ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αποτελεσματική η μέθοδος των θεραπευτικών κοινοτήτων

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν πρόσφατα στοιχεία στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την ένταξη των αποδεκτών των υπηρεσιών σε θεραπεία, από όσους είχαν ολοκληρώσει το προβλεπόμενο χρόνο παραμονής σε θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ (ΙΘΑΚΗ, ΑΝΑΔΥΣΗ, ΚΙΒΩΤΟΣ, μονάδα συμβουλευτικής κρατουμένων Θεσσαλονίκης, ειδικό πρόγραμμα για εξαρτημένες μητέρες, κέντρο υποδοχής και επανένταξης Θεσσαλονίκης):

  • Το 67,7% απείχε από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας.
  • Το 72,7% δεν είχε καμία νομική εμπλοκή(συλλήψεις, καταδίκες κλπ.).
  • Το 83,7% είχε επαγγελματική απασχόληση.

Ακόμη, από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι η θεραπευτική εμπειρία επιφέρει σημαντικές θετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, ακόμα και όταν είναι σύντομης διάρκειας. Η έρευνα έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό από τα άτομα που διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία τους επιστρέφει αργότερα στο ίδιο ή άλλο θεραπευτικό πρόγραμμα. Ετσι, η επαφή με τις υπηρεσίες, ακόμα και όταν δεν οδηγεί από την πρώτη φορά στην απεξάρτηση, είναι ευεργετική για την κατάσταση του ατόμου και μπορεί να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την απόφασή του για αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Οπως ανέφεραν σε σχετική συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του προγράμματος, σήμερα το ΚΕΘΕΑ διαθέτει περισσότερες από 80 μονάδες σε όλη τη χώρα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιείται σε 6 πόλεις: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Στις υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνεται προγράμματα για ενήλικους χρήστες (ΙΘΑΚΗ), για εφήβους χρήστες, πρόγραμμα για εξαρτημένες μητέρες και τα παιδιά τους, μονάδα συμβουλευτικής κρατουμένων Θεσσαλονίκης, Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Θεσσαλονίκης, θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΙΒΩΤΟΣ, τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Την ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών, σημείωσαν, δυσχεραίνει τόσο η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, παρότι συμπληρώνονται τρία χρόνια συζήτησης γύρω από αυτό, όσο και τα προβλήματα στελέχωσης του οργανισμού - εδώ και δύο χρόνια το ΚΕΘΕΑ δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την πρόσληψη νέου προσωπικού.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Κλείνει χρόνος από τότε που «έφυγε» η αγωνίστρια ΒΟΥΛΑ ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗ - ΚΟΝΔΥΛΗ. Οι κόρες της Βάσω και Ελένη, τ' αδέλφια της Βαγγέλης, Ηλίας και λοιποί συγγενείς τελούν σήμερα Κυριακή το μνημόσυνό της, ώρα 12 μ. στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Γεννήθηκε στο Ασημοχώρι Καρδίτσας το 1930. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1947 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ. Μαχήτρια στην Ταξιαρχία του Μπαντέκου. Τραυματίστηκε στην επιχείρηση της Καρδίτσας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Καρπενησίου. Πολέμησε και στον Γράμμο. Τέλος 1949 βρέθηκε στα Πιέρια. Και τον Μάη του 1950, με δύο συναγωνιστές της, πέρασε στην Αλβανία. Υστερα στην Ουγγαρία, πολιτική πρόσφυγας. Εργάτρια στο χτίσιμο του χωριού Μπελογιάννη. Στη Βουδαπέστη στέλεχος στο Κολέγιο «Μίρκα», μαθητευομένων κοριτσιών. Εργάτρια σε εργοστάσιο υποδημάτων. Παντρεύτηκε τον αγωνιστή Γιώργο Κονδύλη. Επαπαναπατρίστηκαν το 1978. Ο άντρας της πέθανε σε νοσοκομείο τον Αύγουστο του 2007. Αρρωστη και αυτή πέθανε την 1η Γενάρη του 2008. Υπήρξαν καλοί αγωνιστές, μέλη του Κόμματος, και θαυμάσιοι άνθρωποι. Στη μνήμη τους προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟ «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ.

Γιώργης Μωραΐτης

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στη μνήμη του πατέρα μας, που «έφυγε» την Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, και όσων πίστεψαν στο σοσιαλισμό και σε έναν άλλο κόσμο, πιο δίκαιο, προσφέρουμε στο Κόμμα 100 ευρώ.

Η οικογένειά του

Γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών

Η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τα παιδιά και τις οικογένειες των μεταναστών μπροστά και στη νέα χρονιά, σε μια γιορτή για τα παιδιά σήμερα Κυριακή 28/12, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος. Θα έχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα μοιραστούν δώρα στα παιδιά.

Οικονομική εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Την καθιερωμένη Οικονομική Εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιεί και φέτος η «Δημοκρατική Μέριμνα». Απευθύνεται σε όλους με την παράκληση να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους για την υποστήριξη αγωνιστών, θυμάτων πολιτικών διώξεων, που ενώ πάλεψαν για την ειρήνη και τη δημοκρατία, σήμερα είναι ξεχασμένοι από το κράτος και αβοήθητοι. Η «Δημοκρατική Μέριμνα» ευχαριστεί εκ των προτέρων όσους συμβάλλουν στην επίτευξη των σκοπών της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το κάλεσμά της θα βρει ανταπόκριση.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78, Αθήνα, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.

Προβοκατόρικη ανακοίνωση

Το τελευταίο διάστημα διακινείται στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωση που έχει την υπογραφή του ΠΑΜΕ και αναφέρεται σε θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Με το σύνθημα «Μην δίνετε λεφτά στους τραπεζίτες, να τους τα πάρουμε», οι προβοκάτορες παρουσιάζουν σαν θέσεις του ΠΑΜΕ φληναφήματα όπως: «Τα χρηματιστήρια πέφτουν επειδή η απάτη που έκαναν οι τραπεζίτες και οι πλούσιοι έχουν βρεθεί», «Οι αστυνομίες και οι κυβερνήσεις παίρνουν τα χρήματα των λαών για να σώσουν τους τραπεζίτες από τη φυλακή» και άλλα παρόμοια.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει αυτές τις προβοκατόρικες ενέργειες σημειώνοντας ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ακολουθεί το δρόμο των καλά οργανωμένων και περιφρουρημένων διαδηλώσεων και έχει καταγγείλει επανειλημμένα τα τυφλά χτυπήματα των γνωστών - αγνώστων κουκουλοφόρων. Καλεί τους εργαζόμενους ακόμα πιο αποφασιστικά μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην οργάνωση και στην ανάπτυξη του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και σ' αυτή την κατεύθυνση να δώσουν αποφασιστική απάντηση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μπαράζ επιδρομών εξαπέλυσε, λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά εγκαταστάσεων ασφαλείας της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή αεροπορία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεκάδες πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης στην Πόλη της Γάζας, που καλύφθηκε από πυκνό μαύρο καπνό. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι μόνο μέσα στην Πόλη έπεσαν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, 20 πύραυλοι.

Η «Χαμάς» επιβεβαίωσε τις επιδρομές, υποστηρίζοντας ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις της κατά μήκος ολόκληρης της Λωρίδας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν αρκετούς νεκρούς, ενώ πανικός επικράτησε παντού αφού οι εγκαταστάσεις της «Χαμάς» βρίσκονται εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών. Ο ισραηλινός στρατός δεν προχώρησε, αρχικά, σε κανένα σχόλιο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org