ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ-ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινά αντίποινα για το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά των εβραϊκών εποικισμών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σημαντική διπλωματική επιτυχία της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτηρίζεται η απόφαση 2334 που ψήφισε στις 23 Δεκέμβρη, με 14 ψήφους υπέρ και την ασυνήθιστη αποχή των ΗΠΑ, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αναγνωρίζει ως παράνομους και δίχως καμία νομική ισχύ ή υπόσταση τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και ζητεί τον άμεσο τερματισμό της διαδικασίας επέκτασής τους. Σημειώνει επιπλέον πως οι εβραϊκοί εποικισμοί που δημιουργήθηκαν μετά το 1967 συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και απαιτεί από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να καταβάλουν συλλογικές προσπάθειες για την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Για την Ιστορία, η απόφαση 2334, που είχε αρχικά βασιστεί σε αιγυπτιακό σχέδιο απόφασης, ψηφίστηκε από τους πρέσβεις της Αιγύπτου, της Ισπανίας, της Αγκόλας, της Σενεγάλης, της Μαλαισίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Βενεζουέλας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Κίνας, της Ουρουγουάης, της Ιαπωνίας, της Ουκρανίας. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, που συνήθως ασκούσε βέτο σε κάθε απόφαση-ψήφισμα του ΟΗΕ που έθιγε τα συμφέροντα των ισραηλινών αρχών, επέλεξε να απόσχει από την ψηφοφορία με εντολή του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει τις γνωστές ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες που έχει με την κυβέρνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εδώ και αρκετά χρόνια...

Η Πάουερ σε σύντομη παρέμβασή της μετά το τέλος της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η απόφαση για πάγωμα των εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη «θα βοηθούσε στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ότι η περαιτέρω επέκτασή τους όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά την υποβαθμίζει. Υποστήριξε ότι η στάση των ΗΠΑ στο θέμα των εβραϊκών εποικισμών και στην ψηφοφορία «ευθυγραμμίζεται με την διακομματική παράδοση των ΗΠΑ» και επικαλέστηκε τις 18 αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ελήφθησαν το 2016 και οι οποίες «ήταν όλες καταδικαστικές» σε βάρος του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, που διατηρεί παράλληλα και την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, καταδίκασε το ψήφισμα του ΟΗΕ, λέγοντας πως δεν θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντη αντι-ισραηλινή απόφαση». Κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στις ΗΠΑ Ρον Ντέρμερ να διαμαρτυρηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να προπαγανδίσει τις ισραηλινές θέσεις κατά του ψηφίσματος σε αμερικανικά δίκτυα. Διέταξε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να «παγώσει» τις σχέσεις με 12 από τις 14 χώρες που ψήφισαν υπέρ της απόφασης για τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς, απέρριψε τις συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας και Κίνας και ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουκρανίας στο Τελ Αβίβ. Ανέστειλε οικονομική βοήθεια προς τη Σενεγάλη, απείλησε με περιορισμό των ταξιδιωτικών μετακινήσεων Ισραηλινών αξιωματούχων στις 14 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας και με αναστολή των οικονομικών συνδρομών του Ισραήλ σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ!

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, διέταξε τερματισμό κάθε συνεργασίας με την Παλαιστινιακή Αρχή, πλην εκείνης που αφορά θέματα ασφαλείας. Ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ (που εκφράζει συμφέροντα των Εβραίων εποίκων) ζήτησε προσάρτηση του παράνομου εβραϊκού εποικισμού Maale Adumim (που απέχει επτά χλμ. ανατολικά της Ιερουσαλήμ) και της λεγόμενης περιοχής C της Δυτικής Οχθης, που αποτελεί πάνω από το 60% των παλαιστινιακών εδαφών και στην ουσία τελεί υπό τον έλεγχο των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Η πολιτική Νετανιάχου χαρακτηρίστηκε ως «καταστροφική» από την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, που τον κάλεσε να αξιοποιήσει την γαλλική διπλωματική διάσκεψη του Παρισιού στις 15 Γενάρη για το Παλαιστινιακό.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς από την πλευρά του εξέφρασε χτες την ελπίδα πως η διάσκεψη του Παρισιού για το Παλαιστινιακό θα καταφέρει να θεσπίσει ένα νέο μηχανισμό για τον τερματισμό της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών και ένα πλαίσιο για την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου. Αντίθετα ο Νετανιάχου απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής της κυβέρνησής του στην επικείμενη διάσκεψη του Παρισιού για το Παλαιστινιακό, επιμένοντας πως μόνο οι άμεσες, διμερείς ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε λύση.

Ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, εκτίμησε ότι το ψήφισμα στον ΟΗΕ θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων την παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Διαφοροποίηση Τραμπ

Στη Νέα Υόρκη, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία έμμεση αντίδρασή του για το ψήφισμα 2334 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεδομένης της προεκλογικής του υπόσχεσης να μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε τον ΟΗΕ «οργανισμό με μεγάλες δυνατότητες, που όμως τώρα είναι μία λέσχη για ανθρώπους που μαζεύονται, συζητούν και διασκεδάζουν. Τι λυπηρό!», κατέληξε σε σχετικό σύντομο μήνυμά του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχή των ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ, η πρώτη από τη δεκαετία του '70, δεν είναι σίγουρο πως συνιστά «στροφή» στην αμερικανική διπλωματία, όσο προσπάθεια του απερχόμενου Προέδρου Μπ. Ομπάμα να τονώσει την υστεροφημία του στη δύση της θητείας του, ενώ επί χρόνια κάλυπτε (παρά τις φαινομενικές διαφωνίες) και προωθούσε τα συμφέροντα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, αποφασίζοντας προσφάτως και νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας - «μαμούθ».

ΑΣΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Εξόρμηση» του κινεζικού «Liaoning» για στρατιωτικές ασκήσεις

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning»
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning»
ΠΕΚΙΝΟ.--

Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning» συμμετείχε την περασμένη βδομάδα σε εκπαιδευτικές και δοκιμαστικές αποστολές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας. Τον ναυτικό σχηματισμό ακολουθίας του αεροπλανοφόρου συναποτελούσαν αρκετά μαχητικά αεροπλάνα «J-15», αλλά και ελικόπτερα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, J-15 απογειώθηκαν και πήραν μερος σε προσομοιώσεις αποστολών, μεταξύ άλλων ανεφοδιασμού στον αέρα και αντιπαράθεσης στην Κίτρινη Θάλασσα (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Κινέζοι την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα).

Οι εκπαιδεύσεις «δυνάμωσαν τη συνέργεια μεταξύ διαφορετικών σκαφών στο σχηματισμό και εξελέπτυσαν την ικανότητά τους». Χαρακτηριστικό της σημασίας που είχαν οι ασκήσεις ήταν πως επικεφαλής τους τέθηκε ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, Γου Σενγκλί.

Το υπουργείο διευκρίνισε ακόμα ότι πριν από τις προαναφερθείσες ασκήσεις το αεροπλανοφόρο διεξήγε ασκήσεις με αληθινά πυρά στη Θάλασσα Μποχάι (γνωστή και ως Κόλπος Μποχάι), που βρίσκεται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής Κίνας, δυτικά του Κόλπου της Κορέας που «βρέχει» την Κορεατική Χερσόνησο.

Το Σάββατο το «Liaoning» κατευθύνθηκε προς τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για «προγραμματισμένες ασκήσεις». Δεν διευκρινίστηκε η ακριβής τοποθεσία και διάρκεια των ασκήσεων.

Δυτικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι επρόκειτο για την πρώτη φορά που το αεροπλανοφόρο βγαίνει εκτός των χωρικών υδάτων της Κίνας για ασκήσεις, συνδέοντας την εξέλιξη με τις «εντάσεις» που δημιουργήθηκαν πρόσφατα με τις ΗΠΑ, όταν ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με την ηγέτη της Ταϊβάν, προκαλώντας την «ενόχληση» του Πεκίνου και αναζωπυρώνοντας τα «σενάρια» για δύσκολη περίοδο που ξεκινά αμέσως μετά για τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ. Οχι λίγες φορές, ο Τραμπ έχει αναδείξει ότι θεωρεί βασικό «αντίπαλο» για το αμερικανικό κεφάλαιο τους ανερχόμενους κινεζικούς ομίλους, για αυτό και καθόλου τυχαία επικρίνει σταθερά τις κινήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά και πλευρές της οικονομικής πολιτικής που δεν προστάτευαν τη θέση των αμερικανικών μονοπωλίων εντός αμερικανικής αγοράς.

ΡΩΣΙΑ
Θετική σε «μεσολαβητικό ρόλο» Κίσινγκερ

ΜΟΣΧΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αναμφίβολα ο Κίσινγκερ παραμένει ένας από τους σοφότερους πολιτικούς και ειδικούς, που κατέχει, μεταξύ άλλων πραγμάτων, βαθιά γνώση και των ρωσικών υποθέσεων και των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων», δήλωσε χτες στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία επικαλούμενη συνεργάτες του νεοκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι ο 93χρονος Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών (επί Προέδρων Νίξον και Φορντ), Χένρι Κίσινγκερ, ενδέχεται να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή», ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, που οξύνθηκε επικίνδυνα ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη θητεία του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι το Κρεμλίνο θα χαιρέτιζε έναν πιθανό ρόλο του με βάση την «πλούσια εμπειρία δεκαετιών και γνώση», υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν εξαρτάται βεβαίως από τη Μόσχα, αλλά από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, όταν αναλάβει καθήκοντα στις 20 Γενάρη. Ο Κίσινγκερ όντως έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, και γι' αυτό έχει και συμπάθειες στη σημερινή αστική τάξη της καπιταλιστικής Ρωσίας, ως ρεαλιστής πολιτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Bild, ο Ντ. Τραμπ φέρεται πως έχει ήδη συναντηθεί αρκετές φορές με τον βετεράνο πολιτικό μετά την 8η Νοέμβρη και υπάρχουν σενάρια που φέρουν τη συμβουλευτική εταιρεία «Kissinger Assosiates Inc» να αναζητά ρόλο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο επιτελείο Τραμπ, ενώ ακούγεται ότι ο Τόμας Γκράχαμ, στέλεχός της, είναι από τους υποψήφιους για τη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Η εταιρεία του Kίσινγκερ συμμετέχει στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ - Ρωσίας, στο οποίο συμμετέχουν πανίσχυρα μονοπώλια και από τις δύο χώρες, μεταξύ των οποίων τα αμερικανικά ExxonMobil (ο έως πρότινος πρόεδρος της οποίας, Ρεξ Τίλερσον, αναλαμβάνει σύντομα καθήκοντα νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ), JP Morgan, Chase, Pfizer κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ