ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Μαζική λαϊκή απάντηση στους σχεδιασμούς και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών

Ηχηρό μήνυμα έντασης της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους κινδύνους που απορρέουν απ' αυτούς για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, εξέπεμψε η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος, απ' το βήμα της οποίας ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, μετά την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, νέες, έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση και στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, μαζί και μια δυνατή απάντηση στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την κατάσταση, την ίδια στιγμή που η ίδια έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου των ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, το Αιγαίο κ.α.

Μαζί τους, στην πρώτη γραμμή, στρατευμένοι νέοι που μετέφεραν το μήνυμα από τα στρατόπεδα: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά»! Ενας απ' αυτούς, ο Αιμίλιος Κακλαμάνος, καταχειροκροτούμενος ανεβαίνει στο βήμα και χαιρετίζει τη συγκέντρωση (βλ. και σχετικό χαιρετισμό παρακάτω), ενώ ξεχωριστή παρουσία είχε στη συγκέντρωση η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.


Με συνθήματα όπως «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι», οι συγκεντρωμένοι απέρριψαν το αφήγημα περί «Ελλάδας - πυλώνα σταθερότητας», τη στιγμή που ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κονταροχτυπιούνται στην περιοχή και η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης και για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου συμμετέχει ενεργά σε αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.

Βροντοφώναξαν ότι δεν υπάρχει καμιά «σταθερότητα» και «ασφάλεια» για το λαό στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οτι όσο οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί οργανισμοί και οι αστικές κυβερνήσεις διαπραγματεύονται για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, τόσο θα διευρύνεται η αστάθεια και οι λαοί θα ζουν μόνιμα είτε την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο είτε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τις ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τα πανό που στόλιζαν την πλατεία Συντάγματος έδιναν σαφές το στίγμα της συγκέντρωσης: «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε» και «Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς».

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις που ανέδειξε η μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος ήταν το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, όπως και όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών από αποστολές εκτός συνόρων, η αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.


«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός!» διατράνωσαν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι, στέλνοντας το μήνυμα της συστράτευσης με το ΚΚΕ για τη διέξοδο από τη βαρβαρότητα των πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.


Δεν θα ματώσουμε για τα κέρδη των πολυεθνικών

Ο χαιρετισμός του φαντάρου Αιμίλιου Κακλαμάνου στη χτεσινή συγκέντρωση

Εμείς, οι Ελληνες στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας και βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Σύνταγμα, νιώθουμε μεγάλη περηφάνια που μαζί με εργαζόμενους, μαζί με τους γονείς μας, τα αδέρφια μας, τους συναδέλφους και τους συμφοιτητές μας, ενώνουμε τη φωνή μας, μαζί σας:

Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή, να φύγουνε οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί!

Αυτό το σύνθημα θέλουμε να ακουστεί δυνατά και μέσα στα στρατόπεδα. Και η φωνή μας μπορεί να γίνει πιο δυνατή όταν τον ίδιο αγώνα, με τα ίδια συνθήματα, δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων έξω από τα στρατόπεδα, μέσα στους τόπους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές.

Οι αγώνες του λαού για το δίκιο μπορούν να δυναμώσουν τη φωνή κάθε στρατιώτη, που δεν αποδέχεται σήμερα να υπηρετεί το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τα σχέδια του κεφαλαίου.

Φτάνει πια η κοροϊδία και τα ψέματα.

-- Μας παρουσιάζουν ως μονόδρομο τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, γιατί «το ΝΑΤΟ εξασφαλίζει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Δεν νιώθουμε καμιά ασφάλεια, με τις προκλητικές δηλώσεις της «σύμμαχου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ», Τουρκίας, που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης, τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην πράξη εντείνει την επιθετικότητά της με παραβιάσεις, NAVTEX και σοβαρά επεισόδια στα Ιμια. Δεν νιώθουμε καμιά ασφάλεια όταν την ίδια ώρα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ «νίπτουν τας χείρας των» για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο.


-- Μας κρύβουν το λόγο για τον οποίο μαίνονται οι αντιπαραθέσεις στην περιοχή μας.

Για να μη δούμε την πραγματικότητα. Για να μη δούμε ότι οι ανταγωνισμοί στην περιοχή μας γίνονται για τον έλεγχο των δρόμων Ενέργειας, μεταφοράς εμπορευμάτων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και σέρνουν από πίσω ακόμα μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, ακόμα και της Κίνας, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Γι' αυτό στέλνουν στρατιώτες σαν εμάς να φυλάνε τα γεωτρύπανα, τους αγωγούς, τις επενδύσεις του κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου. Γι' αυτό Ελληνες στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αποστολές εκτός συνόρων. Γι' αυτό η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ, γιατί θέλει να συμμετέχει και στη μοιρασιά της λείας. Γι' αυτό τόσα χρόνια δίνουν τη Σούδα, τώρα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλες υποδομές για το ΝΑΤΟ. Μαζί σας βροντοφωνάζουμε:

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!

Υπερασπιζόμαστε το λαό μας, τα σύνορα της χώρας μας, στην πρώτη γραμμή. Δεν θα ματώσουμε όμως για τα κέρδη των πολυεθνικών του πετρελαίου, αλλά για μια πατρίδα της προκοπής χωρίς φτώχεια και πολέμους.

Με δύναμη και αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε. Γεια σας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org