ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Κώστα Σάκκο

Τον συνειδητό κομμουνιστή και σπουδαίο αγωνιστή Κώστα Σάκκο, που «έφυγε» από τη ζωή την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη σε ηλικία 90 ετών, αποχαιρέτησαν την Παρασκευή 23/12, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, οι συγγενείς του, σύντροφοι και συναγωνιστές του.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο πρόεδρος, Χρήστος Τσιντζιλώνης. Στεφάνια στη μνήμη του Κώστα Σάκκου κατέθεσαν εκτός από την ΚΕ του ΚΚΕ, η ΚΟ Αττικής του Κόμματος, η ΚΟΒ Δάφνης καθώς και η δημοτική αρχή Δάφνης - Υμηττού.

Για τη θητεία του Κ. Σάκκου ως δήμάρχου Υμηττού, το ήθος και την αξιοπρέπεια που τον διέκριναν, μίλησε ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, αντιδήμαρχος της πόλης.

Μιλώντας για τον Κ. Σάκκο, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στον αγώνα για τα δίκαια της εργατικής τάξης και του λαού και ότι με την ανιδιοτελή προσφορά και τη δράση του λάμπρυνε την ιστορία των λαϊκών αγώνων στην περιοχή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλος ο Υμηττός θα τον θυμάται ως τον λαϊκό αγωνιστή δήμαρχο. Ολοκληρώνοντας και δίνοντας υπόσχεση συνέχισης του αγώνα στο δρόμο του Κ. Σάκκου, ο Χρ. Κατσώτης είπε:

«Εμείς, οι σύντροφοί σου στον αγώνα, η ΚΕ του ΚΚΕ, η Κομματική σου Οργάνωση, σε αποχαιρετάμε με μια υπόσχεση: Πατάμε γερά στο δρόμο που διάλεξες κι εσύ στη ζωή σου. Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθεί ο λαός, για να αντεπιτεθεί. Η Ιστορία του Κόμματός μας, μας δείχνει το δρόμο. Παλεύουμε ανυποχώρητα για να γίνει πράξη το μέλλον των λαών. Συνεχίζουμε μέχρι η εργατική τάξη να κατακτήσει με τον αγώνα της τη δική της εξουσία. Το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ο Κώστας Σάκκος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1926 και από νεαρή ηλικία συνδέθηκε με το λαϊκό κίνημα. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, το 1943, δράση για την οποία διώχθηκε σκληρά. Μετά την απελευθέρωση έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει, κατοικεί στον Υμηττό και καταφέρνει, με πάρα πολλές στερήσεις, να σπουδάσει γιατρός.

Ως λαμπρός γιατρός και επιστήμονας προσφέρει τις υπηρεσίες του σ' όσους έχουν ανάγκη, συχνά χωρίς αμοιβή, ενώ ταυτόχρονα παίρνει δραστήριο μέρος στους λαϊκούς αγώνες.

Ο Κ. Σάκκος δραστηριοποιήθηκε στην ΕΔΑ και το 1964 ο λαός του Υμηττού τον ανάδειξε για πρώτη φορά δήμαρχο. Από τη θέση αυτή τον έπαψε η χούντα το '67, όμως μόνο προσωρινά, καθώς με την πτώση της, επανεκλέχθηκε με ποσοστό 70%. Συγκαταλέγεται στους αγωνιστές δημάρχους λαϊκούς ηγέτες, που έδωσαν στην Τοπική Διοίκηση το πραγματικό της λαϊκό, διεκδικητικό περιεχόμενο. Ο Κώστας Σάκκος ως δήμαρχος έγινε ο αναμορφωτής της πόλης, διεκδίκησε και κατέκτησε σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της.

Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1985 παραμένοντας μέλος του για 31 χρόνια, μέχρι το θάνατό του.

«Εφυγε» πρόωρα ο σ. Γιάννης Τηνιακός

«Εφυγε» πρόωρα απ' τη ζωή, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο σ. Γιάννης Τηνιακός, σε ηλικία 66 ετών, μετά από παλικαρίσια μάχη που έδωσε με ασθένεια που τον ταλαιπώρησε χρόνια. Η κηδεία του έγινε χτες Τρίτη, στη Βαρειά Μυτιλήνης.

Η Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, «με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούν τον σύντροφο Γιάννη Τηνιακό, τον Γιαννάκη, όπως τον γνώριζε η κοινωνία του νησιού» και προσθέτει:

«Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το Μάη του 1950. Από παιδική ηλικία ακολούθησε το παράδειγμα του πατέρα του, που ήταν αρχικά μέλος της ΕΔΑ και Γραμματέας της Οργάνωσης του Σκοπέλου Λέσβου και μετά τη μεταπολίτευση έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ο ίδιος, από το 1972 που γράφτηκε στη Σχολή Εργοδηγών Δομικών Εργων Δοξιάδη, ήρθε σε επαφή με την ΑντιΕΦΕΕ και την ΚΝΕ, συμμετέχοντας στο πλευρό της σε διάφορες δραστηριότητες. Μέλος της ΚΝΕ έγινε στη μεταπολίτευση και ενεργοποιήθηκε στο χώρο των τοπικών Συλλόγων, στη Λεσβιακή Ενωση Σπουδαστών. Το Μάρτη του 1975 επέστρεψε στη Μυτιλήνη, για να βοηθήσει στο στήσιμο των Οργανώσεων της ΚΝΕ στο νησί, όπου υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Οργάνωσης. Στο ΚΚΕ πέρασε το 1978 την περίοδο του 10ου Συνεδρίου του Κόμματος. Διατέλεσε, επί σειρά ετών, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, καθώς και Γραμματέας των Αχτίδων πόλης και υπαίθρου της Λέσβου. Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της ΚΟΒ Οικοδόμων και για όσο διάστημα του το επέτρεπε η επώδυνη κατάσταση της υγείας του, συνέβαλε με όποιον τρόπο μπορούσε στη δουλειά του Κόμματος, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στη γυναίκα του, Μαρία και στα παιδιά του, Κατερίνα και Γιώργο, που στάθηκαν δίπλα του και πάλεψαν μέχρι τέλος».

ΤΟ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το λεύκωμα της εκδήλωσης για την Ειρήνη (Μίρκα) Γκίνη

Η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, φιλοδοξώντας να φτάσει και σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά το περιεχόμενο της εκδήλωσης «Τιμής και Μνήμης στους Αλύγιστους της Ταξικής Πάλης - 70 χρόνια από την εκτέλεση της Ειρήνης (Μίρκα) Γκίνη», προχώρησε στην έκδοση σχετικού λευκώματος. Θυμίζουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοέμβρη στην Εδεσσα.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει, εκτός από τον πρόλογο για την σχετική έκδοση, την ομιλία της Καίτης Χατζηβασιλειάδου, Γραμματέα της ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ και την ομιλία του Γιώργου Χαβατζά, μέλους του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Επίσης, κείμενα από το αρχείο του ΚΚΕ που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση της Ειρήνης (Μίρκα) Γκίνη και άλλα ντοκουμέντα για την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας, τη θέσπιση του Γ' ψηφίσματος, το έκτακτο στρατοδικείο των Γιαννιτσών και την εκτέλεση των λαϊκών αγωνιστών.

Το λεύκωμα συνοδεύεται και από το dvd της εκδήλωσης και διατίθεται από την ΤΟ Πέλλας.

Συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα στην Πετρούπολη

Την Τρίτη 3 Γενάρη, στις 9.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης, η ΚΟΒ Κέντρου Αγίας Τριάδας της ΤΟ Περιστερίου Αττικής διοργανώνει συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα. Ερμηνεύει η Βιολέτα Ικαρη. Μαζί της, οι μουσικοί Βαγγέλης Βοττέας στο βιολί και Γιώργος Τσιούτσιας στο πιάνο.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοκληρώνεται αύριο το Φεστιβάλ Βιβλίου

Αύριο Πέμπτη ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνουν η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ, με εκθέσεις βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» στα γραφεία της ΚΟ Αττικής στην Ομόνοια (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36).

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση θα λειτουργήσει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, τις ώρες 10.00 - 13.00 και 17.30 - 21.00.

  • Η προγραμματισμένη για σήμερα βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος «Το σχολείο» αναβάλλεται προσωρινά. Θα ενταχθεί σε συνολικότερο προγραμματισμό δραστηριοτήτων του Στεκιού Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ για μαθητές.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ