ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να εξετάσουμε τον άνθρωπο

Πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια άνοιξα την πόρτα σε κάποιο νεαρό που κρατούσε μπόλικα τεφτέρια, κόλλες χαρτί και μολύβια. Ηταν τα γκάλοπ στις δόξες τους. Μου είπε ότι γινόταν ένα γκάλοπ για τις εκλογές και μου ζήτησε να απαντήσω σε μερικές ερωτήσεις. Τα πηγαίναμε μια χαρά ως που με ρώτησε την ηλικία μου. Οταν του απάντησα ότι είμαι 68 χρόνων, μού ζήτησε συγνώμη και μου είπε: «Με συγχωρείτε, αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έπρεπε να σας κάνω. Εχετε περάσει το όριο κατά τρία χρόνια. Το γκάλοπ απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 65 χρόνων. Χαίρετε». «Χαίρετε». Εφυγε. Και όταν έφυγε.... τα άκουσε για καλά. Εντολές εκτελούσε. Τι έφταιγε; Αυτοί όμως που αποφασίζουν και επιβάλλουν κανονισμούς κατά την κρίση τους; Τι μυαλό διαθέτουν; Τέλος πάντων. Τα είπα στη γάτα μου. Ξεθύμανα. Γέλασα. Το ξέχασα. Επεσε και αυτό στο κασόνι των λησμονημένων που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Και λένε πως αν εμείς οι άνθρωποι δεν είχαμε την ικανότητα να ξεχνάμε, θα τρελαινόμασταν. Οσοι λοιπόν ξεχνάτε πολύ, παρηγορηθείτε. Δε θα τρελαθείτε ποτέ.

Την ιστορία μου με τα γκάλοπ την είχα ξεχάσει εντελώς και χρειάστηκε να διαβάσω και δεύτερη φορά το λόγο που εκφώνησε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ ο Χαρίλαος Φλωράκης, για να προσέξω ότι πάνω από το κείμενο του λόγου έγραφε με μεγάλα γράμματα: «ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ». Και μέσα με κανονικά γράμματα έλεγε: «Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ποτέ δεν είχα τη συνείδηση του βετεράνου απόμαχου. Από όποια θέση κι αν υπηρέτησα το Κόμμα και το Λαϊκό Κίνημα, ήμουνα και είμαι μαχητής του». Τότε θυμήθηκα τα γκάλοπ και γέλασα που ο σοφός πρόεδρος κατάφερε με λίγες λέξεις να εκφράσει τις σκέψεις που ήθελα να καταθέσω. Ομως θα συνεχίσω με το δικό μου τρόπο.

Δυσκολεύομαι να καταλάβω το διαχωρισμό των ανθρώπων κατά ηλικία και δε μου φαίνεται εύκολη δουλιά γι' αυτούς που πιστεύουν σ' αυτό το διαχωρισμό και θέλουν να τον εφαρμόσουν. Μπορεί κάποτε να αποκαλύψω ότι πάσχω από κάποια σπάνια ασθένεια που και μόνο το άκουσμα της λέξης «διαχωρισμός» μού φέρνει αλλεργία. Λόγω ηλικίας και αγάπης για τον άνθρωπο, έχω πολλούς φίλους. Το επάγγελμα δε στάθηκε ποτέ εμπόδιο στη φιλία μας. Το μόνο διαχωρισμό που παραδέχομαι ότι υπάρχει και μισώ και που θα πρέπει να τον εξαφανίσουμε το συντομότερο, είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα στον εκμεταλλευτή και τον εκμεταλλευόμενο. Ανάμεσα στον άνθρωπο και τον υπάνθρωπο.

Ο άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να προσφέρει τις υπηρεσίες του για όσο καιρό του το ζητάνε. Δεν είναι λογικό να ορίζεται αυθαίρετα μια ηλικία, τα 65 ας πούμε, και μόλις κλείσεις τα 65 ή οποιαδήποτε ηλικία οριστεί πάλι αυθαίρετα, ο άνθρωπος να βρίσκεται με το ζόρι στα άχρηστα. Ξέρω ότι το θέμα που καταπιάστηκα σήμερα, είναι πολύ δύσκολο και τόσο πολύπλοκο που η στήλη που έχω στη διάθεσή μου δεν είναι αρκετή για να πείσω κανένα.

Αλλά και ολόκληρη σελίδα να είχα, πάλι δε θα έφτανε γιατί τα επιχειρήματα εναντίον είναι πολλά. Σύνταξη και εργασία, προστασία της ανεργίας και πολλά άλλα. Αφήνω λοιπόν, το θέμα, σαν τροφή για σκέψη και το ξαναπιάνουμε άλλη φορά σε λεπτομέρειες.

Ομως δεν μπορώ τελειώνοντας να μην κάνω μια ερώτηση: Τι θα πει βετεράνος κομμουνιστής; Τέως; Γέρος; Παραιτηθείς; Παύει ποτέ ο κομμουνιστής να είναι κομμουνιστής; Παύει ποτέ ο κομμουνιστής να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του; Και ποιος αξιολογεί αυτό το 100%; Φυσικό είναι να έχει ένας νέος περισσότερη αντοχή από ένα ηλικιωμένο. Αλλά καμιά φορά πού ξέρεις;;!! Γι' αυτό, πάντα κατά τη γνώμη μου βέβαια, πιο σωστό είναι να εξετάσουμε τον άνθρωπο και όχι την ταυτότητά του.

Χρόνια πολλά και να περάσετε τα 65 και γεμάτοι υγεία να τα αφήσετε πίσω σας, πολύ πολύ μακριά. Πάντα χαρούμενοι σ' έναν ευτυχισμένο κόσμο.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ


ΑΓΡΙΝΙΟ
Υπέρογκες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη

Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, που φτάνουν μέχρι και το 85% επέβαλε για το νέο έτος η Δημοτική Αρχή Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, το 2001 οι κάτοικοι της πόλης θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα κατά 9% τα τέλη καθαριότητας, τα οποία από το 1994 αυξήθηκαν κατά 105%! Οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων Αγ. Κωνσταντίνου και Καλυβίων θα πληρώσουν αντίστοιχα, αυξημένα κατά 34% και 85% τα τέλη καθαριότητας. Σε ό,τι αφορά τα τέλη φωτισμού, η Διοίκηση του Δήμου επέβαλε αύξηση της τάξεως του 20%, δηλαδή το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με το νόμο.

Τις αυξήσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση», υπογραμμίζοντας πως τα νέα χαράτσια θα επιβαρύνουν παραπέρα τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής, που ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Ομως, όπως μας πληροφορεί η παράταξη, δεν είναι μόνο τα τέλη που θα επιβαρύνουν την τσέπη των δημοτών, αλλά και οι πολιτικές επιλογές της Διοίκησης του Δήμου, με άμεσο αντίκτυπο στο δημοτικό ταμείο. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην αγορά μετοχών από την αναπτυξιακή εταιρία «ΤΡΙΧΩΝΙΣ ΑΕ», διαθέτοντας 39 εκατομμύρια από το δημοτικό ταμείο. Την ίδια ώρα - όπως σημειώνει η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» - παραπέμπεται στις καλένδες η μελέτη της έκθεσης ορκωτών λογιστών για τη δημοτική επιχείρηση Πάρκο - Δημοτικό Καφενείο, που εμφάνιζε ελλείμματα στη λειτουργία της. «Τα ελλείμματα της διαχείρισης τα πληρώνει και πάλι ο δημότης», σημειώνει η παράταξη.

Οπως θα πληρώσει και τη στάθμευση, αφού η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην τοποθέτηση παρκομέτρων σε όλο σχεδόν το Αγρίνιο, «με πρόσχημα - τονίζει η παράταξη - την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού».

Στην ανακοίνωσή της η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» καταγγέλλει την πολιτική της Διοίκησης του Δήμου, «πολιτική που θέλει την Αυτοδιοίκηση φοροεισπράκτορα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια ώρα ξεπουλάει τις υπηρεσίες της στις ιδιωτικές εταιρίες για να θησαυρίζουν». Παράλληλα, καταγγέλλει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και το δήμαρχο, καθώς αντί να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία τα χρήματα που παρακρατά από τους δήμους, προχωρά σε χαράτσια.

Τέλος, η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί όλους τους εργαζόμενους και φορείς της περιοχής να αντιδράσουν και να απαιτήσουν να αποσυρθούν όλες οι επιλογές της διοίκησης του δήμου που θίγουν παραπέρα τα συμφέροντα και το εισόδημά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ