ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο

Αίτημα για κατεπείγουσα συζήτηση κατέθεσαν την περασμένη Τρίτη στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Eurokinissi

Αίτημα για κατεπείγουσα συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής 22 Φλεβάρη στο Λεκανοπέδιο, κατέθεσαν την Τρίτη οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που απευθύνεται στον πρόεδρο του Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έγκαιρα είχε ζητήσει να συζητηθεί στη 2η συνεδρίαση (15/01/2013) του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τα τότε πλημμυρικά φαινόμενα, στις περιοχές κυρίως της Ανατολικής Αττικής.

Ενα μήνα μετά, η Αττική βρέθηκε πάλι στη δίνη της πλημμύρας, που άφησε πίσω της μια νεκρή γυναίκα και σοβαρές υλικές καταστροφές και έδειξε για πολλοστή φορά πόσο επικίνδυνες είναι για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες, υποδομές και μηχανισμούς παροχής βοήθειας. Η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή δασών, η άναρχη δόμηση, η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων, η ιεράρχηση της κατασκευής έργων υποδομής γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Οι πλημμύρες στους οδικούς άξονες, σε νοσοκομεία, σχολεία, συγκοινωνίες, εργοστάσια, σπίτια και καταστήματα, η υποβάθμιση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καθώς και της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα. Νομιμοποιείται συνεχώς η αυθαίρετη δόμηση και νομοθετούν μια δασοκτόνα πολιτική, που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών, γεγονός που εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Αποδεικνύεται ότι οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους.

Στην Αττική, τα 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν! Τα ανοιχτά ρέματα στην Αττική έχουν σήμερα μειωθεί. Από το 1945 μέχρι σήμερα, σχεδόν 850 χιλιόμετρα ρεμάτων στην Αττική έχουν εξαφανιστεί!

Αλλά και από τα ανοιχτά ρέματα, τα περισσότερα έχουν υποστεί τόσες παρεμβάσεις που δύσκολα πια μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ιλισού, που πλημμύρισε στην πρόσφατη νεροποντή, όπως και οι περιπτώσεις της Ανατολικής Αττικής, που διαθέτει το 70% των ρεμάτων της Αττικής: Η πίεση για τσιμεντοποίηση που ασκείται - με τις ευλογίες των κυβερνήσεων - στις παραρεμάτιες περιοχές είναι τέτοια που στις δύο από τις μεγαλύτερες σε έκταση λεκάνες απορροής της Ανατολικής Αττικής, αυτές του ρέματος της Ραφήνας και της Ραπεντώσας, η δασική βλάστηση μειώθηκε από το 40% και 60% το 1995, στο 4% και 10% αντίστοιχα σήμερα...

Οι μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων είναι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένες. Τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, με αποτέλεσμα να προκαλούν και τα ίδια πλημμύρες (π.χ. Αττική Οδός, Αεροδρόμιο Σπάτων). Νέα έργα καρκινοβατούν και δεν πραγματοποιούνται, ενώ άλλα βρίσκονται στη φάση των εξαγγελιών ή των μελετών!

Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα κατάλογος από 81 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, που δημοπρατήθηκαν ή πρόκειται να δημοπρατηθούν και να υπογραφούν οι αντίστοιχες συμβάσεις από τον Ιούλη του 2012 έως τον Απρίλη του 2013, ανάμεσα στα οποία μόνο δύο αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία και δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 3% του συνολικού προϋπολογισμού!

Θυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού (27/09/2012) είχαμε καταγγείλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα που αφορούν σε βασικές υποδομές, όπως διευθέτηση ρεμάτων, αντιπλημμυρικά, μέτρα προστασίας θεομηνιών κ.ά., που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν λόγω ανύπαρκτων πόρων.

Με την κατάθεση του απολογισμού, επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά, καθώς βλέπουμε ότι ολοκληρώθηκαν 21 έργα (31,5 εκατ. ευρώ - συμβάσεις), εκτελούνται 26 (124,5 εκατ. ευρώ - συμβάσεις) και δημοπρατήθηκαν ή είναι υπό δημοπράτηση 27 (122,82 εκατ. ευρώ - συμβάσεις), χωρίς όμως να γίνεται σαφής διαχωρισμός, αν πρόκειται για αντιπλημμυρικά, ομβρίων ή αποχετευτικά έργα. Υπάρχουν 45 περίπου μελέτες και είναι δημοπρατημένες μόλις 4 (3 για την Ανατολική Αττική και 1 για την Αθήνα). Δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη για Δυτική Αττική και Πειραιά.

  • Ποιες ενέργειες έχουν γίνει, για να σταματήσει η αλληλοκάλυψη των υπηρεσιών μας μεταξύ τους, αλλά και με τους άλλους φορείς;
  • Ποιες υπηρεσίες ήταν υπεύθυνες για τον καθαρισμό ρεμάτων και ποιες συμβάσεις είναι σε εξέλιξη, πότε ξεκίνησε και πότε τελειώνει και ποιος είναι ο ανάδοχος;
  • Τι έχει γίνει η μελέτη του ρέματος της Πικροδάφνης; Σε τι ποσοστό έχει πληρωθεί ο εργολάβος;

Ζητάμε, τέλος, την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία και κυρίως στα λαϊκά νοικοκυριά, στα μικρά καταστήματα και στις βιοτεχνίες. Να πραγματοποιηθούν με κεντρικό σχεδιασμό έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα την κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων όμβριων υδάτων».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΦΥΛΗ
Επανασύνδεση ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ του Περιστερίου προχώρησαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής, με αφορμή τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε εργαζόμενο του Δήμου. Μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη διακανονισμών πέτυχαν να έχει ξανά ο εργαζόμενος ρεύμα στο σπίτι του - μετά από 1,5 μήνα - με τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και με μικρό έναντι. Ετσι, απέδειξαν πως με την οργάνωση στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές και τα Σωματεία στέλνεται μήνυμα αντίστασης, ούτως ώστε να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε κανένα σπίτι, να μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς τρόφιμα και θέρμανση.

Την επανασύνδεση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ηλικιωμένο ζευγάρι στην περιοχή της Φυλής, κατάφερε και η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής, μετά από δυναμική παρέμβαση προχτές το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ στο Μενίδι. Η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα προ ημερών στο ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο μάλιστα αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας. Σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής καταγγέλλει πως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Με την παρέμβασή μας το ρεύμα στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού επανασυνδέθηκε. Συνεχίζουμε. Οργανώνουμε την αντίστασή μας στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές και τα Σωματεία μας για δουλειά για όλους, για δωρεάν παροχή υγείας, για μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, για να μη διακοπεί κανένα ρεύμα, καμία οικογένεια χωρίς τρόφιμα και θέρμανση».

Ποινές για όσους κόβουν ξύλα για να ζεσταθούν

Αυστηρότερες ποινές για παράνομη υλοτομία, προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, την ίδια στιγμή που η τρικομματική κυβέρνηση με τα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα και ειδικά με την υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης αναγκάζει πολλές λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν αναγκαστικά στη λύση της παράνομη κοπής ξύλων για να μην πεθάνουν από το κρύο! Με τις ποινές που επιβάλλει είναι σαν να τούς λέει να πεθάνουν από το κρύο.

Με το νομοσχέδιο το όριο, μέχρι του οποίου τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος, μειώνεται από τα εξακόσια (600) στα διακόσια (200) ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμη και για πρόκληση ζημιάς ελάχιστα πάνω από 200 ευρώ να υπάρχει κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος! Επίσης, μετατρέπονται σε κακούργημα τα αδικήματα εκείνα που προκαλούν στο δάσος ζημία που υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται επιβολή διοικητικής κύρωσης προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της ξυλείας που υλοτομήθηκε ή μεταφέρθηκε παράνομα.

Παιδικοί σταθμοί δίχως παιδιάτρους

Χωρίς παιδίατρο είναι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, πρόβλημα που εμφανίζεται και σε πολλούς άλλους δήμους με κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Η σύμβαση του παιδιάτρου έληξε εδώ και δύο μήνες, δεν ανανεώθηκε από την δημοτική αρχή. Ετσι, σε περίοδο που παρατηρείται έξαρση ιώσεων, τα δεκάδες παιδιά των σταθμών του δήμου είναι ακάλυπτα στην υγειονομική τους επίβλεψη.

Θυμίζουμε ότι χωρίς παιδίατρους εδώ και χρόνια είναι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθήνας. Παλιότερα, υπήρχε τουλάχιστον ένας παιδίατρος ανά δημοτικό διαμέρισμα, έστω με σύμβαση, να παρακολουθεί τα παιδιά κάθε σταθμού, να έχει προσωπική κατάσταση υγείας για καθένα απ' αυτά. Επί δημαρχίας Καμίνη οι συμβάσεις έληξαν και δεν έχουν ανανεωθεί, καθώς δε θεωρείται αναγκαία η πρόσληψη τέτοιας ειδικότητας σε ένα δήμο που φιλοξενεί στους σταθμούς του κοντά 5.000 παιδιά...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ