ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
1983: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την ΟΥΝΕΣΚΟ

Στις 28 Δεκέμβρη 1983 η κυβέρνηση Ρίγκαν ανακοινώνει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΟΥΝΕΣΚΟ, το διεθνή οργανισμό που ιδρύθηκε το 1945 από 44 κράτη - μέλη του ΟΗΕ. Η ΟΥΝΕΣΚΟ, παρά τις αδυναμίες της, έχει στο ενεργητικό της σημαντικές επιτυχίες στους τομείς της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, των αναστηλώσεων πολιτιστικών μνημείων και στη διεθνή επιστημονική συνεργασία.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι η αποχώρηση θα γίνει στις 31 Δεκέμβρη 1984, αν στο μεταξύ δε γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ρίγκαν κατηγορεί την ΟΥΝΕΣΚΟ για «πολιτικοποίηση», «αντιδυτική προκατάληψη» και και διοικητική ανεπάρκεια. Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ θεωρείται πως είναι μέρος της πολιτικής τους για την αποδυνάμωση του ΟΗΕ, όπου οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων. Επίσης, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης επιθετικής πολιτικής της κυβέρνησης Ρίγκαν.

Μετά τις ΗΠΑ, στις 14 Μάρτη 1984, άλλες 23 χώρες (συμπτωματικά είναι όλες μέλη του ΟΟΣΑ) υποβάλλουν στον πρόεδρο της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σενεγαλέζο Αμάντου Μαχτάρ Εμπόου υπόμνημα με τίτλο: «Η κρίση στην ΟΥΝΕΣΚΟ». Στο υπόμνημα υιοθετούνται όλες οι αμερικανικές αιτιάσεις, ενώ οι χώρες που το υπογράφουν ζητούν να έχουν δικαίωμα βέτο στην κατανομή των κονδυλίων και να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε θέματα οικονομικής διαχείρισης.

Το Φθινόπωρο του 1984 το Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΥΝΕΣΚΟ καταλήγει σε δέσμη αποφάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού. Ωστόσο, και αυτές οι προτάσεις κρίνονται ανεπαρκείς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ανακοινώνει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η αποχώρησή της θα έχει ολοκληρωθεί. Εν τω μεταξύ είχε ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων για την αμερικάνικη πολιτική. Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν την απειλή τους, ήταν και οι χώρες της ΕΟΚ (πλην της Βρετανίας). Οξύτατη είναι η αντίδραση των σοσιαλιστικών και πολλών αναπτυσσόμενων χωρών. Τελικά τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκέμβρη 1984 οι ΗΠΑ παύουν να είναι μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της, έχοντας όμως υποστεί ένα αρκετό σοβαρό πολιτικό και οικονομικό πλήγμα, καθώς οι ΗΠΑ συνεισέφεραν το 25% στον προϋπολογισμό της.

Καιρός

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι θυελλώδεις και στα πελάγη τοπικά πολύ θυελλώδεις, που αργότερα θα στραφούν σε νοτιοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2-12, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5-18, στο Αιγαίο από 12-20 και στη Θεσσαλονίκη από 6-11 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-17 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1856 Γεννιέται ο Τόμας Γούντροου Ουίλσον. Αμερικανός πολιτικός, διατέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1912 ως το 1921. Στα πρώτα χρόνια της προεδρικής του θητείας πραγματοποίησε κάποιες παραχωρήσεις προς τους εργαζόμενους, με τις οποίες πήρε στους κύκλους των Αμερικανών αστών τον τίτλο του «προοδευτικού μεταρρυθμιστή». Ωστόσο, η εσωτερική του πολιτική ενίσχυσε σημαντικά τις θέσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Στην εξωτερική πολιτική, ο Ουίλσον υποστήριζε την επέκταση στην Απω Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Το 1917 κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, με πρόθεση να παίξει ενεργό ρόλο σε μια νέα κατανομή του κόσμου. Εδωσε σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στις αντεπαναστατικές δυνάμεις της Ρωσίας για την ανατροπή της σοβιετικής δημοκρατίας. Αρνήθηκε, όμως να επικυρώσει τη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλιών το 1919, γιατί πίστευε ότι δεν έδινε τον πρέποντα ρόλο στις ΗΠΑ για τις μεταπολεμικές εξελίξεις.

ΤΑ ΚΑΛΟΛΑΔΩΜΕΝΑ από το... εξωτερικό γρανάζια της μηχανής προπαγάνδας της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» (DOS), έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα στις σερβικές γενικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, 23ης του Δεκέμβρη (σελίδα 15)

Η ΜΟΣΧΑ θα αναγκαστεί «να μιλήσει μια άλλη γλώσσα και σε άλλο τόνο με την αμερικανική κυβέρνηση» του νεοεκλεγμένου Προέδρου Τζορτζ Μπους, αν αυτή αποφασίσει να αναπτύξει μια ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), προειδοποιεί η ηγεσία της Ρωσίας (σελίδα 18)

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ απλήρωτοι, με άδειες τσέπες, έκαναν 120 εργαζόμενοι της επιχείρησης ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ των Γρεβενών και όπως δείχνουν τα πράγματα θα κάνουν και μαύρη Πρωτοχρονιά (σελίδα 19)

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ήταν χτες, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της αγοράς - μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων - ενώ ακόμα πιο υποτονική ήταν η κίνηση στη Βαρβάκειο, που ήταν σχεδόν άδεια (σελίδα 20)

ΝΕΕΣ μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων ισχύουν από τα μεσάνυχτα, λόγω της πτώσης διεθνώς της τιμής του αργού πετρελαίου (σελίδα 21)

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ήταν και αυτή η γιορταστική έξοδος, καθώς σε 235 τροχαία που έγιναν από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 354 (σελίδα 22)

ΠΡΟΣΦΥΓΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν αποτυχόντες υποψήφιοι από τις εξετάσεις του Σεπτέμβρη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ παραβιάζονται οι διατάξεις περί ισότητας (σελίδα 23)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ πολιτική και μεγάλοι επιχειρηματίες αλλάζουν άρδην το πολυφωνικό, μικρομεσαίο επιχειρηματικά «τοπίο» της ελληνικής βιβλιαγοράς, με συνέπεια σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις να βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η υπόθεση του βιβλίου συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια (σελίδα 24)

ΑΓΝΩΣΤΑ αυτοβιογραφικά κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του περιλαμβάνονται στο «Ημερολόγιο 2001», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μικρή Αρκτος» και τη δισκογραφική εταιρία «Σείριος», που ίδρυσε ο αξέχαστος συνθέτης (σελίδα 25)

ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ της κατασκευής του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας σε τρεις εργολαβίες, συνολικού προϋπολογισμού 210 δισεκατομμυρίων δραχμών, φέρεται να αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ (σελίδα 26)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 28 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

1961 Η Ιταλία συγκλονίζεται από κραυγαλέες περιπτώσεις «εξαγοράς συνειδήσεων». Η πρώτη αφορά στο «σκάνδαλο του αεροδρομίου Φιουμιτσίνο», του οποίου η κατασκευή κόστισε υπέρ το δέον. Επικρίνεται για κάλυψη των ενόχων κατασκευαστών ο υπουργός Αμυνας Τζούλιο Αντρεότι. Η δεύτερη περίπτωση έχει σχέση με καταχρήσεις από την αγορασμένη μετά τον πόλεμο από τις ΗΠΑ πενικιλίνη, την οποία διέθετε η κυβέρνηση στα νοσοκομεία.

1964 Επειτα από ανακρίσεις 19 μηνών εκδίδεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία Λαμπράκη. Παραπέμπονται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Γιοσμάς, Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρ. Σαρτζετάκης.

1984 Σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών μετεβλήθη ακόμη και το Προεδρικό Μέγαρο της Κολομβίας. Μέσα σε δυο χρόνια μεταφέρθηκαν μέσω διπλωματικών σάκων στο εξωτερικό πάνω από 400 κιλά κοκαΐνη.

1984 Σαρωτική νίκη το κόμματος του Κογκρέσου του Ρατζίβ Γκάντι στις γενικές εκλογές της Ινδίας, στις οποίες εξασφαλίζει σχεδόν το 80% των εδρών. Περίπου 45 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βίαιων προεκλογικών επεισοδίων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org