ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Μαζική και μαχητική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ακολούθησε μια μεγάλη διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ πλημμύρισαν το δρόμο μέχρι την πρεσβεία, αντιδρώντας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Με υψωμένες τις κόκκινες σημαίες βροντοφώναξαν συνθήματα όπως «Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί - Είναι οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί», «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Εμπρος λαέ, τώρα συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία», που δυνάμωναν όσο πλησίαζαν την αμερικάνικη πρεσβεία.

Το μήνυμα που έστελνε το κεντρικό πανό της ΚΟ Αττικής στην κεφαλή της πορείας ήταν σαφές: «Οχι στα σχέδια κυβέρνησης/ιμπεριαλιστών - Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Στη συνέχεια ακολουθούσαν τα πανό των κλαδικών Οργανώσεων και των συνοικιών.

Στην πορεία με δικό της πανό πορεύτηκε η Επιτροπή για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με μαζική συμμετοχή φαντάρων και απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και με σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Η πορεία φτάνει στην πρεσβεία των ΗΠΑ
Η πορεία φτάνει στην πρεσβεία των ΗΠΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ψήνει» μετεγκατάσταση αμερικανικών drones στη Λάρισα

Νέα ακόμα πιο επικίνδυνη τροπή παίρνει η εμβάθυνση της «στρατιωτικής συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρούν με φούρια τη μετεγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Αμερικανών στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι από αύριο, 1 Μάρτη, ξεκινά σταδιακά η διαδικασία μεταστάθμευσης δύο - σε πρώτη φάση - μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών, τύπου «MQ-9 Reaper», στη Λάρισα. Ερχονται εδώ με το μανδύα της συνεκπαίδευσης, και με χρονικό ορίζοντα παραμονής, σε πρώτο στάδιο, το ένα εξάμηνο. Μαζί τους θα αναπτυχθεί και τεχνικό κλιμάκιο και άλλο προσωπικό (ασφάλεια, επικοινωνίες κ.λπ.) Αμερικανών, που υπολογίζεται να προσεγγίσει τα 100 άτομα.

Η εγκατάσταση εδώ αυτού του όπλου έρχεται ως συνέχεια και αποτέλεσμα επιθεωρήσεων που επί μήνες κάνουν Αμερικανοί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, μετά και τις «τριβές» στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και την απόφαση που φέρονται να πήραν οι ΗΠΑ για μετεγκατάσταση δυνάμεών τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε άλλα σημεία. Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, μια σειρά πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δρομολογηθεί και μετεγκατάσταση δύναμης Αμερικανών πεζοναυτών στη Σούδα, χώρια την ενίσχυση του ναυτικού σκέλους της βάσης για να μπορεί να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει και άλλα αμερικανικά πολεμικά πλοία, αλλά και τα σχέδια για εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Θυμίζουμε άλλωστε ότι για μια μόνιμη στάθμευση εδώ αμερικανικών drones συζητιούνται εδώ και καιρό και άλλες βάσεις, χωρίς τίποτα να έχει φύγει από το τραπέζι, όπως π.χ. στο Καστέλι Ηρακλείου.

Για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται πως επελέγη η Λάρισα, εφόσον συνδυάζει στοιχεία όπως τη γειτνίαση με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), ενώ η βάση φιλοξενεί και ελληνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Πήγασος», της Μοίρας «Αχέρων».

Λέγεται επίσης ότι πέραν των «MQ-9 Reaper» οι Αμερικανοί εξετάζουν την έλευση εδώ και μη επανδρωμένων τύπου «MQ-1 Predator». Αεροσκάφη που σε κάθε περίπτωση αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Αμερικανών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, εφόσον έχουν τεχνολογία πρώτης γραμμής σε ό,τι αφορά την κατόπτευση και αποστολή εικόνας σε πραγματικό χρόνο στα κεντρικά, μεγάλη αυτονομία καυσίμου και ακτίνα δράσης, παρέχοντας δυνατότητες για έλεγχο ευρείας περιοχής.

Διόλου τυχαία, γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν π.χ. ότι με βάση τη Λάρισα μπορούν να ελέγχουν από την Αφρική στο νότο, έως τη διώρυγα του Σουέζ στα ανατολικά, και έως τη Μαύρη Θάλασσα στα βόρεια, βάζοντας αντικειμενικά την Ελλάδα στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ζωνών επιρροής και αγορών.

Μπορούν εξάλλου να φέρουν και όπλα, και να κάνουν και χτυπήματα, άσχετα αν - όπως λέγεται για να γίνει πιο ...εύπεπτη μια τέτοια εξέλιξη - αυτά που θα έρθουν στην Ελλάδα δεν θα είναι εξοπλισμένα, αλλά θα κάνουν «απλά» αποστολές εναέριας επιτήρησης, επίσης κρίσιμη παράμετρος των αμερικανικών στρατιωτικών σχεδιασμών.

Τέλος, σε μια παράλληλα εξέλιξη στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών σε μια σειρά από μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου, ολοένα και συγκεντρώνονται εδώ περισσότερες δυνάμεις από μια σειρά ισχυρά κέντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συγκεκριμένα, βάσει Navtex της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έχουν δεσμευτεί περιοχές στο Κρητικό πέλαγος για ασκήσεις του βρετανικού ναυτικού, στο διάστημα 27/2 - 1/3.

Η «σκυτάλη» στη Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη 6 Μάρτη στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μετά το χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας, τη «σκυτάλη» παίρνει η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του Κόμματος, που οργανώνει αντίστοιχο συλλαλητήριο με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, την ερχόμενη Τρίτη, 6 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικάνικο προξενείο.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος προετοιμάζουν τη συγκέντρωση, στο πλαίσιο και του μεγάλου πολιτικού ανοίγματος που πραγματοποιούν σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές, όπου η συζήτηση ανοίγει για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ στα Βαλκάνια και ευρύτερα, την εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις με το ίδιο θέμα θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις:

-- Στην Ξάνθη, την Πέμπτη 1η Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην Καβάλα, την Παρασκευή 2 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Νομαρχίας, με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στη Δράμα, την Παρασκευή 2 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Δράμας, με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟ Δράμας οργανώνει εξορμήσεις: Σήμερα Τρίτη, στη ΒΙΠΕ Δράμας - Προσοτσάνης και στα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα της Δράμας. Αύριο Τέταρτη, σε ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, δημαρχείο, νομαρχία, Πυροσβεστική, Δασαρχείο, Νοσοκομείο Δράμας. Την Πέμπτη, σε επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Δράμας - Προσοτσάνης, σε εμπορικά καταστήματα και στην αγορά της Δράμας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ