ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Απειλές - πρόκληση σε βάρος του σωματείου

Με επιστολή του ο διοικητής του Nοσοκομείου συσχετίζει τους εργαζόμενους με «βομβιστές» και προειδοποιεί για επέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να μη γίνουν ενημερωτικές συσκέψεις από το σωματείο! Αναδίπλωση ύστερα από την αντίδραση των εργαζoμένων

Αποσπάσματα από την κατάπτυστη επιστολή της διοίκησης προς το σωματείο
Αποσπάσματα από την κατάπτυστη επιστολή της διοίκησης προς το σωματείο
Την αυταρχική πρακτική του διοικητή του «Ευαγγελισμού» Αντώνιου Ν. Κονταράτου, σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως προκάλυμμα για την προώθηση της αντιλαϊκής της πολιτικής. Με προκλητικούς και επικίνδυνους συσχετισμούς, ο διοικητής του Νοσοκομείου, με έγγραφό του, απειλεί να καλέσει τον Εισαγγελέα Εφημερίας σε περίπτωση που το Σωματείο των Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) προχωρήσει σε ενημερωτικές δραστηριότητες ανά τμήμα, για τα φλέγοντα θέματα του Ασφαλιστικού, των Βαρέων και Ανθυγιεινών, τις ελλείψεις προσωπικού και τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων του Ευαγγελισμού.

Μια τέτοια σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη για αύριο το πρωί, στις 7:30 πμ - πριν αρχίσουν δηλαδή οι επεμβάσεις - στα χειρουργεία. Μόλις προχτές είχε γίνει ανώνυμο τηλεφώνημα - που τελικά αποδείχτηκε φάρσα - ότι τοποθετήθηκε βόμβα στον «Ευαγγελισμό». Χτες, ο Αντώνιος Κονταράτος, παίρνοντας ως αφορμή αυτό το γεγονός, έστειλε στον πρόεδρο του ΣΕΝΕ Ηλία Σιώρα επιστολή με το παρακάτω κατάπτυστο περιεχόμενο:

«Εχω στα χέρια μου μια ανακοίνωση του Σωματείου ανυπόγραφη, η οποία θεωρώ ότι πρέπει να είναι φάρσα όπως φάρσα ήταν και η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) βομβιστική επίθεση κατά του Ευαγγελισμού. Δεν είναι δυνατόν να διανοείστε να διακόψετε χειρουργεία σε βάρος των ασθενών, προκειμένου να εξυπηρετήσετε κακώς εννοούμενα συνδικαλιστικά συμφέροντα. Και λέω κακώς εννοούμενα συνδικαλιστικά συμφέροντα διότι, πρώτη προτεραιότητα σε ένα νοσοκομείο, από όλους τους εργαζόμενους, συνδικαλιστές και μη - είναι η εξυπηρέτηση τους ασθενούς. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική, διότι αν διακοπεί η λειτουργία των χειρουργείων θα αναγκαστώ να καταφύγω στον Εισαγγελέα Εφημερίας». (σ.σ. Οι υπογραμμίσεις ανήκουν στο Διοικητή του Ευαγγελισμού).

Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων, καθώς ύστερα από επικοινωνία που είχε ο διοικητής με τον Ηλία Σιώρα, ο πρώτος προσπάθησε να τα μαζέψει, επικαλούμενος το άγχος της αναβολής των χειρουργείων σαν δικαιολογία για τους προκλητικούς συσχετισμούς του συνδικαλιστικού κινήματος με πρακτικές «βομβιστών» και φαρσέρ. Τελικά δέχτηκε η ενημέρωση να γίνει όπως σχεδιάστηκε απ' το Σωματείο.

Οσο για το «άγχος» που επικαλείται ο διοικητής του νοσοκομείου, θα ήταν πιο δημιουργικό αν στρέφονταν κατά της πολιτικής που ευθύνεται για το γεγονός ότι στον «Ευαγγελισμό» παραμένουν κενές περισσότερες από 1.300 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, εκ των οποίων οι 30 είναι στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι επεμβάσεις κατά 14% τα τελευταία χρόνια. Τα χειρουργεία είναι πεπαλαιωμένα και με πρόσχημα τις επισκευές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας δύο απ' αυτά. Κι ενώ χρειάζονται 13 εκατ. ευρώ για τη συνολική ανακατασκευή - λόγω παλαιότητας - εγκρίθηκαν μόλις 45.000 ευρώ για ψευδοροφές!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΛΠ ΑΕ
Πιέζουν για ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων

Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Λιμάνια, απαιτεί ο Οργανισμός, με σκεπτικό που δυναμιτίζει συνολικά το δικαίωμα στην απεργία

Ευθεία επίθεση σε βάρος των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, με σαφή στόχο να κάμψει τους αγώνες τους ενάντια στην παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στα δόντια των μονοπωλίων. Χτες η κυβερνητική διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ κατέθεσε αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, αξιώνοντας να χαρακτηριστούν όλες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων - αποχή από την υπερωρία και την εργασία τα Σαββατοκύριακα και 24ωρη απεργία στις 5 Μάρτη - παράνομες και καταχρηστικές!

Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι, με απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου, θα συγκεντρωθούν έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, στο πλαίσιο στάσεων εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι για τους λιμενεργάτες και από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για τους υπαλλήλους του ΟΛΠ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται χειριστές, τεχνικοί κλπ.

Στο κατάπτυστο κείμενο της αγωγής της ΟΛΠ ΑΕ, χαρακτηρίζεται ως «παράνομο» ακόμα και αυτό το λειψό και πολύ πίσω από τις περιστάσεις, διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (Χειριστών, Λιμενεργατών κ.ά.), που προβλέπει να ανακληθεί η απόφαση για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ, επειδή, όπως σημειώνει, «ανάγεται αυστηρώς στα ζητήματα επιχειρηματικής πολιτικής, ο καθορισμός των οποίων ανήκει στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη επιχειρηματική και οικονομική του ελευθερία»! Ακόμα, η αποχή από υπερωρίες και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα, χαρακτηρίζεται από την ΟΛΠ ως «λευκή απεργία διαρκείας», «μη νόμιμη»!

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις αξιώσεις της, η ΟΛΠ ΑΕ απαιτεί κάθε συνδικαλιστική οργάνωση του χώρου να καταδικαστεί με χρηματική ποινή 6.000 ευρώ για κάθε μέρα παράβασης. Ακόμα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να «παραλείψουν στο μέλλον απεργιακές κινητοποιήσεις» με παρόμοια αιτήματα!

Το ΙΚΑ και η «παραγραφή» μιας γέννας

Τα παρακάτω αφορούν άμεσα όλες τις γυναίκες, που θέλουν να γίνουν μάνες, με την ευχή να είναι πάντα καλότυχες. Εγκυος γέννησε πρόωρα ένα κοριτσάκι, μια μέρα πριν την ολοκλήρωση της 26ης βδομάδας κύησης. Το μωρό γεννήθηκε μεν, αλλά δεν μπόρεσε να επιζήσει για πολύ. Η έγκυος έχει επίσης την ατυχία να είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, έτσι όπως το έχουν καταντήσει οι πολιτικές των κομμάτων, που δίνουν λόγο στα αφεντικά και οι νόμοι που φτιάχνουν. Λίγες μέρες μετά την τραγωδία, ήρθε η ώρα των διαδικασιών. Εκανε αίτηση για επίδομα τοκετού. Τότε το ΙΚΑ την πληροφόρησε ότι ο τοκετός της δεν ήταν πρόωρος, αλλά «πρώιμος» και απέρριψε το αίτημά της. Ετσι - λέει το ΙΚΑ - ορίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για έμβρυα κάτω των 28 βδομάδων, είτε αυτά επιζήσουν, είτε όχι.

****

Μπροστά στον γκισέ του ΙΚΑ, η εργαζόμενη ενημερώθηκε ουσιαστικά ότι ...τι; Οτι δε γέννησε; Οτι δε βγήκε από τα σπλάχνα της ζωντανό το μωρό της; Οτι δεν πέρασε τους πόνους και την αγωνία μιας γυναίκας που γεννά; Κάτι τέτοιο. Κι έζησε μια δεύτερη πίκρα, αφού - αν παρακάμψουμε τη μη χορήγηση του επιδόματος - αισθάνθηκε να της αρνούνται όσα πέρασε, αισθάνθηκε ότι μερικές αράδες σε ένα έγγραφο είναι ικανές να διαγράψουν έξι και πλέον μήνες εγκυμοσύνης. Με μια απόρριψη από το ΙΚΑ πέρασε σε μια άλλη κατηγορία γυναικών, τις ...«ας πρόσεχαν».

****

Το ΙΚΑ λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις ως τιμωρός. Βιάστηκες να γεννήσεις; Δε σου δίνει επίδομα τοκετού. Δε σου δίνει ένα μικρό μέρος από τα δικά σου λεφτά, που τα παρακρατά κάθε μήνα. Δε βοηθά να αντιμετωπιστεί το πρακτικό μέρος μιας εξαιρετικά θλιβερής στιγμής στη ζωή μιας ασφαλισμένης του. Και προφανώς δεν πρόκειται μόνο για το ΙΚΑ, αλλά και για άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που καλύπτονται πίσω από δικαστικές αποφάσεις, που προφανώς το ίδιο ή κάποιος από αυτούς έχει προκαλέσει με μια σχετική προσφυγή του. Οσο για το ΙΚΑ, προσέξτε κάτι ακόμη. Αν στη γνωμάτευση του νοσοκομείου με την οποία βεβαιώνεται ο τοκετός, δεν οριστεί - λόγω αβλεψίας - αναρρωτική άδεια τοκετού, ο γυναικολόγος του ΙΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει ...αρμοδιότητα να τη χορηγήσει ο ίδιος ως γιατρός, επιστήμονας, λειτουργός, άνθρωπος. Σίγουρα, κάποια εγκύκλιος θα τον «καλύπτει» και σ' αυτήν την περίπτωση.


Γ. Φ.

ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση σήμερα στα δικαστήρια

Στις 9 π.μ., ενάντια στη δίωξη του Μπάμπη Τεννέ

Στο σκαμνί του κατηγορουμένου, στο Δ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κάθεται σήμερα ο Μπάμπης Τεννές, στέλεχος του ΠΑΜΕ, διωκόμενος επειδή με άλλους συναδέλφους του περιφρούρησε το δικαίωμα στην απεργία. Η νέα συνδικαλιστική δίωξη σηματοδοτεί την πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να εκφράσουν μαζικά την αλληλεγγύη τους με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, στις 9 π.μ.

Ο Μπάμπης Τεννές, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ, μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Γ. Χάρδα, και τον Δ. Μπουραντώνη, επίσης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, δικάζονται με την κατηγορία ότι μαζί με άλλους εργαζόμενους εμπόδισαν απορριμματοφόρα, του απεργοσπαστικού μηχανισμού που είχε στήσει ο Δήμος Αθήνας, να μπουν στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, στο πλαίσιο της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τον Απρίλη του 2006.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ