ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Μια διοργάνωση που έχει να προσφέρει πολλά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που πραγματοποιήθηκε στις 2 - 21 Δεκέμβρη, έκλεισε φέτος τα 19 χρόνια. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Πύργο Ηλείας και τις γύρω περιοχές, την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη. Φιλοξενεί ταινίες από όλο τον κόσμο, μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων. Ολες έχουν θέμα τους τα παιδιά και τους νέους. Παράλληλα, από το 2001, διεξάγεται και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio, η οποία περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα, με ταινίες μικρού μήκους φτιαγμένες από παιδιά έως 20 ετών, κινηματογραφικά εργαστήρια και σεμινάρια.

Ολα αυτά τα χρόνια, αθόρυβα αλλά δυναμικά, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, με σκληρή δουλειά από όλους τους συντελεστές του, το φεστιβάλ Ολυμπίας έχει φτάσει να χαρακτηριστεί ως «το κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ για παιδιά και νέους της Ευρώπης», όχι μόνο για το επίπεδο των ταινιών που φιλοξενεί αλλά για τη συνολική του προσφορά στον νεανικό κινηματογράφο.

Εκατοντάδες δημιουργίες με επίκεντρο τα παιδιά και τους νέους

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου, ήταν αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Κάλυψε μια μεγάλη θεματολογική γκάμα: Ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, η υιοθεσία, η εξαφάνιση των εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος, η ζωή στο σχολείο, οι συνθήκες φτώχειας, η ζωή στο χωριό, η κώφωση, οι φυλετικές ανισότητες, η παιδική εργασία, το δουλεμπόριο παιδιών, οι διατροφικές διαταραχές... Και, βέβαια, η σύγχρονη προσφυγιά και οι συνέπειές της στη ζωή των παιδιών.

Στιγμιότυπα από τη διοργάνωση
Στιγμιότυπα από τη διοργάνωση
Ακόμα προβλήθηκαν ταινίες που υμνούν, συχνά με χιούμορ, και τη χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, τη φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, τη συντροφικότητα και τη χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης...

64 ταινίες από 34 χώρες στο διαγωνιστικό τμήμα.

91 ταινίες στα αφιερώματα:

  • Ζλιν: Ο λόφος των κινηματογραφικών ονείρων
  • Γκρεμίζοντας προκαταλήψεις, Μαθαίνοντας την αποδοχή
  • Zoom in European Children's Film
  • Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό amimation
  • Pim & Pom

85 εργαστήρια και σεμινάρια:

  • 21 κινηματογραφικά εργαστήρια πενθήμερης διάρκειας
  • 40 μονοήμερα ή διήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια
  • 6 εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης
  • 18 σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς.

Ακόμα, εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Είναι ένας αριθμητικός απολογισμός και παράλληλα ο καμβάς που υφάνθηκε το πολιτιστικό γίγνεσθαι στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Σε μια βδομάδα που ήταν διπλή, καθώς ξεδιπλώθηκε και η δράση της 16ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio. Ενα φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, με 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών.


Σαν απολογισμό της φετινής χρονιάς αξίζει να αναφέρουμε, ανάμεσα στα πολλά βραβεία που δόθηκαν, το βραβείο καλύτερης ταινίας που κέρδισε η «Ουράνια Καμήλα» του Ρώσου σκηνοθέτη Γιούρι Φέτινγκ, ενώ στο Ελληνικό τμήμα της Camera Zizanio βραβεύτηκε η ταινία «Κόσμος Τρελός» από το Λύκειο Κυθήρων, ένα νησί που δεν έχει αίθουσα κινηματογράφου, αλλά φαίνεται πως έχει κινηματογραφιστές...

Μεγαλώνει κι ομορφαίνει μπολιάζοντας την αθωότητα με την τέχνη και τον πολιτισμό

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για αυτό το πολύ σημαντικό Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης Τζαννέτος Κομνηνέας, σημειώνει: «Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες θεατές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Δεν είναι τα δεκάδες εργαστήρια και οι παράλληλες εκδηλώσεις σε οχτώ πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Ούτε οι πολυποίκιλες καλλιτεχνικές συναντήσεις και το άγγιγμα της Ιστορίας μέσα από τους αρχαιολογικούς τόπους και τα μνημεία ούτε ακόμα από την ώσμωση της Ηλειακής γης και των υλικών και άυλων καρπών της. Είναι το δέσιμο όλων αυτών μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που ενηλικιώνεται κρατώντας την αθωότητα και μπολιάζοντάς την με την τέχνη και τον πολιτισμό».

Από τη μεριά του, ο κινηματογραφιστής Γιώργος Didi Διδυμιώτης επισημαίνει: «Ο Πύργος και οι γύρω περιοχές κατακλύζονται από παιδιά που με μια κάμερα στο χέρι προσπαθούν να μιλήσουν στον κόσμο. Σε αυτούς τους μικρούς σε ηλικία καλλιτέχνες δίνει βήμα το φεστιβάλ. Τη δική τους φωνή ακούμε και για αυτό πιστεύω πως είναι ένας θεσμός βαθιά πολιτικός. Είναι ένας θεσμός που δίνει στους νέους χώρο και χρόνο για συνεργασία, δημιουργία και τελικά συμμετοχή στα κοινά.


Εχουν επισημανθεί πολλάκις τα οφέλη από την επαφή των παιδιών με την τέχνη και συγκεκριμένα με τον κινηματογράφο. Οφέλη για τα ίδια τα παιδιά αλλά και την κοινωνία. Ως θεατές αλλά κυρίως ως δημιουργοί οι νέοι κινηματογραφιστές έρχονται σε επαφή με τα θέματα που τους απασχολούν και μπαίνουν στη διαδικασία να τα αντιμετωπίσουν αλλά και να πουν την άποψή τους. Μέσα από το συναρπαστικό ταξίδι παραγωγής μιας ταινίας συνειδητοποιούν ότι μπορούν όχι μόνο να ονειρεύονται αλλά και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Ισως εδώ είναι και το πιο γοητευτικό μέρος της διαδικασίας καθώς το σινεμά ως τέχνη ομαδική βασίζεται στην καλή συνεργασία. Δεν είναι μόνος του ο δημιουργός. Εχει συνεργάτες που ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιδιώκουν συγκεκριμένους στόχους».

Αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση, ο Τζ. Κομνηνέας τονίζει: «Οι συζητήσεις με τους δημιουργούς των ταινιών έθεσαν προβληματισμούς, έβγαλαν βιώματα, ευαισθητοποίησαν τους θεατές πείσμωσαν τους συνειδητοποιημένους και δημιούργησαν ρωγμές στον τοίχο των προκαταλήψεων. Απόδειξη ότι ο κινηματογράφος, αν και δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έχει τη δύναμη να γκρεμίζει στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Η κάμερα είναι όπλο. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι όπλο. Ενα φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι απόλαυση, και ομορφιά, και αγώνας, και γλέντι. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους και η κάμερα Ζιζάνιο είναι όλα αυτά μαζί», υπογραμμίζει, ενώ ο Γ. Διδυμιώτης που επισημαίνει τη σημασία της όλο και μεγαλύτερης συμμετοχής χρόνο με το χρόνο, προσθέτει: «Με αδιάκοπη δουλειά από πολλούς φίλους μικρούς και μεγάλους και απεριόριστη ενέργεια το φεστιβάλ Ολυμπίας οδεύει προς την εικοσαετία. Του χρόνου, θα έρθω πάλι για να δουλέψω και να κουραστώ μαζί με όλους τους υπόλοιπους συντελεστές, για να έχουμε τη χαρά να το βλέπουμε να μεγαλώνει και να ομορφαίνει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ