ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο

 

Α.Το 16ο Συνέδριο εγκρίνει τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού πήρε υπόψη τη συζήτηση και την υπερψήφισή τους από τις ΚΟΒ και τις Συνδιασκέψεις. Εγκρίνει επίσης την εισήγηση της απερχόμενης ΚΕ, καθώς και της ΚΕΟΕ. Με βάση αυτά τα ντοκουμέντα και αφού πάρθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις των μελών του Κόμματος στις προσυνεδριακές συνελεύσεις και τις συνδιασκέψεις, το Συνέδριο επεξεργάστηκε και εγκρίνει απόφαση για το χαρακτήρα και το ρόλο του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ). Διατυπώνει επίσης την Πολιτική Απόφαση που ακολουθεί, με την οποία εξειδικεύονται και καθορίζονται τα καθήκοντα του Κόμματος για το επόμενο διάστημα, μέχρι την πραγματοποίηση του 17ου Συνεδρίου.

Το 16ο Συνέδριο εκτιμά ότι το Κόμμα, στηριγμένο στις Αποφάσεις και το Πρόγραμμα που καθόρισε το 15ο Συνέδριο, καθώς και στην 82χρονη γενικευμένη πείρα που έχει αποκτήσει, βρέθηκε ιδεολογικά και πολιτικά προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη, νεοφιλελεύθερη επίθεση σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της αγροτιάς και της νεολαίας. Βρέθηκε έτοιμο και αντιμετώπισε σωστά από θέση αρχής τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια.


Το Κόμμα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και πάλης, για την κοινή δράση και τη συσπείρωση δυνάμεων σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η δράση του Κόμματος συνέβαλε ώστε να συναντά εμπόδια η νεοφιλελεύθερη επέλαση, η αντιλαϊκή πολιτική και η ταξική συνεργασία που προωθούν οι πολιτικοί εκφραστές των μονοπωλίων και της ευρωΝΑΤΟικής υποταγής. Βοήθησε να αναπτυχθούν θετικές διεργασίες και διαφοροποιήσεις, που εκφράστηκαν στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, στις συσπειρώσεις και τις συνεργασίες γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους και αιτήματα.

Η δράση του Κόμματος κρίνεται συνολικά θετική. Η ΚΕ, με βάση τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, προσανατόλισε σωστά το Κόμμα στο κύριο καθήκον, την προσπάθεια συγκέντρωσης δυνάμεων και της δημιουργίας προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του ΑΑΔ Μετώπου, την ισχυροποίηση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Σημαντικό είναι ότι η πολιτική πρόταση του Κόμματος για το ΑΑΔΜ, η προοπτική κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας για τη δημιουργία της λαϊκής οικονομίας, η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, τέθηκαν για συζήτηση στο λαό. Η πρότασή μας για το μέτωπο συγκινεί και προβληματίζει σήμερα ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Το Κόμμα με γνώμονα και πυξίδα το ΑΑΔΜ ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση δυνάμεων για μεγάλα και οξυμένα προβλήματα σε μέτωπα πάλης και στις εκλογικές αναμετρήσεις. Συναντήθηκε με ευρύτερες δυνάμεις, συνεργάστηκε με αυτές, προώθησε την κοινή δράση στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, την πάλη της αγροτιάς, το κίνημα για την παιδεία, την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τους αντιδημοκρατικούς νόμους του κράτους, τις αντιδραστικές κατευθύνσεις και συμφωνίες με την ΕΕ και την τρομοκρατία της εργοδοσίας στους χώρους δουλιάς. Το Κόμμα διατήρησε ανοιχτό το μέτωπο αντίθεσης στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με τη δράση του συνέβαλε να αποκαλύπτεται ο πραγματικός αντιλαϊκός αντιδραστικός χαρακτήρας και η σημερινή εξέλιξη του διακρατικού περιφερειακού καπιταλιστικού οργανισμού της ΕΕ. Οι Θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και η δράση ενάντια στον πόλεμο, την παράδοση Οτσαλάν, την επίσκεψη Κλίντον, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και τις πολυεθνικές ΝΑΤΟικές ασκήσεις βοήθησαν ευρύτερες δυνάμεις να απεγκλωβίζονται από τη λογική της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας που καλλιεργεί η άρχουσα τάξη.


Οι πρωτοβουλίες που το Κόμμα πήρε για το συντονισμό και την κοινή δράση ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα, τη συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων με στόχο διεθνείς συντονισμένες δραστηριότητες στους εργατικούς αγώνες, το κίνημα κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, η συμμετοχή επίσης σε διεθνείς δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που πήραν άλλα κόμματα, καταγράφονται θετικά στον απολογισμό του και στη συνεισφορά του, στη διεθνοποίηση της ταξικής πάλης.

Το Κόμμα υπερασπίστηκε τα ιδανικά και τις αξίες του επαναστατικού κινήματος, όμως υστέρησε στην πιο πλατιά διάδοση της προσφοράς του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα και στην παραπέρα διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν στη νίκη της αντεπανάστασης.

Η άνοδος του κύρους και του ρόλου του Κόμματος δε συνοδεύτηκε με ανάλογα αποκρυσταλλώματα στην ανάπτυξη και ανανέωση των γραμμών του, την ενίσχυση της δράσης της ΚΟΒ στο χώρο της και την καθοδηγητική δουλιά. Παρά τα βήματα που έγιναν παρέμειναν στο διάστημα αυτό βασικά προβλήματα, στη βαθύτερη αφομοίωση της πολιτικής του Κόμματος, τη σύνδεση τακτικής και στρατηγικής, την πολιτική μαζική δράση και στο περιεχόμενο δράσης στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Δεν έγινε η κατάλληλη προσαρμογή τόσο στις μεθόδους και το περιεχόμενο καθοδήγησης, όσο και στην ιδεολογικοπολιτική μας δράση στο μαζικό κίνημα, με βάση τη στρατηγική της συγκέντρωσης και συσπείρωσης αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων για τη συγκρότηση του Μετώπου. Τα προβλήματα αυτά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν στο διάστημα ως το 17ο Συνέδριο, αφού σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ωριμότητα και εμπειρία στο Κόμμα.

Οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την πολιτική γραμμή του Κόμματος για την ανάγκη μετωπικής αντιπαράθεσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη της ρήξης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων.

Ο άλλος δρόμος της αντίστασης, της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική, η αναγκαιότητα του ΑΑΔ Μετώπου και του σοσιαλισμού γίνεται πιο αναγκαίος. Η ταξική πάλη αναπτύσσεται παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτουν τα αστικά κόμματα και ο ρεφορμισμός.

Ανησυχούν η άρχουσα τάξη, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οι πολιτικοί εκφραστές και υποστηριχτές τους ότι η αντίθεση των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική τους μπορεί να οδηγήσει σε μαζική αμφισβήτηση της εξουσίας τους. Γι' αυτό στο στόχαστρο του αντιπάλου, με όλα τα μέσα κατασταλτικά και ιδεολογικά, με τη διεύρυνση των μηχανισμών χειραγώγησης των συνειδήσεων, βρίσκεται η οργανωμένη λαϊκή δράση και η ταξική κατεύθυνση του εργατικού κινήματος. Η άρχουσα τάξη παίρνει υπόψη της τις δυσκολίες του συστήματος και τις δυνατότητες απεγκλωβισμού μαζών, γι' αυτό ενθαρρύνει κινήσεις και σχήματα, με στόχο να λειτουργήσουν σαν εφεδρείες και αναχώματα στη λογική της «κεντροαριστεράς» και «κεντροδεξιάς» και αξιοποιεί τη δράση τους. Ο ταξικός αντίπαλος, ανησυχώντας από την απήχηση των Θέσεων του ΚΚΕ και την προοπτική της πάλης, οξύνει την επίθεση. Στο στόχαστρο του αντιπάλου βρίσκεται αυτό που αποτελεί δύναμη για το Κόμμα, η ιδεολογικοπολιτική του ενότητα, η μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, το Πρόγραμμά του, οι συμμαχίες, η πρόταση για το ΑΑΔΜ.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ανεξάρτητα από διαφορές στη φυσιογνωμία τους, υπηρετούν και προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Η προσπάθεια να αποδυναμωθεί η πολιτική και η ιδεολογική επιρροή αυτών των κομμάτων μέσα στο λαό, ιδιαίτερα την εργατική τάξη και τη νεολαία, αποτελεί σοβαρή προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού και τη δημιουργία μετώπων πάλης.

Η ηγεσία του ΣΥΝ αρνείται επίσημα το ΑΑΔ Μέτωπο και αναδιατυπώνει παλιές σοσιαλδημοκρατικές θέσεις που συγκαλύπτουν την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Δέχεται την ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια και στηρίζει την επικίνδυνη για το λαό πολιτική, να ενισχυθεί η ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ.

Η πολιτική πρόταση που προβάλλει το ΔΗΚΚΙ, μετά την πραγματοποίηση του συνεδρίου του, δε συνιστά εναλλακτική λύση που να οριοθετείται στη γενική κατεύθυνσή της από τη στρατηγική των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, παρά την κριτική που ασκεί για την πολιτική τους. Είναι θετική η συμβολή του στη συσπείρωση δυνάμεων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή, για τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Το Κόμμα μας, ανεξάρτητα από διαφορές, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για κοινή δράση και πρωτοβουλίες συνεργασίας προς την κατεύθυνση οικοδόμησης του Μετώπου με την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες δυνάμεις, κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, με τους οποίους είχε θετική συνεργασία στο προηγούμενο διάστημα. Θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για κοινή δράση με τους εργαζόμενους που ακολουθούν ή επηρεάζονται από τα άλλα κόμματα, στη βάση υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Β.Κύριο καθήκον που απορρέει από το Πρόγραμμα του Κόμματος, τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου και τις σημερινές ανάγκες είναι η ολόπλευρη ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ, αναπόσπαστα δεμένη με τη δράση για το χτίσιμο του ΑΑΔ Μετώπου, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο 17ο Συνέδριο το Κόμμα μπορεί να φτάσει ανταποκρινόμενο πιο ουσιαστικά στα καθήκοντα που έχει χαράξει. Να είναι πιο μαζικό και μαχητικό με νέες δυνάμεις στην εργατική τάξη και τη νεολαία, ριζωμένο στους εργασιακούς χώρους και τα μεγάλα χωριά στην ύπαιθρο. Κόμμα με ανεβασμένη ικανότητα πρόβλεψης των εξελίξεων και επαγρύπνηση, ώστε από κοινού με τους συμμάχους του να δώσει γερή ώθηση στην επαναστατική άνοδο της πάλης, στη ριζοσπαστική διαμόρφωση των συνειδήσεων.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ εξαρτάται από τη συνειδητή εφαρμογή της γραμμής και των αποφάσεων του Συνεδρίου, από την ικανότητα διαλεκτικής σύνδεσης, τακτικής και στρατηγικής. Είναι προϋπόθεση για να παίξει η εργατική τάξη τον ηγετικό της ρόλο, στην προώθηση κοινωνικών συμμαχιών για την οικοδόμηση του ΑΑΔ Μετώπου.

Κύριο ζήτημα είναι η ΚΕ, οι Επιτροπές Περιοχών, οι ΝΕ, οι ΑΕ και τα στελέχη να συγκεντρώσουν την προσοχή τους, ώστε η ΚΟΒ, το κύτταρο του Κόμματος, όλα τα κομματικά μέλη να συμμετέχουν ενεργά στην εκπλήρωση των βασικών πολιτικών καθηκόντων του Κόμματος. Οι μέθοδοι και το περιεχόμενο καθοδήγησης και η εσωκομματική ζωή να εναρμονιστούν με αυτή την κατεύθυνση.

Στόχος είναι το Κόμμα συνολικά, μέχρι την ΚΟΒ, να είναι ικανό να παρακολουθεί τις εξελίξεις του καπιταλιστικού συστήματος διεθνώς και στη χώρα μας, ώστε να αποκαλύπτει, να συσπειρώνει, να προωθεί συμμαχίες, να αναπτύσσει την ταξική πάλη, ενισχύοντας την αντίθεση του λαού με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το ΑΑΔΜ και το σοσιαλισμό.

Να οξύνει το ιδεολογικό μέτωπο και την κριτική στα κόμματα που προωθούν τη συναίνεση και την υποταγή στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη και ταυτόχρονα να συσπειρώνει λαϊκές δυνάμεις. Το ιδεολογικό μέτωπο να ενισχυθεί ενάντια στα κόμματα, μηχανισμούς και οργανισμούς που προωθούν αντιδραστικές θεωρίες και σοσιαλδημοκρατικές απόψεις. Το μέτωπο κατά του οπορτουνισμού και του αντικομμουνισμού πρέπει να ενταθεί, ανεξάρτητα από την ποσοτική και ποιοτική δύναμη των φορέων τους.

Για να ανεβάσουμε την απαιτητικότητα και να έχουμε άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα στο κύριο αυτό καθήκον, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ:

α. Να ανέβει η αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος και η ικανότητα σύνδεσης της τακτικής με τη στρατηγική μας στην καθημερινή δράση.

Η ζύμωση των Θέσεων του Κόμματος, η διάδοση του Προγράμματος, η πρόταση για το ΑΑΔΜ, η διάδοση της θεωρίας μας και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, ιδιαίτερα, στα πιο πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας, να είναι καθημερινή. Εχει σημασία η γνώση του προγράμματος της στρατηγικής μας, αλλά και η καλή γνώση του κάθε προβλήματος, η οξύτητά του, το επίπεδο συνείδησης, ο συσχετισμός δύναμης ώστε να επεξεργαζόμαστε στόχους, αιτήματα και συνθήματα, που θα συγκινούν τα λαϊκά στρώματα, θα βαθαίνουν την αντιμονοπωλιακή συνείδηση και θα επιτυγχάνουν τη σύνδεση τακτικής - στρατηγικής. Σημαντικό ρόλο θα παίξει μέχρι το 17ο Συνέδριο η προβολή, η δράση και η επεξεργασία στόχων στην προοπτική της λαϊκής οικονομίας, δεμένα με τη λαϊκή εξουσία. Αυτοί οι στόχοι να αποτελέσουν το κύριο ζήτημα στην εργατική τάξη για τη συσπείρωση και συμμαχία με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους.

Το Κόμμα οφείλει να θέτει στην εργατική τάξη την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας με όλες τις εκφράσεις που παίρνει. Να αντιπαραθέσουμε στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στόχων και διεκδικήσεων, που να εκφράζουν τις σύγχρονες ανεβασμένες ανάγκες των εργαζομένων με βάση τις υλικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, τη συσσώρευση του πλούτου και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής.

β. Στις σημερινές συνθήκες υπάρχει αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι υπάρχουσες μορφές συσπείρωσης και συνεργασίες, που έχουν συγκροτηθεί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, στο κίνημα κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνει συστηματική προσπάθεια, να διαμορφωθούν επιμέρους μέτωπα πάλης γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους και αιτήματα, μέτωπα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων που ορθώνουν ανάστημα στην πολιτική που ακολουθείται, διευκολύνουν τη συγκέντρωση δυνάμεων, επιταχύνουν διεργασίες, ενισχύουν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ. Τα μέτωπα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πεδία συσπείρωσης και δοκιμασίας, να γίνουν χείμαρροι και ρυάκια, που μπορεί να οδηγήσουν στο ίδιο το μέτωπο. Στα μέτωπα αυτά μπορούν να εκφραστούν οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις και κινήματα, ομάδες συσπείρωσης, πρωτοβουλίας που συμφωνούν στο συγκεκριμένο ζήτημα αντιπαράθεσης με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, χωρίς κατ' ανάγκη να έχουν υιοθετήσει γενικευμένη γραμμή αντιπαράθεσης και ρήξης. Δίνουμε βάρος:

1.Στη συσπείρωση κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με αφετηρία το ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους ΕΒΕ και άλλα κοινωνικά κινήματα, νεολαίας, γυναικών.

Για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων για κοινωνική ευημερία, πλήρη σταθερή απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση, συνταξιοδότηση, υγεία, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Προστασία όλων των ανέργων και των οικογενειών τους με πλήρη ασφάλιση και υγεία μέχρι την εξεύρεση εργασίας. Μείωση του εργάσιμου χρόνου με αιχμή σήμερα το 7ωρο, το 5ήμερο, το 35ωρο και το 30ωρο για τα βαριά, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αύξηση αποδοχών. Πάλη για τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς, καθώς και για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να διευρυνθεί η πάλη της εργατικής τάξης με συσπειρώσεις και μέτωπα για σοβαρά προβλήματα και τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Για τα προβλήματα της εργαζόμενης γυναίκας και της νεολαίας, την ανάγκη του ελεύθερου χρόνου, του πολιτισμού και της πάλης ενάντια στη διάδοση των ναρκωτικών. Πάλη για παιδεία - μόρφωση - έρευνα που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες στα πλαίσια μιας λαϊκά οργανωμένης οικονομίας, που θα συμβάλλει ώστε οι νέοι άνθρωποι και αυριανοί εργαζόμενοι να διαμορφώνουν σφαιρικά την προσωπικότητά τους και να υπηρετείται η σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος του λαού. Πάλη για ίσα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών και των οικογενειών τους. Αντιμετώπιση του εθνικισμού, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού. Να προβάλλονται οι αξίες της αλληλεγγύης, του διεθνισμού και να αναπτύσσεται η δράση ενάντια στη νέα τάξη και το ΝΑΤΟ.

Η εργατική τάξη να αναδειχτεί σε δύναμη πρωτοπορίας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, των πόλεων και της υπαίθρου, του δασικού πλούτου από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τον αγώνα κατά των μονοπωλίων, τις συνέπειες των οποίων δέχεται πρώτα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αμεση αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ενταση της αντιπαράθεσης με τις κυρίαρχες ρεφορμιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, την ταξική συνεργασία και τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που επικρατεί στα ηγετικά όργανα των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων.

Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και αναβάθμιση του ΠΑΜΕ σαν πόλου συσπείρωσης, κοινής δράσης και συντονισμού των ταξικών δυνάμεων και της οργάνωσης της πάλης τους. Το ΠΑΜΕ εκπληρώνει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και της εργατικής αντεπίθεσης, για τη συγκρότηση του μετώπου.

Προσέλκυση στα σωματεία νέων, γυναικών, αλλοδαπών, στήριξη των κινημάτων των ανέργων, των αλλοδαπών και των καταδιωκομένων. Διερεύνηση νέων μορφών οργάνωσης των εργαζομένων με βάση τις αλλαγές που προέρχονται από τις εργασιακές σχέσεις και τα επαγγέλματα. Προώθηση επιτροπών αγώνα, συντονιστικών επιτροπών, επιτροπών στους χώρους κατοικίας μαζί με άλλα λαϊκά στρώματα. Ενίσχυση της πάλης για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της δράσης των σωματείων και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης προς όφελος των ταξικών δυνάμεων.

Η ΚΕ να προχωρήσει σε πανελλαδική συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση σχεδίου δράσης του Κόμματος στην εργατική τάξη, για την αναγέννηση ενός ισχυρού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων.

2.Συσπείρωση δυνάμεων, πάλη κατά των επιλογών και αποφάσεων της ΕΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, που στρέφονται κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού, κατά των ευρωπαϊκών λαών και των λαών σε όλο τον κόσμο, στηρίζουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τη ληστεία του πλούτου των λαών, επιτίθενται στα δημοκρατικά δικαιώματα, στα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών, στο δικαίωμα κάθε λαός να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του. Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις πολυεθνικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις και τον «Ευρωστρατό», τους «μισθοφόρους» και τη μετατροπή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε μισθοφορικές. Για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά, ενάντια στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο, τη διχοτόμηση της Κύπρου και την επίθεση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και άλλων λαών. Οι μειονότητες στα Βαλκάνια μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας των λαών. Τα δικαιώματά τους εξασφαλίζονται με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό. Να ενισχυθούν οι Επιτροπές Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, να προωθηθούν και νέες μορφές αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και δράσης. Η αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την ιμπεριαλιστική πολιτική γενικότερα, πρέπει να είναι στόχος πάλης του ελληνικού λαού.

3. Στήριξη του μετώπου για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία, ενάντια στην πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής, των αντιδημοκρατικών νόμων και συμφωνιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

4. Κινητοποίηση δυνάμεων, δημιουργών της Τέχνης και του Πολιτισμού ενάντια στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τον κοσμοπολιτισμό, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, ώστε να αρχίσει να αλλάζει η πνευματική, πολιτιστική ατμόσφαιρα στον τόπο μας και να καλλιεργηθεί η αυτοπεποίθηση του λαού για τη δύναμή του.

5. Πάλη για τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς μαζί με τους εργάτες γης. Ο αγώνας για βαθιές αλλαγές και στην αγροτική οικονομία υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών θέτει στην ημερήσια διάταξη τη λειτουργική ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Τη συσπείρωση γύρω από αντιμονοπωλιακούς στόχους και αιτήματα. Τον απεγκλωβισμό από τη λογική της προσαρμογής στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Να προωθηθεί η συσπείρωση των συνεπών δυνάμεων της αγροτιάς σε μια ενιαία πανελλαδική κίνηση, με ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων και στόχων που να αναδείχνουν το ρόλο και τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, του αγροτικού νοικοκυριού και του παραγωγικού συνεταιρισμού.

6. Πάλη για τα προβλήματα και τις ανάγκες των μικροαστικών στρωμάτων που προκύπτουν από τη συγκέντρωση κεφαλαίου και της παραγωγής, διεκδίκηση αντιμονοπωλιακών μέτρων και προώθηση του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρών επιχειρήσεων στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας.

7. Για την περιφερειακή ανάπτυξη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ). Πάλη κατά των αντιλαϊκών επιλογών που εφαρμόζουν φορείς της ΤΑ. Η ΚΕ να εξετάσει σύντομα, μετά το Συνέδριο, την κατάσταση στην ΤΑ και να εξειδικεύσει ζητήματα των Θέσεων μας για το θεσμό της ΤΑ και της τακτικής μας στις Δημοτικές -Νομαρχιακές εκλογές. Να μελετηθούν καλύτερα οι Θέσεις μας και από τη σκοπιά της λαϊκής οικονομίας.

8. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 εντείνουν τη διείσδυση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αποτελούν πεδίο δράσης του Κόμματος για να ενισχυθεί η λαϊκή συσπείρωση για τα ουσιαστικά προβλήματα των εργαζομένων, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος. Η ΚΕ να επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο πολιτικο-ιδεολογικής παρέμβασης και δράσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ