύτηκε με κάλυψη των εξόδων μιας εκδρομής σε τόπο ιστορικής μνήμης, δεύτερη ακολούθησε η ΟΒ Γυμνασίων Βόλου, που βραβεύτηκε με ένα βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής» για κάθε μέλος της και τρίτη η ΟΒ Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βραβεύτηκε με μια συλλογή αντιφασιστικών κινηματογραφικών ταινιών. Στον σύντροφο Παναγιώτη Τσουμάνη, από την ΤΟ Τρικάλων, που βγήκε πρώτος σε κάλυψη του πλάνου, σε πανθεσσαλικό επίπεδο, δόθηκε αναμνηστική πλάκα.

Επίσης, στην ΤΟ Καρδίτσας παραδόθηκε η σημαία του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, για την πρώτη θέση στην κάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης.

Οπως ανέφερε ο Αχ. Σίμος, το ΣΠ Θεσσαλίας προκηρύσσει ανάλογη άμιλλα στρατολογίας και για το 2018 και καλεί σε άμιλλα την Οργάνωση Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Εμπρός για τη νέα έφοδο στο μέλλον

Φωνάζοντας τα συνθήματα «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» και «Ενας αιώνας αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», υποδέχτηκαν στο βήμα οι παρευρισκόμενοι τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο, που μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, τόνισε: «Βαδίζουμε στον εορτασμό αυτών των μεγάλων επετείων με αγωνιστική αισιοδοξία. Μελετάμε την Ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος, τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ. Η αντοχή του, οι αγωνιστικές παραδόσεις είναι όπλο στις σημερινές συνθήκες».

Και πιο συγκεκριμένα, για τα 50χρονα της ΚΝΕ, υπογράμμισε: «Με αίσθημα ευθύνης για αυτήν την ξεχωριστή επέτειο, θέτουμε φιλόδοξους στόχους, οργανώνουμε την παρέμβασή μας για να φτάσουμε στα τέλη του 2018 έχοντας ανεβάσει το μπόι της Οργάνωσής μας, έχοντας κερδίσει με τη δράση μας και την παρέμβασή μας χιλιάδες νέους και νέες, μαθητές, φοιτητές, νέους εργάτες και αγρότες. Αξιοποιούμε την επεξεργασμένη στρατηγική του Κόμματός μας, που είναι καταστάλαγμα της 100χρονης ηρωικής πορείας του ΚΚΕ, που μας δίνει υπεροχή γιατί ακριβώς απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει λύση απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, αν μπορεί να αλλάξει αυτή και πώς.

Απαντάμε κατηγορηματικά: Υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται έξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Με δυνατό ΚΚΕ, δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία ανοίγουμε το δρόμο για την ανατροπή!».

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Το πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή της Θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ και τοπικού μουσικού συγκροτήματος, ήταν αφιερωμένο στην 50χρονη δράση της ΚΝΕ, με το βλέμμα ιδιαίτερα στραμμένο στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 1968.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και το κείμενο έχει κάνει το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Τις αφηγήσεις, τα θεατρικά δρώμενα, τις προβολές και τους φωτισμούς ανέλαβε η Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ από τη Λάρισα. Επαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Βλαχούτσος (πιάνο, ακορντεόν), Εφη Σισμανίδου (κιθάρα, φωνή), Αποστόλης Παπαϊωάννου (μπουζούκι), Στέλιος Καφρίτσας (κιθάρα), Μαριάνθη Σταμουλάκη (βιολί), Ουρανία Μπαλή, Γεωργία Χατζημπαλάση (φωνές), Δημήτρης Καραγούγας (τεχνικός ήχου).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση έξι τραγουδιών που δημιούργησαν μέλη της ΚΝΕ στη διάρκεια της δικτατορίας και έστειλαν στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ «Φωνή της Αλήθειας» που εξέπεμπε από τη Μόσχα, για ν' ακουστούν από τους ακροατές του στη χουντοκρατούμενη Ελλάδα. Πρόκειται για τα τραγούδια με τίτλους «Εβίβα λιμπερτά», «Χωριάτισσα μάνα, εργάτη λαέ», «Στην κορφή του κόσμου», «Μεγάλη Δευτέρα», «Ηρωες», «Εϊ οικοδόμοι, έι εργατιά», τα οποία παρουσίασαν εκπληκτικά τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος, αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Εγινε, επίσης, αναπαράσταση ραδιοφωνικών εκπομπών της «Φωνής της Αλήθειας», ενώ ακούστηκαν και τραγούδια των Θ. Μικρούτσικου, Μ. Λοΐζου, Χρ. Λεοντή κ.ά. Ορθιοι και με σηκωμένες σφιγμένες γροθιές, τραγούδησαν, μαζί με τα παιδιά του μουσικού συγκροτήματος, όλοι οι παρευρισκόμενοι τον Υμνο της ΚΝΕ και τη «Διεθνή».


Μια ιδιαίτερη έκδοση με τον «Οδηγητή» του Μάρτη

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο του ΚΚΕ θα κυκλοφορήσει μαζί με το νέο φύλλο του «Οδηγητή», από το Σάββατο 3 Μάρτη. Πρόκειται για το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», όπως τυπώθηκε τον Ιούνη του 1948, την περίοδο της ηρωικής πάλης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), και κυκλοφόρησε σε 3.000 αντίτυπα στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη έκδοση έγινε τότε προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την πρώτη έκδοση του «Μανιφέστου». Η μετάφραση ήταν του Μιλτιάδη Πορφυρογένη, στελέχους του ΚΚΕ και υπουργού της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, και τυπώθηκε στο τυπογραφείο της «Εξόρμησης», της εφημερίδας που εξέδιδε το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.

Ο «Οδηγητής» προχωράει στην ανατύπωσή του, καθώς φέτος, εκτός από τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, συμπληρώνονται και 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, αλλά και 170 χρόνια από το 1848, όταν πρωτομπήκε στο τυπογραφείο το έργο των Μαρξ και Ενγκελς «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» ή «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», όπως είναι ευρύτερα γνωστό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org