ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μάχη για την υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου και τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων

Την κατάργηση του πενθήμερου επιδιώκει η εργοδοσία

Από την απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν
Από την απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν
Την πόρτα που οδηγεί στην επέκταση της εργάσιμης βδομάδας από τις πέντε στις έξι μέρες για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία έχουν σκοπό να ανοίξουν οι εργοδότες με αφορμή τη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι κλαδικές ΣΣΕ λήγουν στο τέλος του έτους και οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ) και τους ξενοδόχους βρίσκονται σε εξέλιξη. Ψηλά στην «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων αυτών φαίνεται πως βρίσκεται το ζήτημα της κατάργησης του πενθήμερου που προβλέπεται από την ισχύουσα μέχρι σήμερα Σύμβαση για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.

Η επιμήκυνση της εργάσιμης βδομάδας, όπως και συνολικότερα η επίθεση στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, είναι πάγια απαίτηση των εργοδοτών και στον κλάδο του Τουρισμού. Στην προσπάθειά τους να επιβάλουν ωράρια εργασίας - λάστιχο και μισθούς - ψίχουλα επιστρατεύουν όλα τα μέσα: Δεν εφαρμόζουν τις προβλέψεις της κλαδικής Σύμβασης και υπογράφουν επιχειρησιακές Συμβάσεις με κατάπτυστους όρους, μέσα από τις «Ενώσεις Προσώπων» που στήνουν με τους ανθρώπους τους. Απασχολούν έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων με μερική απασχόληση, διαλείπουσα εργασία, εργολαβικά συνεργεία. Δεν αρκούνται στα παραπάνω, αλλά έχοντας πρόθυμους συνεργάτες τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, επιδιώκουν οι όροι που επιθυμούν να πάρουν σάρκα και οστά και μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κλαδική Σύμβαση που υπέγραψε στα τέλη του 2013 η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έδωσε το δικαίωμα στην εργοδοσία να επιβάλει ωράριο μέχρι και 10 ώρες τη μέρα, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Συγκεκριμένα, η Σύμβαση προέβλεπε ότι σε περίπτωση που τα ξενοδοχεία «παρουσιάσουν πληρότητα που υπερβεί το 75% και για όσο διάστημα διατηρείται το συγκεκριμένο ποσοστό (...) επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι δύο (2) ώρες ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξαιτίας αυτής της υπέρβασης». Ο μόνος όρος και προϋπόθεση είναι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας να μην υπερβαίνει τις 40 ώρες, σε μια περίοδο αναφοράς 8 βδομάδων.

Τις αξιώσεις των εργοδοτών υπηρετούν και οι αντεργατικοί νόμοι, που ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρούνται σε πλήρη ισχύ και από τη σημερινή. Συγκεκριμένα, από το 2010, με το νόμο 3846, έχει επιτραπεί η εξαήμερη εργασία στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονταν από ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υπό τον περιορισμό ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας να μην υπερβαίνει τις 40 ώρες. Στο παραπάνω φόντο, όπως όλα δείχνουν, σήμερα προετοιμάζεται το επόμενο βήμα, δηλαδή η καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας και μέσα από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει «αέρα στα πανιά» των ξενοδόχων να αυξήσουν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο δουλειάς.

Αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους το «ξήλωμα» του πενθήμερου

Τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ έχουν σταθερά ανοιχτό το μέτωπο της διεκδίκησης υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, παλεύουν αυτή η μάχη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου.

Με τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, μεταξύ των οποίων και η κλαδική απεργία για την οργάνωση της οποίας πρωτοστάτησαν μέσα στην «καρδιά» της περασμένης τουριστικής σεζόν, αναδεικνύουν ότι τα «ρεκόρ» του τουρισμού, για τα οποία πανηγυρίζουν οι μεγαλοεργοδότες και η κυβέρνηση, «χτίζονται» πάνω στην επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, στους νόμους που χτυπούν τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο δουλειάς, στις συνθήκες εντατικοποίησης. Τώρα, μπροστά στη λήξη των Συμβάσεων, στέλνουν μήνυμα πως δεν αποδέχονται νέες θυσίες για τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου αλλά διεκδικούν την ανάκτηση των απωλειών τους, παλεύουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

«Η κατάργηση του πενθήμερου αποτελεί διαχρονική επιδίωξη του τουριστικού κεφαλαίου. Οι εργοδοτικές αξιώσεις στην κατεύθυνση αυτή αλλά και η προθυμία της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποτελούν για τους εργαζόμενους αιτία πολέμου», τονίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Οπως εξηγεί, η οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη «πρέπει να πάρει απάντηση συνολικά από τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου, και όχι μόνο, αφού στρέφεται ενάντια σε μια κατάκτηση η οποία θεσμοθετήθηκε μετά από πολύχρονους και σκληρούς αγώνες που έδωσαν διαφορετικές γενιές εργατών. Η σημερινή πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αποτελούμενη από δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής, ήδη από την προηγούμενη ΣΣΕ που υπέγραψε τη 10ωρη δουλειά. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει στους εργαζόμενους ότι θα διστάσει σήμερα να προχωρήσει στο "ξήλωμα" του πενθήμερου και την αντικατάστασή του από εξαήμερη εργάσιμη βδομάδα».

«Οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους θα είναι βαριές», τονίζει, και προσθέτει: «Εχοντας βάλει "στο χέρι" το πενθήμερο, κανείς ξενοδόχος δεν πρόκειται να περιοριστεί στο 40ωρο. Αυξάνοντας τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, οι εργοδότες θα φορτώσουν στην πραγματικότητα στις πλάτες των εργαζομένων νέες ουσιαστικές μειώσεις μισθών, ακόμα κι αν αυτές εμφανιστούν στα χαρτιά ως ονομαστικές αυξήσεις. Επιπλέον, ο χρόνος εργασίας δεν συνδέεται μόνο με το μισθό αλλά έχει να κάνει συνολικά με τη ζωή του εργαζόμενου, με την υγεία των εργαζομένων του κλάδου που φθείρεται κάτω από τις συνθήκες εντατικοποίησης, με τον ελεύθερο χρόνο που συνθλίβεται ανάμεσα στα ωράρια που επιδιώκουν να επιβάλουν οι εργοδότες».

Η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις αποκτά μεγαλύτερη σημασία

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, ο Ν. Παπαγεωργίου σημειώνει: «Στο πλαίσιο των εργοδοτικών αξιώσεων, η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αποτελεί διπλή μάχη. Από τη μια, για την υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς και, από την άλλη, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων σε όλες τις ΣΣΕ που υπογράφονται στον κλάδο, στα Ξενοδοχεία, στον Επισιτισμό, στα Ζαχαρώδη.

Στην κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα αγωνιστικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων με σκοπό να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου στον αγώνα. Μέσα από συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, ανοίγουμε τη συζήτηση με επίκεντρο τις ΣΣΕ. Αναδεικνύουμε ότι η εξέλιξη με το 6ήμερο, αν επιβεβαιωθεί, θα επιφέρει βαθιές ανατροπές στη ζωή των εργατικών οικογενειών, ιδιαίτερα στις γυναίκες και σε εργαζόμενους σε βαριά επαγγέλματα.

Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις θα ζητήσουμε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Ομοσπονδίας, με αίτημα να μας ενημερώσουν για τις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν, αλλά κυρίως με σκοπό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια για κατάργηση της πενθήμερης εργασίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ