ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
Φωτ.

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΝΤΟΥΣΚΑ γεννημένου το 1934 στο Βουβό ποταμό Πρεβέζης, μέλους του ΚΚΕ, με πλούσια αγωνιστική, συνδικαλιστική δράση σε αγροτικούς συλλόγους - συνεταιρισμούς και στην Τ.Α., από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται 40 ημέρες, προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Υμηττού, για την ενίσχυση του κόμματος και για τη στέγαση του αρχείου.

Αλεξάνδρα Τζιάκου - Ντούσκα, Γιώργος Ντούσκας, Χρήστος Ντούσκας, Δημήτρης Ντούσκας, Σπύρος Ντούσκας.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ για την οικονομική εξόρμηση μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνος Κολωνού 50 ευρώ.

Η οικογένειά του.

* * *

Φωτ.

Τώρα ο τόπος φασισμό/ και βία δε σηκώνει/

βρίσκεται στο τιμόνι.

Γραμμένο από τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΡΑΤΑ, Διοικητή του ΕΛΑΣ το '44 μετά τις μάχες του Δεκέμβρη στην περιοχή της Λάρισας. Αφιέρωμα στη μνήμη του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης για τη συμπλήρωση των 3 χρόνων από το θάνατό του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Πολυξένη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του κομμουνιστή πατέρα μας που τον Δεκέμβρη του 1944 σκοτώθηκε μαχόμενος τους ντόπιους και ξένους φασίστες, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του: Χρήστος, Γιάννης. Ο έγγονός του Φάνης και τα δισέγγονά του Ορέστης και Οδυσσέας.

* * *

Φωτ.

Ο σύντροφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ έφυγε από τη ζωή πρόσφατα. Ο σύντροφος έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943. Μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ συλλήφθηκε και βασανίστηκε. Το 1946 βγήκε στο Βουνό και εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πήρε μέρος στις μάχες των Γρεβενών, Καλαμπάκας, Κόνιτσας ως ναρκαλιευτής. Στο Μέτσοβο το 1947 τραυματίστηκε στην ωμοπλάτη και πήγε σε νοσοκομείο της Γιουγκοσλαβίας μέσω Αλβανίας και το 1948 ξαναγύρισε στην Ελλάδα, στο Βίτσι. Εγινε Αξιωματικός του ΔΣΕ και πήρε μέρος σε αναρίθμητες μάχης στα χωριά της Κοζάνης. Το 1949 έφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΣ
Στη μνήμη του και για τη γιορτή του προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση, η οικογένειά του 100 ευρώ και σύντροφοί του 150 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κολωνού.

* * *

Φωτ. 2

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατο του αδελφού μου ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΨΑΡΡΑ καθώς και τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατο της γυναίκας του ΦΑΝΗΣ, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, προς τιμήν της Οικονομικής Εξόρμησης μέσω της ΚΟ Καλογρέζας.

* * *

Φωτ.

«Στην αρχή ανάμεσά μας ήσουν απλά ένα όνομα που είχε φθάσει από τα ξένα: ο σύντροφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ. Ενα όνομα μιας ευχής που δεν έπιασε όσο θα 'θελαν εκείνοι που την έκαναν μέσα στα συμβατά όρια του χρόνου πριν προλάβει να σβηστεί ένα πεφταστέρι. Επιασε όμως η ευχή των προγόνων μέσα στον ασύνορο χρόνο της αθανασίας που καθορίζεται από τις ανθρώπινες πράξεις» (απόσπασμα από αφιέρωμα στο Χρήστο Πολυχρονίδη από τον Γιάννη Καραβίδα).

Στη μνήμη του Χρήστου Πολυχρονίδη και προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ και για την ενίσχυση του αρχείου του ΚΚΕ προσφέρουμε 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου

Η κόρη του Μέλα, ο γαμπρός του Αντώνης και ο εγγονός του Σωτήρης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του στελέχους του ΚΚΕ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ τα μέλη και οι οπαδοί της ΚΟ Δαμουλιανάτων που ήταν μέλος μέχρι το τέλος της ζωής του, προσφέρουν 100 ευρώ για το κτίριο που θα στεγάσει το αρχείο του Κόμματος.

ΚΟΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΙΔΗΣ
ΚΟΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΙΔΗΣ
***

Φωτ.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ του Ιακώβου, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης από το Αργοστόλι δε ζει πια. Πέρασε από το Μαθητικό ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ. Πάντα κοντά στους κομμουνιστές και στο τιμημένο ΚΚΕ στη μάχη της Αντίστασης. Εμεινε στο φασιστικό στρατόπεδο Κέρκυρας έως την κατάρρευση της Ιταλίας. Είπε όχι πάντα σε κάθε μορφή συμβιβασμού με τους τυράννους κι εξουσιαστές (ντόπιους και ξένους).

Στις 27/12/2008 είναι δύο χρόνια από το χαμό του. Στη μνήμη του, ενόψει της οικονομικής εξόρμησης, 100 ευρώ στην ΚΟ Βοιωτίας.

Η γυναίκα, τα παιδιά, τα εγγόνια.

***

Φωτ.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΕΛΗΣ γεννήθηκε στην Αμυγδαλιά Φωκίδας. Από τους πρώτους εντάχθηκε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας. Μετά την απελευθέρωση πιάστηκε, «δικάστηκε» ισόβια δεσμά, ρίχτηκε σε φυλακές και στρατόπεδα όπου οι άθλιες συνθήκες κράτησης, κατέστρεψαν ανεπανόρθωτα την υγεία του. Υστερα από κράτηση 13 ετών, αφέθηκε ελεύθερος λόγω «ανηκέστου βλάβης» της υγείας του. «Εφυγε» από κοντά μας στις 2 Δεκεμβρίου 1965, στα 50 του χρόνια.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ του ΚΚΕ Ανω Αμπελοκήπων, 50 ευρώ για ενίσχυση της προσπάθειας στέγασης των αρχείων του Κόμματος.

Η αδελφή του Κούλα Παπέλη - Μαραγκουδάκη

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΕΛΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΕΛΗΣ
***

Φωτ.

Στις 8 Νοέμβρη έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο αγαπημένος και σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πλάτωνα Κολωνού, για το 18ο συνέδριο.

Φίλοι και σύντροφοι από Κολωνό.

***

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΛΗ. Για το 18ο συνέδριο του ΚΚΕ προσφέρουμε 50 ευρώ. Για το κόμμα που αγωνίστηκε και έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία του πνοή.

Η γυναίκα του Λαμπρινή και τα παιδιά του.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 8 χρόνια που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μου αδελφή ΣΤΑΜΑΤΕΛΑ. Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ 70 ευρώ για το 18ο Συνέδριο.

Ο αδελφός της Σπύρος Γουλουμής.

* * *

Φωτ.

Προσφορά στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, που συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατό του, 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Βριλησσίων.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου, πατέρα και παππού, ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, που πέρασαν ήδη δύο χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας αλλά νοερά βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ, για τα 90 χρόνια του και για την επιτυχία του 18ου Συνεδρίου μας, 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Παγκρατίου.

Η συντρόφισσά του Μαρία Βενετσανοπούλου, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της φίλης και συναγωνίστριας ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ - ΜΑΚΡΗ, μέλους του ΚΚΕ και στελέχους του γυναικείου κινήματος, που έφυγε απρόσμενα από κοντά μας, προσφέρουμε το ποσόν των 500 ευρώ προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ ΔΕΗ.

Χρυσόστομος - Ντέπυ Τσακίρογλου.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 12 χρόνια από την 1-1-1997 που έφυγε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ. Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Μαρία και τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών, για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μου αδερφών ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΔΗ ΠΑΡΙΣΗ, ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΔΗ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ, των αδερφών μου ΑΝΟΙΞΙΑ και ΣΤΕΛΛΑΣ, του ξαδέρφου μας ΚΟΛΤΣΙΑΚΗ ΘΑΝΑΣΗ, του αγαπημένου μας γαμπρού ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΒΑΣΙΛΗ, καθηγητή, που πέθανε πριν 10 χρόνια από την ανίατη ασθένεια, καθώς και του γαμπρού του αδερφού μου που πέθανε από εγκεφαλικό, προσφέρω 50 ευρώ, προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου και 50 ευρώ για τη στέγαση του αρχείου του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ευόσμου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Γεώργιος Γκουτζιούδης, αντιστασιακός

* * *

φωτ.

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφός μου ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΣ, αταλάντευτος κομμουνιστής, πιστός στις ιδέες του μαρξισμού λενινισμού έως το τέλος της ζωής του.

ΦΑΝΗ ΨΑΡΡΑ
ΦΑΝΗ ΨΑΡΡΑ
Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Πάτρια Πολύζου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης - Τιμογιαννάκη, το ποσό των 300 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματός μας.

  • Επίσης, η κόρη του Νίτσα, η εγγονή του Δέσποινα και ο κουνιάδος του Σταύρος, προσφέρουν στο Κόμμα για την οικονομική εξόρμηση το ποσό των 260 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΛΕΤΣΟΥ για την ονομαστική του γιορτή και για τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας, προσφέρω 50 ευρώ για το συνέδριο του ΚΚΕ και στη μνήμη όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, επώνυμους κι ανώνυμους. Ακόμη, 20 ευρώ προσφέρει η ψυχοκόρη Φωτεινή.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς Ελένη Μπαρμπαλέτσου.

* * *

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας μητέρας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΝΑΝΗ, οι κόρες της Ελευθερία Κλήμη - Στάμπα και Χριστίνα Κλήμη, προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 30 Νοέμβρη, συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΚΗΠΟΥΡΟΥ (Μαλέτσικου). Γεννήθηκε το 1914 στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας. Το 1936 εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και τραυματίστηκε. Από τους πρώτους στην Εθνική Αντίσταση, ήταν σύνδεσμος ανάμεσα στο Αρχηγείο Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ και στην ΚΟ Λάρισας και καπετάνιος τάγματος στο 36ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα ήταν σύνδεσμος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με το ΠΓ και με την ένταση της τρομοκρατίας αναγκάστηκε να καταφύγει και πάλι στο βουνό. Διοικητής τάγματος του ΔΣΕ στον εμφύλιο, τραυματίστηκε και πάλι στη μάχη της Φλώρινας. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από τα τέλη του 1949. Στο 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ.

ΓΙΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΓΙΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Στη μνήμη του η οικογένειά του πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Υμηττού, 150 ευρώ για το Αρχείο του Κόμματος και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

  • Επίσης, η σύζυγός του, Βικτώρια Λέττα Κηπουρού πρόσφερε άλλα 100 ευρώ για το αρχείο του Κόμματος στη μνήμη των γονέων της από το Μέγαρο Γρεβενών: Της αγωνίστριας ΜΑΡΙΑΣ ΛΕΤΤΑΣ και του κομμουνιστή ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΤΤΑ που δολοφονήθηκε το 1947 κατά τη μεταγωγή του από την Ποντίνη Γρεβενών στις φυλακές Κοζάνης.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ, αντί για στεφάνι προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου.

Ελένη, Μαριάννα, Σταμάτης Σωτηρόπουλος

* * *

Ο Γιώργος Σωτηρόπουλος προσφέρει 200 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ στη μνήμη του πατέρα του ΠΛΑΤΩΝΑ και του αδελφού του ΘΕΜΗ, καθώς και στη μνήμη της αδελφής του και του γαμπρού του ΑΝΝΑΣ και ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ.

  • Επίσης, η Βικτώρια και Σαλώμη Πολυγερινού, ο Χρίστης και Μαρία Θωμαΐδη, προσφέρουν 200 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση για το 18ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, στη μνήμη του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ΝΙΚΗΤΙΔΗ ΚΟΛΙΑ (Αεροπόρου) και των μαχητών της Μεγάλης Βρύσης - ΚΙΛΚΙΣ, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια Ελλάδα Σοσιαλιστική, προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Αλεξάνδρα Νικητίδου.

* * *

φωτ.

Πέρασαν 24 χρόνια από τότε που άφησε την τελευταία της πνοή η πολυαγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑΚΗ στην πόλη Χάσκοβο Βουλγαρίας, χωρίς να προλάβει να επαναπατριστεί στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στο χωριό Ζωλοφάκι της Μικράς Ασίας το 1919 και το 1922 έγινε για πρώτη φορά πρόσφυγας όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πατρικό της μαζί με τους γονείς της και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Κυανή Διδυμότειχου. Υπήρξε μέλος του ΔΣΕ και το 1948 μαζί με τα παιδιά και τους γονείς της αναγκάστηκε να διαφύγει και να γίνει για δεύτερη φορά πρόσφυγας στη ΛΔ Βουλγαρίας όπου δούλεψε και σπούδασε τα παιδιά της.

ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ και προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου και τα 90 χρόνια του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ «Βότση» Καλαμαριά.

Οι κόρες της Πασχαλίνα και Ευαγγελία και τα εγγόνια της Βιργινία, Δάφνη, Θεόδωρος και Ευγενία.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ από τη Χωριστή Δράμας, μέλους του ΚΚΕ, η οικογένεια Θωμά και Χριστίνας Μιχαηλίδου προσφέρει μέσω ΚΟΒ Πυλαίας, 50 ευρώ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΣΑΚΗ και για την ονομαστική του γιορτή οι κόρες του Μαρία και Ουρανία προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΘ μέσω της ΚΟΒ «Γιάννη Ρίτσου».

* * *

φωτ.

Στη μνήμη της συζύγου ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, των αδερφών μου ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, των ξαδέρφων μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΟΥΛΓΕΡΗ (Χρηστίδη), ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΔΟΥΛΓΕΡΗ (Μάρκο) προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης Θεσσαλονίκης, για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ 60 ευρώ.

Κ. Χαράλαμπος.

* * *

Ο Χρήστος Γεωργιάδης προσφέρει 50 ευρώ στη μνήμη των συγχωριανών του που έπεσαν στην Εθνική Αντίσταση και στο ΔΣΕ από το χωριό Μελισουργιό Κιλκίς και προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του ΜΥΡΩΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρουμε 100 ευρώ για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και την οικονομική εξόρμηση.

Η κόρη του και η σύζυγός του.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΟΥΤΑΧΙΔΗ η γυναίκα του Σοφία και η κόρη του Μαρία προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Σιδηροκάστρου, στη ΝΕ Σερρών 200 ευρώ για το 18ο Συνέδριο.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων και αξέχαστων γονιών μου, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ και ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ. Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ και ΠΑΥΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας.

ΓΟΥΛΟΥΜΗ ΣΤΕΜΑΤΕΛΑ
ΓΟΥΛΟΥΜΗ ΣΤΕΜΑΤΕΛΑ
Τόνια Χαρατσίδου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μου γυναίκας και συντρόφισσας Θεοδώρας Λιάλιου για την οικονομική εξόρμηση προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου προσφέρω μέσω ΚΟ Νάουσας στη ΝΕ Ημαθίας 100 ευρώ. Αγησίλαος Λιάλιος.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των συγγενών μου: ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΩΤΑΚΗ, της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗ, που συμπληρώνεται χρόνος από το θάνατό της, προσφέρουμε στην ΚΟΘ, μέσω ΚΟΒ ΚΤ, για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης και του 18ου Συνεδρίου, 150 ευρώ.

Οικογένεια Γιώργου Λεμονίδη.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μας γονιών, Συμεών Κοτσάλη, δασκάλου και Ολγας Κοτσάλη και της γλυκιάς μας αδελφής Δέσπως Κοτσάλη Κωνσταντούδη, που αγωνίστηκαν στη ζωή τους για δημοκρατία και δικαιοσύνη και για μια καλύτερη ζωή για όλους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τα 90 χρόνια, 300 ευρώ.

Τα παιδιά τους.

* * *

Φωτ.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται από το θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, αδελφού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στις 4 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 10 πμ θα τελεστεί το μνημόσυνό του στον Αγιο Γεώργιο Περάματος.

Η κόρη του Βούλα και η αδελφή του Δήμητρα προσφέρουν, στη μνήμη του, στην ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ.

***

ΝΙΚΟΛΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στη μνήμη του πατέρα μου Γιάννη ΓΙΑΝΝΕΖΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ στα Δωδεκάνησα, προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου προσφέρω 250 ευρώ.

Η συντρόφισσα κόρη του Αθανασία Γιαννέζου

***

Στη μνήμη της συντρόφισσας της ζωής μου πάνω από 50 χρόνια Ιωάννας, που έφυγε πρόσφατα, προσφέρω για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ και για το Σπίτι της Ιστορίας του, σαν πρώτη δόση 500 ευρώ στη Ν.Ε. Νότ. Δωδεκανήσου.

***

Φωτ.

Συμπληρώνονται φέτος 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΖΗΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Κερασιά Μαγνησίας και κατάγονταν από αγροτική οικογένεια. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και ως αξιωματικός στο ΔΣΕ όπου και τραυματίστηκε.

Το 1949 πέρασε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και έζησε στη Βουδαπέστη. Εκεί, σπούδασε μηχανικός αρχιτέκτονας, έκανε οικογένεια και απέκτησε δύο παιδιά. Επαναπατρίστηκε το 1985. Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου και για την κατασκευή του Αρχείου του Κόμματος.

Η σύζυγος Ευαγγελία Ζήση

Τα παιδιά του.

***

Στη μνήμη του αξέχαστου καπετάνιου ΘΩΜΑ ΠΑΛΛΑ (Κόζιακας) του θρυλικού ΕΛΑΣ, που τον πήρανε από τις φυλακές Τρικάλων - αρχές του 1947 - και στη συνέχεια, με ψεύτικες κατηγορίες, τον δολοφόνησαν στις φυλακές Καβάλας, προσφέρω μέσω ΚΟ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας 50 ευρώ για την κατασκευή του Αρχείου του ΚΚΕ.

Σωτήρης Ιβανούδης.

***

Στη μνήμη του ανιψιού του ΠΑΝΟΥ ΑΛΕΞΑ του Βασιλείου, ο Γιώργος Πιτσιόλας προσφέρει, μέσω της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, 200 ευρώ.

***

Αγαπημένοι Σύντροφοι - συντρόφισσες,

για τα 90 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματους Ελλάδας και στη μνήμη των συντρόφων που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά του ανθρώπου, την ελευθερία και το Σοσιαλισμό, δίνω στη μνήμη τους 100 ευρώ στην ΚΟΒ Παγκρατίου. Για Λούλα Λογαρά, Γιώργο Τρικαλινό, Νίκο Καλούδη, Μπάμπη Παναγόπουλο, Στέφανο Γκιουζελή, Νίκο Παπαπερικλή, Κλεάνθη Δουργούλη, Κώστα Προβελέγγιο, Σπύρος Κωρσάκη, Βασίλη Βενετσανόπουλο,

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ-ΔΗΜΟΣ- ΨΑΡΡΑΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ-ΔΗΜΟΣ- ΨΑΡΡΑΣ
***

Στη μνήμη των γονιών μου, Χρήστου και ΑΝΝΑΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, του αδελφού μου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ και του γαμπρού μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ, μέλη του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ανελκυστήρων, για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ.

Κωνσταντίνος Μυλωνόπουλος.

***

Φωτ.

Στη μνήμη του Δημήτρη Μουρτζίκου, Αγωνιστή του ΚΚΕ και Εθνικής Αντίστασης, Συνδικαλιστή - με εξορίες, φυλακίσεις, δε λύγισε ποτέ, έφυγε με το κεφάλι ψηλά - για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και για το 18ο Συνέδριο, για το Σοσιαλισμό, προσφέρουμε 150 ευρώ μέσω ΚΟ Καλλιθέας Σφαγεία - Λόφου

Η σύζυγος Ευαγγελία Μουρτζίκου

Τα παιδιά Αντωνία, Καλλιόπη

Τα εγγόνια Δημήτρης, Δέσποινα, Γεωργία.

***

Φωτ.

ΣΟΦΙΑ ΚΕΧΡΙΝΙΩΤΗ του Γιάννη. Γεννήθηκε το 1929 στο Κούρνοβο Φθιώτιδας. ΕΠΟΝίτισσα, μαχήτρια της 192 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Στη μάχη της Καρδίτσας (12 - 13 Δεκέμβρη 1948) τραυματίστηκε βαριά (το βαρύτερο τραύμα στο κεφάλι). Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Ι Μεραρχίας στο Μοναστήρι Πελεκητής, όπου υπέκυψε στο τραύμα της στις 2 Γενάρη 1949. Ενταφιάστηκε στον Καρβασαρά Αγράφων. Στη μνήμη της ο Τάκης και η Ευγενία Ψημμένου πρόσφεραν στο ΚΚΕ, προς τιμή του 18ου Συνεδρίου, διακόσια (200) ευρώ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού.

***

Το Σωματείο Αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης έκανε μια υπέροχη τριήμερη εκδρομή στο νομό Αργολίδας, με επίσκεψη στους ιστορικούς χώρους που έγιναν μάχες των αντάρτικων δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, ενάντια στα στρατεύματα κατοχής Γερμανών, Ιταλών και ντόπιων συνεργατών τους, προδοτών και μετά ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, που και αυτοί είχαν τη βοήθεια των ίδιων προδοτών, Γερμανοτσολιάδων φασιστών.

Τα κορφοβούνια του Ταΰγετου και του Πάρνωνα υψώνονταν μεγαλόπρεπα προς τον ουρανό, απόρθητα κάστρα, και όπως τα κοίταζες με δέος νόμιζες πως θα ακούσεις τις ομοβροντίες των όλμων και το κροτάλισμα των πολυβόλων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ζωντανεύοντας τις ηρωικές μάχες που έδωσαν για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.

ΚΟΛΤΣΙΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΟΛΤΣΙΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Οι αφηγήσεις αγωνιστών πρωταγωνιστών που έλαβαν μέρος στις μάχες, όπως ο Πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (Καραλίβανος), ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΣΙΩΤΗΣ και άλλοι συναγωνιστές που συμπλήρωναν με τις παρεμβάσεις τους τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των πρώτων, κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μας.

Τέλος, επισκεφθήκαμε το χωριό του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΤΣΗ, καταθέσαμε λουλούδια στο μνημείο που έφτιαξε η ΠΕΑΕΑ, για τους ήρωες αγωνιστές του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Διαβάσαμε σύντομο ιστορικό για τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ (Πέρδικα) τον αετό του Μωριά, που πριν λίγους μήνες το Κόμμα μας και η νεολαία μας ΚΚΕ - ΚΝΕ οργάνωσαν τριήμερες εκδηλώσεις στο Μαίναλο.

Μετά διαβάστηκαν δύο ποιήματα, για τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο, και η εκδήλωση έκλεισε με το εμβατήριο των θυσιών «Επέσατε θύματα», από τη φυσαρμόνικα του συναγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΑΖΟΥ.

Αυτή η τριήμερη εκδρομή ιστορικής μνήμης θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά μας για πάντα.

Γιάννης Ιωαννίδης.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΚΟΗ, που ποτέ δεν ξεχνώ, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ


ΚΟΤΣΑΛΗ ΟΛΓΑ
ΚΟΤΣΑΛΗ ΟΛΓΑ

ΚΟΤΣΑΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ
ΚΟΤΣΑΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΚΟΥΤΡΟΚΟΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΜΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (Μαλέτσικος)
ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (Μαλέτσικος)

ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΜΑΡΙΑ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΔΗΣ ΠΑΡΙΣΗΣ
ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΔΗΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ

ΑΙΜΙΛΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ - ΜΑΚΡΗ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ - ΜΑΚΡΗ

Σταμάτης Καραντάνης
Σταμάτης Καραντάνης

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΣΚΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΣΚΑΣ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ