ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβάλλεται ο έκτος γύρος των συνομιλιών

Ο έκτος γύρος των διακοινοτικών συνομιλιών, που ήταν προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί τα τέλη Γενάρη στη Γενεύη, αναβάλλεται, κατά πάσαν πιθανότητα για τα τέλη Φλεβάρη ή τις αρχές Μάρτη του 2001.

Εγκυρη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ ότι ο λόγος της αναμενόμενης αναβολής είναι η απαράδεκτη αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς να αναγνωριστεί η πλήρης ισότητα των δυο πλευρών στη βάση δυο κρατών και η επίμονη άρνησή του να μην παρακαθήσει στις συνομιλίες, αν η αξίωσή του αυτή δε γίνει αποδεκτή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι μετά τη στάση αυτή του κατοχικού ηγέτη, τα Ηνωμένα Εθνη προσανατολίζονται στην αναβολή του έκτου γύρου είτε για τα τέλη Φλεβάρη ή τις αρχές Μάρτη, ανάλογα με το πρόγραμμα του ΓΓ Κόφι Ανάν και εφόσον τελεσφορήσουν οι παρασκηνιακές προσπάθειες να μεταπειστεί ο Ραούφ Ντενκτάς.

Στην Κύπρο ο Ντ. Χάνεϊ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ανακοίνωσε χτες ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 11 και 12 Γενάρη και την πρώτη ημέρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η αναβληθείσα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Γενάρη.

Δεν «ανταλλάσσεται» ο Π. Τσιακούρμας

Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής του απαχθέντος Πανίκου Τσιακούρμα με τον Τουρκοκύπριο λαθρέμπορο ναρκωτικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, τόνισε ότι το κράτος δεν μπορεί να μπει στη λογική της συνδιαλλαγής με τον Αττίλα, γιατί, όπως πρόσθεσε, με αυτό τον τρόπο θα αυτοκαταργηθεί και θα ενθαρρύνει τον Αττίλα να προβαίνει σε παρόμοιες πράξεις απαγωγής.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι από πλευράς κυβέρνησης γίνονται όλα τα απαραίτητα διαβήματα για απελευθέρωση του Τσιακούρμα. Παρατήρησε, εξάλλου, ότι δηλώσεις από πλευράς Ελληνοκυπρίων για ανταλλαγή βοηθούν τον Ραούφ Ντενκτάς στο να αποκρούει τις πιέσεις που ασκούνται για απόλυση του Τσιακούρμα.

Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε, εξάλλου, ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει κατά πόσον θα αφεθεί ελεύθερος ο Τουρκοκύπριος λαθρέμπορος είναι ο γενικός εισαγγελέας.

ΣΥΝΑΞΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
Και μαζί και μόνοι...

Με μια, κατ' επίφαση ενωτική, σύναξη - καθώς στο παρασκήνιο υποβόσκουν χρόνιες αντιθέσεις - των επικεφαλής των ορθοδόξων εκκλησιών, πλην της Ρωσίας, κορυφώθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Νίκαια της Βιθυνίας, στην Τουρκία, οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για τα 2.000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού. Οι προκαθήμενοι των ορθοδόξων εκκλησιών συλλητούργησαν στα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια και απηύθυναν κοινό μήνυμα «ενότητας, ειρήνης, αγάπης και ελπίδας» προς τους πιστούς τους ανά τον κόσμο, που το διάβασε στη διάρκεια της λειτουργίας ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων.

Στη σύναξη που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο τόπο, όπου έγινε η Α' Οικουμενική Σύνοδος, πήραν μέρος οι πατριάρχες Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος, Αλεξάνδρειας Πέτρος και Αντιοχείας Ιγνάτιος, ο μητροπολίτης Λαοδικείας Ιάκωβος ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι πατριάρχες Βελιγραδίου Παύλος, Βουκουρεστίου Θεόκτιστος, Σόφιας Μάξιμος, ο μητροπολίτης Αβραάμ ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας, ο μητροπολίτης Τριμυθούντος Βασίλειος ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο αρχιεπίσκοπος Βαρσοβίας Σάββας, ο Φινλανδίας Ιωάννης, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο Τσεχίας και Σλοβακίας Νικόλαος. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός πρόξενος Π. Καλογερόπουλος.

Μέσα από το μήνυμα αναδεικνύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους οι ορθόδοξες εκκλησίες, κυρίως οι τοπικές αυτοκέφαλες, όπως της Ελλάδας. Στο μήνυμα, που το προσυπογράφουν οι παρόντες, επισημαίνεται ότι οι αυτοκέφαλες εκκλησίες δεν μπορούν να είναι «διεκπεραιωτές εθνοφυλετικών τάσεων» ούτε προαγωγοί «εθνικών ταυτοτήτων». Γίνεται δε λόγος για την ανάγκη υπέρβασης των διακρίσεων και των αντιθέσεων μεταξύ των ανθρώπων, με σεβασμό όμως στη ιδιαιτερότητα των προσώπων και των λαών, στην εποχή της ραγδαίας παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα με κύκλους του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης η απουσία εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας από τη Διορθόδοξη Σύναξη λειτουργεί σε βάρος του. Πάντως στις 15 και 16 Γενάρη θα διεξαχθούν στη Ζυρίχη διμερείς συνομιλίες μεταξύ Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και Πατριαρχείου Μόσχας. Επίσης προγραμματίζονται για το Φλεβάρη συνομιλίες και μεταξύ Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και Εκκλησίας της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στη διάρκεια των εορτών δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την παρουσία του. Από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Κυριακής στο δείπνο που δόθηκε προς τιμήν των ιεραρχών που συμμετείχαν στην Πανορθόδοξη Σύναξη, δήλωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα επιμείνει στο θέμα των ταυτοτήτων, ακόμη κι αν χρειαστεί να χάσει τα προνόμιά της.

Το πρωί της ίδιας μέρας μιλώντας στη μηνιαία εκπομπή του από το ραδιοσταθμό της Εκκλησίας, ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται γι' αυτόν και επανέφερε το θέμα της απάλειψης της αναφοράς στη θρησκευτική παράδοση της Ευρώπης από το κείμενο της ευρωπαϊκής Χάρτας. «Υπάρχει σήμερα, είπε, η τάση να αποχριστιανοποιηθεί η Ευρώπη και να γίνει θρησκεία η αθεΐα. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια της Ευρώπης, ενώ δε χαρακτηρίζει τους λαούς». Δεν ξέχασε όμως και το θέμα των ταυτοτήτων και απευθυνόμενος στον Κ. Δαφέρμο, τον... προειδοποίησε ότι «δε θα σας αφήσουμε να βλάψετε το λαό μας». Προανήγγειλε δε κλιμάκωση της καμπάνιας συλλογής υπογραφών για τις ταυτότητες με εκστρατεία «πόρτα - πόρτα».

Αιχμές Παπαθεμελή για ίντριγκες

Με σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του και πρώην υπουργός Στ. Παπαθεμελής συνόδευσε την παραίτησή του από μέλος της Επιτροπής Ορθοδοξίας της Βουλής. Ο λόγος της παραίτησης του αυτής είναι η μη εκλογή του, και ό,τι συνόδευσε αυτήν, στην προεδρία της Επιτροπής Ορθοδοξίας όπου εξελέγη πρόεδρος η βουλευτής Ηρακλείου του κυβερνητικού κόμματος, Ευαγγελία Σχιναράκη.

Σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο Στ. Παπαθεμελής υποστηρίζει ότι «μετά τα όσα συνέβησαν ενόψει συγκρότησης σε σώμα της Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, κρίνω ότι η κομματική ηγεσία δε με χρειάζεται ούτε σε αυτόν το χώρο, τον οποίο πιστεύω με γνώση προσώπων και πραγμάτων υπηρέτησα ευόρκως αυτά τα χρόνια». Μάλιστα τονίζει ότι «τα συμβάντα θυμίζουν ίντριγκες και μηχανορραφίες άλλων καιρών και άλλων τόπων». Και προσθέτει: «Τελικά, όπου ο εκσυγχρονισμός από μέσον που είναι χρησιμοποιείται ως ιδεολογικός μανδύας, εκεί επικυριαρχεί ο αμοραλισμός και η δοκησισοφία, και χάνονται εντελώς το μέτρο και η λογική».

Ενισχύστε το έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Οικονομική εξόρμηση πραγματοποιεί η «Δημοκρατική Μέριμνα», προκειμένου με τη συνεισφορά όλων μας να ανταποκριθεί στις αυξημένες, λόγω των γιορτών, ανάγκες των ανθρώπων, που περιθάλπει, άπορων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης.

Στην ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Μέριμνας», τονίζεται με πικρία: «Η αναγνώριση από την πολιτεία της Εθνικής μας Αντίστασης και η ηθική δικαίωση των αγωνιστών της δεν έλυσε τα προβλήματα, που από πολλά χρόνια αυτοί αντιμετωπίζουν. Γιατί, δυστυχώς, η υλική τους αποκατάσταση - παρά τα δειλά βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή - δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ώστε οι αγωνιστές να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ύστερα από τη μεγάλη προσφορά τους στην πατρίδα και τη δημοκρατία, που τους "αντάμειψαν" με φυλακές, εξορίες κι άλλες παντοειδείς διώξεις, με συνέπεια να χάσουν τις δουλιές τους, τις ασφαλιστικές τους καλύψεις και να βρεθούν, σε προχωρημένη πια ηλικία και άρρωστοι οι πιο πολλοί, κυριολεκτικά χωρίς κανέναν πόρο ζωής, ενώ οι περισσότεροι - οι λιγότερο "τυχεροί" - "έφυγαν", με την πίκρα της εγκατάλειψης»!

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» εκφράζει τη βεβαιότητα ότι και αυτή τη φορά όλοι όσοι και στο παρελθόν στήριξαν το έργο της, θα το πράξουν ξανά, βοηθώντας στην εκπλήρωση της αποστολής της. Με τη βεβαιότητα αυτή, η «Δημοκρατική Μέριμνα» εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο και Ειρηνικό το Νέο Ετος 2001.

Οι ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν το σημαντικό έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας», για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της, στην οδό Ακαδημίας 78, στο τηλέφωνο 3822.776 ή να καταθέσουν την προσφορά τους στην Εθνική Τράπεζα και στο λογαριασμό 129/480210/14.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ