ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Διεργασίες και «εκκρεμότητες» με άξονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων

Συνέχεια «μεταρρυθμίσεων», δημοσιονομική πειθαρχία και «φιλική» πολιτική προς την επιχειρηματικότητα ζητά ο ΣΕΒ με παρέμβασή του

Eurokinissi

Συνέχεια «μεταρρυθμίσεων», δημοσιονομική πειθαρχία και «φιλική» πολιτική προς την επιχειρηματικότητα ζητά ο ΣΕΒ με παρέμβασή του
ήΣε ένα σύνθετο «παζλ» αντιλαϊκών διεργασιών εξελίσσονται τα παζάρια και οι συνεννοήσεις αναφορικά με τον 4ο κύκλο της «αξιολόγησης», που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας στην Αθήνα. Πέρα από τα 88 νέα προαπαιτούμενα, τα κυρίαρχα ζητήματα της τρέχουσας περιόδου αφορούν την «ομπρέλα» του υπό διαμόρφωση εποπτικού πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόζεται για την περίοδο μετά το 2018, σε συνδυασμό και με το ζήτημα της «βιώσιμης» διαχείρισης του κρατικού χρέους. Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της «κεφαλαιακής επάρκειας» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, εν αναμονή βέβαια των αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα επιταχύνει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τους 4 ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους για το Μάη, ώστε να υπάρξει χρόνος να καλυφθούν τυχόν κεφαλαιακά ελλείμματα πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. «Είναι ακόμη νωρίς» για τη διαμόρφωση ασφαλών εκτιμήσεων αναφορικά με την «επόμενη μέρα», επισημαίνουν πηγές με γνώση των αντιλαϊκών διεργασιών, εν αναμονή βέβαια και της στάσης που θα κρατήσει το ΔΝΤ σχετικά με τυχόν «δημοσιονομικό κενό» για το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί και με νέα μέτρα, στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και του υπό διαμόρφωση λεγόμενου «εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου», το οποίο επίσης συγκαταλέγεται στις προαπαιτούμενες παρεμβάσεις της τρέχουσας «αξιολόγησης».

«Επ' ουδενί» δεν θα ατονίσει η αντιλαϊκή επέλαση

Σε αυτό το φόντο, είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση από την πλευρά του ΣΕΒ ως προς το ενδοαστικό «δίλημμα» της «καθαρής ή μη εξόδου» από το 3ο μνημόνιο. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι θεμελιώδους σημασίας». Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι βιομήχανοι, «αυτό που προέχει για την οριστική και πετυχημένη έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια είναι να μην ατονήσουν επ' ουδενί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς επίσης να εφαρμοστεί μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική, που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις». Καταλήγοντας, οι εγχώριοι βιομήχανοι επισημαίνουν: «Αν αυτό δεν συμβεί, η οικονομία δεν θα ανακάμψει και η χώρα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με όλους τους κινδύνους που απετράπησαν, με τόσο υψηλό κόστος, τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Την ίδια ώρα, η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφορικά με την «αναπτυξιακή» πολιτική της «επόμενης μέρας» αναφέρει πως «για να υπάρξει ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα και να διασφαλιστεί ταχεία επάνοδος σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, η Ελλάδα πρέπει να αυτοδεσμευτεί σε μια εθνική αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που της παρέχει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη ζώνη του ευρώ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, διαβεβαίωνε τους «επενδυτές» ότι «θα έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο, που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε».

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η απόφαση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ (22/1), αναφορικά με το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», «επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος».

«Τρέχουν» τα προαπαιτούμενα

Η αντιλαϊκή ατζέντα ξεδιπλώνεται σήμερα, στο πλαίσιο των συναντήσεων των εμπλεκόμενων υπουργών με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα Εργασιακά και η Κοινωνική Πρόνοια, χρηματοπιστωτικά ζητήματα, η «διαχείριση» των δημόσιων οικονομικών και θέματα δημόσιας διοίκησης.

Με τη συμβολή της «Rothschild»

Την ίδια ώρα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, εγκρίνεται η ανάθεση «καθηκόντων χρηματοοικονομικού συμβούλου» της κυβέρνησης στην «Rothschild», αναφορικά με τα ζητήματα του κρατικού χρέους και τις μελλοντικές εξόδους στις χρηματαγορές.

Μάλιστα, για τις παρεχόμενες «υπηρεσίες», οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2018, προβλέπεται «αμοιβή» ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μεγαλόπολη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Παρασκευή 2 Μάρτη, θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, όπου στις 7 π.μ. θα μιλήσει στο ορυχείο «ΨΑΘΙ», στις 8 π.μ. θα μιλήσει στο χώρο των συνεργείων (ΣΒΟ) στο ορυχείο «ΜΑΡΑΘΟΥΣΑ» και στις 9 π.μ. θα συναντηθεί με τη διεύθυνση των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη - συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με μαζικούς λαϊκούς φορείς της Μεγαλόπολης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ