ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Περικοπές παροχών με φαρμακερές πληρωμές

Μόνο απ' την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ θα γίνει περιστολή δαπανών μέχρι 462 εκ. ευρώ

Διαμαρτυρία των συνταξιουχικών οργανώσεων στον ΕΟΠΥΥ για τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Διαμαρτυρία των συνταξιουχικών οργανώσεων στον ΕΟΠΥΥ για τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Περικοπές - και μάλιστα χωρίς αναισθητικό - των παροχών, που θα συνοδεύονται με άγρια χαράτσια της ανάγκης, προοιωνίζεται η πολιτική της συγκυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, με βάση τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2013 και τον υπό αναμόρφωση προϋπολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, μόνο απ' την εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ θα «γίνει εξοικονόμηση πόρων» - όπως λέγονται οι περικοπές στις παροχές - από 411- 462 εκ. ευρώ το 2013 σε σχέση με το 2012. Οι περικοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα γίνουν στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα και από 307 εκ. ευρώ το 2012 θα περιοριστούν σε 215 - 265 εκ. ευρώ το 2013, χάρη, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, στις νέες ασφαλιστικές τιμές για τις εξετάσεις. Αυτές οι δαπάνες σημαίνουν και χαράτσια 15% για τους ασθενείς που έκαναν εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το νέο ΕΚΠΥ. Δηλαδή, οι ασθενείς πλήρωσαν 46 εκ. ευρώ για το 2012 και θα πληρώσουν άλλα 32,2 - 39,8 εκ. ευρώ το 2013.

Προγραφή εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ

Οι ασφαλισμένοι εξωθούνται στα ιδιωτικά κέντρα, γιατί πια τα εργαστήρια του ΙΚΑ είτε δε λειτουργούν είτε οι εξετάσεις που κάνουν περιορίστηκαν στο ελάχιστο, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Οπως ανέφερε ο Μ. Σαλμάς, αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη κόστους στα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ, ώστε να διαπιστωθεί πού στοιχίζουν ακριβότερα οι εξετάσεις «εντός ή εκτός» και να παρθεί η τελική απόφαση για τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις πιέσεις της τρόικας, που ζητά την κατάργηση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, η συγκυβέρνηση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, περιβάλλοντάς την με το επιχείρημα της συλλειτουργίας των μονάδων του πρώην ΙΚΑ με τα Κέντρα Υγείας σε περιφερειακό επίπεδο.

Προς το λουκέτο των πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ οδηγεί και η απαξίωσή τους, μέσω της «φυλλορρόησης» του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ - ιδιαίτερα του ιατρικού, για το οποίο η τρόικα είχε ζητήσει μείωση 10% μέχρι το τέλος του 2012 και επιπλέον 10% μέχρι το τέλος του 2013.

Ηδη οι αξιώσεις της τρόικας έχουν υπερκαλυφθεί με τη μη ανανέωση των συμβάσεων 3.235 γιατρών που ήταν συμβεβλημένοι με το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) - του Ταμείου δικηγόρων, γιατρών κ.λπ. - το οποίο εντάχτηκε στον ΕΟΠΥΥ. Το 2013, θα λήξουν οι συμβάσεις 1.041 γιατρών με μίσθωση έργου ενός έτους, ενώ στο τέλος του 2013 λήγουν οι συμβάσεις όλων των συμβεβλημένων (5.502) γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Απομένουν, δηλαδή, μόνο οι 6.625 γιατροί που έχουν μόνιμη εργασιακή σχέση με το πρώην ΙΚΑ. Ετσι, διαμορφώνεται απειλητικά ο κίνδυνος ολοσχερούς αδυναμίας παροχής υπηρεσιών Υγείας απ' τον ΕΟΠΥΥ, με την τρόικα να «θέλει απολύσεις», όπως έλεγαν πηγές που πήραν μέρος στη χτεσινή ενημερωτική συνάντηση για τον ΕΟΠΥΥ.

Μια άλλη κατηγορία χαρατσιών θα προέλθει απ' τη νοσηλεία ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς γίνονται καραμπόλες στα δημόσια νοσοκομεία, με την αύξηση των νοσηλειών. Από 722 εκ. ευρώ το 2012 θα μειωθούν σε 500 εκ. ευρώ το 2013. Πάνω σε αυτά τα κονδύλια, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων θα πληρώσουν συμμετοχή 30% και του ΟΓΑ 50%!

Θα γίνουν περικοπές 20 εκ. ευρώ - από 89 σε 69 - των φυσικοθεραπειών, τον εκμηδενισμό των επιδομάτων τοκετού (από 19 εκ. σε 15 εκ.) και της μεταφοράς των νεφροπαθών κατά 16 εκ. ευρώ. Ακόμα και για τις περικοπές στα γυαλιά κατά 7,7 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

Πάλι στην κλίνη του Προκρούστη

Τα σημερινά δεδομένα προδιαγράφουν συνεχείς και αυξημένες απειλές για τις ήδη πετσοκομμένες παροχές του ΕΟΠΥΥ.

Ο ήδη πετσοκομμένος κατά 12,3% σε σχέση με το 2012 προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ - που είχε ισοσκελιστεί με αποθεματικά - σε 6,063 δισ. ευρώ μπαίνει ξανά στην κλίνη του Προκρούστη για νέες περικοπές.

Αν και η κρατική επιχορήγηση αυξήθηκε από 808 εκ. ευρώ αρχικά σε 1,105 δισ. ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές Υγείας θα είναι δραματικά μειωμένες λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά. Οι προϋπολογισμένες εισφορές θα ανέλθουν σε 4,355 δισ. ευρώ, έναντι 4,634 δίσ. το 2012. Υπάρχει, δηλαδή, μια συνολική μείωση των εισφορών κατά 6%. Μάλιστα, όταν οι εισφορές των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΑΕΕ δεν μπορούν να καταβάλλουν εισφορές (σύνταξης και Υγείας) οι 330.000 απ' τους 780.000 ασφαλισμένους του Οργανισμού. Ειδικότερα το 74% χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ για εισφορές στον ΟΑΕΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Στην Ολομέλεια σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Την απαράδεκτη διαδικασία κατήγγειλε, χτες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης

Με την καθιερωμένη πλέον απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μία και μόνη συνεδρίαση, νομοσχέδιο με «επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας» για τη ρύθμιση και συμψηφισμό χρεών προς τα νοσοκομεία και άλλες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε, χτες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, κατήγγειλε την απαράδεκτη αυτή διαδικασία και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για το νομοσχέδιο στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Τόνισε ότι η κατάσταση στο χώρο της Υγείας είναι τραγική όσον αφορά στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς, και ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για μια σειρά θέματα που ρυθμίζει το νομοσχέδιο, όπως:

Με βάση τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων στο σύστημα Υγείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες ανάλογα με τον τζίρο τους τι ποσό πρέπει να γυρίσουν οι εταιρείες στα νοσοκομεία και αντίστοιχα ποιο είναι το ποσό που χρωστούν τα νοσοκομεία αλλά και ο ΕΟΠΥΥ στις φαρμακευτικές εταιρείες, στους αυτοαπασχολούμενους αλλά και στους ασθενείς.

Εθεσε επίσης ερώτημα για την παρακράτηση 3,5% των οφειλόμενων προς τους φαρμακοποιούς και την εξόφλησή τους με δόσεις και ζήτησε να μάθει από πού θα εξοφληθεί η τεράστια «μαύρη τρύπα» που έχει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, στην τοποθέτησή του, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξοφλήσει μέχρι τον Ιούνη τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και είπε ότι το υπουργείο δίνει 300 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία για να συμψηφίσουν και να αποπληρώσουν μέσα σε δύο μήνες τις οφειλές τους. Κατά τον υπουργό τα νοσοκομεία οφείλουν συνολικά 700 - 800 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 150 εκατομμύρια.

Σχετικά με την παρακράτηση του 3,5% των οφειλόμενων προς τους φαρμακοποιούς ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή προβλέπεται ήδη σε σχετικό νόμο. Βεβαίως, ο υπουργός επανέλαβε το μόνιμο μοτίβο της κυβέρνησης περί άσκησης πολιτικής «εντός των συμφωνηθέντων με τους δανειστές», ενώ μίλησε για «χρέη που δημιουργήσαμε όλοι μαζί στη χώρα μας». Μόνο που τα χρέη τα προκάλεσε η πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματιών, η πολιτική που έβαλε και αυξάνει τη συμμετοχή των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τομέα Υγείας, τόσο με το φάρμακο, όσο και με τα αναγκαία υλικά για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Και αυτό τη στιγμή που θα μπορούσε να υπάρχει κρατική παραγωγή φαρμάκων και υλικών για τα νοσοκομεία. Επικαλέστηκε, επίσης, την ανάγκη πληρωμής των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων για να πληρώσουν τους εργαζομένους τους. Αλλά και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων που γιγαντώνουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα και επεμβάσεις

Γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα και τις θεραπείες τους

Χιλιάδες χρονίως πάσχοντες, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς και οι διαβητικοί, δεν μπορούν πια να πληρώσουν τα φάρμακα και τις θεραπείες τους, που δεν καλύπτονται απ' τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στους 10 ασθενείς που επισκέπτονται το Διαβητολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο «Αττικόν» έχει αυτόβουλα μειώσει στο μισό ή κόψει τελείως τη φαρμακευτική του αγωγή, αδυνατώντας να πληρώσει τη συμμετοχή 10% που υπάρχει στα χάπια που ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Επίσης, πυκνώνουν οι περιπτώσεις ασθενών που ζητούν από τον θεράποντα ιατρό να τους δώσει φθηνότερα φάρμακα αντί της ενδεδειγμένης θεραπείας, παρά τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, αφού η συμμετοχή μπορεί να φτάσει και τα 35 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ανασφάλιστοι και άνεργοι, αλλά και χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι.

Καθημερινά, ο Σύλλογος Ασθενών με Σπάνιες Παθήσεις δέχεται τηλεφωνήματα από γονείς που ξεσπούν σε λυγμούς καθώς δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τη συμμετοχή που επιβλήθηκε στα αντικαρκινικά φάρμακα του παιδιού τους. Αλλες φορές πρόκειται για καρκινοπαθείς που τους κόπηκε το επίδομα αναπηρίας και ζητούν φαγητό έχοντας ξοδέψει όλα τους τα χρήματα για να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους. Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η μαρτυρία γιατρού από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος στο πλαίσιο του Κοινωνικού Ιατρείου εξέτασε ανασφάλιστη ασθενή με προχωρημένο καρκίνο στομάχου, που το Θεαγένειο της ζητούσε 600 ευρώ για να τη χειρουργήσει, όταν η ίδια δεν είχε καν 500 ευρώ για να κάνει διακανονισμό για τα χρέη της στο ΤΕΒΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ