ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητικότητα και δρομολόγηση εξελίξεων με ΠΓΔΜ - Αλβανία

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί «μία πολύ καλή ευκαιρία» για την επίλυση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Copyright 2017 The Associated

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί «μία πολύ καλή ευκαιρία» για την επίλυση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
Πυκνώνουν οι διεργασίες για εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωαντλαντικών σχεδιασμών για ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Ρωσία στην περιοχή, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «τρέχει» στο πλαίσιο αυτό το κλείσιμο όλων των «εκκρεμοτήτων» με ΠΓΔΜ αλλά και Αλβανία.

Μια ακόμα επιβεβαίωση για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται με εντατικούς ρυθμούς ήρθε να δώσει και η συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σάββατο σε τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ διέκρινε ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα» και από την κυβέρνησή του και από την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του, εκτιμώντας παράλληλα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί «μία πολύ καλή ευκαιρία» για την επίλυση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων, προκειμένου να πάρει η ΠΓΔΜ από την ΕΕ ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τόνισε εντούτοις ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του που έδωσε στο κοινοβούλιο της χώρας. Αναφερόμενος στο ζήτημα είπε ότι «δεν είναι δυνατό να εισέλθουμε σε μία διαδικασία δημοπράτησης» και επέμεινε πως «είναι απαραίτητο να τηρηθεί αυστηρά το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, εντός του ΟΗΕ».

ΗΠΑ: «Επείγει» η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ - ΝΑΤΟ

Να σημειωθεί ότι το «χορό» των «προτροπών» είχε σύρει πρώτος ο Αμερικανός βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Γι, με συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Υποστήριξε ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα έχουν «μία εξαιρετική ευκαιρία να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το 2018», καλώντας τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν «με καλή πίστη» με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την «καλή θέληση» που εξέφρασαν πρόσφατα οι κυβερνήσεις αμφοτέρων χωρών για επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, επισημαίνοντας εντούτοις ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες» και ότι και οι δύο πλευρές «θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις». Τόνισε ότι έχει ενθαρρυνθεί αφενός από την ισχυρή εντολή διακυβέρνησης που διαθέτει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και αφετέρου από τις πρώτες «εποικοδομητικές» διαβουλεύσεις που έγιναν υπό τη μεσολάβηση του Μ. Νίμιτς.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν περιορίστηκε στις σχέσεις ΠΓΔΜ - Ελλάδας, αλλά αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες της περιοχής. Τόνισε έτσι ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ εφόσον και αυτή αποδείξει πως είναι «100% προσηλωμένη σε αυτόν το σκοπό». «Δεν ζητάμε από τη Σερβία να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα. Ωστόσο, η Ρωσία επιδιώκει ένα όραμα για τα Βαλκάνια που είναι σαφώς διαφορετικό απ' αυτό της Ευρώπης (και το δικό μας). Η Σερβία θα πρέπει να επιδείξει και με έργα και με λόγια ότι στηρίζει το όραμα της ΕΕ και όχι της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο, που τον ερχόμενο Φλεβάρη κλείνει η 10η επέτειος από τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του, είπε πως «έχει μπροστά πολλή δουλειά», παρά την έως τώρα «εντυπωσιακή πρόοδο».

Αναφερόμενος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είπε πως η Δύση θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να τη βοηθήσει να επιλύσει «βασικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα» και να βρει συμβιβασμούς σε πιεστικά ζητήματα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Προς «διευθετήσεις» και με Αλβανία

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν ότι όσο προχωράμε προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη οι «πιέσεις» για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα ενταθούν. Προσθέτουν επίσης, με αφορμή και δημοσκοπήσεις στη γείτονα, ότι η σκοπιανή ηγεσία αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής του ονόματος, εξ ου και δεν δείχνει τόσο θετική στο να πάει σε δημοψήφισμα, ενώ και Δυτικοί παράγοντες τούς έχουν διαμηνύσει να μην καταφύγουν σε δημοψήφισμα εφόσον δεν έχουν διασφαλισμένο το «ναι».

Επιπλέον, παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν και την «κινητικότητα» σε ό,τι αφορά την Αλβανία. Αναφέρουν ως «θετικά βήματα» από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης την απόφαση για ανοικοδόμηση του ναού του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρρα, που παλαιότερα είχαν κατεδαφίσει οι τοπικές αλβανικές αρχές, την παραχώρηση της αλβανικής ιθαγένειας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, το ότι προχωρά η διμερής συνεργασία για τα νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών του ελληνοϊταλικού πολέμου στην Αλβανία, όπως και την «αφωνία» του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, που μέχρι πρότινος καταφερόταν με κάθε ευκαιρία κατά της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μπορεί έτσι να οικοδομηθεί ένα καλό κλίμα ενόψει της προγραμματισμένης για τις επόμενες βδομάδες συνάντησης των ΥΠΕΞ των δύο πλευρών στην Κορυτσά, με κύρια ζητούμενα τη δρομολόγηση απόφασης για χάραξη ΑΟΖ των 2 χωρών και την άρση τυπικά του λεγόμενου Εμπολέμου, πτυχή του οποίου είναι και το λεγόμενο «τσαμικό» ζήτημα που κατά καιρούς βάζουν τα Τίρανα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Σηκώνουν «κουρνιαχτό» με αφορμή την κινητικότητα για το Σκοπιανό

Νέα αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ ξέσπασε με αφορμή τις διεργασίες που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά το λεγόμενο Σκοπιανό, αλλά και τη στάση των ΑΝΕΛ για το ζήτημα. Πρόκειται για «κόντρα» που επιχειρεί, ανάμεσα σε άλλα, να κρύψει ότι όλα τα αστικά κόμματα «πατάνε» στο κοινό έδαφος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει πως αν ο Π. Καμμένος δεν στηρίξει την όποια κυβερνητική επιλογή για το ζήτημα αυτό, τότε τίθεται θέμα δεδηλωμένης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η λύση θα πρέπει να συνίσταται στο ότι «την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων - erga omnes όπως λέγεται - και επίλυση του ζητήματος του ονόματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Προσθέτει πως ο Π. Καμμένος ως υπουργός εκείνης της κυβέρνησης δεν είχε εκφράσει αντίρρηση και πως σήμερα «αν δεν στηρίζει μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δεδηλωμένης. Και περιμένουμε να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Τσίπρας για το θέμα αυτό, αντί να ασχολείται με τον κ. Καμμένο μόνο για να τον καλύψει για τα σκάνδαλά του. Με απλά λόγια, αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν».

Για το αν η ΝΔ θα συναινέσει, απαντά πως «είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους».

Σε απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου τον κάλεσε να σοβαρευτεί «και να καταλάβει ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δεν μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας. Αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό. Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δεν θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».

Την «κόντρα» υποδαύλισαν και αργότερα χτες, όταν με αφορμή δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η κυβέρνηση προσέρχεται σε διαπραγμάτευση για εθνικό θέμα με δύο διαφορετικές θέσεις και είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει και θα φέρει τεράστια ευθύνη αν πάει διχασμένη στη διαπραγμάτευση, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets. Οσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη».

Νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, κάνοντας τον απολογισμό του υπουργείου του, είπε ότι «μιλώντας σαν πρόεδρος κόμματος», η θέση του είναι ότι υπάρχει εν ενεργεία απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για μη χρήση του όρου «Μακεδονία». «Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε, προσθέτοντας πως «σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν είναι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση υπάρχει ο δρόμος της ψηφοφορίας στη Βουλή και ο άλλος δρόμος με διαδικασία πιο θεσμική, δηλαδή διά του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων. Οπως και να έχει, εμείς ως ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουμε όνομα με τον όρο ''Μακεδονία''. Αρα αν υπάρχει πλειοψηφία περνάει, αν δεν υπάρχει δεν περνάει».

Εσπευσε, πάντως, να εκφράσει την άποψη ότι η «διαπραγμάτευση» πάει καλά, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς «έχει κάνει πολύ καλή δουλειά» και τελικά «μπορεί να πάμε για μια λύση που να μην χρειάζεται να πάμε σε Συμβούλιο. Αν υπάρχει μια λύση αξιοπρεπής και για κείνους, που να μη θίγει την Ελλάδα, μπορεί να έχουμε μια λύση καλή για όλους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εκεί είναι ελληνικές, θα τους στηρίξουμε για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» πρόσθεσε, βάζοντας και την πτυχή των σχεδιασμών του κεφαλαίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες εμπρηστικές δηλώσεις για τα νησιά στο Αιγαίο

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αστών πολιτικών για το Αιγαίο, σε ακόμη μια ένδειξη των μόνιμων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Ο αρχηγός του κεμαλικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αντιδρώντας σε δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας είπε: «Αυτά τα έλεγαν μία περίοδο και για την Κύπρο. "Μολών λαβέ". Και ο αείμνηστος Ετζεβίτ τι έκανε; Πήγε και την πήρε». Ενώ ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP, Ουζγκιούρ Ουζέλ, σχολιάζοντας την τουρκο-σουδανική συμφωνία για «αξιοποίηση» του νησιού Σεβακίν (βλ. σχετικό θέμα στα Διεθνή), επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ως εξής: «Εδωσες 18 νησιά στην Ελλάδα. Οι Ελληνες εκλέγουν δημάρχους στα δικά μας νησιά. Δεν θέλεις αυτά τα νησιά από την Ελλάδα, δεν έκανες ενέργειες για τον τουρισμό, τα δίνεις στην Ελλάδα και μετά ζητάς το νησί του Σουδάν».

Αλλά και η Μεράλ Αξενέρ, που αποχώρησε από το αντιδραστικό Εθνικιστικό Κίνημα MHP και πρόσφατα ίδρυσε το «Καλό Κόμμα», απευθύνθηκε ρητορικά στον Ερντογάν, λέγοντας: «Θέλετε το νησί των άλλων για "αποκατάσταση", όμως τι σκέφτεστε για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Ποια είναι η άποψή σου για τη διάσωση από την κατάληψη των 18 νησιών; (...) Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είπε "Μολών λαβέ". Οι δικοί μας δεν έβγαλαν άχνα. Εμείς λοιπόν του απαντούμε. Μην ανησυχείς, λίγο έμεινε. Κι εσύ άντε να δούμε αν μπορείς μην τα δίνεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ