ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /40
Τιμάμε τα 100 χρόνια του ΚΚΕ παλεύοντας για την ισχυροποίησή του

Για τον ανοιχτό διαγωνισμό της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διαμόρφωση λογότυπου για τα 100 χρόνια του Κόμματος, μιλούν στον «Ρ» τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Β. Πλατανιά και Γ. Κλεφτογιάννης

Από τη συνέντευξη με την Β. Πλατανιά και τον Γ. Κλεφτογιάννη
Από τη συνέντευξη με την Β. Πλατανιά και τον Γ. Κλεφτογιάννη
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση λογότυπου, το οποίο θα σηματοδοτεί και θα ενοποιεί τις πολύπλευρες δραστηριότητες γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος. Ο διαγωνισμός ήδη «τρέχει» και ολοκληρώνεται στις 31 Γενάρη 2015. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να βρουν ολόκληρη την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, την προκήρυξη της Οργανωτικής Επιτροπής, μαζί με χρήσιμο υλικό (λογότυπα, κείμενα, παλαιότερες αφίσες, φωτογραφίες, εκθέσεις του Κόμματος) και στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες στην ειδικά διαμορφωμένη για το διαγωνισμό ιστοσελίδα http://logo100.kke.gr, όπως επίσης στα site του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο πόρταλ «902.gr» και στον «Ριζοσπάστη».

Τη διενέργεια του διαγωνισμού έχει αναλάβει η Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε, ενώ τα έργα θα αξιολογήσει Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους: Βαρελά Τάκη, εικαστικό, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Γκιόκα Γιάννη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Δαραδήμο Μπάμπη, εικαστικό, πρόεδρο του ΟΣΔΕΤΕ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους), Δημητρέα Βαγγέλη, ομότιμο καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Εύα Μελά, εικαστικό, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Μηλιαρονικολάκη Ελένη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Φαρσακίδη Γιώργο, εικαστικό - αντιστασιακό, Χιώνη Θοδωρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η αφίσα του διαγωνισμού
Η αφίσα του διαγωνισμού
Για τον διαγωνισμό και τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ ο «Ρ» συζήτησε με τους Βαγγελιώ Πλατανιά και Γιάννη Κλεφτογιάννη, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

***

-- Σε λίγα χρόνια το ΚΚΕ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και δράσης. Οι εκδηλώσεις γιορτασμού έχουν ήδη αρχίσει. Σε ποιο πλαίσιο αυτές διεξάγονται και ποιο είναι σε γενικές γραμμές το περιεχόμενό τους;

Βαγγελιώ Πλατανιά: Η ΚΕ του ΚΚΕ πριν από ένα χρόνο δημοσίευσε τη διακήρυξη για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν και οι στόχοι για την πενταετία αυτή που θα κορυφωθεί το 2018. Βασικοί στόχοι αυτής της περιόδου είναι η διάδοση του Προγράμματος του Κόμματος, καθώς και ο στόχος να μας βρει το 2018 με πιο ισχυρές Κομματικές Οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, στους χώρους που μας ενδιαφέρουν στη βιομηχανία, στους κλάδους στρατηγικής σημασίας για το Κόμμα μας. Ενας επιπλέον στόχος αφορά και στην ενίσχυση της ΚΝΕ, δηλαδή ακριβώς όπως αυτή η χρονιά - ορόσημο θέλουμε να βρει τις Κομματικές Οργανώσεις πιο δυνατές, θέλουμε να βρει και την ΚΝΕ δυναμωμένη, το Κόμμα να είναι ενισχυμένο και με νέα μέλη, με τη δουλειά στη νεολαία δηλαδή.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της διακήρυξης έχουν οριστεί ορισμένοι στόχοι, που αφορούν ακριβώς το να αναδειχτεί η προσφορά της εκατοντάχρονης πορείας του Κόμματος σε όλους τους τομείς της δράσης του και όσον αφορά την προσφορά του στους αγώνες, στο εργατικό κίνημα, να αναδειχτεί με βάση και επετείους και ιστορικές στιγμές η συνολική προσφορά του Κόμματος στην ταξική πάλη μέσα από τις κορυφαίες στιγμές που αφορούν, π.χ., τη δεκαετία του '40 και πιο ιδιαίτερα την περίοδο του ΔΣΕ.

Εχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται ορισμένες τέτοιες εκδηλώσεις, για παράδειγμα είδαμε την εκδήλωση για τον Δεκέμβρη του '44 σε μια κατάμεστη αίθουσα του Περισσού, αλλά και σε μια σειρά άλλες πλευρές που αφορούν στη δράση και προσφορά του Κόμματος στην Παιδεία, στον Πολιτισμό και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Ηδη οι ΚΟ έχουν αρχίσει να οργανώνουν και να πραγματοποιούν τέτοιες εκδηλώσεις, στην πορεία αυτή η δραστηριότητα θα κορυφώνεται. Στις 11 Γενάρη υπάρχει η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής στο ΣΕΦ για τα 96 χρόνια του Κόμματος, που είναι κι ένας σημαντικός σταθμός σ' αυτές τις εκδηλώσεις αυτού του χρόνου.

-- Η ΚΕ του ΚΚΕ προκήρυξε διαγωνισμό για το λογότυπο του εορτασμού ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Πείτε μας δυο λόγια γι' αυτό.

Γιάννης Κλεφτογιάννης: Στις αρχές Δεκέμβρη η ΚΕ του ΚΚΕ προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση λογότυπου το οποίο σηματοδοτεί και ενοποιεί όλες αυτές τις πολύπλευρες δραστηριότητες για το γιορτασμό των 100 χρόνων. Ο διαγωνισμός είναι δίμηνος, ξεκίνησε στις αρχές Δεκέμβρη και διαρκεί μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2015. Θεωρούμε ότι το λογότυπο σήμα των 100 χρόνων του ΚΚΕ πρέπει να εκφράζει και να αποτυπώνει με πρωτότυπη και υψηλή σύνθεση τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που απορρέουν από την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του ΚΚΕ, όπως αυτά εκφράζονται και με το σύνθημα «100 χρόνια με το λαό για το σοσιαλισμό - σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος». Τον Δεκέμβρη του 2018 συμπληρώνονται τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, ουσιαστικά μια συγκλονιστική ιστορική διαδρομή ενός αιώνα, αμέτρητων αγώνων, θυσιών και προσφοράς στην εργατική τάξη και το λαό.

Η ΚΕ, με το κάλεσμά της, απευθύνεται σε εικαστικούς καλλιτέχνες, γραφίστες, εργαζόμενους σ' αυτό τον κλάδο, στην επικοινωνία, στη διαφήμιση, στους σπουδαστές των σχολών καλών τεχνών, γραφικών τεχνών, σχολών επικοινωνίας και ενημέρωσης, όσους δηλαδή απ' όλο αυτό το χώρο συγκινούνται και εμπνέονται από τους αγώνες και το όραμα του ΚΚΕ. Και τους καλούμε να συμβάλουν με τη δημιουργική τους συμμετοχή για την επιτυχία του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός αφορά λογότυπο σήμα για τα 100 χρόνια του Κόμματος και όχι αλλαγή του συμβόλου που έχει το ΚΚΕ. Ουσιαστικά θα αφορά εκείνο το λογότυπο που θα συνοδεύει μέχρι το 2018 όλες τις δραστηριότητες του Κόμματος. Με βάση την προκήρυξη γίνεται καθαρό ότι για να γίνει αποδεκτό ένα σήμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Τα τρία γράμματα του ΚΚΕ, τις λέξεις 100 χρόνια και να έχει το σφυροδρέπανο. Μόνο απ' αυτό προκύπτει ότι αφορά έναν επετειακό λογότυπο.

Αδιάρρηκτη σχέση με τους δημιουργούς για τη διάδοση των πρωτοπόρων ιδεών του ΚΚΕ

-- Το κάλεσμα αφορά σε εθελοντική συμμετοχή, η ανιδιοτελής προσφορά είναι ένα γνώρισμα που συνοδεύει το ΚΚΕ σε όλη του την ιστορική διαδρομή. Πού διαφέρει αυτός ο εθελοντισμός από τον εθελοντισμό που προβάλλεται σαν στάση ζωής σήμερα απ' την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της;

Β. Π.: Στα 100 χρόνια ζωής του το ΚΚΕ έχει διαμορφώσει μια πλούσια και πολύμορφη σχέση με τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και ιδιαίτερα με τους εικαστικούς, καθώς ανέκαθεν το ΚΚΕ είχε στο μυαλό του να αξιοποιεί την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών μορφών και των μέσων έκφρασης, ακριβώς γιατί και μέσα από την καλλιτεχνική μορφή μπορούν να διαδοθούν ευρύτερα οι προοδευτικές, πρωτοπόρες ιδέες του. Αυτό δεν είναι ένα γνώρισμα της εποχής και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το ίδιο το λογότυπο του Κόμματος, το σημερινό, είναι δημιούργημα του μεγάλου εικαστικού, του Τάσσου. Αν θέλετε δίνει και το στίγμα αυτής της συνεχούς αδιάρρηκτης σχέσης. Από αυτήν τη σκοπιά δεν θεωρούμε ότι είναι κάτι καινούργιο το γεγονός ότι καλούμε καλλιτέχνες, αν μπορούν, να εμπνευστούν απ' τους στόχους και τη δράση του ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα, αν υιοθετούν το Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Θεωρούμε όμως ότι αυτή η διαδικασία είναι η συνεισφορά στην ευρύτερη ανάπτυξη των καλλιτεχνικών μορφών.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης οι ίδιοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες εντάσσονταν σε μια τέτοια διαδικασία προπαγάνδας, με πιο χαρακτηριστική την περίοδο της Κατοχής, που στα παράνομα τυπογραφεία οι καλλιτέχνες με μέσα αυτοσχέδια, τύπωναν χιλιάδες αφίσες προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν τα μηνύματα του ΕΑΜ, του ΚΚΕ πλατιά στον κόσμο.

Αυτή η δουλειά σήμερα αποκτά μεγαλύτερη επικαιρότητα και σημασία ακριβώς γιατί έρχεται σε αντίθεση και αντιπαράθεση με τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, που καλεί τους καλλιτέχνες να δουλεύουν τζάμπα, προκειμένου όμως να βγάζει κέρδος, προκειμένου να θησαυρίζουν οι λίγοι. Δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η υπόθεση με την υπόθεση του ΚΚΕ, που η προσφορά της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο ΚΚΕ είναι εθελοντική και σφραγίζει, αποτελεί σφραγίδα μιας αδιάρρηκτης συνεχούς σχέσης. Δεν υπάρχει, δηλαδή, καμία σύγκριση με αυτή τη διαδικασία που γίνεται στην αγορά, με τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Αλλωστε, σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, απ' την έως τώρα εικόνα, γιατί ήδη ο διαγωνισμός εξελίσσεται ένα μήνα, καταλαβαίνουν τη σημασία και το βάρος αυτού του καθήκοντος, ότι δηλαδή είναι μεγάλη υπόθεση για έναν καλλιτέχνη να αναλάβει να καταθέσει πρόταση για το λογότυπο που θα συνοδεύει τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Γι' αυτό και είμαστε αισιόδοξοι ότι και μέσα απ' αυτή τη διαδικασία θα προκύψει ένα πολύ ωραίο και ορθό πολιτικά και αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα. Εχουμε εμπιστοσύνη και στους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος και φυσικά στα κριτήρια της Κριτικής Επιτροπής.

Γ. Κ.: Η σχέση του Κόμματος με τους δημιουργούς δεν είναι μια σχέση συναλλαγής, δηλαδή δεν είναι ότι θα δώσουν κάτι και θα πάρουν κάτι. Είναι ανιδιοτελής. Η μόνη οικονομική «συναλλαγή», αν θέλαμε να το πούμε έτσι, είναι η οικονομική στήριξη του ΚΚΕ από το υστέρημα του λαού. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ήθελα να συμπληρώσω ότι μας έχουν έρθει αρκετές προτάσεις μέχρι στιγμής, κάποιες πληρούν τις προϋποθέσεις που βάζει η προκήρυξη και κάποιες όχι. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να διαβάσουν προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης, για να μπορέσουν να συμπεριληφθούν κανονικά στο διαγωνισμό. Ευχαριστούμε όσους έχουν ανταποκριθεί έως τώρα και εντείνουμε την προσπάθεια για παραπάνω συμμετοχή.

Β. Π.: Μ' αυτό το σκεπτικό δεν έχουμε βάλει έπαθλο, γιατί ακριβώς θεωρούμε ότι η συμμετοχή αποτυπώνει την ανιδιοτελή σχέση ανάμεσα στο Κόμμα και στους δημιουργούς. Ολα τα προτεινόμενα σήματα που πληρούν τους όρους και ανταποκρίνονται στο πνεύμα της προκήρυξης, θα τυπωθούν σε ειδική έκδοση και θα εκτεθούν σε ειδική εκδήλωση. Το σήμα που επιλέχθηκε και η παρουσίαση όλου του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στα επίσημα όργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ. Η επιβράβευση των συμμετεχόντων θα είναι συμβολική, βιβλία και αναμνηστικά της συμμετοχής τους.

-- Ενας αιώνας ζωής. Πολλοί θα μιλήσουν για γεράματα...

Β. Π.: Παρότι κλείνει 100 χρόνια ζωής, ουσιαστικά μιλάμε για το πιο νέο κόμμα, ακριβώς γιατί πρεσβεύει, φέρνει το νέο, δηλαδή την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αυτή η νιότη, παράλληλα με τη μεγάλη ιστορική του διαδρομή και πείρα, θέλουμε να αποτυπώνεται και στο λογότυπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ