ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «PHILIP MORRIS»
Κοροϊδία και μπίζνες στις στάχτες της καπνοκαλλιέργειας

Στα μέτρα της πολυεθνικής η συμφωνία που υπογράφτηκε χτες για την αγορά επιπλέον ποσοτήτων καπνού που παράγεται στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση ξερίζωσε τους κανοκαλλιεργητές από τη γη τους, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ και τώρα κοροϊδεύει όσους απέμειναν ότι θα τους σώσει η «Philip Morris»

ICON

Η κυβέρνηση ξερίζωσε τους κανοκαλλιεργητές από τη γη τους, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ και τώρα κοροϊδεύει όσους απέμειναν ότι θα τους σώσει η «Philip Morris»
Πάνω στις στάχτες της καπνοκαλλιέργειας, η κυβέρνηση επιχειρεί προκλητικά να επιδείξει πολιτική ενδιαφέροντος και ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, κομπάζοντας μάλιστα ότι προσελκύει επενδύσεις από πολυεθνικά μονοπώλια. Μ' αυτό το φόντο στήθηκε χτες η φιέστα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Αντ. Σαμαρά, για την υπογραφή συμφωνίας με την «Philip Morris» («Φίλιπ Μόρις») που προβλέπει την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών στην επόμενη τριετία.

Με αφορμή αυτήν τη συμφωνία, η κοροϊδία πάει σύννεφο. Η πολυεθνική εμφανίζεται ότι θα αγοραστεί το 50% της παραγωγής καπνού. Αλλά πρόκειται για την αγορά καπνών ανατολικού τύπου (μπασμά και Κατερίνης), που η παραγωγή τους αγγίζει πλέον τους 23.000 τόνους, όταν το 2005 ήταν 60.000 τόνοι. Αυτό που δε λέγεται, είναι ότι η «Philip Morris» αγόραζε όλα τα προηγούμενα χρόνια καπνά μπασμά και Κατερίνης μέσω των εγχώριων μεσαζόντων, σε τιμές ληστρικές για τους παραγωγούς. Τα τελευταία τρία χρόνια, αγόρασε ποσότητες γύρω στους 30.000 τόνους.

Τώρα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, υπογράφει νέα τριετή συμφωνία, για να αγοράσει ποσότητες κατά 20% αυξημένες, δηλαδή άλλους 6.000 χιλιάδες τόνους, ή 2.000 τόνους περίπου κατ' έτος. Και αυτό εμφανίζεται ως μέγιστη κυβερνητική επιτυχία και σωτηρία τάχα για τους καπνοκαλλιεργητές που έχουν απομείνει. Ομως, το ερώτημα που σκόπιμα παραμένει αναπάντητο από την κυβέρνηση και την πολυεθνική, είναι σε τι τιμές θα αγοραστούν τα καπνά μετά την υπογραφή της συμφωνίας και τι τιμές θα διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η καπνοκαλλιέργεια πλήρωσε πιο ακριβά από όλες τις αγροτικές καλλιέργειες την πολιτική της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2005, πριν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την αποδέσμευση των επιδοτήσεων, η παραγωγή καπνού στην Ελλάδα ήταν 110.000 τόνοι και το 2006, πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, έπεσε στους 23.000 τόνους. Το 2005, ο αριθμός των καπνοπαραγωγών ήταν 56.000 και πλέον είναι γύρω στις 13.500. Επίσης, από τις 40 καπνεμπορικές επιχειρήσεις που υπήρχαν πριν το 2006, έχουν μείνει πλέον 5 και η πλειοψηφία τους λειτουργεί και ως μεσάζων της «Philip Morris».

Ποια είναι η «Philip Morris»

Η «Philip Morris International» (PMI) εξαγόρασε το 2003 την «Παπαστράτος». Σήμερα, απασχολεί περί τα 800 άτομα στην παραγωγή και στη διοίκηση, παράγοντας τα Marlboro και τις τοπικές, ανάμεσα σε άλλες, μάρκες Assos, President και Old Navy. Το Μάη του 2009, εγκαινίασε το νέο της εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, επένδυση που σύμφωνα με την ίδια έφτασε τα 100 εκ. ευρώ.

Διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης καπνών στο Αγρίνιο και περιφερειακά γραφεία πωλήσεων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Από τότε που η πολυεθνική εξαγόρασε την «Παπαστράτος» μέχρι και σήμερα, αποψίλωσε σταδιακά τα εργασιακά δικαιώματα. Από το 2005 έχει επιβάλει ατομικές συμβάσεις, καταργώντας επιδόματα, πολυετίες και ό,τι άλλο είχε απομείνει στους εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, οι υποχρεωτικές άδειες και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι πλέον καθεστώς. Η μετεγκατάσταση το 2008 του εργοστασίου από τον Πειραιά στον Ασπρόπυργο, η οποία «θα ωφελούσε πολλαπλώς την Ελλάδα», όπως έλεγαν τότε, στοίχισε στους εργαζόμενους του εργοστασίου 300 απολύσεις, ενώ συνολικά τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν - με βάση τον αναπτυξιακό νόμο - πάνω από το 30% της «επένδυσης».

Το 2011, η εταιρεία κατέγραψε ζημία προ φόρων 17,33 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης ζημίας 7,87 εκατ. ευρώ το 2010. Το 2009 είχε κέρδη ύψους 87,70 εκατ. ευρώ και το 2010 η «Παπαστράτος» είχε διανείμει στην PMΙ μέρισμα ύψους 143,43 εκατ. ευρώ από αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Σε διεθνές επίπεδο, τα προϊόντα της PMI πωλούνται σε περίπου 180 χώρες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το 2011, είχε 16,0% μερίδιο στη διεθνή αγορά τσιγάρων εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, ή 28,1 % εξαιρουμένων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδρα της εταιρείας είναι η Virginia των ΗΠΑ και κέντρο λειτουργιών η Λοζάνη της Ελβετίας. Απασχολεί διεθνώς περισσότερους από 78.000 εργαζόμενους και έχει 56 παραγωγικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο. Το 2011 παρουσίασε συνολικά έσοδα 31,1 δισ. ευρώ.

Μητρική εταιρεία είναι η «Altria» με έδρα τις ΗΠΑ, στην οποία ανήκουν και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή όλων των προϊόντων και παραπροϊόντων καπνού (πούρα, τσίχλες με νικοτίνη κ.λπ.) αλλά και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής κρασιών του κόσμου, που διαθέτει ίδιες εκτάσεις αμπέλου, η «Ste. Michelle Wine Estates».

Η «Philip Morris», το 1988 αγόρασε την πολυεθνική εταιρεία τροφίμων «Kraft foods» (η οποία στη χώρα μας έχει εξαγοράσει τον «Παυλίδη») ενώ το 2002 φέρεται να εισέρχεται στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπύρας του κόσμου, την SABmiller. To 2007, αφού έχουν προηγηθεί «έρευνες» και στην ΕΕ για ενδείξεις «συγκέντρωσης» αγορών από την εν λόγω εταιρεία, ανακοίνωσε ότι διαμοιράζει τις μετοχές που κατείχε στην «Kraft Foods».


Για το κριτήριο της ιθαγένειας στις στρατιωτικές σχολές

Με μια απαράδεκτη εθνικιστική και ρατσιστική τροπολογία (συζητιέται σήμερα στη Βουλή), η ΝΔ αρχίζει να ξηλώνει τα όποια θετικά στοιχεία υπήρχαν στο νόμο για την ιθαγένεια, μετά και την επίσης απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η τροπολογία αφορά την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις για τις ανώτερες στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές όσων δεν είναι «Ελληνες το γένος», δηλαδή δεν έχουν τουλάχιστον ένα γονέα ελληνικής καταγωγής, παρότι έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η τροπολογία δεν κατατέθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά από 84 βουλευτές της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα με τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Η βιασύνη οφείλεται στο ότι αρχές Μάρτη θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τις θέσεις των υποψηφίων για τις σχολές αυτές (που έτσι κι αλλιώς θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι) και μέχρι τότε δε θα έχουν προλάβει να ψηφίσουν το νέο αντιδραστικό νόμο για την ιθαγένεια.

Οι 84 βουλευτές ζητάνε οι υποψήφιοι σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), στις Αστυνομικές Σχολές, καθώς και στις σχολές στις οποίες φοιτούν οι κατατασσόμενοι στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, να είναι μόνο Ελληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια. Για τους υποψήφιους ομογενείς, που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, ζητάνε να γίνονται δεκτοί και με την εισαγωγή τους να την αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση.

Επίσης, προτείνεται, με απόφαση του Αρχηγού σε κάθε Κλάδο ή Σώμα, να επιτρέπεται για την κάλυψη ειδικών αναγκών η εισαγωγή μη Ελλήνων κατά το γένος, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να είναι περισσότεροι των δύο κατ' έτος για κάθε σχολή.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι βουλευτές της ΝΔ επικαλούνται τις «ιδιαιτερότητες των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική μας άμυνα». Κόπτονται, δηλαδή, για την «ελληνικότητα» του στρατεύματος, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, τη στιγμή που συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τον ευρωστρατό, το ΝΑΤΟ και τους εγκληματικούς πολέμους τους. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να εκχωρούν όση εθνική κυριαρχία επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα τόσο του ελληνικού όσο και άλλων λαών.

Για να μην υπάρχει, μάλιστα, καμία παρεξήγηση, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, αφού δηλώνει σύμφωνος με την τροπολογία, διευκρινίζει μέσω twitter (!) ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν αφορά στους στρατιωτικούς φίλων χωρών που εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές σχολές μας και στελεχώνουν τις δικές τους Ενοπλες Δυνάμεις».

Δηλαδή, η εκστρατεία «εθνική καθαρότητα» απαγορεύει σε ένα νέο που έχει την ελληνική ιθαγένεια, αλλά δεν είναι ελληνικής καταγωγής, να φοιτήσει στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, αλλά το επιτρέπει σε έναν παντελώς ξένο στρατιωτικό (π.χ. ισραηλινό), με βάση τις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες. Πρόκειται για την υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Η εθνικιστική ψύχωση οδηγεί στον εξής παραλογισμό: Ενα παιδί που γεννήθηκε ή μεγάλωσε στην Ελλάδα, που κατάφερε να ξεπεράσει τα μύρια όσα εμπόδια και να πάρει την ελληνική ιθαγένεια, που έχει υποχρέωση να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, δεν μπορεί να γίνει αξιωματικός και υπαξιωματικός, ενώ μπορεί ένα παιδί τρίτης και τέταρτης γενιάς μετανάστη στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία, που δεν έχει κανένα ουσιαστικό δεσμό με την Ελλάδα, για το μόνο λόγο ότι είναι «Ελληνας το γένος».

Η αμυντική ικανότητα της χώρας δεν εξασφαλίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις. «Ελληνόψυχοι» και «Ελληνες το γένος» ήταν οι αξιωματικοί που υπηρέτησαν κάτω από τις διαταγές των δυναστών και εκμεταλλευτών του ελληνικού λαού και πολέμησαν τον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Ελληνες το γένος ήταν και οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που στείλανε στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία στην Κορέα, το διάστημα 1950 - '55. Το ίδιο και οι στρατιωτικοί που μάτωσαν τον ελληνικό και κυπριακό λαό με τη χούντα 1967 - 1974 και το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κύπρο.

Η άμυνα και η ασφάλεια για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν εξασφαλίζονται με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Εξασφαλίζεται μόνο αν στηριχτεί στο λαό και τη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά, στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς, που δεν ανέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας.


Λ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ