ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πρωτοχρονιάτικα φεστιβάλ για παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Για 5η συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά. Με μεράκι και εθελοντική προσφορά που χαρακτηρίζουν τους νέους κομμουνιστές, υπόσχονται για μια ακόμη χρονιά πολύτιμες στιγμές ξεγνοιασιάς, δημιουργικής απασχόλησης - και μάλιστα δωρεάν - σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από την εμπορευματοποιημένη διασκέδαση που κυριαρχεί παντού.

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών από την ηθοποιό Αννα Σιταρίδου, θεατρικό από την παιδική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα», μαθήματα χορού, κατασκευές ημερολογίου, τρισδιάστατης κάρτας, μαριονέτας - καλικάντζαρου, γυάλινης μπάλας κ.ά. Επίσης θα έχει facepainting, εργαστήρι με πειράματα. Η βραδιά θα κλείσει με ξέφρενο πάρτι.

Μιλώντας στο «Ρ», η Μαρία Κοσμά, από την ομάδα της ΚΝΕ που προετοιμάζει τη γιορτή, σημείωσε: «Μέσα στις συνθήκες που ζούμε, στις συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν το καθιερωμένο πλέον Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ για τους μικρούς μας φίλους. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στα νέα ζευγάρια, στις λαϊκές οικογένειες, που δίνουν καθημερινά αγώνα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ο στόχος που έχουμε είναι, μέσα από την πρωτοχρονιάτικη αυτή γιορτή, οι μικροί μας φίλοι και οι γονείς τους να έρθουν σε επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία, να διασκεδάσουμε παρέα, και φυσικά οι μικροί μας φίλοι μαζί με τους γονείς, τους παππούδες, που κάθε χρόνο τους συνοδεύουν, να έρθουν σε επαφή με μια άλλη πολιτιστική πρόταση, να γεμίσουν με χαρά και δύναμη. Και έτσι, δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες».


Και, κλείνοντας, μας θυμίζει το στίχο του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ:

«Ας προσφέρουμε τον κόσμο στα παιδιά έστω και για μια μέρα.

Ας τους τον δώσουμε να παίξουν μαζί του.

Σαν ένα πολύχρωμο μπαλόνι.

Ας προσφέρουμε τον κόσμο στα παιδιά.

Για να μάθει ο κόσμος την φιλιά.

Εστω για μια μέρα».

Στην Αθήνα 3 και 4 Γενάρη

Στην Αθήνα και φέτος το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο, με παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, δημιουργικά εργαστήρια και βέβαια... πολύ χορό και τραγούδι. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Γενάρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στο χώρο θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία για μικρούς και μεγάλους με επιλεγμένους τίτλους βιβλίων, που αποτελούν μία καλή πρόταση για τον ελεύθερο χρόνο που πολλοί καταφέρνουν να ξεκλέψουν την περίοδο των γιορτών, αλλά και για δώρα. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΓΕΝΑΡΗ

17.30: Συλλογική κατασκευή - ζωγραφιά, ομαδικό παιχνίδι: «Φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι», «Εχουμε μήνυμα».

18.30: «Φτιάχνουμε τις ποδιές μας και... ΠΕΙΡΑΜΑτιζόμαστε». Εργαστήρι πειραμάτων.

19.30: «Μαγικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι», παράσταση από την Ιρίνα Μπόικο.

«Ενα κοριτσάκι ξεκινά ένα ταξίδι στο δάσος. Ολοι οι δώδεκα μήνες της χρονιάς θα εμφανιστούν στην ηρωίδα μας. Θα γίνουν φίλοι της και με την πολύτιμη βοήθεια των παιδιών - θεατών θα κάνουν το ταξίδι της αξέχαστο! Μια χαρούμενη, διαδραστική, αισιόδοξη παράσταση για παιδιά 2,5 - 6 ετών. Βασίζεται σε λαϊκό σλοβένικο παραμύθι».


ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΓΕΝΑΡΗ

11.00: Κατασκευή φιγούρας Καραγκιόζη, ομαδικό παιχνίδι: «Εχουμε μήνυμα».

12.00: Διαδραστική αφήγηση παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης» από ομάδα της ΚΝΕ.

«Ενα μαγικό ταξίδι προς τη χώρα της Φαντασίας. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η Κλάρα κι ο Καρυοθραύστης περνούν από διάφορα ονειρικά μέρη. Από τη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού, στη χώρα των Γλυκών, που συναντούν τη Ζαχαρένια Νεράιδα και φτάνουν στη χώρα των Λουλουδιών».

12:30: Παράσταση Καραγκιόζη από το Θίασο Σκιών του Γ. Ταρουνά.

13:00: Πάρτι!





Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ