ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συγχωνεύσεις μετά την επαναλειτουργία μονάδων του ΕΟΠΥΥ

Θα ξεκινήσουν μέσα στο Μάρτη. Διευρύνονται και οι ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, θα βρει την ΠΦΥ με λιγότερες μονάδες, προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, σε βάρος της υγείας των ασφαλισμένων

Eurokinissi

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, θα βρει την ΠΦΥ με λιγότερες μονάδες, προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, σε βάρος της υγείας των ασφαλισμένων
Με συγχωνεύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά την επαναλειτουργία των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, θα συνεχιστούν οι ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ενώ με νομοσχέδιο - σκούπα, που θα κατατεθεί μέσα στο Μάρτη, θα διευρυνθούν οι εκχωρήσεις τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' την ενημέρωση του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Π. Καλλίρη, σε διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων. Χτες, ήταν η τελευταία μέρα κατάθεσης αιτήσεων για την επαναπρόσληψη των 7.736 γιατρών, υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, που μπήκαν σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα. Απ' τους υγειονομικούς κατέθεσαν αίτηση σε ποσοστό 95%, τους διοικητικούς 86% και απ' τους 5.500 γιατρούς πολύ λιγότεροι απ' τους μισούς.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να προσδιορίσουν τον αριθμό των θέσεων που θα προκηρυχτούν για επικουρικούς γιατρούς. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο αριθμός των θέσεων δεν θα είναι ο ίδιος με όσους γιατρούς είχαν μέχρι τώρα μια μόνιμη σχέση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή 5.500). Οπως εξήγησε, μπορεί να προκηρυχτούν λιγότεροι - «όσους χρειαζόμαστε» - και ορισμένες απ' αυτές τις θέσεις να προκηρυχτούν για τα νοσοκομεία.

Προκύπτει, δηλαδή, ότι στις 20 Μάρτη, οι 330 μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα επαναλειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι θα επαναλειτουργήσουν όλες, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν συγχωνεύσεις είπε: «Ναι, σίγουρα θα γίνουν συγχωνεύσεις, αλλά αυτή θα είναι μια διαδικασία για το επόμενο εξάμηνο». Είναι αυτονόητο ότι οι όποιες συγχωνεύσεις δομών δε θα γίνουν με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια, που σημαίνει νέα υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας για το λαό.

Ηδη το λουκέτο έφερε αύξηση της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων κατά 17%, κατάσταση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και μετά τις 20 Μάρτη. Μέσα στο Μάρτη θα αρχίσουν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων στην επαρχία. Θα γίνουν «αλλαγές χρήσης», όπως είπε, και οι οποίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απέφεραν «εξοικονόμηση πόρων 35 εκατ. ευρώ». Επίσης, μέσα στο Μάρτη θα ολοκληρωθεί η κινητικότητα των οδηγών των ασθενοφόρων των νοσοκομείων που θα μεταφερθούν όλοι στο ΕΚΑΒ.

Ερχονται νέες ΣΔΙΤ

Η διεύρυνση των ΣΔΙΤ θα γίνει για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, όπως ανέφεραν τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας. Ηδη το κράτος πληρώνει για τις ιδιωτικές εταιρείες (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη) στα νοσοκομεία πάνω από 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κι ενώ μέχρι τώρα έλεγαν ότι δεν θα εκχωρηθούν ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες, χτες ο υπουργός Υγείας είπε ότι μπορεί να εκχωρηθεί και ένας αξονικός τομογράφος, που «θα δουλεύει με γιατρό του ΕΣΥ».

Τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία θα λειτουργήσουν κατ' αναλογία με τα απογευματινά ιατρεία και για το σκοπό αυτό θα γίνουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή θα πληρώνουν τοις μετρητοίς οι άρρωστοι. Ως αιτιολογία για τα απογευματινά, με πληρωμή, χειρουργεία προβάλλεται η παράκαμψη των μεγάλων αναμονών. Επικαλούνται δηλαδή το αποτέλεσμα της δικής τους αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.

Κινούμενη στην ίδια λογική της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος με όρους αγοράς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε στους διοικητές ότι όταν κάποιο νοσοκομείο παραπέμπει έναν άρρωστο σε κάποιο άλλο, τότε αυτό θα χρεώνεται με το κόστος της νοσηλείας του ασθενούς. «Δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου που δέχεται την παραπομπή», ανέφεραν ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας.

Κινδυνεύουν ζωές από ελλείψεις φαρμάκων σε νοσοκομεία

Αποκαλυπτικές καταγγελίες για κρούσματα σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία

Πληθαίνουν τα κρούσματα ασθενών που δεν εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της έλλειψης υλικών και φαρμάκων. Προχθές, ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατος «Προμηθέας» αποκάλυψε καταγγελία πάσχοντος από χρόνια ηπατίτιδα C, για παρεμπόδιση της πρόσβασής του σε θεραπεία από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που παρεμπιπτόντως διαθέτει και το μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στην Ελλάδα.

Ο ασθενής παρακολουθείται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ως ασφαλισμένος στην Πρόνοια με βιβλιάριο απορίας, δεν έχει πρόσβαση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μπορεί να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του μόνο από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Το φαρμακείο αρχικά αρνήθηκε, λόγω πλήρους έλλειψης, να του χορηγήσει το φάρμακο για μία εβδομάδα. Κατόπιν του χορήγησε το φάρμακο σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που συνταγογραφούνται για την περίπτωσή του, λόγω έλλειψης άλλων δόσεων.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι παρόμοιο ζήτημα έχει προκύψει επαναλαμβανόμενα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μέσα στο 2013, με αρκετές περιπτώσεις υποδοσολογίας ή προσωρινής διακοπής της αγωγής και πάντοτε με δικαιολογία το έλλειμμα προϋπολογισμού.

Οπως σημειώνει, η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου και της 4ης ΥΠΕ «ναρκοθετεί εγκληματικά την απρόσκοπτη πρόσβαση - τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, που είναι παράγοντας θεμελιώδους σημασίας για τη σταθεροποίηση και εκρίζωση της νόσου. Οι ασθενείς κινδυνεύουν άμεσα με πλήρη αποτυχία της θεραπείας τους, επιδείνωση της υγείας τους και απώτερη απειλή της ζωής τους από τις επιπλοκές της νόσου (κίρρωση - καρκίνος του ήπατος)».

Η Διοίκηση του Ιπποκράτειου, με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη χορήγηση φαρμάκων σε κανέναν ασθενή αλλά καταβάλλουμε προσπάθειες να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς στα πλαίσια όμως των δυνατοτήτων μας».

Στην Ημαθία, επίσης, καταγράφηκε περιστατικό ασθενούς που δεν εξυπηρετήθηκε από τα νοσοκομεία της Νάουσας και της Βέροιας, για εξέταση Μαντού (Mantoux) που ανιχνεύει τη φυματική λοίμωξη. Ο ασθενής αρχικά πήγε στο νοσοκομείο της Νάουσας, όπου όμως δεν υπήρχε πνευμονολόγος για να τον εξετάσει και τον παρέπεμψαν στο Νοσοκομείο της Βέροιας. Το Νοσοκομείο της Βέροιας δεν του έκανε την εξέταση λόγω έλλειψης του διαλύματος της φυματίνης.

Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία όμως ισχυρίζεται ότι η έλλειψη αντιμετωπίστηκε προσωρινά με δανεισμό από άλλο νοσοκομείο και θα λυθεί οριστικά αρχές του Μάρτη, οπότε το Ινστιτούτο Παστέρ θα τους προμηθεύσει με νέες ποσότητες.

Στο στόχαστρο το πενθήμερο των φαρμακοϋπαλλήλων

Την προσπάθεια κατάργησης της πενθήμερης εργασίας από Δευτέρα ως Παρασκευή από τους επιχειρηματίες του κλάδου του Φαρμάκου, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκάριων έχει κάνει αίτηση στους δήμους για να επιτραπεί η λειτουργία των φαρμακαποθηκών και τα Σάββατα, όπως συμβαίνει και για τα φαρμακεία, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετά «κρούσματα» καταστρατήγησης του πενθημέρου σε αποθήκες και βιομηχανίες.

«Οι εργοδότες έχουν χρόνια στο στόχαστρό τους το πενθήμερο, Δευτέρα με Παρασκευή. Δεν είναι τυχαίο ότι το βάζουν σαν "ζήτημα" και ως "αγκάθι" σε όλες τις διαπραγματεύσεις που κάνει η Ομοσπονδία (ΟΕΦΣΕΕ) με τους εργοδότες για την υπογραφή σύμβασης (...) Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή της σύμβασής μας, δουλεύουμε με τους όρους που καθορίζει αυτή, πενθήμερο, 40ώρο, Δευτέρα - Παρασκευή. Δε δεχόμαστε πουθενά να δουλεύουμε Σάββατο και να το ανταλλάσσουμε με ρεπό. Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία έχουν κάνει παρεμβάσεις σε όλους τους δήμους για να μην αποφασίσουν το άνοιγμα των φαρμακαποθηκών το Σάββατο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Θέλουν αποφάσεις ερήμην των εργαζομένων

Κινητοποίηση στα Επείγοντα θα κάνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» την Τετάρτη, 5/3 στις 8 π.μ. μετά από απόφαση ανοιχτής συνεδρίασης του ΔΣ του σωματείου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (σ.σ. «Ενωτική Πρωτοβουλία») επέμεναν να ονομαστεί η συγκέντρωση 20-30 ατόμων γενική συνέλευση, όταν οι εγγεγραμμένοι στο σωματείο του νοσοκομείου φτάνουν τους 1.800, όπως καταγγέλλουν οι ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ «Ευαγγελισμού».

Ταυτόχρονα, πρότειναν οι παρευρισκόμενοι να πάρουν απόφαση για πολυήμερες απεργίες για λογαριασμό και των υπόλοιπων εργαζομένων του νοσοκομείου «κι ενώ οι κεντρικοί τους συνδικαλιστές σε ΔΣ και Ομοσπονδία είναι κατ' εξακολούθηση απεργοσπάστες!», σημειώνει η ανακοίνωση των ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ. Επίσης, πρότειναν να γίνει κινητοποίηση στο νοσοκομείο έχοντας μια μέρα περιθώριο να προπαγανδιστεί και να οργανωθεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ