ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμπαράσταση στους Πολωνούς νοσηλευτές

Τη συμπαράστασή της στους Πολωνούς νοσηλευτές, οι οποίοι διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αντιδρώντας στο ύψος της αύξησης που προτάθηκε από την κυβέρνηση, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Οπως επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ, στη Βαρσοβία τη Δευτέρα 17/12/2000 οι νοσοκόμοι συγκρούστηκαν για άλλη μια φορά με την αστυνομία και έκλεισαν αρκετούς δρόμους. Στα κεντρικά της χώρας, στην πόλη Λοτζ οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει την κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το Βορά με το Νότο, ενώ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν καταλάβει και το υπουργείο Υγείας.

«Μετά από το πάγωμα των μισθών τους για μια δεκαετία οι συνδικαλιστικές ενώσεις διεκδικούν αυξήσεις κατά 60%», τονίζει η ΟΣΝΙΕ και επισημαίνει ότι κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν την Τρίτη 18/12/2000, η νέα κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά τους και τους προσέφερε 39 δολάρια μηνιαίως και φυσικά χωρίς εγγυήσεις ότι η πρόταση αυτή θα τύχει αποδοχής από το Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Ο αγώνας των Πολωνών συναδέλφων μας συνεχίζεται σκληρός και δίκαιος», τονίζει τέλος η ΟΣΝΙΕ και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματά τους.

Αιματηρή η χριστουγεννιάτικη έξοδος

  Σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 354

Αιματηρή ήταν και αυτή η εορταστική έξοδος. Σε 235 τροχαία που έγιναν από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 354. Παράλληλα η επιστροφή των Αθηναίων που απέδρασαν από τη μεγαλούπολη στις επαρχίες, δεν ολοκληρώθηκε, αφού ένα τμήμα από τα 180.000 οχήματα που έφυγαν, δεν έχουν επιστρέψει.

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους οδηγούς που επέστρεφαν την Τρίτη από την εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου. Η μεγάλη ουρά που ξεκινούσε από την Κακιά Σκάλα μετέτρεψε την εκδρομική εξόρμηση σε μαρτύριο. Οι κακές καιρικές συνθήκες έκαναν περισσότερο δυσχερές το ταξίδι της επιστροφής, ενώ στην εθνική Κορίνθου -Τρίπολης έγινε καραμπόλα 17 αυτοκινήτων λόγω ολισθηρότητας του δρόμου. Ευτυχώς υπήρξαν μόνο ελαφρά τραυματίες.

  • Επίσης αιματηρή κατάληξη είχε προχτές συμπλοκή δυο οδηγών ΙΧ, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, μετά από τροχαίο. Ο 30χρονος Πέτρος Γρηγορόπουλος ακολούθησε με το αυτοκίνητό του τον 53χρονο Γιάννη Καζαντζίδη και τον χτύπησε με μαχαίρι. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο δράστης πιάστηκε από την Αστυνομία και χτες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.
  • Στη Θεσσαλονίκη, πάλι, από θαύμα σώθηκε ζευγάρι όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και βρισκόταν κοντά στον Λευκό Πύργο, έπεσε στα νερά του Θερμαϊκού. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Η επιχείρηση ανέλκυσης του ΙΧ από το Λιμενικό προκάλεσε σχόλια γιατί με εντολή του Λιμεναρχείου είχαν καλυφθεί οι πινακίδες του, που στη συνέχεια αφαιρέθηκαν.

Οι λιμενικοί απέφυγαν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες, ισχυριζόμενοι ότι συνηθίζεται, να μη δίνουν στοιχεία.

Απολύθηκε άδικα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η νοσοκόμα Φ. Β. κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΙΚΑ Αθηνών για οριστική της απόλυση από την Παθολογική Κλινική του 3ου Θεραπευτηρίου του Ιδρύματος, επειδή δεν «κάρφωσε» συναδέλφους της για «αναξιοπρεπή διαγωγή εντός της υπηρεσίας».

Τον Οχτώβρη του 1998 οι νοσοκόμες Π. Τ. και Ε. Γ., που εργάζονταν στην παραπάνω κλινική, χάριν αστεϊσμού αντικατέστησαν τη ζάχαρη στην τραπεζαρία, όπου πίνουν τον καφέ και το τσάι τους οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, με θρυμματισμένα δισκία διουρητικού φαρμάκου, με αποτέλεσμα να τρέχουν όλοι μαζί στις τουαλέτες ή να λιποθυμούν από πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι δύο νοσοκόμες ομολόγησαν την πράξη τους στη διεύθυνση του νοσοκομείου. Ομως, η Ε. Γ. ενέπλεξε και τη συνάδελφό της Φ. Β., λέγοντας ότι και αυτή γνώριζε το περιστατικό και εσκεμμένα δεν το αποκάλυψε. Διενεργήθηκε ΕΔΕ και οι τρεις νοσοκόμες παραπέμφθηκαν στο υπηρεσιακό (πειθαρχικό) συμβούλιο του ΙΚΑ, που τους επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης.

Η νοσοκόμα Φ. Β. ζητά να ακυρωθεί ως παράνομη, αναιτιολόγητη, αόριστη και υπερβολική η απόφαση για την απόλυσή της και υποστηρίζει ότι δε γνώριζε την ενέργεια των συναδέλφων της. Χαρακτηρίζει δε ως παράνομη την ποινή αυτή γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι γνώριζε το γεγονός και υπερβολικά αυστηρή (παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας), καθώς είναι όμοια με τις ποινές των άλλων δύο νοσοκόμων που ομολόγησαν την πράξη τους.

Επιρρίπτουν ευθύνες στο νεκρό γιατρό

Απολογητικό υπόμνημα κατέθεσε στην 6η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Χρυσούλα Φλώρου ο γιατρός (Επιμελητής Α') Νικ. Σεϊτάκης, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, σχετικά με την ΕΔΕ που είχε διενεργήσει για τα αίτια του θανάτου της 36χρονης Κλημεντίνης Μακρή την 1-12-1999, κατά τη διάρκεια τοκετού στο Θριάσιο Νοσοκομείο Αττικής. Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας αφήνει αιχμές εναντίον του εν λόγω γιατρού, επειδή αυτός θεωρεί ως υπεύθυνο του θανάτου της τον γιατρό Παρασκευά Ελευθεριάδη, που βρέθηκε ύστερα από καιρό νεκρός στο γραφείο του. Ο τελευταίος υποστήριζε ως το τέλος της ζωής του πως έκανε ό,τι μπορούσε από την πλευρά του για την Κλημεντίνη Μακρή, αν και γιατρός της δεν ήταν αυτός αλλά ο γυναικολόγος (Επιμελητής Α' του Θριασίου) Μιχαήλ Αβατάγγελος, που κατηγορείται ήδη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και νόθευση εγγράφου. Στην κατάθεσή του στις 8-12-99 ο Παρ. Ελευθεριάδης ανέφερε επίσης: «Οι εγγραφές στο φύλλο της ασθενούς Κλημ. Μακρή έγιναν εκ των υστέρων και κατά την επιστημονική μου άποψη υπάρχει καθυστέρηση αξιολόγησης της γενικής κατάστασης της ασθενούς. Δεν αξιολογήθηκε η σημειολογία κατά τη ρήξη της μήτρας εγκαίρως, με αποτέλεσμα να περάσει χρονικό διάστημα χωρίς ο κ. Αβατάγγελος να προβεί στην ενδεικνυόμενη επέμβαση. Αν είχε διαγνωστεί νωρίτερα η κατάστασή της, θα είχε αντιμετωπιστεί χειρουργικά, καθώς η ρήξη της μήτρας αντιμετωπίζεται με επείγουσα λαπαροτομία».

Ο γιατρός Νικ. Σεϊτάκης υποστηρίζει στο απολογητικό του υπόμνημα ότι «ουδέποτε ο Παρ. Ελευθεριάδης προέβαλε ελάχιστο παράπονο για τον τρόπο διεξαγωγής της ΕΔΕ και δε ζήτησε την εξαίρεσή» του. Και προσθέτει: «Ουδέποτε προσπάθησα να συγκαλύψω την υπόθεση. Διεξήγαγα με άψογο τρόπο την ΕΔΕ και όλα όσα λέγονται εναντίον μου αποτελούν απόπειρα σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής μου για λόγους καθαρά οικονομικών και άλλων ωφελημάτων».

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι στις καταθέσεις που έδωσαν προανακριτικά ο παθολόγος-καρδιολόγος Ν. Κάρτσωνας και ο αντιπρόεδρος του Θριασίου Νοσοκομείου, ορθοπεδικός Μιχ. Μπέλτσιος, υποστήριξαν ότι ο Παρ. Ελευθεριάδης μετά την εξέτασή του στο πλαίσιο της ΕΔΕ, που κράτησε 7-8 ώρες, «υπέστη καρδιακό επεισόδιο» και οι ίδιοι κλήθηκαν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες, 27 Δεκέμβρη 2000, ο πολυαγαπημένος μας

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ

συνταξιούχος φιλόλογος

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τετάρτη 28.12.2000 και ώρα 3.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Η οικογένειά του

Οι κλοπές στις γιορτές

Ηταν μια παρέα από δέκα άτομα κι έπαιζαν το... χαρτάκι τους σε καφενείο του Ασπροπύργου χτες τα ξημερώματα. Ξαφνικά στις 2.55 το πρωί τέσσερις κουκουλοφόροι οπλισμένοι με κοντόκαννες καραμπίνες εισέβαλαν στο καφενείο του Κ. Παναγιώτου, στην οδό Αχαρνών 7 και «τίναξαν την γκανιότα στον αέρα». Οι δράστες άρπαξαν δυο εκατομμύρια δραχμές που ήταν στο τραπέζι κι εξαφανίστηκαν.

Στο Χαλάνδρι, χτες, άγνωστος πλησίασε την 34χρονη Εύα Αθανασάκη, την ώρα που έμπαινε στην πολυκατοικία που μένει στην οδό Κέδρου 5 και αφού τη χτύπησε, της άρπαξε τσάντα με τρία εκατομμύρια δραχμές. Το θύμα κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία, ενώ τα χρήματα τα είχε αναλάβει λίγο πριν από τραπεζικό υποκατάστημα.

Μηχανήματα αξίας 60 εκατομμυρίων έκλεψαν άγνωστοι τη μέρα των Χριστουγέννων από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα οι δράστες αφού έσπασαν την πόρτα της μονάδας διαγνωστικής και θεραπευτικής ενδοσκόπησης χοληφόρων πάγκρεατος, άρπαξαν πέντε μηχανήματα με την ονομασία «βίντεο δώδεκα δακτυλοσκοπία». Η διεύθυνση του νοσοκομείο έδωσε στην Αστυνομία τους κωδικούς των μηχανημάτων ώστε να εντοπιστούν σε περίπτωση που οι δράστες αποπειραθούν να τα πουλήσουν.

Προχτές στο Περιστέρι οκτώ Πακιστανοί χτύπησαν και πήραν από τον 28χρονο ομοεθνή τους Μουσάρ Αμπας δέκα χιλιάδες δραχμές και το μπουφάν του. Τρεις από τους δράστες πιάστηκαν από την Αστυνομία. Την παραμονή των Χριστουγέννων δυο άγνωστοι πλησίασαν τον 14χρονο Νίκο Λάππα και δυο φίλους του που έλεγαν τα κάλαντα. Με πρόσχημα την αλλαγή ενός δεκαχίλιαρου άρπαξαν από τα χέρια του 37.000 δραχμές, ενώ ένας από τους δράστες τον γρονθοκόπησε.

Δραματική ιστορία στο Βόλο

Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Βόλου το νεογέννητο αγοράκι που βρέθηκε την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων (26/12/2000) σε μια σακούλα σε κάδο απορριμμάτων.

Το βρέφος βρήκαν αιμόφυρτο σε κάδο απορριμμάτων περίοικοι στη διασταύρωση των οδών Ξενοφώντος και Αριστοτέλους, όπου το είχε πετάξει η 25χρονη ανύπαντρη μητέρα του, λίγα λεπτά μετά τη γέννησή του.

Η 25χρονη μητέρα του νοσηλεύεται επίσης στο νοσοκομείο Βόλου, όπου κατέφυγε για βοήθεια καθώς αντιμετώπιζε αιμορραγία, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη.

Συνεχίζεται η απεργία στο υπουργείο Υγείας

Συνεχίζουν, μέχρι και τις 5 Γενάρη 2001 τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας, ενώ από τη νέα γενική συνέλευσή τους θα προσδιορίσουν την παραπέρα στάση τους. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 28.11.2000 και οι αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων πάρθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία στις ενδιάμεσες γενικές συνελεύσεις.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την οικονομική αναβάθμισή τους και την εξομοίωση του μισθού τους με τους εργαζόμενους στα άλλα υπουργεία. Ο μισθός ενός υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) είναι 305.000 δραχμές και ενός υπαλλήλου Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) 225.000 δραχμές και υπολείπονται κατά πολύ των ομοιόβαθμών τους σε άλλα υπουργεία.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν μετά την υπαναχώρηση του υπουργού από την αρχική δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου να ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα.

Επίσης οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση του υπουργείου σε επιτελική υπηρεσία στρατηγικού σχεδιασμού για την υγεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ