ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
Υποστηρίζουμε πλήρως την ιδέα της δημιουργίας του Μετώπου

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας κατατέθηκε στο Προεδρείο του 16ου Συνέδριο του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Αρμενίας, εξ ονόματος των χιλιάδων κομμουνιστών της χώρας μας χαιρετίζει θερμά και ολόψυχα τους αντιπροσώπους του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και εύχεται μεγάλη επιτυχία στις εργασίες του.

Γνωρίζουμε καλά την ένδοξη, ηρωική ιστορία του κόμματός σας, που υπερασπίζει με γενναιότητα τις ιδέες της ειρήνης, της προόδου και του σοσιαλισμού και το οποίο έχει κατακτήσει μεγάλο κύρος μέσα στις πιο πλατιές λαϊκές μάζες. Στους κομμουνιστές της Αρμενίας προκαλεί βαθύ ενδιαφέρον και σεβασμό η ακολουθούμενη από το κόμμα σας πολιτική, που διασφαλίζει τη συνέχεια των μεγάλων επαναστατικών παραδόσεων του ελληνικού σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος και ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη της δημιουργικά τις πραγματικότητες της σύγχρονης πολιτικής κατάστασης στη χώρα σας.

Είμαστε ειλικρινά χαρούμενοι, για το ότι το Κόμμα σας αυτές τις μέρες παίρνει μια νέα ανάσα, για το ότι χάρη στη συνεπή και στη βάση αρχών πάλη του για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ανθρώπων της δουλιάς, χάρη στην επίμονη δουλιά του για την ενοποίηση μέσα σ' ένα ενιαίο όλο των ιδεών της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της προόδου της χώρας σας, αυξάνεται το πολιτικό βάρος και κύρος του, η επιρροή του τόσο μεταξύ των πλατιών λαϊκών μαζών, όσο και συνολικά - στο πλαίσιο όλου του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Σήμερα, που στο κατώφλι του 21ου αιώνα οι νεοϊμπεριαλιστές υποβάλλουν τον κόσμο σε νέες δοκιμασίες, όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, επωφελούμενοι από την κρίση του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος, προσπαθούν με τον πιο κυνικό τρόπο να επιβάλουν τη θέλησή τους στους λαούς, μπροστά στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και, ιδιαίτερα, μπροστά στα κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής μας της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, προβάλλει το καθήκον της ενεργοποίησης κοινών αλληλέγγυων ενεργειών για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των λαών τους, για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας που είναι μια από τις πιο εκρηκτικές περιοχές του κόσμου. Και γι' αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας υποστηρίζει πλήρως την ιδέα της δημιουργίας ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου.

Αγαπητοί αντιπρόσωποι,

Ολες οι γενιές του λαού μας θυμούνται με ευγνωμοσύνη ότι σε διάφορες ιστορικές στιγμές, όταν ο κίνδυνος απειλούσε τον αρμενικό λαό, ο ελληνικός λαός αδελφικά και φιλόξενα δέχτηκε τους Αρμένιους πρόσφυγες που μετά βίας διέφυγαν το θάνατο, τους έδωσε κατάλυμα, θεράπευσε τις πληγές τους, τους εξασφάλισε αξιοπρεπείς συνθήκες για να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να διατηρήσουν τις εθνικές παραδόσεις και πολιτισμό και πρακτικά τους προσέφερε μια δεύτερη πατρίδα.

Λαμπρή απόδειξη για τα προηγούμενα αποτελεί η ύπαρξη σήμερα της αρμενικής κοινότητας της Ελλάδας, η οποία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της με την υποδειγματική εργασία και ζωή της, συνεισφέρει τον οβολό της στην οικοδόμηση μιας ισχυρής και ανεπτυγμένης Ελλάδας. Και κύριο θεμέλιο αυτού του ιστορικά μοναδικού μνημείου αιώνιας φιλίας, είναι ο ελληνικός και ο αρμενικός λαός, οι οποίοι μπαίνουν με καθαρή συνείδηση στην τρίτη χιλιετία, αποτελώντας ένα ωραίο υπόδειγμα φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών.

Θέλουμε να βεβαιώσουμε τη σταθερή επιθυμία του ΚΚ Αρμενίας να ενισχύσει με κάθε τρόπο και να αναπτύξει και στο μέλλον τη φιλία και τη στενή καρποφόρα συνεργασία με το αδελφό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, διευκολύνοντας παντοιοτρόπως την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διμερών δεσμών μεταξύ των λαών και των χωρών μας.

Ακόμα μια φορά σας χαιρετούμε απ' όλη την καρδιά μας, αγαπητοί αντιπρόσωποι του συνεδρίου, ευχόμαστε ολόψυχα επιτυχία στις εργασίες αυτής της εξαιρετικά σημαντικής πολιτικής εκδήλωσης του κόμματός σας και ζητάμε να μεταφέρετε τον πιο θερμό αδελφικό χαιρετισμό και τις καλύτερες ευχές σε όλους τους κομμουνιστές της Ελλάδας.

Ζήτω το ΚΚΕ - η ένδοξη πρωτοπορία του ταλαντούχου και φιλόπονου ελληνικού λαού!»

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Δυναμώνει η πανευρωπαϊκή αντίσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Από το Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ στη Δανία δόθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Προς το 16ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Αγαπητοί φίλοι!

Το Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ στη Δανία διά του παρόντος στέλνει τους θερμότατους χαιρετισμούς σε όλους τους αντιπροσώπους του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και σε όλα τα μέλη του κόμματός σας. Σας ευχόμαστε επιτυχία στη δουλιά με τους σοβαρούς μελλοντικούς σας στόχους.

Εχουμε μεγάλο σεβασμό για την επίμονη αντοχή σας στη δημιουργία της ΕΕ, στηριζόμενοι στη σαφή κατανόηση, ότι η ΕΕ είναι το πολιτικό όργανο των μονοπωλίων.

Εχουμε επίσης με πολύ ενδιαφέρον διαβάσει για τις προσπάθειές σας να χτίσετε ένα Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο στην Ελλάδα. Πιστεύουμε, ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με τις εμπειρίες που είχαμε κατά τη διάρκεια της καμπάνιας μας ενάντια στο ευρώ, στη χώρα μας αυτό το χειμώνα.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης μιας πανευρωπαϊκής αντίστασης στην ΕΕ είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ. Είναι σημαντικό ότι η αντίσταση αυτά τα χρόνια δυναμώνεται πολιτικά και οργανωτικά, σε όλες τις χώρες. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία με όλες μας τις δυνάμεις.

Το Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ είναι ένα ευρύ διαπολιτικό μαζικό κίνημα, ενωμένο γύρω από τους κοινούς στόχους: να αντιπαλέψουμε το χτίσιμο της ΕΕ των μονοπωλίων και να δουλέψουμε για την έξοδο της Δανίας από την ΕΕ. Αλλά, μαζί με τη μάχη ενάντια στο ευρώ, πήραμε την πρωτοβουλία για μια πιο ευρεία συμμαχία: μια πανεθνική «ευρώ - OXI - καμπάνια» («Euro - NO - campain», που ένωσε όλες τις αντιρατσιστικές δυνάμεις ενάντια στο ευρώ: Σοσιαλδημοκράτες, κομμουνιστές, συντηρητικοί, αστοί, συνδικαλιστές, άνθρωποι που δέχονται την ΕΕ όπως είναι, αλλά αντιτίθενται στο ευρώ κλπ.

Χωρίς αυτή την πλατιά συμμαχία, δε θα είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε το ευρώ-δημοψήφισμα στη Δανία. Την ίδια στιγμή μάθαμε από την εμπειρία ότι οι συνθήκες χτισίματος μιας τέτοιας πλατιάς συμμαχίας είναι μια τομή, κοφτερή σαν ξυράφι, σε σχέση με τα δεξιά λαϊκίστικα κόμματα και δυνάμεις. Η συμμαχία χτίστηκε πάνω σε κοινή αλληλέγγυα, αντιρατσιστική, διεθνιστική βάση. Τα κρίσιμα στοιχεία της κοινής πλατφόρμας ήταν: εθνική αυτοτέλεια, δημοκρατία και ευημερία. Αυτά είναι τα σημεία - κλειδιά στην ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος ενάντια στην ΕΕ.

Στο μέλλον θα χαρούμε να δυναμώσουμε τις επαφές με το κόμμα σας και να ανταλλάξουμε εμπειρίες από τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ. Η ανταλλαγή εμπειριών και ο συντονισμός πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων είναι πιο σημαντικά από ποτέ.

Πολλούς χαιρετισμούς

εκ μέρους του Λαϊκού Κινήματος ενάντια στην ΕΕ στη Δανία.

Karen Sunds

Μέλος του συμβουλίου».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ - ΜΟΡΑΒΙΑΣ
Εκτιμούμε τις μακροχρόνιες συντροφικές σχέσεις με το κόμμα σας

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας κατατέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς των συντρόφων σας στην Τσεχική Δημοκρατία και σας ευχόμαστε πλήρη επιτυχία σε σας και στο Συνέδριό σας.

Το κόμμα μας εκτιμά ιδιαιτέρως τις μακροχρόνιες πατρικές και συντροφικές σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας. Το λέμε αυτό επειδή γνωρίζουμε ότι το κόμμα σας ηγείται του αγώνα για τα δικαιώματα των εργατών, την κοινωνική δικαιοσύνη και για τη νίκη του σοσιαλισμού μέσα σε ένα από τα πιο σημαντικά και στρατηγικής σημασίας καπιταλιστικά κράτη στον κόσμο.

Θα ήθελα επ' ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι το κόμμα μας ηγείται του αγώνα ενάντια στον αντικομμουνισμό και παρουσιάζει πρόγραμμα και προτάσεις για τη λύση της οικονομικής κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που επικρατεί στη Δημοκρατία της Τσεχίας δέκα χρόνια μετά το πραξικόπημα του 1989 και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Οι προτάσεις μας συμπεριλαμβάνουν αιτήματα για έναν ικανοποιητικό βαθμό κρατικής ιδιοκτησίας σε τομείς - κλειδιά της οικονομίας και για ανάπτυξη ανανεωμένης γεωργίας μεγάλης κλίμακας.

Το κόμμα μας αντιτάχτηκε δυναμικά στη συμμετοχή της Τσέχικης Δημοκρατίας στο βάρβαρο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Είμαστε δυναμικά αντίθετοι στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και απαιτούμε την πραγματοποίηση των αποφάσεων Νο 194, 242 και 338 των Ηνωμένων Εθνών.

Το 5ο Συνέδριο του Κόμματός μας το Δεκέμβρη του 1999 υιοθέτησε πολιτική απόσυρσης από το ΝΑΤΟ, έπειτα από ένα αρχικό στάδιο διαθεσιμότητας της συμμετοχής. Ενώ υποστήριζε τη διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης, το Συνέδριο εξέφρασε την αντίθεσή του στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την παρούσα μορφή της.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών πριν ένα μήνα το κόμμα μας είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα. Το ποσοστό του έχει αυξηθεί από τις προηγούμενες εκλογές του 1998 από το 13,6% στο 24%. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σοσιαλισμός στη χώρα μας έχει πολύ βαθιές ρίζες και δεν μπορεί να πεθάνει όπως σκέφθηκαν μερικοί.

Επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην προσωπική και πολιτική σας ζωή.

Ζήτω ο σοσιαλισμός

Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη

Doc ing H. CHARFO Dr, Sc.

Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του CC.CPBM».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ
Οπλο για το ΚΚΕ η ταξική του φύση και ο διεθνιστικός του χαραχτήρας

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων(PCP) κατατέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ τα ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Σεβαστοί σύντροφοι,

Αντιπρόσωποι στο 16ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων (PCP) μεταφέρει τους πιο θερμούς αδελφικούς του χαιρετισμούς στους αντιπροσώπους και στους καλεσμένους του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Αυτό το σημαντικό γεγονός, για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ως ιστορικό σημείο αναφοράς στον αγώνα των εργατικών μαζών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη στην Ελλάδα και τα ειδικά καθήκοντα που θα αναλάβει το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, θα φέρουν σίγουρα ένα νέο κύμα μαχητικού ακτιβισμού ενάντια στην ντόπια και διεθνή καπιταλιστική τάξη και σίγουρα θα υπηρετήσει ως μια άλλη έμπνευση στον αγώνα των μαρξιστικών - λενινιστικών κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων σ' όλο τον κόσμο.

Η ταξική φύση και ο διεθνιστικός χαρακτήρας του ΚΚΕ, όπως διαφαίνεται στην ιστορική του πορεία από την ίδρυσή του, θα πάρει με το μέρος του τη δύναμη προώθησης και την εμπιστοσύνη του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας στο χτίσιμο του σοσιαλιστικού μέλλοντος. Η φιλοξενία εκ μέρους σας στην 1η και 2η Συνάντηση των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων του κόσμου είναι μια απόδειξη της διεθνιστικής σας πρωτοβουλίας.

Σύντροφοι, το PCP εύχεται κάθε επιτυχία στα δύσκολα καθήκοντα του Συνεδρίου σας. Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις που θα υιοθετηθούν από το 16ο Συνέδριο για την ανύψωση της εργατικής τάξης της Ελλάδας! Το PKP - 1930 χαιρετίζει τη νέα ηγεσία που θα εκλεγεί συλλογικά και δημοκρατικά.

Ζήτω το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ!

Ζήτω ο Μαρξισμός - Λενινισμός!

Ζήτω ο Διεθνισμός!

Με αδερφικούς χαιρετισμούς

Πέντρο Π. Μπαγκουίσα, Γενικός Γραμματέας

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ BERTRAND RUSSEL
Καταστροφική για τους λαούς η ανάπτυξη της «Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας»

Από το «Ιδρυμα Ειρήνης Μπέρτραντ Ράσελ» έφθασε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Προς τον κ. Ορέστη Κολοζώφ

ΚΕ του ΚΚΕ

Αγαπητέ φίλε,

Είμαι πράγματι πολύ ευγνώμων για την ευγενική σας πρόσκληση να συμμετάσχω στο επικείμενο Συνέδριό σας. Θα ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εμπειρία και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μάθαινα πάρα πολλά από αυτήν.

Δυστυχώς, μόλις έλαβα την πρόσκληση και είναι πολύ αργά για να αποδεσμευτώ από τις άλλες υποχρεώσεις που ανέλαβα κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών. Θα αναζητούσα να στείλω κάποιο άλλο μέλος της ομάδας του Ιδρύματός μας, αλλά είμαστε μικρός οργανισμός και δεν είναι εφικτό, μέσα στις λίγες μέρες που μας απομένουν, να βρούμε κάποιον που να είναι ελεύθερος να κάνει το ταξίδι.

Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για μας να είχαμε την ευκαιρία να σας συναντήσουμε, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο της πάλης για τα πυρηνικά. Η πιθανή διαδοχή του George Bush στην αμερικάνικη προεδρία θα σημάνει μια φιλόδοξη προσπάθεια να αναπτυχθεί η κακώς αποκαλούμενη Εθνική Πυραυλική Αμυνα, η οποία θα έχει το επακόλουθο να βλάψει και πιθανώς ακόμα και να καταστρέψει διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού και της αποδέσμευσης. Αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες προειδοποιήθηκαν έντονα ενάντια στην ανάπτυξη αυτού του νέου συστήματος, αλλά θα προβληματίσει επίσης πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες θεωρούν τις συνέπειες της ανάπτυξης αυτής βλαβερές.

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούμε για τη δεύτερη Σύσκεψη στο προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εχω ζητήσει να σας σταλεί από το γραφείο μας ο φάκελος με τα έγγραφα.

Στο μεταξύ περικλείω ένα αντίγραφο της επιστολής που έχω στείλει στα συμμετέχοντα κόμματα στη συνάντηση στη Ρώμη. Φυσικά δε χρειάζεται να αναφέρω ότι θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθειά σας σ' αυτή τη διαδικασία, αν μπορείτε να την προσφέρετε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς.

Ειλικρινώς δικός σας

Ken Coates».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥΔΑΝ
Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Σουδάν κατατέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Σας φέρνω τους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του Σουδανικού ΚΚ για επιτυχημένη κατάληξη του 16ου Συνεδρίου.

Δε χρειάζεται να πούμε ότι το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει παίξει έναν κύριο ρόλο στον αγώνα του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Στις μέρες μας, που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του κάνουν νέα προσπάθεια να κυριαρχήσουν στον κόσμο, το ΚΚΕ αντιπροσωπεύει το ισχυρότερο προπύργιο και τον πόλο συσπείρωσης στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Λόγω της ιστορίας σας, αποτελείτε ένα λαμπερό παράδειγμά της θυσίας των κομμουνιστών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Από τον αγώνα ενάντια στο φασισμό στη δεκαετία του '40, μέσα από τον αγώνα ενάντια στην κυριαρχία των συνταγματαρχών, ως σήμερα το ΚΚΕ παραμένει μοναδικό μεταξύ ίσων στον ανιδιοτελή αγώνα για ειρήνη, δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Εμείς, στο Σουδάν, είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα μας. Εκτιμούμε το κίνημα αλληλεγγύης του κόμματός σας, των ελληνικών συνδικάτων και των οργανώσεων αλληλεγγύης. Η δράση σας έχει βοηθήσει στο να αλυσοδεθούν τα χέρια των φασιστών στις δύσκολες ώρες. Η αλληλεγγύη σας, σε συνδυασμό με τον αγώνα των μαζών μας από την καθοδήγηση της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας υπόσχεται να σηματοδοτήσει μια καινούργια εποχή στο Σουδάν, με ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιτρέψτε μας για ακόμη μια φορά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας στο να προλειάνει το έδαφος για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της εργατικής τάξης για μια Ελλάδα που διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να γίνει η Μεσόγειος μια ειρηνική περιοχή και η Ευρώπη ένας ασφαλής παράδεισος για τη δημοκρατία».

ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Θα παραμείνουμε διεθνιστές

Από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κατατέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

Αγαπητοί σύντροφοι του ΚΚΕ σας απευθύνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς.

Επιτρέψτε μας εκ μέρους όλων των μελών και των φορέων του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να σας στείλουμε τις ευχές μας και τους χαιρετισμούς μας με την ευκαιρία του 16ου Συνεδρίου και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο τιμημένο Συνέδριό σας.

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ετοιμάζεται η καπιταλιστική ιμπεριαλιστική επίθεση στα δικαιώματα των εργατών και των φτωχών λαών, η άγρια εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και που απλώνεται η πείνα και οι ασθένειες σ' ολόκληρο τον κόσμο, κάτω από τον ιμπεριαλιστικό αυταρχισμό της Αμερικής, που επιβάλλεται ως επικεφαλής του κόσμου, ασκώντας όλα τα τρομοκρατικά μέσα και την οικονομική και στρατιωτική βία.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση του αμερικάνικου σιωνισμού στην πρωτοπορία των λαών που αντιστέκεται στην αποικιοκρατία, όπου είναι και ο παλαιστινιακός λαός.

Αυτή η επίθεση ενισχύεται με το χρήμα και τα όπλα και με την πολιτική στήριξη των Αμερικανών και στοχεύει στη διάλυση των σταθερών εθνικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, χρησιμοποιώντας όλα τα είδη όπλων, βομβαρδίζοντας τις πόλεις και τα χωριά της Παλαιστίνης με ελικόπτερα και τανκς και ασκώντας οικονομικό αποκλεισμό εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Ενάντια σ' αυτήν την άγρια επίθεση αντιστέκεται ο παλαιστινιακός λαός για τα σταθερά εθνικά δικαιώματά του.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας υποσχόμαστε ότι θα παραμείνουμε διεθνιστές και ότι θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την ισότητα και κατά της εκμετάλλευσης σε όλες τις μορφές της, όπου κι αν βρίσκεται, ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό της εργατικής τάξης.

Ευχόμαστε στο Συνέδριό σας κάθε επιτυχία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Να σχεδιάσουμε αποτελεσματική και γρήγορη παγκόσμια δράση

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές κατατέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Εκ μέρους των κομμουνιστών, των εργατών και των πλατιών μαζών του Μπαγκλαντές, της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μπανγκλαντές, της αντιπροσωπείας του ΚΚΜπ στο Συνέδριό σας και εγώ προσωπικά, χαιρετίζω θερμά όλες τις ξένες αντιπροσωπείες καθώς και τα μέλη του ΚΚΕ που συμμετέχουν στο 16ο Συνέδριο. Το ΚΚΕ με την ένδοξη ιστορία των 82 χρόνων του, συνεχίζει τον ηρωικό του αγώνα εναντίον του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων για τη δημοκρατία, την πρόοδο, το σοσιαλισμό, την ειρήνη και την ευτυχία των λαών.

Το κόμμα μας αγωνίζεται στο Μπαγκλαντές για την επανάσταση, τη δημοκρατική αλλαγή, για ένα σοσιαλιστικό μέλλον, κρατώντας τη σημαία του σοσιαλισμού ψηλά, εκτιμά την προσήλωση στον μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό την πάλη σας ενάντια στον οπορτουνισμό και τη βία.

Το κόμμα μας βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με το δικό σας ότι το παγκόσμιο μακελειό του μονοπωλιακού κεφαλαίου πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνδυασμένη δράση της εργατικής τάξης και κυρίως των κομμουνιστικών κομμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Οταν ο άπληστος ιμπεριαλισμός καταστρέφει την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τις ανθρώπινες αξίες, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, όταν η ίδια η ύπαρξη του πλανήτη μας και των μορφών ζωής που έχει επάνω του είναι σε κίνδυνο λόγω της ανεξέλεγκτης απληστίας του κεφαλαίου που σφετερίζεται το κέρδος, οι κομμουνιστές όλου του κόσμου πρέπει να συσπειρώσουν τις γραμμές τους και να σχεδιάσουν αποτελεσματική και γρήγορη παγκόσμια δράση μαζί με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με δράση σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι κομμουνιστές ανά τον κόσμο πρέπει να ανεβάσουν τη διεθνιστική τους δράση σε ποιοτικά ανώτερο επίπεδο, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας χιλιετίας.

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές σας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Μ.Δ. Καν, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μπαγκλαντές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ