ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προς ναυτικό αποκλεισμό με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

Αξιοποιείται και η βαρβαρότητα της καταστροφής αρχαιοτήτων στη Συρία για κλιμάκωση της επέμβασης

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΤΡΙΠΟΛΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σχέδιο πιθανού διεθνούς ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης, ως μορφή ουσιαστικά ιμπεριαλιστικής επέμβασης, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» προωθείται στην έδρα του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη, με βάση σχετική έκθεση που υπέβαλαν ειδικοί του διεθνούς οργανισμού σε σχέση με τη Λιβύη.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τη Λιβύη εκτιμούν πως οι λιβυκές αρχές είναι ανίκανες να σταματήσουν το παράνομο εμπόριο πετρελαίου ή τη ροή όπλων εντός και εκτός της χώρας. Προτείνουν έτσι ως «απαραίτητη» μία διεθνή ναυτική δύναμη «για να τις βοηθήσει», αφού θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη χώρα το 2011 στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης για την ανατροπή του τότε προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Η επιτροπή κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να σχηματίσει μια διεθνή ναυτική δύναμη «για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Λιβύης να εξασφαλίσει τα χωρικά της ύδατα και να εμποδίσει την είσοδο και την έξοδο από τη Λιβύη όπλων ... καθώς επίσης την παράνομη εξαγωγή αργού πετρελαίου και των παραγώγων του, όπως και άλλων φυσικών πόρων».

Δεν είναι μόνο η επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ για τη Λιβύη που προτείνει νέου τύπου επέμβαση με αφορμή τους τζιχαντιστές. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθούν τρόποι ανάσχεσης της βάρβαρης καταστροφής ασσυριακών αρχαιοτήτων στο μουσείο της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»...

Σχέδιο οδικού χάρτη για μεταβατικό συριακό φορέα

Το ίδιο 24ωρο, το αραβικό ηλεκτρονικό δίκτυο «arabnews.com» μετέδωσε ότι για πρώτη φορά εκπρόσωποι του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» και της, επίσης αντιπολιτευόμενης, «Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Δημοκρατικής Αλλαγής» (NCCDC) συναντήθηκαν στο Παρίσι και αποφάσισαν, «δίχως ξένη ανάμειξη για πρώτη φορά, ένα σχέδιο οδικού χάρτη σε σχέση με τη συγκρότηση συριακού μεταβατικού κυβερνητικού φορέα» στη βάση παλιότερων ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης και αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία.

Οι αντιπροσωπείες φέρεται πως συναντήθηκαν στο Παρίσι μεταξύ Κυριακής και περασμένης Τρίτης, σε τοποθεσία που παραχώρησε η γαλλική κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και πραγματοποιήθηκε «δίχως την ανάμειξη Γάλλων ή άλλων ξένων αξιωματούχων».

Ο Καλάφ Νταχούντ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της NCCDC, σημείωσε ότι οι ενδοσυριακές συνομιλίες κατέληξαν ότι «ο πρωταρχικός στόχος των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ-Ασαντ, θα πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός πολιτικού, δημοκρατικού, πλουραλιστικού συστήματος που θα εξασφαλίζει ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους τους Σύρους» και ότι «απαιτείται η επίτευξη περιφερειακής και διεθνούς συναίνεσης για την επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Αρθρο υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας - Βρετανίας

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, και Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, εμφανίστηκαν χτες με κοινό άρθρο τους στις εφημερίδες «Λε Μοντ» και «Αλ Χαγιάτ», υποστηρίζοντας ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ, «δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Συρίας», επειδή τάχα αντιπροσωπεύει «την αδικία, την αταξία και τον τρόμο».

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν παράλληλα «ανησυχία» για «το διάβημα αυτο-αποκατάστασης» στο οποίο προβαίνει, σύμφωνα με τους ίδιους, ο Σύρος Πρόεδρος, λέγοντας ότι ο τελευταίος προσπαθεί να επωφεληθεί από τον τρόμο που προκαλούν οι «εξτρεμιστές για να εμφανιστεί ως έπαλξη κατά του χάους».

Ισχυρίζονται, τέλος, ότι το να προτείνεται ο Μπασάρ αλ-Ασαντ «ως λύση έναντι του εξτρεμισμού, συνιστά παραγνώριση των αιτίων της ριζοσπαστικοποίησης... αφού, έπειτα από 220.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, αποτελεί ψευδαίσθηση το να φαντάζεται κανείς πως η πλειονότητα των Σύρων συναινούν στο να τεθούν και πάλι υπό την εξουσία αυτού που τους βασανίζει».

Δίκη του «Τζιχάντι Τζον» απαιτούν οι συγγενείς των θυμάτων

Η οικογένεια του Στίβεν Σότλοφ, του Αμερικανο-ισραηλινού δημοσιογράφου που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσε χτες ότι ανυπομονεί να δει τον «Τζιχάντι Τζον», το δήμιο του παιδιού της, να προσάγεται στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, βρετανικά ΜΜΕ και κόμματα της αντιπολίτευσης επικέντρωσαν την προσοχή τους όχι τόσο στα στοιχεία που έδωσαν προχτές οι βρετανικές αρχές σχετικά με την ταυτότητα του «Τζιχάντι Τζον» (και ο οποίος φαίνεται πως είναι Βρετανός γεννημένος στο Κουβέιτ, πως λέγεται Μοχάμεντ Εμουάζι και είναι ηλικίας 26 ή 27 ετών) αλλά στο γεγονός πως βρισκόταν στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών από το 2009. Χτες, μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών σε σχέση με τον «Τζιχάντι Τζον», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως θα κάνει «ό,τι μπορεί για να συλλάβει αυτούς που διαπράττουν φρικτά εγκλήματα εναντίον Βρετανών πολιτών».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με σχετική σιγή όπλων συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Ουκρανικά άρματα μάχης απομακρύνονται αλλά παραμένουν σε επιφυλακή για επιστροφή στη γραμμή του μετώπου
Ουκρανικά άρματα μάχης απομακρύνονται αλλά παραμένουν σε επιφυλακή για επιστροφή στη γραμμή του μετώπου
ΚΙΕΒΟ.--

Η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες συνεχίστηκε και χτες, αν και επαναλήφθηκαν κάποιες σποραδικές μάχες στην ανατολική επαρχία του Ντονέτσκ. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο, ανέφερε ότι τρεις Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην Ανατολική Ουκρανία σε επιθέσεις πολιτοφυλάκων στις κοινότητες Οπιτνέ, Βοντιανέ και Αντιίβκα κοντά στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας.

Ενδεικτική πάντως της κατάστασης, που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η λεγόμενη εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 12 Φλεβάρη στο Μίνσκ της Λευκορωσίας και μπήκε σε εφαρμογή στις 15 Φλεβάρη, είναι και η χτεσινή δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Μιλώντας στην Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Αμυνας, σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αποτελεί μια «στρατιωτική απειλή» ακόμη και στην περίπτωση που η εκεχειρία εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα. Παρότι ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να αποσύρει βαριά όπλα σήμερα, παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επίθεση από τους αυτονομιστές, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Σερχίι Γκαλούσκο. «Ικανός αριθμός στρατιωτών και πόρων παραμένει κατά μήκος της γραμμής του μετώπου για την περίπτωση που οι τρομοκράτες και οι δυνάμεις οι οποίες τους υποστηρίζουν παραβιάσουν την εκεχειρία».

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι στο αμερικανικό κογκρέσο έχει κατατεθεί πρόταση γερουσιαστών για την έγκριση κονδυλίου 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Επίσης, χτες αναμενόταν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει σχετικά με την εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία.

Εξάλλου, το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 9 Μάρτη στο Λευκό Οίκο.

Επικοινωνία Λαβρόφ - Μογκερίνι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας στην Ουκρανία, την προμήθεια με ρωσικό αέριο της ΕΕ, τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κατάσταση στη Λιβύη.

«Συζητήσαμε πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της προμήθειας αερίου σε τριμερές επίπεδο», δήλωσε η Μογκερίνι, αναφερόμενη στη Ρωσία, την Ουκρανία και την ΕΕ. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει καλέσει τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας για συνομιλίες τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μετά την προειδοποίηση της ρωσικής κυβέρνησης ότι θα σταματήσει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις ποσότητες που θα αγοράσει, εγείροντας ανησυχίες για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, χτες η Ουκρανία έστειλε το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων ως προκαταβολή για το ρωσικό φυσικό αέριο, πράγμα όμως που από τη Ρωσία θεωρήθηκε πολύ λίγο.

ΣΕΡΒΙΑ
Διαβουλεύσεις για νέες σερβο-ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για «εναρμόνιση» της σερβικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής με τις δικές τους, η σερβική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να επαναλάβει και φέτος τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία, υποστηρίζει χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΝΤΑΝΑΣ» του Βελιγραδίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ήδη είναι σε εξέλιξη σερβο-ρωσικές διαβουλεύσεις προκειμένου να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, η τοποθεσία, το επιχειρησιακό σενάριο. Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις είχαν γίνει και το Νοέμβρη του 2014. Η άσκηση εκείνη, που έφερε την κωδική ονομασία «Srem2014», σχολιάστηκε αρνητικά στη Δύση, ενώ είχε προκαλέσει ερωτηματικά το γεγονός ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Σερβίας απέκρυπτε την πραγματοποίησή της μέχρι και δύο ημέρες πριν από την έναρξή της, οπότε διέρρευσε η σχετική πληροφορία από τη Μόσχα.

Οι νέες κοινές σερβο-ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις για το 2015 προγραμματίζεται να γίνουν, επίσης, σε μία περίοδο όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατάθεση που έκανε στις αρχές της βδομάδας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, αναφερόμενος στη διένεξη ΗΠΑ - Ρωσίας, κατέταξε τη Σερβία στις χώρες που βρίσκονται στη «ζώνη πυρός». Μάλιστα, συμμερίστηκε την άποψη του γερουσιαστή Κρίστοφερ Μάρφι ότι «η Ρωσία παρελαύνει στη Σερβία με μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ». Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών, ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, συναντήθηκε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με το Αμερικανό ομόλογό του και τού μετέφερε τις θέσεις της Σερβίας, οι οποίες, όπως είπε, παραμένουν «αμετάβλητες», αφού «οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση το στρατηγικό προσανατολισμό της Σερβίας, που είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ