ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /28
Μέρες απολογισμού και συμπερασμάτων

Του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Τέσσερις μέρες ακόμη και μπαίνουμε στο 2003, στον τρίτο χρόνο του 21ου αιώνα. Και ίσως οι μέρες αυτές είναι οι πλέον κατάλληλες, για να θυμηθούμε τι έλεγαν πολλοί και διάφοροι, μόλις τρία χρόνια πριν, καθώς ο προηγούμενος αιώνας περνούσε στην Iστορία. Να θυμηθούμε, επίσης, τα ανάλογα, που έλεγαν - λίγο-πολύ οι ίδιοι πάλι - πριν δώδεκα χρόνια, όταν ανατρέπονταν τα σοσιαλιστικά καθεστώτα της Ευρώπης.

Παρά τα όσα προέβλεπαν και διακήρυσσαν οι κύριοι αυτοί, ούτε το τέλος της εποχής του «ψυχρού πολέμου», ούτε η είσοδος του 21ου αιώνα αποδείχτηκαν ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να οδηγήσουν το σύγχρονο κόσμο στην ειρήνη, στη δημιουργία, στη δικαιοσύνη και όσα άλλα παρόμοια υπόσχονταν. Ισα ίσα, το αντίθετο συμβαίνει. Πληθαίνουν οι πολεμικές συρράξεις, μεγαλώνουν οι ανισότητες και οι αδικίες, γίνονται πολυπληθέστερες οι στρατιές των ανέργων, των πεινασμένων και εξαθλιωμένων. Ο πλανήτης Γη μετατρέπεται γοργά σε μια απέραντη θάλασσα ατέλειωτης φτώχειας και πόνου, με κάποιες μικρές νησίδες απροσμέτρητου πλούτου. Κι όλ' αυτά, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως ο παγκόσμιος πλούτος είναι περισσότερος από ποτέ. Παρά το γεγονός, πως η επιστήμη και η τεχνική έχουν κάνει πραγματικά θαύματα, θέτοντας στην υπηρεσία του ανθρώπου τεράστιες και πρωτόγνωρες δυνατότητες.

«Η καπιταλιστική βαρβαρότητα και επιθετικότητα δεν είναι μόνον απόδειξη δύναμης. Είναι και ένδειξη αδυναμίας να αντιμετωπίσει την απότομη όξυνση του συνόλου των αντιθέσεων, των αντιφάσεων, που είναι σύμφυτες με την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού συστήματος», εκτιμούσε το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και δικαιώνεται πέρα για πέρα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.


ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι εγκλωβισμένοι

«...Ακούσθηκαν συνθήματα για επανένωση της Κύπρου. Υψώθηκαν φωνές για αποδοχή του Σχεδίου Ανάν. Η κατακραυγή κατά του πάλαι ποτέ εθνικού ήρωα της Τουρκίας, του Ραούφ Ντενκτάς, κατέδειξε ότι γεννιέται ένα ισχυρό δημοκρατικό κίνημα στα κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται πλέον ξεκάθαρα ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η ειρηνική συμβίωσή τους με τους Ελληνοκυπρίους» (ΑΠΟΨΗ - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Το βασικό κριτήριο

«...Κατά συνέπεια, δεν είναι τόσο οι λαϊκές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων που θα κρίνουν την αλλαγή ή μη της στάσης του Ντενκτάς, έστω κι αν αυτές αυξηθούν και ενταθούν, όπως όλα δείχνουν ότι θα συμβεί.

Εκείνο που θα κρίνει τις εξελίξεις θα είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών που ήδη συντελούνται στην Τουρκία, έτσι ώστε να διαφανεί ποιοι έχουν το "πάνω χέρι" και τι μπορεί να ακολουθήσει. Γιατί, αν υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η Κύπρος μπορεί ν' αποτελέσει για την Τουρκία το διαβατήριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτω από άλλες συνθήκες είναι πιθανόν να αποδειχθεί η ταφόπετρα των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της» (ΓΝΩΜΗ - ΕΘΝΟΣ).

Οι προϋποθέσεις

«...Πάντως, ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης συναρτά την ενδεχόμενη διεκδίκηση της προεδρίας με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μόνο κάτω από προϋποθέσεις θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία. Πρώτον, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα βελτίωση κάποιων προνοιών του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικό, δεύτερον θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον Ντενκτάς για να αλλάξει στάση και να ανοίξει ο δρόμος για λύση, και, τρίτον, να οδηγούμαστε προς επίλυση του Κυπριακού σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών, διάστημα που προτίθεται ο ίδιος να παραμείνει στην προεδρία» (Η ΒΡΑΔΥΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Ηρεμα κύλησαν τα Χριστούγεννα - ΕΙΔΗΣΗ συγκλονιστική... δεν είχαμε

ΕΘΝΟΣ: Προωθείται ρύθμιση για τις δασικές εκτάσεις - ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ χιλιάδες ακίνητα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σημαντικές αλλαγές το 2003 για καταναλωτικά - προσωπικά - ΔΑΝΕΙΑ Με νέα επιτόκια και ατομικά κριτήρια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο μικροσκόπιο τα χαμηλά εισοδήματα με μεγάλες αγορές - ΚΡΥΦΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ σε τεκμήρια - πόθεν έσχες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΠΤΩΣΗ του «Μάνος Τράβελ» κορυφή του παγόβουνου - ΜΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ - 35.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ μέσω του ΟΑΕΔ

ΤΑ ΝΕΑ: 10.000 περιμένουν στις τουρκικές ακτές - Η κάθοδος μυρίων εξαθλιωμένων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΑΕΔ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - Ολα τα επιδόματα για το 2003

Η ΧΩΡΑ: ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - «Εσκασε» το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο στην Ελλάδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγαλοδημοσιογράφοι και εκδότες... - ΕΠΙ 27 ΧΡΟΝΙΑ έκαναν την πάπια για την 17Ν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003 ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1932 - ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι Χασάν... «... Γιατί, δυστυχώς, ποτέ δεν υπήρχε στην Ευρώπη μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική και μια παιδαγωγική της μετανάστευσης. Γιατί οι πολιτικοί, κρυμμένοι πίσω από τις δημοσκοπήσεις, προτιμούν να προσφέρουν έμμεσα ή άμεσα μεγάφωνα στην ξενοφοβία παρά να δώσουν απαντήσεις στους φόβους του παγκοσμιοποιημένου πολίτη. Γιατί είναι πιο εύκολο να τους αποκαλέσουμε "λαθρομετανάστες" (παρά "πρόσφυγες", "ξενιτεμένους", "ικέτες" ή απλώς "μετανάστες"), ώστε η συνείδησή μας να κοιμάται ήσυχη, ακόμα και εάν πεθαίνουν ή πνίγονται μπροστά στα μάτια μας...» (Γκάζι Καπλάνι - «ΤΑ ΝΕΑ»).

Βασανίζονται... «... Οφείλει, ωστόσο, η Ελλάδα να εφαρμόσει, επιτέλους, μια ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική και συμπεριφορά προς τους ξένους, που βρίσκονται από καιρό στην Ελλάδα και εργάζονται κανονικά μεν, πλην όμως παράνομα, διότι τους ταλαιπωρεί, κυριολεκτικά τους βασανίζει, η γραφειοκρατία για να τους χορηγήσει άδεια παραμονής και εργασίας» (ΑΠΟΨΕΙΣ - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Οι μαντινάδες... «Ας σταματήσουν, επιτέλους, τις υπερβολικές δουλικότητες ιδίως κάποιοι ποντιακοί και κρητικοί σύλλογοι. Κάθε χρόνο στις γιορτές βλέπουμε και ακούμε τους ίδιους "γλειψιματίες" να "γλείφουν" με βλακώδεις και κωμικά δουλοπρεπείς μαντινάδες, Πρόεδρο, πρωθυπουργό, αρχηγούς της αντιπολίτευσης κ.ά.

Νισάφι πια... Δεν αντέχουμε άλλο τις μαντινάδες σας...» (Δ. Ρίζος - «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ