ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα προβλέπει η συμφωνία

Προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι νέες αντεργατικές δεσμεύσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Να διασκεδάσει τις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα από τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και τα νέα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Με δηλώσεις τους χτες τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, όσο και ο γγ, Γ. Ρωμανιάς, υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται θέμα νέων μέτρων και καμώνονται ότι η νέα συμφωνία λίγο πολύ δεν προβλέπει τίποτα τέτοιο.

«Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν "ψαλίδια" στις συντάξεις, ούτε στις κανονικές, ούτε στις πρόωρες και δε θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων, ούτε νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας» υποστηρίζει στη δήλωσή του ο Δ. Στρατούλης, ενώ ο Γ. Ρωμανιάς δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι αυτό που προβλέπεται στη συμφωνία για τις «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις» αφορά μόνο την έξοδο από την εργασία εργαζομένων στις τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ μέσω προγραμμάτων «εθελουσίας», για τα οποία οι εργοδότες δεν καλύπτουν το κόστος προς τα ταμεία.

Μόνο που η προσπάθεια να περιοριστεί το ζήτημα στα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» και την απαράδεκτη μέχρι τώρα πρακτική το κράτος να μην υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πληρώνουν το ασφαλιστικό κόστος προς τα οικεία ταμεία, ως οφείλουν, δεν πείθει. Το συγκεκριμένο τμήμα της συμφωνίας προβλέπει συγκεκριμένα:

«Οι αρχές θα:Συνεχίσουν να εργάζονται σε διοικητικά μέτρα για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των "παραθύρων" και κινήτρων που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και, πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα».

Που σημαίνει ότι τα εμπόδια στις πρόωρες αφορούν «όλη την οικονομία» και επιπλέον γίνεται αναφορά μεν στον τραπεζικό τομέα αλλά και στο δημόσιο, όπου δεν εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα. Ομως, αν πράγματι το πρόβλημα ήταν σε αυτά τα προγράμματα, η κυβέρνηση, έτσι και αλλιώς, έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την κάλυψη από τις επιχειρήσεις που κάνουν εθελούσιες του κόστους που τους αναλογεί. Γι' αυτό, άλλωστε, υπάρχει ήδη σχετική νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται, γιατί οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, προκειμένου να μειώσουν το κόστος στις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, έκαναν τα στραβά μάτια σε βάρος των συμφερόντων των Ταμείων. Ομως, η πρόβλεψη για τις πρόωρες αφορά συνολικά όλους τους κλάδους.

Δεδομένες για την κυβέρνηση οι πέντε Κυριακές για τα εμπορικά καταστήματα

Το αίτημά τους για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας έθεσαν στον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, 19 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Εμπορίου καθώς και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, σε συνάντηση που είχαν μαζί του. Η αντιπροσωπεία κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με την αντίθεσή τους στο νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο και ανοίγει την πόρτα στις «λευκές νύχτες».

Ο υπουργός γνωστοποίησε στην αντιπροσωπεία την πρότασή του για κατάργηση των δύο Κυριακών της εκπτωτικής περιόδου και διατήρηση των πέντε Κυριακών, δηλαδή οι επτά Κυριακές που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση να γίνουν πέντε. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών φορέων του εμπορίου, όπως της ΕΣΕΕ, στην πρόταση αυτή. Παράλληλα, έκανε λόγο για τις «τουριστικές περιοχές» και τις «τοπικές κοινωνίες», που θα προσαρμόσουν στις ανάγκες τους το μέτρο, επιχειρήματα με τα οποία «ξηλώθηκε» η αργία της Κυριακής από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών τονίζει ότι παραμένει ανοιχτός ο δρόμος για τη λειτουργία του εμπορίου και τις 52 Κυριακές. Σημειώνει πως η εξέλιξη αυτή θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους, πιο άμεσα αυτούς που συνδέονται με το εμπόριο και στη συνέχεια τους εργαζόμενους ευρύτερα σε όλους τους κλάδους. Ξεκαθαρίζει ότι η θέση των σωματείων είναι Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, όλο το χρόνο.

Μειώσεις μισθών στη «Cyta»

Μειώσεις μισθών της τάξης του 5%, με ισχύ από 1/4/2015, ανακοίνωσε χτες η εργοδοσία της «Cyta» σε όλους τους εργαζομένους στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν με μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, ενώ παράλληλα η εργοδοσία προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα φόβου στα τμήματα, πως όσοι δεν αποδεχθούν τη μείωση θα απολυθούν. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν την επίθεση: «Αντίστοιχες προσπάθειες για μειώσεις μισθού έγιναν το προηγούμενο διάστημα στη "Forthnet", όπου και συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των εργαζόμενων, αλλά και στον ΟΤΕ. Η απάντηση όλων μας και πρέπει και μπορεί να είναι μόνο μια: Δεν υπογράφουμε - Δε συναινούμε», αναφέρει.

Παράλληλα, το κλαδικό συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία καλούν σε διήμερο αγωνιστικής δράσης και κινητοποίησης σε όλο τον κλάδο, με αιχμή τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων, την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μάρτη. Αποφάσεις για 24ωρη απεργία στις 5 Μάρτη έχει πάρει το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», ενώ σε 48ωρη απεργία 4 και 5 Μάρτη προχωρά το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στον όμιλο «Wind».

Σύσκεψη για τους εργαζόμενους στον όμιλο «Vodafone»

Σε σύσκεψη, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, καλεί τους εργαζόμενους η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στον Ομιλο «Vodafone», σήμερα, Σάββατο, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το εργοδοτικό έγκλημα στο πλοίο «KOSMAS V»

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που κόστισε τη ζωή σε ένα ναυτεργάτη και είχε αποτέλεσμα των τραυματισμό τριών ακόμα, καταγγέλλουν οι Τομεακές Επιτροπές Αχαΐας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

«Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα συνέβη χτες (σ.σ. την Πέμπτη), αυτήν τη φορά στο φορτηγό καράβι "KOSMAS V", σημαίας Παναμά, με θύμα τον Ισπανό ναυτεργάτη Φράνκο Βαλερί, που έχασε τη ζωή του, και άλλους τρεις σοβαρά τραυματίες, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Πάτρας. Το πλοίο μετέφερε λιθάνθρακα για το εργοστάσιο της "ΤΙΤΑΝ" και είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του συγκεκριμένου εργοστασίου, στο Δρέπανο Πατρών. Κατά το ξεφόρτωμα του πλοίου λιποθύμησαν, ο ένας ναυτεργάτης κατέληξε εκεί, ο άλλος σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου και οι άλλοι δύο στο νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας". Και αυτό το εργοδοτικό έγκλημα αναδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στα πλοία και που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής για την ενίσχυση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που δεν υπολογίζει την ασφάλεια και τη ζωή των ναυτεργατών. Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την κατάργηση του καμποτάζ, με τις παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που προώθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, στήριξαν και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όλοι όσοι κινούνται στη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Η κερδοφορία του κεφαλαίου και ο ανταγωνισμός βλέπουν ως κόστος την ασφάλεια στην εργασία, δεν υπολογίζουν ούτε την ίδια τη ζωή. Η εργατική τάξη, ο λαός, να οργανώσει τον αγώνα και τη συμμαχία του για να διεκδικήσει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε τα εργασιακά δικαιώματα, να οργανώσει την πάλη του για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των καπιταλιστών».

Πίεση σε οργανισμούς να διαθέσουν κεφάλαια στο κράτος

Το επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ αν θα δεχτεί ή όχι την πρόταση που έχει απευθύνει η κυβέρνηση σε οργανισμούς και ταμεία να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να χρηματοδοτήσουν επί της ουσίας το κράτος. Η πρόταση προβλέπει την τοποθέτηση των διαθεσίμων «repos», με επιτόκιο που δε θα ξεπερνά ετησίως το 2%. Το θέμα απασχόλησε το ΔΣ του ΟΑΕΔ την περασμένη Τρίτη αλλά αποφάσισε να αναβάλλει τη συζήτηση. Στο μεταξύ, εντείνεται η πίεση από την κυβέρνηση για να παρθούν ανάλογες αποφάσεις στο σύνολο των φορέων του δημοσίου που διαχειρίζονται κεφάλαια.

Σύσκεψη με θέμα την Υγεία

Σε σύσκεψη με θέμα την Υγεία και τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας, καλούν τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής οι Λαϊκές Επιτροπές Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Ιλίου, Πετρούπολης, Μενιδίου, Φυλής και Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα, Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου (Θεοφράστου και Σαράντα Εκκλησιών 20).

Συνελεύσεις
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά, σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, στην αίθουσα της ΓΣΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος). Σε περίπτωση μη απαρτίας η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7/3 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. Αν και τότε δεν υπάρξει, η τελική ημερομηνία θα είναι στις 14/3 στον ίδιο χώρο και ώρα.
  • Την πρώτη εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του πραγματοποιεί το νέο Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας. Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 1 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 3ος όροφος).
  • Την Κυριακή 1η Μάρτη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).
  • Αύριο, Κυριακή 1η Μάρτη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.
Συνεχίζονται οι εκλογές στην Ενωση Λιθογράφων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιρεσίες στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οι λιθογράφοι ψηφίζουν μέχρι τις 6 Μάρτη στα γραφεία του Σωματείου, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ., (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος). Κάλπη στήνεται επίσης σε εργοστάσια του κλάδου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org