ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /40
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις 11 Γενάρη η μεγάλη εκδήλωση για τα 96 χρόνια του Κόμματος
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
  • Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση με πάνω από 200 συντελεστές

Δύο βδομάδες απέμειναν για τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ για τα 96 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται την Κυριακή 11 Γενάρη, στις 18.30, στο ΣΕΦ, θα περιλαμβάνει ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και μουσικοθεατρική παράσταση με περισσότερους από 200 συντελεστές. Ολες οι κομματικές και ΚΝίτικες οργανώσεις της Αττικής εδώ και καιρό διακινούν την πρόσκληση, ενώ συνεργεία του Κόμματος οργανώνουν εξορμήσεις, αφισοκολλούν σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, ώστε να φτάσει παντού το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

Καθώς έχει ήδη εγκαινιαστεί η πενταετία που οδηγεί στον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ, ο πήχης μπαίνει ψηλά για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΚΟ Αττικής: Να είναι αντάξια της βαριάς Ιστορίας που κουβαλούν οι κομμουνιστές μετά από ένα σχεδόν αιώνα ηρωικής πορείας, μαζί με το λαό, προς τις «λεωφόρους του μέλλοντος».

Παράλληλα η εκδήλωση συμπίπτει με την πλούσια πολιτική παρέμβαση που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής το τελευταίο διάστημα. Η προετοιμασία της πάει χέρι - χέρι με την προσπάθεια που κάνουν οι Οργανώσεις σε όλη την Αττική προκειμένου ο λαός να βγει στο προσκήνιο, να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις με οργάνωση της πάλης του και ενίσχυση του ΚΚΕ, είτε βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε όχι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, όποιο κόμμα κι αν βρεθεί στο τιμόνι της κυβερνητικής διαχείρισης. Με την εκδήλωση στο ΣΕΦ, κορυφώνεται μια δραστηριότητα συσκέψεων, περιοδειών, συγκεντρώσεων, εξορμήσεων, όπου η ΚΟ Αττικής συζήτησε με το λαό και τη νεολαία του Λεκανοπεδίου για την ουσία των πολιτικών εξελίξεων, καλώντας τους να μη μένουν θεατές των αντιλαϊκών παζαριών, να μην ψάχνουν νέους σωτήρες, αλλά να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια.

Αντικειμενικά, η εκδήλωση θα αποτελέσει παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις και πλατύ κάλεσμα στο λαό να συστρατευτεί με το δικό του Κόμμα, να υιοθετήσει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

«Η ευτυχία δεν είναι παραμύθι των δυστυχισμένων. Περπατάτε...»

Οι στίχοι αυτοί από το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Γειτονιές του κόσμου» τιτλοδοτούν την πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση που προετοιμάζεται ειδικά για την εκδήλωση.

Ηδη, μια σειρά εκδηλώσεις που έγιναν από τον Οκτώβρη έως σήμερα στην Αττική επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες που ανοίγει ο συνδυασμός των πολιτικών συγκεντρώσεων του Κόμματος με ποιοτικό καλλιτεχνικό έργο εμπνευσμένο από την Ιστορία του εργατικού κινήματος, αποδεικνύουν ότι η συμμετοχή σε μια τέτοια πρωτοβουλία του ΚΚΕ είναι κάτι παραπάνω από το άκουσμα μιας ομιλίας. Οι συγκεντρώσεις για τα 96 χρόνια του Κόμματος, για τα 70 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, οι συναυλίες που πραγματοποίησαν μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις, προσφέρουν στο λαό την ευκαιρία να έρθει σε ουσιαστική επαφή με το ΚΚΕ, να προβληματιστεί, να τονώσει την αισιοδοξία του, την αυτοπεποίθησή του ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή του.

Οι προετοιμασίες για τη μουσικοθεατρική παράσταση της 11ης Γενάρη είναι εντατικές, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζει τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του Κομμουνιστικού Κόμματος. Δεν πρόκειται απλά για μια συναυλία, για μια ιστορική αναδρομή, αλλά για μια ξεχωριστή καλλιτεχνική παράσταση, ειδικά δημιουργημένη για την επέτειο των 96 χρόνων.

Οι καθημερινές πρόβες που κάνουν εδώ και καιρό οι δεκάδες συντελεστές, μέλη και φίλοι του Κόμματος, στόχο έχουν η παράσταση να δίνει έμφαση στην ιστορική συνέπεια και συνέχεια του ΚΚΕ, στην προσήλωσή του στην υπόθεση της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, ως στοιχείο που προσέδωσε στο Κόμμα ικανότητα πρόβλεψης, το έδεσε κυριολεκτικά με το λαό του τόπου, το κράτησε όρθιο σε πείσμα όσων ήθελαν να ξεμπερδεύουν μαζί του όταν τάχα «τέλειωνε η Ιστορία».

Μέσα από την παράσταση θα προβάλλεται το γεγονός ότι το ΚΚΕ, το Κόμμα της εργατικής τάξης, ποτέ δεν τα δίπλωσε, ποτέ δε σταμάτησε να πιστεύει στο λαό και τη δύναμή του να καταργήσει την εκμετάλλευση. Ποτέ δεν πρόδωσε τον εργάτη, το φτωχό, ποτέ δε συμβιβάστηκε με τον καπιταλισμό, δεν έψαξε να βρει τον εύκολο δρόμο. Ποτέ δεν απομακρύνθηκε από το στρατηγικό του στόχο, το Σοσιαλισμό, γεγονός που του προσέδωσε αντοχή ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική.

Πάνω από 200 συντελεστές στη μουσικοθεατρική παράσταση

Οι παραπάνω πλευρές της ανυποχώρητης στάσης του Κόμματος θα ζωντανέψουν στην εκδήλωση μέσα από σενάριο βασισμένο σε κείμενα του Λένιν, του Μαγιακόφσκι, του Ρίτσου και του Μπρεχτ. Σενάριο που θα εμπλουτίζεται από μουσική και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κομμάτια των Χανς Αϊσλερ, Κουρτ Βάιλ, Χρήστου Λεοντή, Θάνου Μικρούτσικου, Μίκη Θεοδωράκη, Μιχάλη Τερζή, Μάνου Λοΐζου.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Χριστίνα Καγιάφα, Σύλβια Καπερνάρου, Βασίλης Λέκκας και Πάνος Μπούσαλης, όπως και οι λυρικοί καλλιτέχνες Ζωή Απειρανθίτου, Γιώργος Σαμαρτζής και Νεκτάριος Σαμαρτζής.

Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι οι Δημήτρης Αντωνιάδης, Αλεξία Γαβρίλη, Δανάη Κατσαμένη, Τζένη Κόλλια, Κατερίνα Κουτροκόη, Φαίδρα Παπανικολάου και Γιώργος Πέππας.

Ιδιαίτερο τόνο δίνουν στην παράσταση οι κοντά 100 συντελεστές που αναλαμβάνουν ρόλο «χορού».

Ξεχωρίζει επίσης το ότι η μουσική συνοδεία είναι γραμμένη ειδικά για την παράσταση από τους καλλιτέχνες Δημήτρη Κουφαλάκο και Φίλιππο Παχνιστή.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει η Θαλασσιά Αντωνοπούλου, την ενορχήστρωση ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, τη χορογραφία - κινησιολογία η Βαγγελιώ Κυριαζίδου και τους φωτισμούς ο Ακης Αποστολίδης.

Στόχος είναι να μετατραπεί η εκδήλωση σε μια μαζική διαδήλωση, με τη συμμετοχή της η εργατική τάξη να στείλει μήνυμα στα αστικά επιτελεία ότι παλεύει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες, για να κάνει εκείνη κουμάντο στον τόπο. Να δώσει κουράγιο, να εμπνεύσει τους κομμουνιστές και τους φίλους του Κόμματος, ώστε να συνεχίσουν ακούραστα, χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο, τις προσπάθειες για την πιο αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την οργάνωση της λαϊκής πάλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ