ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Πρότυπο ανάπτυξης» οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Κανένας συμβιβασμός με την πολιτική που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για να υπηρετήσει το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Κανένας συμβιβασμός με την πολιτική που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για να υπηρετήσει το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Στα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για τη «διατηρήσιμη» ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ και των επιχειρηματικών κερδών εστιάζει το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο επόμενο διάστημα η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, δήλωσε ότι το 2014 θα αρχίσουν να καταγράφονται «θετικοί ρυθμοί μεταβολής», που όμως έχουν ως προαπαιτούμενο τη «συνεπή υλοποίηση» της δημοσιονομικής προσαρμογής και του κρατικού προϋπολογισμού, με την παραπέρα αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που αποκαλύπτει τη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν στα προηγούμενα χρόνια. Αλλωστε, τα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και για την αποπληρωμή των δανείων και για τη χρηματοδότηση καπιταλιστικών επενδύσεων.

Το «νέο πρότυπο ανάπτυξης», το οποίο και επαγγέλλονται, εδράζεται σε παράγοντες όπως: «Σταθερός προσανατολισμός στη μείωση της φορολογικής βάσης κυρίως των επιχειρήσεων», «προσέλκυση ξένων επενδύσεων με τη ταχύτερη πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων και με ενίσχυση των θεσμών που διέπουν την προστασία των επενδυτών», «εύρυθμη λειτουργία των αγορών προϊόντων, εργασίας και κεφαλαίων». Το ζητούμενο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, είναι η «αναδιάρθρωση της οικονομίας προς την κατεύθυνση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών», διεργασία που «έχει ξεκινήσει, όμως παραμένει ασθενής καθώς συντελείται μέσα σε περιβάλλον ύφεσης και αβεβαιότητας». Σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, ο «ενεργός ρόλος του τραπεζικού συστήματος» εντοπίζεται στην «ανασύνταξη επιχειρηματικών μονάδων και κλάδων με συγκεκριμένες δράσεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων και στην ενθάρρυνση πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση μιας γενναίας κλαδικής αναδιάρθρωσης». Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες καλούνται να παίξουν ρόλο στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και στην εκκαθάριση ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Τσάκισαν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα

Το μοντέλο «ανάπτυξης» βασίζεται στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώθηκε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας:

Κόστος εργασίας: Στην 4ετία 2010-2013 οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 18,9% και οι κατώτατες αποδοχές 19,9%. Στο 25,2% φτάνει η συρρίκνωση των «πραγματικών αποδοχών» δηλαδή μετά από τα μέτρα φοροαφαίμαξης σε μισθούς και συντάξεις (χώρια τα άλλα χαράτσια). Η συνολική δαπάνη και εργοδοτικές εισφορές ανά μισθωτό μειώθηκε 17,1%. Εξαιτίας και της μαζικής ανεργίας, η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές συρρικνώθηκε σε ποσοστό 34,9%. Για το 2014 η μείωση στις μέσες ακαθάριστες αποδοχές εκτιμάται να συνεχιστεί με ρυθμό 1,5%.

«Ανταγωνιστικότητα»: Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις ιδιωτικές και τις δημόσιες επιχειρήσεις περιορίστηκε κατά 23,9%.

Επίσημη φτώχεια: Το 23,1% του πληθυσμού της χώρας ή 914.873 νοικοκυριά με συνολικό αριθμό μελών 2.535.700 άτομα βρίσκονται πλέον κάτω από το επίσημο όριο της σχετικής φτώχειας (6.600 ευρώ το άτομο). Ακόμη υψηλότερο σε σύγκριση με το σύνολο της ΕΕ είναι το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που βρίσκεται είτε σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού. Στην έρευνα για το 2012, το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται σε 34,6%.

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Το δημόσιο χρέος είναι γνήσιο παιδί του καπιταλισμού

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, στη συζήτηση για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού της Βουλής συζητήθηκε χτες η Εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, με την οποία διατυπώνονται «προβληματισμοί» γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο επόμενο διάστημα, πλαίσιο μέσα στο οποίο προβάλλει και η ανάγκη απομείωσης του κρατικού χρέους, είτε με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων, είτε με «κούρεμα» ή και συνδυαστικά.

Στην παρέμβασή του, σχετικά με την έκθεση που παρουσιάστηκε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για πρόταση σε μια «πολιτική διαχείρισης εντός των τειχών, εντός των πλαισίων της ΕΕ, ενώ και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους είναι άγονη, αποπροσανατολιστική και πρωθύστερη, γιατί ακριβώς θα έπρεπε να προηγηθεί η υπόθεση "δημόσιο χρέος, ποιες οι αιτίες του και ποιος ευθύνεται". Εμείς τονίζουμε ότι το δημόσιο χρέος αποτελεί παιδί γνήσιο, όχι νόθο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και γι' αυτό το λόγο δεν αποτελεί ιδιομορφία η Ελλάδα».

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το χρέος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ προσδιόρισε τους παράγοντες που διαμορφώνουν το δημόσιο χρέος:

«Πρώτος παράγοντας είναι η δημοσιονομική διαχείριση. Το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και φορτώνει τα φορολογικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Στα πλαίσια του φορολογικού ανταγωνισμού οδηγεί σε μεγάλης έκτασης φοροαποφυγή τους επιχειρηματικούς ομίλους και το μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα διαμορφώνονται στο πλαίσιο της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων φορολογικοί παράδεισοι και τρόποι φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου (...)

Δεύτερος παράγοντας είναι το σκέλος των δαπανών. Η θεμελιώδης δηλαδή σύμφυση, ανάμεσα στο αστικό κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Για παράδειγμα η πολιτική προμηθειών αντανακλά αυτή τη σύμφυση, όπου το κράτος πληρώνει ακριβά εμπορεύματα ή παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρηματικούς ομίλους (τομέας Παιδείας, Υγείας κ.τ.λ.) ή πουλάει φτηνά από την άλλη μεριά στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επίσης, μορφή στήριξης και σύμφυσης αποτελεί και το ζήτημα της πολύμορφης χρηματοδότησης, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τρίτος παράγοντας, οι λεγόμενοι εθνικοί στόχοι. Για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν ήταν εθνικοί στόχοι αλλά ταξικοί στόχοι, οι οποίοι εξυπηρέτησαν τις ανάγκες των κατασκευαστικών ομίλων με πανάκριβα έργα υποδομής για τους Αγώνες, για τα οποία ακόμα δεν έχει γίνει απολογισμός και θα τα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα μια ζωή.

Τέταρτος παράγοντας, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί. Που δεν έχουν όμως ως πρωταρχική προϋπόθεση τη θωράκιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, αλλά εντάσσονται στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

Πολύ σημαντικός παράγοντας που τα κόμματα του ευρωμονόδρομου δεν τον αναδεικνύουν είναι η πολύ μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας και εξαιτίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. Συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης που δεν οφείλεται μόνο στις συνθήκες κρίσης -που και εδώ έχουμε συρρίκνωση- αλλά και σε συνθήκες ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών. Μια σειρά κλάδοι παραγωγικοί συρρικνώθηκαν και από τον πρωτογενή τομέα και στο δευτερογενή. Εξαιτίας ακριβώς βεβαίως και της ΟΝΕ, του ευρώ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ κ.τ.λ».

Τα κόμματα της αστικής διαχείρισης

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, αφού αποτίμησε τα «οφέλη» από το «κούρεμα» του 2012 επικέντρωσε σε διαχειριστικού τύπου λύσεις καθώς και στην ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας και της αύξησης των πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα άλλα αστικά κόμματα αναφέρθηκαν στις γνωστές τους προτάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, συζήτηση κρίσιμη για τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου, αλλά ταυτόχρονα πλήρως αποπροσανατολιστική για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλή, ο οποίος ανέφερε: «Θα πρέπει να κατεβάσει η κυβέρνηση ολοκληρωμένη πρόταση με τη συμβολή και της επιστημονικής επιτροπής για τη διαχείριση του χρέους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση και δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα και πού θα μας βγάλει»...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων η όποια ανάκαμψη

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκθεση της ΤτΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας:

«Η σημερινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνει το ΚΚΕ, που λέει ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη ακολουθήσει, θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στο τσάκισμα των μικρών επαγγελματιών. Τα ερείπια θα παραμείνουν ερείπια, γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία και η πολιτική της ΕΕ, που υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τεχνικές διόγκωσης της φοροληστείας

Εγκύκλιο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων διασταύρωσης σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι μέθοδοι «έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης».

Οι λεγόμενες «τεχνικές ελέγχου» για τον «έμμεσο προσδιορισμό» φορολογητέου εισοδήματος είναι:

α) «Ανάλυση της ρευστότητας»: Αφορά στα έσοδα του ελεγχόμενου (φορολογητέα ή όχι), αγορές και άλλες δαπάνες (ατομικές, οικογενειακές, επαγγελματικές), μεταβολές περιουσιακών στοιχείων.

β) «Προσδιορισμός καθαρής θέσης»: Στο εμφανιζόμενο «ενεργητικό» καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις. Στο «παθητικό» οι προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες των ελεγχομένων.

γ) Τραπεζικοί λογαριασμοί: Αφορά στις δοσοληψίες (αναλήψεις - καταθέσεις) μέσω τραπεζών. Στόχος, η σύγκριση με τις δαπάνες που γίνονται σε μετρητά, προκειμένου στη συνέχεια να τις συγκρίνουν με τα δηλωμένα εισοδήματα.

Από τα παραπάνω προβάλλει το ενδεχόμενο επιβολής τεκμαρτών φόρων και χαρατσιών ακόμη και σε ανύπαρκτα εισοδήματα, ακόμη και σε ανέργους, που στηρίζονται στα οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ