ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεσμεύσεις για έργα υποδομής με γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου

Eurokinissi

Τη δέσμευση απέναντι στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα σε έργα υποδομής που έχει ανάγκη για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, ανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή εγκαινίων της περιμετρικής οδού Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή.

Για τη σημασία του συγκεκριμένου και άλλων έργων ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο περιορισμός των αποστάσεων δυναμώνει τις πόλεις, η βελτίωση των οδικών μεταφορών και η μείωση του μεταφορικού κόστους ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα την τοπική παραγωγή. Παραδίδουμε, λοιπόν, σήμερα ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο (...) Σε δύο χρόνια καταφέραμε όσα οι κήνσορες της ανάπτυξης δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν εδώ και μια δεκαετία (...) Και συνεχίζουμε με την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου από την Πάτρα στον Πύργο και από τον Πύργο στη Μεσσηνία».

Στην προσπάθεια να διαφοροποιήσει την κυβέρνησή του από προηγούμενες, που επίσης προέκριναν έργα υποδομής με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού, ο Αλ. Τσίπρας διεκδίκησε τα εύσημα για την αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης, ενώ κόμπασε για την προάσπιση του «δημοσίου συμφέροντος» κάνοντας λόγο για «επιζήμιες για το δημόσιο συμβάσεις» κατά την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και «αμαρτωλό παρελθόν που επιχειρούμε να αφήσουμε πίσω», επιχειρώντας να κρύψει ότι και στη φάση της ανάπτυξης και στην κρίση το καπιταλιστικό κράτος στηρίζει με όλα τα μέσα την καπιταλιστική κερδοφορία. Στέλνοντας, όπως γίνεται και τώρα, το λογαριασμό στο λαό που έχει πληρώσει πολλαπλά για τα αυτονόητα αυτά έργα, ενώ - παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της κυβερνητικής προπαγάνδας - θα συνεχίσει να τα χρυσοπληρώνει και με το «νέο σύστημα» αναλογικής χρέωσης και τα πλευρικά διόδια, ακόμα και «μια ανάσα» από την πόλη της Καλαμάτας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός καθησύχασε τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι η ανάπτυξη έρχεται, εμφανίζοντάς την παραπλανητικά ως επωφελή και για το λαό, με δηλώσεις συσκότισης του ταξικού και αντιλαϊκού χαρακτήρα της, όπως «...ο ήλιος σηματοδοτεί το γεγονός ότι σιγά σιγά η χώρα και η οικονομία φεύγει από τη σκιά», ότι η δεύτερη «αξιολόγηση» «θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σηματοδοτώντας την έναρξη του «μεγάλου έργου της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας», που βέβαια έχει ως «προαπαιτούμενο» το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και τη μόνιμη φοροληστεία.

ΤΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργα για τα κέρδη των επιχειρηματιών και όχι για τις ανάγκες του λαού

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέδωσε στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα του ακριβοπληρωμένου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Καλαμάτας.

Πιστός στην παράδοση των προκατόχων του (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των δορυφόρων τους), που σε ανάλογες περιπτώσεις και με αντίστοιχη φρασεολογία παρουσίαζαν το άσπρο μαύρο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα του νομού μας, υποστήριξε ότι με τα έργα της κυβέρνησής του η Μεσσηνία και η Καλαμάτα μπαίνουν στο επίκεντρο της Πελοποννήσου, ότι θα έρθει η ανάπτυξη, χωρίς να λέει βεβαίως ότι βασική προϋπόθεση είναι το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων.

Και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες, που διεκδικούν για τον εαυτό τους την πατρότητα αυτών των έργων, αλλά και μερίδα του τοπικού αστικού Τύπου που υποδεικνύει την καθυστέρηση στην κατασκευή των υπόλοιπων οδικών αξόνων του νομού, έχουν τον ίδιο θεό: την υπεράσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Υποκριτικά αναφέρονται στο λαό και στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που υποφέρουν, στην πραγματικότητα. Αλλα αυτιά θέλουν να "χαϊδέψουν".

Τα έργα υποδομής αφορούν την ανάπτυξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματιών, τα τεράστια κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων. Τελικά, καμιά σχέση δεν έχουν με τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των συνταξιούχων, των ανέργων, όλων αυτών δηλαδή που αποκλειστικά πληρώνουν για να μπουκώνει με άφθονο κρατικό χρήμα το κεφάλαιο. Και αναφερόμαστε σε ένα έργο που φτιάχτηκε με λεφτά του ελληνικού λαού μέσα από κρατικές και ευρωπαϊκές πιστώσεις, που ανατιμολογήθηκε αρκετές φορές (προς τα πάνω), άσχετα ποια κυβέρνηση ήταν στην εξουσία, ικανοποιώντας πάντα τις απαιτήσεις των κατασκευαστικών εταιρειών, που συνεχίζει και τον πληρώνει ο λαός με πανάκριβα διόδια. Ακόμα και τα πλευρικά διόδια, που είναι μέσα στον αστικό ιστό και εξυπηρετούν το νοσοκομείο, δεν θέλει να τα καταργήσει η κυβέρνηση.

Εργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία γιατί δεν προτάσσονται; Μήπως γιατί δεν είναι επιλέξιμα για την κερδοφορία του κεφαλαίου και αφορούν μόνο τον κοσμάκη που πλημμυρίζει το σπίτι του, το μαγαζί και το χωράφι του;

Αντισεισμικά έργα γιατί δεν προτάσσονται; Πόσα είναι τα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κτλ.) που ελέγχτηκαν και πάρθηκαν μέτρα; Μόνο όταν γίνεται κάνας σεισμός γίνονται "έργα" σε επίπεδο εξαγγελιών.

Παράλληλα εκτός από τα εγκαίνια ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, ενώ τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου τού είπαν τα κάλαντα. Ομως, επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας μάς περνάει για ιθαγενείς στους οποίους μοιράζει καθρεφτάκια, πέρα από τα μεγάλα λόγια για την Ειδική Αγωγή ας απαντήσει στα παρακάτω καυτά ερωτήματα:

1. Πόσα από τα τμήματα ένταξης που ιδρύθηκαν λειτουργούν (στο νομό μας δεν λειτουργεί το τμήμα ένταξης στο Γυμνάσιο Πύλου, στο Δημοτικό Δυτικής Μάνης, Κυπαρισσίας κ.ά.);

2. Γιατί, αφού έχουν καλυφθεί οι ανάγκες, οι δάσκαλοι που εργάζονται στην παράλληλη στήριξη δεν δουλεύουν με έναν μαθητή αλλά με 2-3, ακόμα και 4 παιδιά, μέχρι και σε 3 διαφορετικά σχολεία, υποβαθμίζοντας την Ειδική Αγωγή με τη μετατροπή της σε απασχόληση;

3. Γιατί στο Ειδικό Γυμνάσιο Καλαμάτας και στο Τμήμα Κωφών και Βαρηκόων τα κενά καλύπτονται από καθηγητές χωρίς καμία ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή;

4. Γιατί δεν έχουν γίνει ποτέ διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής και εδώ και 15 χρόνια (!!!) είναι αναπληρωτές σε εργασιακή ομηρία;

5. Γιατί με το νόμο που πέρασε το καλοκαίρι οργανική θέση στην Ειδική Αγωγή μπορεί να πάρει ο κάθε εκπαιδευτικός χωρίς καμία ειδίκευση σε αυτήν;

Αλλά και στο Μουσικό Σχολείο:

1. Γιατί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας υπάρχουν ακόμα και τώρα 250 ώρες κενές λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού στα μαθήματα μουσικής παιδείας;

2. Γιατί στα υποχρεωτικά όργανα (πιάνο και παραδοσιακός ταμπουράς) αντί για ατομικά μαθήματα γίνονται ομαδικά;

Βέβαια οι απαντήσεις είναι απλές: Γιατί "όλα τα λεφτά" από τη σκληρή δουλειά, αλλά και από την άγρια φορολόγηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κατευθύνονται στα ταμεία των επιχειρηματιών. Ετσι αναπτύσσεται η καπιταλιστική οικονομία, έτσι έρχεται η ανάπτυξή της.

Στα παραπάνω ερωτήματα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να δώσουν λύσεις προς όφελός τους, διεκδικώντας τες στο δρόμο της σύγκρουσης, στο δρόμο της πάλης για τη συνολική ανατροπή».

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Σενάρια για νέο κόμμα

Νέα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πρόθεση των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος στον χώρο του λεγόμενου «κέντρου», ως μια ακόμα προσπάθεια διαμόρφωσης εναλλακτικών σχημάτων για το κεφάλαιο στο πλαίσιο των διεργασιών και της κινητικότητας στο αστικό πολιτικό σύστημα, που τροφοδοτούν οι «αβεβαιότητες» του κεφαλαίου.

Λέγεται μάλιστα ότι ετοιμάζονται πέντε τέτοιες εκδηλώσεις για το νέο φορέα. Η πρώτη στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου, ενώ ακολουθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα και στα τέλη Γενάρη στην Αθήνα, καθώς και ότι οι τρεις τους θα απευθυνθούν κύρια στον Στ. Θεοδωράκη, εφόσον το Ποτάμι δείχνει να φυλλορροεί και ο ίδιος έχει δηλώσει έτοιμος «να θυσιάσει το κόμμα του αν δημιουργηθεί ένα πραγματικά νέο προοδευτικό κίνημα».

Τα παραπάνω, προφανώς, δεν βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εκ μέρους της ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, δήλωσε στην εφημερίδα «Καρφί» ότι «η παράταξή μας έχει διαχρονικά πληρώσει τον κατακερματισμό των δυνάμεών της», και κάλεσε τα πρώην στελέχη που σκέφτονται να στήσουν νέο κόμμα, αν στόχος τους είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής «Προοδευτικής Παράταξης», να καταθέσουν τις θέσεις τους και να κριθούν στο συνέδριο που μεθοδεύουν στο ΠΑΣΟΚ, ως «ορόσημο» για την «αναγέννηση» του χώρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ