ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αντιδράσεις για τον περιορισμό των προσλήψεων στους δήμους

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το χτεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» σχετικά με την -υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εσωτερικών- εγκύκλιο που, μεταξύ άλλων, καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών».

Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στο νόμο 3833/2010, «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (σ.σ. πρώτο μνημόνιο), και στο νόμο 4093/2012, «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016», τους δύο μνημονιακούς νόμους που έφεραν και πέρασαν στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αντίστοιχα. Ετσι, το υπουργείο, επικαλούμενο αυτούς τους μνημονιακούς νόμους, ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10% του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Εργαζόμενους, δηλαδή, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό».

Σχολιάζοντας την εγκύκλιο, ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, λέει στο «Ρ» πως «στα ήδη μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν με την υποστελέχωση των δήμων θα προστεθεί ένα ακόμα και μάλιστα με "αριστερή" σφραγίδα. Εκεί που περιμέναμε πως θα προβλεφθούν μόνιμες θέσεις εργασίας που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στους δήμους, η κυβέρνηση έρχεται να κάνει περικοπές και από τις ελάχιστες ήδη θέσεις που προβλέπονται κάθε χρόνο. Εμείς διαφωνούμε κάθετα και παλεύουμε για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, σημειώνει: «Διαφωνούμε πλήρως με το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο. Είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση και ακριβώς το ίδιο έγγραφο που μας έστελνε τα προηγούμενα χρόνια η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Απ' ό,τι φαίνεται η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια ρότα. Δε γίνεται πουθενά κουβέντα για μόνιμο προσωπικό. Συνεχίζεται η ομηρία των συμβάσεων, της πολιτικής εκδούλευσης πάνω στα εργασιακά, πράγμα το οποίο είναι αντιδραστικό και δεν τηρεί μάλιστα και τις δεσμεύσεις που έδωσε ο υπουργός Ν. Βούτσης, τόσο σε συνάντηση με την ΠΕΔΑ όσο και προεκλογικά με την ΚΕΔΕ μίλησαν για μόνιμο προσωπικό».

Ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, σημειώνει: «Λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης προσλήψεων έχει μειωθεί το προσωπικό σε όλες τις δραστηριότητες, από την καθαριότητα μέχρι και τις κοινωνικές δομές. Εχουμε ήδη στείλει επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, από τον οποίο ζητάμε 85 θέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων για το δήμο. Για το αίτημα αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει και τώρα έρχεται και λέει πάρτε έκτακτο προσωπικό και μάλιστα πετσοκομμένο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα».

Ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, τονίζει: «Είναι ανάγκη και θα παλέψουμε για τη στελέχωση των υπηρεσιών, με πλήρη προσωπικό, με θέσεις εργασίας με μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η δαπάνη αυτή πρέπει να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είμαστε αντίθετοι στην πιθανή αυριανή πολιτική αφαίρεσης των όποιων χρηματοδοτήσεων δίνει το κράτος και να πάμε στη λογική της ανταποδοτικότητας. Θα μας βρει και αυτή η κυβέρνηση απέναντί της».

Αντιδράσεις εκφράστηκαν και από τους εργαζομενους στους δήμους. Ο Τάκης Σκιαδάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, επισημαίνει πως «το κράτος έχει μεταφέρει και μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες στους δήμους. Οι υπηρεσίες αδειάζουν από προσωπικό και οι όποιες ανάγκες επιχειρούνται να καλυφθούν με την κατάρα της μερικής απασχόλησης και άλλες μορφές ελαστικής και προσωρινής απασχόλησης. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αναγγέλλει την παραπέρα μείωση των προσλήψεων ακόμα και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου. Είναι φανερό πως και η αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί τον ίδιο στρατηγικό στόχο, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αντιδράσει, να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους, επαναφορά των απολυθέντων χωρίς γκρίζες ζώνες με τα ίδια δικαιώματα».

ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέες καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Σοβαρά προβλήματα στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές της χώρας

Μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στη Μάνδρα από τη νεροποντή που «έπνιξε» την περιοχή χτες τα ξημερώματα. Δρόμοι, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ τα ορμητικά νερά χειμάρρου που υπερχείλισε παρέσυραν πολλά οχήματα. Το κέντρο της πόλης ήταν σχεδόν αδιάβατο από τα νερά. Εξι άτομα χρειάστηκε να απομακρύνει η Πυροσβεστική από τα σπίτια τους και δύο από τα αυτοκίνητά τους, ενώ οι αντλήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το μεσημέρι. Περιοδεία στις περιοχές που πλήγηκαν πραγματοποίησε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν την προστασία της ζωής τους.

Το πρόβλημα στη Μάνδρα ήταν ένα ακόμα φαινόμενο που δεν οφείλεται στην κακοκαιρία αλλά κυρίως στην έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, που υπερχείλισε, είναι μπαζωμένο και χτισμένο, με αποτέλεσμα τα νερά που συγκεντρώνονται από τις βροχές να μην έχουν διέξοδο και να πλημμυρίζουν τις γειτονιές και τα σπίτια. Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, που αποτελούν ζωτική ανάγκη για το λαό, δε θεωρούνται επιλέξιμα από την ΕΕ και δε χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της, που δημιουργούνται με χρήματα του λαού. Μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως μη παραγωγικά, αφού δεν εξασφαλίζουν κέρδη και ανταγωνιστικότητα στο κεφάλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1999 είχε συμβεί ανάλογη καταστροφή αλλά από τότε καμιά κυβέρνηση ή δημοτική ή περιφερειακή αρχή δεν πήρε κανένα αντιπλημμυρικό μέτρο. Αρκούνταν σε έργα βιτρίνας. Το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης προκάλεσε μεγάλη πλημμύρα στους δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης, την οδό Αγ. Αικατερίνης και την οδό Κοροπούλη. Το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο. Παράλληλα, υπερχείλισε και το ρέμα που έρχεται από το Βίλλιαρι και βρίσκεται έξω από την πόλη. Πλημμύρισε ακόμα και το εργοτάξιο του δήμου, με αποτέλεσμα τα οχήματα που έπρεπε να συνδράμουν τους πληγέντες κατοίκους να βγουν με δυσκολία απ' αυτό. Το ελάχιστο προσωπικό, που έχει απομείνει μετά τις περικοπές που έχουν γίνει, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στο έργο του.

Η φυσική συνέχεια του ρέματος της Αγ. Αικατερίνης είναι ο δρόμος. Ετσι, μοιραία, πλημμυρίζει η περιοχή. Μεγάλο μέρος της πόλης της Μάνδρας είναι χτισμένο, κυριολεκτικά, πάνω σ' αυτό το ρέμα. Το ρέμα που αποστραγγίζει τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων από τα γύρω βουνά είναι, στο σύνολό του σχεδόν, μπαζωμένο. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και δρόμοι έχουν χτιστεί, με αποτέλεσμα, όταν βρέχει τα νερά να σχηματίζουν χείμαρρο, που ρέει μέσα στην πόλη. Στο σημείο, δε, που ενώνεται με το ρέμα στις Σούρες, η κοίτη του είναι πολύ στενή και φραγμένη με μπάζα και σκουπίδια.

Χρειάζονται συμπληρωματικά έργα για τη διευθέτηση των ρεμάτων. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες που να προβλέπουν κάποια λύση. Ηδη υπάρχει κάτω από την πόλη ένα κανάλι, το οποίο όμως είναι μικρό -κατασκευάστηκε μόνο για την αποστράγγιση των δρόμων- και δεν έχει συνοχή. Δε λύνει, δηλαδή, κανένα πρόβλημα. Οπως μας είπε ο δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας, Μπάμπης Θεοδώρου, που είναι εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν προβλέπονται κονδύλια για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στον προϋπολογισμό του δήμου, προσθέτοντας ότι κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες επικαλούνται τα καιρικά φαινόμενα για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους. Καμιά δημοτική αρχή δεν πάλεψε για αντιπλημμυρική προστασία, ενώ από την πλημμύρα του 1999 δεν είχαν αποζημιωθεί οι πληγέντες, υπογράμμισε.

Στη Ζάκυνθο

Πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν και σε χωριά της Ζακύνθου μετά από πολύωρες βροχοπτώσεις. Δύο γυναίκες κινδύνεψαν όταν τα οχήματά τους εγκλωβίστηκαν στην περιοχή Λαγανά και χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να τις σώσει.

Το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη πλημμύρισε στο ύψος του αεροδρομίου Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ζακύνθου - Κερίου και χρειάστηκε να παρέμβουν ερπυστριοφόρα οχήματα του δήμου. Από τις βροχές, πλημμύρισαν διάφορες περιοχές σε Μουζάκι, Καταστάρι, Λαγανά, Αγγερικό, Αγιο Σώστη, Λαγοπόδο, Πηγαδάκια, Αλυκανά και αλλού. Από τους κεραυνούς, μετασχηματιστές της ΔΕΗ υπέστησαν βλάβες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο σκοτάδι δεκάδες χωριά.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου απαιτεί τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων με επιστημονική μελέτη που να παίρνει υπόψη της τον εμπλουτισμό των υδάτινων πόρων, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της λειψυδρίας και την ουσιαστική προστασία των κατοίκων του νησιού από τις πλημμύρες.

Την Κυριακή η «Πίτα του Ηπειρώτη»

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) οργανώνει και φέτος την ετήσια εκδήλωση, η «Πίτα του Ηπειρώτη», την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ώρα 10 π.μ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα Ηπειρώτικα Γεφύρια και οργανώνεται ακριβώς ένα μήνα μετά από την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας, ενός ανεκτίμητου συμβόλου της Ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Θα πάρουν μέρος 80 χορευτικοί όμιλοι με πάνω από 2.000 χορευτές, πλήθους κομπανιών, χορωδίας και πολυφωνικών ομίλων. Εδώ και τέσσερα χρόνια, στην εκδήλωση ενσωματώνονται οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο». Φέτος θα πάρει μέρος η Αδελφότητα «Η Δήμητρα» απ' τον Ολυμπο της Καρπάθου.

Εισαγγελική παρέμβαση για την Αμυγδαλέζα

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν χτες οι καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, αναλαμβάνει εισαγγελέας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις συνθήκες που κρατούνται οι μετανάστες. Η προκαταρκτική εξέταση έχει στόχο να διαπιστώσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα που αφορούν πράξεις και συμπεριφορές κακομεταχείρισης - κακοποίησης μεταναστών και ακολούθως να εντοπίσει τους υπαίτιους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ