ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Αξονες της κυβέρνησης με Ουκρανία και Βουλγαρία για τα συμφέροντα των αστών

ΓΕΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Pavlo Klimkin, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της «πολυεπίπεδης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» που ασκεί η κυβέρνηση σε όφελος των ντόπιων μονοπωλίων, επιχειρώντας ανοίγματα σε μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (π.χ. Ρωσία, Κίνα) χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί στο παραμικρό τη στρατηγική στοίχιση της ντόπιας αστικής τάξης στον ευρωατλαντικό άξονα.

Στην επικοινωνία τους, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ - στέλεχος μιας κυβέρνησης που στηρίζεται σε εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχει η συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλεί μαζί της - ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν επί του πεδίου στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στην Ουκρανία. Ο δε Κοτζιάς έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές υπογράφηκε στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2015 μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, άλλος ένας άξονας που επιχειρούν να συντηρήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της «στρατιωτικής διπλωματίας».

Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης

Ειδικά για τη Βουλγαρία, αξίζει να θυμίσουμε την Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης που συνυπέγραψαν το Μάρτη 2014 στην Αθήνα, οι τότε υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Angel Naydenov και Δ. Αβραμόπουλος.

Οπως δήλωνε χαρακτηριστικά τότε ο Αβραμόπουλος, «Βουλγαρία και Ελλάδα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας στο ΝΑΤΟ, και στην ΕΕ, και η συναντίληψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις μάς φέρνουν ακόμα πιο κοντά (...) Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών μας σε ΝΑΤΟικό επίπεδο, υπεγράφη σήμερα, από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Πολεμικής Αεροπορίας, η Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, που αποτελεί από μόνο του άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα της στενής ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας».

Ο δε Βούλγαρος σημείωνε: «Δε διστάζω να πω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα της Αμυνας και της αμυντικής συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι παράδειγμα στις σχέσεις που διέπουν όχι απλά δύο όμορες χώρες, αλλά και μεταξύ εταίρων και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (...) Συμπληρώνουμε αυτή τη βάση με ένα νέο έγγραφο το οποίο υπογράφεται. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, η οποία χειρίζεται τα θέματα και τις διαδικασίες για την ενοποίηση, των διασυνοριακών επιχειρήσεων, ολοκληρώνουμε αυτό το πλαίσιο. Πιστέψτε με, τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε πολλές χώρες, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ»...

Από αναλυτές διευκρινιζόταν ότι η εν λόγω Τεχνική Διευθέτηση αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση (Cross Border Operations for Air Policing) του εναέριου χώρου των δύο κρατών. Οτι ελληνικά μαχητικά θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης αεροσκαφών «αγνώστων ιχνών», τα οποία εισέρχονται στον βουλγαρικό FIR.

Παρέθεταν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία στερείται των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και μέσων για πραγματοποίηση αποστολών αναχαίτισης επί 24ωρου βάσεως. Λεγόταν, επίσης, ότι το θέμα απασχολούσε εδώ και καιρό τους αεροπορικούς επιτελείς του ΝΑΤΟ διότι δεν υπήρχε επαρκής αεροπορική αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Μαύρης Θάλασσας, θέμα που αναζωπυρώθηκε μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης. Αναφερόταν δε, σαν παράδειγμα ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση χρειάστηκαν τουρκικά μαχητικά για να αναχαιτιστούν ρωσικά αεροσκάφη αναγνώρισης που παραβίασαν τις παρυφές του βουλγαρικού FIR στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι, επομένως, ορατό το επικίνδυνο ενδεχόμενο ελληνικά μαχητικά να εμπλακούν σε αναχαιτίσεις ρωσικών, εξυπηρετώντας ΝΑΤΟικά συμφέροντα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντείνει την κριτική στην κυβέρνηση

Εντείνει η ΝΔ την κριτική της στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις υποθέσεις των αστών. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup συνιστά επιστροφή στο σημείο που είχε αφήσει τη διαπραγμάτευση η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως με πολύ δυσμενέστερους όρους, καθώς έχει επιβαρυνθεί η θέση των τραπεζών, έχουν αυξηθεί τα επιτόκια των ομολόγων και έχουν καταρρεύσει τα δημόσια έσοδα.

Τα στελέχη της ΝΔ παραπέμπουν χαρακτηριστικά στην εκταμίευση δόσεων μόνο κατόπιν αξιολόγησης από τους «θεσμούς», στη δέσμευση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλειστικά για τις τράπεζες (σ.σ: η προηγούμενη κυβέρνηση τα ήθελε ως «προληπτική γραμμή πίστωσης») και στην πρόβλεψη ενός νέου μνημονίου, τον Ιούνη, το οποίο στη ΝΔ θεωρούν αναπόφευκτο.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας πήγε πολύ πίσω! Η "διαπραγμάτευση" Βαρουφάκη ήταν "φιάσκο" ως πολιτική και μνημείο ασάφειας ως αποτέλεσμα! Ο ίδιος δεν κατάλαβε ποτέ τι υπέγραψε. Δεν κατάλαβε ποτέ πόσο σαφείς ήταν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε. Ούτε πόσο ασαφή ήταν τα "πλεονεκτήματα" που νομίζει ότι απεκόμισε».

Θέλει ισχυρή κεντροδεξιά...

Στο εσωκομματικό μέτωπο, και ενόψει της συνεδρίασης την Πέμπτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και, ακολούθως, την Κυριακή 8 Μάρτη, της Πολιτικής Επιτροπής, όπου θα γίνει αποτίμηση των αιτιών της ήττας από το ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται οι επαφές, οι συνεννοήσεις, οι δηλώσεις στελεχών.

Ερωτηθείσα η Ντόρα Μπακογιάννη, χτες στο «ΣΚΑΪ», σχετικά με το θέμα ηγεσίας είπε χαρακτηριστικά: «Ο,τι έχω να πω θα το πω στην ΚΟ». Επέμεινε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια «υγιή και ισχυρή» κεντροδεξιά, θέση που προφανώς -κατά την ίδια- δεν έχει αυτήν τη στιγμή η ΝΔ. Αλλωστε, μια σειρά στελέχη της ΝΔ μέμφονται τη σημερινή ηγεσία ότι με την προεκλογική της ρητορεία, αλλά και από νωρίτερα ακόμα, το κόμμα μπάταρε στα δεξιά χάνοντας επαφή με κεντρώους ψηφοφόρους, κρίσιμη μάζα εκλογέων που θέλουν να επαναπροσεταιρισθούν ώστε να ξανααποκτήσουν δυναμική εκλογικής νίκης. Αλλωστε, όπως είπε η Μπακογιάννη, πρέπει να «ξανασυνέλθει η παράταξη» και να βρει το σωστό πολιτικό προσανατολισμό. Πρόσθεσε πως η ΝΔ έχει πρόβλημα ιδεολογίας, στρατηγικής, πολιτικής και λειτουργίας, που θα πρέπει να λυθεί με «καθαρή εσωκομματική κουβέντα» και χωρίς να υπάρχουν «προσωπικές στρατηγικές».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
Προαναγγέλλουν επιβολή αυξημένου χαρατσιού

Αυξημένο χαράτσι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ προαναγγέλλει ότι θα επιβάλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το σχετικό νομοσχέδιο «για την ίδρυση της ΕΡΤ ΑΕ» θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά, στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ θα προβλέπεται «μικρή αύξηση» στο ανταποδοτικό τέλος, που πληρώνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναφέρεται ότι «προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν», ωστόσο η σχετική επισήμανση απουσίασε από τη χθεσινοβραδινή -αναλυτική κατά τα άλλα- αναφορά του Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Παππάς επανέλαβε χτες, για μια ακόμα φορά, ότι η ΕΡΤ θα λειτουργήσει «από μηδενική βάση».

Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται επίσης ότι η νέα ΕΡΤ δεν θα επιφέρει δημοσιονομική επιβάρυνση, οπότε δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ενώ - όπως λένε - το νέο πλαίσιο λειτουργίας, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, θα οριστικοποιηθεί σε βάθος ενός έτους.

Ειδικά για το προσωπικό που ήδη απασχολείται στην ΝΕΡΙΤ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν θα υπάρχουν «ρεβανσισμοί» προς «τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα».

ΠΟΤΑΜΙ
Προτεραιότητά του οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Την κοινοβουλευτική ομάδα του «Ποταμιού» συγκαλεί τη Δευτέρα ο Στ. Θεοδωράκης, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές του για τις επαφές του στο πρόσφατο ταξίδι του σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ρώμη.

Στην τετραήμερη περιοδεία του, ο Στ. Θεοδωράκης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκι Φερχόφστατ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, το Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, το κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Κοινός παρανομαστής των συναντήσεών του η «ανάγκη» επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

Την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης συζητά η κυβέρνηση με ξένους παράγοντες. Ενδεικτικά, χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευ. Τσκαλώτος, συναντήθηκε στο υπουργείο με την πρέσβη της Δανίας στην Αθήνα, Mette Knudsen.

Οπως ανακοινώθηκε, «στη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (βλ. καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις) και η πρέσβης της Δανίας επιβεβαίωσε ενδιαφέρον της χώρας της για το λιμένα Θεσσαλονίκης. Τέλος, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθετα πεδία κερδοφορίας όπου προσβλέπουν ντόπια και ξένα μονοπώλια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ